Pomidory w donicach cz.4
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory w donicach cz.4
Uważam te wszystkie wynalazki typu wytłaczanki, pojemniki po serkach itp, za bardzo niekorzystne,
bo korzonek będzie miał zdecydowanie za mało miejsca na głębokość. Te pojemniki są po prostu za płytkie.
Zdecydowanie lepsze są kubki po śmietanach , jogurtach. One mają dobrą wysokość. Każde przesadzenie pomidorka to dwa tygodnie do tyłu. Tak plus, minus tyle potrzeba, żeby pomidor się ogarnął i rósł dalej.
bo korzonek będzie miał zdecydowanie za mało miejsca na głębokość. Te pojemniki są po prostu za płytkie.
Zdecydowanie lepsze są kubki po śmietanach , jogurtach. One mają dobrą wysokość. Każde przesadzenie pomidorka to dwa tygodnie do tyłu. Tak plus, minus tyle potrzeba, żeby pomidor się ogarnął i rósł dalej.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jolka zgadza się większych zdecydowanie pomidory szybciej rosną , bo korzenie rosną tam gdzie chcą jest większą przestrzeń.

Ja miałem 135g na pierwsze pikowanie , a na drugie obcięte kartoniki po mleku wyszło gdzieś 0,8 litra . Sprawdziły się idealnie.

Tylko w tych co roku będę sadził na drugie pikowanie i to za darmaka, a nie w kibel

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mogę już połączyć posta za późno
A w tych czerwonych wysiewam wczoraj wykiełkowały ostatnie pomidorki zostawię 2 Cuban Salami

A w tych czerwonych wysiewam wczoraj wykiełkowały ostatnie pomidorki zostawię 2 Cuban Salami

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
leszkat Fajny pomysł z workami, ale trochę gimnastyki potrzeba
Czy robisz otwory i czy dajesz na dno piasek? Pewnie głupie pytanie, ale zupełnie nie wyobrażam sobie
Mam kilka niepotrzebnych worków, może też bym tak posadziła?
Ciekawe, czy sadzenie w worki pasowałoby dla melonów?

Ciekawe, czy sadzenie w worki pasowałoby dla melonów?
Anna
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja już też swoje poletko obsadzam
Od dawna są hartowane. Jak podrosną to rozciągnę sznurki. Mam nadzieję, że nie będzie już jakiś mega przymrozków. W razie ,,W" nakryję wiaderkami
Zastanawiam się jeszcze czy warto parę wiaderek dać do foliaka , ale tam temp. już ok 40*C przy słońcu. Czyli w okresie letnim żegnajcie kwiatki.

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Aniu te worki są plecione i korzenie przerastają pod spodem i idą głębiej w podłoże. W zeszłym roku uprawiałam pomidory w ten sposób i arbuzy. Plon z pomidorów był lepszy niż z gruntu. Były te same odmiany tu i tu.
Arbuzów miałam tyle że rozdawałam. Od 2 do 11 kilo ważyły.
Melony miałam w gruncie ale były słabe , w tym roku też będą w workach i dodatkowo w tunelu.
W zeszłym roku dawałam do worków tą sama ziemię co na polu. Teraz daję czarnoziem, mąż mi przywiózł przyczepę i mam pod dostatkiem.
Dodaję jeszcze kurzy obornik.
Worki trzymają się do końca sezonu ale na zimę juz trzeba je roparcelować. Przy wywalaniu z nich ziemi już rwą się na strzępy.
Jola tyle donic naszykować to też niezły wyczyn.
Arbuzów miałam tyle że rozdawałam. Od 2 do 11 kilo ważyły.
Melony miałam w gruncie ale były słabe , w tym roku też będą w workach i dodatkowo w tunelu.
W zeszłym roku dawałam do worków tą sama ziemię co na polu. Teraz daję czarnoziem, mąż mi przywiózł przyczepę i mam pod dostatkiem.
Dodaję jeszcze kurzy obornik.
Worki trzymają się do końca sezonu ale na zimę juz trzeba je roparcelować. Przy wywalaniu z nich ziemi już rwą się na strzępy.
Jola tyle donic naszykować to też niezły wyczyn.

- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Kasiu, bardzo dziękuję za podpowiedzi
Nie przypuszczałam, że korzenie pójdą tak daleko.
Piękny czarnoziem
Wysadzę kilka worków z pomidorami. A później jeszcze arbuza i melona też na wypróbowanie.
Jolu, super urządziłaś, pomidorowy zakątek robi wrażenie

Piękny czarnoziem

Wysadzę kilka worków z pomidorami. A później jeszcze arbuza i melona też na wypróbowanie.
Jolu, super urządziłaś, pomidorowy zakątek robi wrażenie

Anna
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Myślę , że w 60 wiaderkach się zmieszczą
Za mało Baba miała roboty to sobie wymyśliła
Tak mi jest prościej kontrolować rozsady przed chwastami i ślimakami które stadnie pchają się z lasu i ugoru na małe co nie co
Z powodu dłuższego dnia w cieniu łatwiej też mi dostrzec choroby niż w foliaku. No, w nim to jakieś wyciągnięte hołdygi mi rosły
Kasiu , też zastanawiam się nad wykorzystaniem worka do arbuza, ale jak przeczytałam jakiej przestrzeni życiowej potrzebuje to nie wiem
czy mi się uda.

Tak mi jest prościej kontrolować rozsady przed chwastami i ślimakami które stadnie pchają się z lasu i ugoru na małe co nie co

- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27