Agresywność pszczół,pszczoły u sąsiada,w domu, na balkonie itp.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
seebbek
200p
200p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agresywność pszczół,pszczoły u sąsiada,w domu, na balkonie itp.

Post »

Krasny pisze: 22 kwie 2025, o 22:35 Mam bardzo kontrowersyjne pytanie. Mianowicie, wie może ktoś jak pozbyć się roju pszczół? Kilka dni temu (w kwietniu!) całkiem spory rój założył gniazdo w ścianie budynku gospodarczego sąsiada mojej mamy. Dosłownie metr od granicy działki, przy ogrodzie. Problem jest taki, że jest uczulona i zdarzyło mi się już wieźć ją na pogotowie po użądleniu. Prawie się udusiła. Nie ma możliwości wydobycia i przeniesienia tej rodziny. To stare poniemieckie budownictwo z pustką powietrzną pomiędzy cegłami i sąsiad nie zgodzi się na kucie ściany. Pszczół za to pozbędzie się z chęcią. Jedyne wejście jakim dostają się do środka to mała szczelina w wykruszonej zaprawie pomiędzy cegłami. Naprawdę wolałbym uniknąć ich zabijania, ale ryzyko jest za duże żeby mogły tam zostać. Jedna już próbowała mnie użądlić kiedy przyglądałem się z odległości kilku metrów jak pracują. To znaczy, że są wredne. Spokojna rodzina nie atakowała by podczas pełni wiosennego pożytku. W sadzie kwitną wiśnie, grusze i kończą śliwy. Powinny być zbyt zajęte na agresję.
Rzadki przypadek aby nowa rodzina wyszła z ula już w kwietniu tak wcześnie.
Jeśli zaprawa kruszeje, w środku jest pusta przestrzeń może uda się wydłubać te cegły bez zbędnego kłucia i spróbować przenieść rój do ula pod opieką jakiegoś okolicznego pszczelarza. Choć jest ryzyko że "dzikusy" i tak będą chciały powrócić.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Jedyny cywilizowany sposób to tylnym wejściem podajemy mocny dym, np. z próchna i może wyjdą głównym wyjściem z królową na czele. Jak nie, to tylko zawrzeć pokój albo pokonać radykalnymi środkami.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pszczoły nie opuszczą larw więc straszenie dymem nic nie pomoże.
Albo wydłubać cegły albo wytępić.
Może kamera termowizyjna pomoże zlokalizować miejsce gniazda.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Są okresy, kiedy nie mają larw.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O tej porze roku nie powinny się w ogóle roić. To czas na rozwój rodziny. Widocznie ciepła zima i wczesne kwitnienie wierzb pozwoliły na coś takiego. Jak już pisałem wcześniej, rozebranie ściany nie wchodziło w grę bo to budynek należący do sąsiada. Kilka dni temu opryskałem otwór wylotowy preparatem Draker, ale nic to nie zdziałało. Lot był tak samo silny aż do wczoraj. Sąsiad musiał czymś poprawić bo rano żadna nie wyszła ze ściany. Poczekam jeszcze kilka dni dla pewności i załatam dziurę cementem żeby inne nie przyszły zwabione zapachem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”