Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2

Post »

Obrazek

Obrazek
Nie wiem czy zdołacie coś zobaczyć nie mam aparatu
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu nie mam pojęcia. Nie mam żadnych doświadczeń ze szklarnią. Całe życie w bloku spędziłam, na działkę wyjeżdżając weekendowo i to w sezonie letnim, więc nawet nie myślałam o szklarni, tunelach itepe. Nawiasem mówiąc chętnie już bym się w ogóle z tego miasta wyniosła, ale pewnie jeszcze kilka lat pobędę tak w rozkroku - jedną nogą na wsi. Tak więc szklarnia czy kurnik to ewentualna przyszłość dopiero.
Ale mam nadzieję, że nie zmarnowałaś nasionek. Czy rudbekia czasem nie potrzebuje stratyfikacji?
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko ;:168 rudbekia jak potrzebowała by przemrożenia to ma gotowe teraz w szklarence a reszta zobaczymy czekam z niecierpliwością na ciepło,w rabatce już pojawiają cię tulipanki i jakieś wiosenne ale nie wiem jeszcze czego to są zaczątki listków.Teraz wszystko zmroziło i nie wiadomo czy odżyją,wszystko się okaże w marcu,kwietniu.
Właśnie bardzo podziwiam wszystkich którzy mają działki w oddali to już jest wyprawa,a ja mam tę drugą 5 domów dalej i czasami mi się nie chce na tę górkę wyłazić ;:223 Kiedyś się doczekasz życia na wsi,ma swoje plusy i minusy zależy od ludzi i wioski,ja mieszkam w takim miejscu że wszędzie to albo rower albo samochód a na większe zakupy to już tylko samochód.Pozdrawiam serdecznie. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To czekamy dalej. :) U mnie też już noski zielone z ziemi powychodziły, głównie szafirki i tulipany dzikie. Mam nadzieję, że dadzą radę i zakwitną pięknie kiedy przyjdzie ich pora.
Działka w oddali nakłada pewne ograniczenia. Rośliny trzeba dobierać takie, które radzą sobie same. No i głównie - przynajmniej ja tak robiłam - te, które szczyt piękności przeżywają latem. Wczesną wiosną i jesienią nie jeździłam, bom zmarzlak. Również warzywa to rzecz ryzykowna, bo wymagają przecież regularnego doglądania. Dlatego dopiero teraz, kiedy działeczka trochę bliżej i przejazd krótszy, próbuję coś tam z warzyw siać. Z wyrastaniem ich różnie, che che. :wink:
Ale dla mieszczucha takie miejsce, gdzie może zostawić za sobą ten ciągły ruch, bieg, szum i zanurzyć się w przyrodę to prawdziwy raj. Nawet jeśli to łączka chwastów (jak u mnie na razie).
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jolu
Chytrze zamontowaliście karmnik :D
Mam nadzieję ,że kociambry nie wejdą.
U nas ptaszęta robią gniazdka w koronach '' strzyżonych na pienne'' iglaków.
Macie trawę z rolki :?: Świetnie wygląda ,jak wykładzina. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko ,o jakiej łączce chwastów ty mówisz ?Ja tam nie widzę u ciebie nic złego ,jak mają być ogrody przyjazne to i trawy ,chwaściki też muszą się znaleźć,bo często nie zdajemy sobie sprawy jakie to ważne dla owadów,a nie będzie tego jak zostawimy sobie tylko drzewa iglaste i krzaczki.Tak że bądź z siebie dumna że prowadzisz działkę a nie jesteś kanapowcem,gratulacje i wielki szacun a twoje zdjęcia są dla mnie wielką radością,tak trzymaj. ;:215
U mnie z warzywami to większość nieudana i straty ale zawsze próbuję a nóż się coś uda,a poza tym jak ktoś jest zakręcony tak jak ja to można mi tłumaczyć i tak nie posłucham,i posieję ;:306 Pozdrowienia Moniko z Podkarpacia. :wit

Witaj Pelagio masz rację to ten nieszczęsny taras na którego zrobienie czekam ponad 10 lat a tak naprawdę od początku budowy domu czyli1986 ;:223 ;:131
M jak osiągnął jakieś45 lat powiedział sobie że nic więcej nie robi bo jak się do tej pory nie dorobił to już się nie dorobi a że przyszły potem jeszcze cięższe czasy i gorsza praca to po prostu takie życie.Na początku był taki betonowy wylany ale nie udany i nie stać było na płytki więc został zburzony a na to miejsce wysypana ,ubita ziemia i na chwile miała leżeć ta sztuczna trawa z odzysku bi jak widzisz takie pasy.Tak sobie leży więc ohoho ile czasu a przed nim na skarpce zmieniają się co rusz jakieś roślinki bo jak mi obiecuje że będzie robił taras to ja wykopuję a jak widzę że nic z tego to nasadzam i tak to mam ;:161 Na karmnik też nie mogłam się doprosić więc już miałam się sama za to wziąć ale na moje szczęście zlitowała się córka i mi kupiła,ale ile radości teraz mam :heja Myślałam że będzie głupio ale okazało się że ta listwa się fajnie przydaje ptaszkom .Jak rozrabiają pasuje i tu wszystko nawet te łyse wycięta w tujach gałązki.Tak że nie muszę mieć telewizora bo natura jest piękniejsza.Powodzenia i pięknej niebawem wiosny. ;:138
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawy pomysł Jolu z tą sztuczną trawą zamiast tarasu.
I tak fajnie opisujesz Twoje małe radości ogrodowe. Bardzo mnie to ujęło, bo bije z tego szczerość i taka prostota, w sensie - nie komplikowanie sobie różnych spraw. Mój kolega w liceum ujmował to trafnym sloganem: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. I u Ciebie wyczuwam podobnie ;:168
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu
Za prawdę powiadam Tobie ,że jestem pełna uznania dla Ciebie za te pokłady cierpliwości... ;:180
40 - ci lat czekać ;:oj
Ajjj a ja marudzę mojemu Z. ,że 10 - ć lat zaledwie mi nie chce naprawić płotu do warzywnika. :;230
Żeby nie było ,żem leniwa bo wiele płotów sama zrobiłam ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Florianie ,nie mam innego wyjścia jak lubić to co mam bo inaczej byłabym nieszczęśliwa ciągle a tak to można dostrzec piękno w naturalnej florze i faunie i uczę się m.in. od Ciebie że każda roślina może przynieść radość szczególnie jak się dostrzeże jej walory,właściwie to wracamy do ziół i traw co zawsze było używane i doceniane,a teraz jest tyle sztuczności wokoło że bogaty ten co trawy ma :;230 i za taką się mam :lol: krzaczki ,trawy ,kwiatki motyle,ptaszki czasem wiewiórka ,sarenka czy zajączek,bażant czy przelatujące żurawie a między tym samoloty bo akurat nad naszym domem robią koło na Jasionkę :lol: ,jest co oglądać i czym się cieszyć :tan Teraz jestem spokojna ,wyluzowana i na prawdę cieszę się życiem,czego wszystkim życzę a Tobie Florianie to trochę odpoczynku bo tego to chyba nie masz za wiele.Pozdrawiam :wit

Agnieszko gdybym miała kasę to pewnie bym była bardziej niecierpliwa ale skromne życie wyrabia pokorę a tę to wyrobił we mnie M.zbiegiem lat :;230 jako młoda i jeszcze wolna byłam jak szalony Szopen,wiatr we włosach ,głowa pełna fantazji,odważna i naiwna ;:306 serdeczna i szczera ale czasami jak się wk..to bez kija nie podchodź. :;230 Teraz kocham roślinki i zwierzątka,i luzik bo mam taką możliwość.Życie strasznie szybko ucieka i chcemy teraz czerpać całymi garściami póki się da.Teraz żeby nie tylko o sobie to wschodzą moje nie dawno posiane cynie karłowe i aksamitki jak ich jakaś zaraza nie złapie to do maja będą miały pąki.Ale jak bywa u mnie padnie mi połowa,dobre i to jak coś zostanie.Z tego co piszesz to zdolna i silna jesteś bo ja często teraz to w myślach tylko tworzę,potem z realizacją różnie bywa. ;:131 Mają być teraz ciepła dni na pewno przyroda ruszy a za nią my do ogródków,dużo zdrowia,Aguś.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu
Opis z młodości - jak bym o sobie czytała. :lol:
No i z tym wkurzeniem mamy podobnie ;:224
Ja również od małego mam szanowanie wszystkiego i oszczędzanie.
W dorosłym życiu tak samo. To będzie fajnie procentować nie długo bo ciężkie czasy idą.
Już aksamitki i cynie ;:oj :?:
Będziesz mieć faktycznie szybciej kwiaty ;:3
U nas podobnie z samolotami ,jakiś tor powietrzny centralnie nad podwórkiem ,nawet Starlinki :lol:
Zresztą od paru lat latają ,jak szaleni. :shock:
Moje linki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu super, że dzieci spełniły Twoje marzenie o karmniku. Powieszony w świetnym miejscu, ptaki będą się miały gdzie schować przed drapieżnymi. ;:215 Mój sąsiad postawił karmnik na środku trawnika, z dala od drzew i przez dwa lata żaden ptak nie zajrzał, wokół latają pustułki i krogulce. :roll:
Rozważania o zmianie charakteru ciekawe, podobne do moich. ;:306 Teraz stale powtarzam, że nic nie muszę, bawię się ogrodem, bo to przyjemność. ;:108
Na pomidory jeszcze czas, ja dopiero końcem marca sieję, zdrowsze, nie wyciągnięte.
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Aguś ,zawsze taka w gorącej wodzie kąpana jestem ale znając moje szczęście albo kiepską rękę to połowa mi padnie,w maju to już nie wytrzymuję i zawsze przed 15 już wysadzam pomidory do szklarni zawsze mam ich na tyle przygotowanych że w razie czegoś są na dosadzenie.Już jednak widzę że wschody pomidorów kiepskie.Bardzo ładnie na razie wzeszła cynia karłowa różowa od Soni.To jest u mnie jak narkotyk,ale jak nic nie robię to bym coś jadła więc lepiej siać,szyć i marzyć. :;230 Pozdrawiam ;:138

Witaj Soniu już posiałam orlaję i nolanę,nolana wschodzi a orlaja jak pamiętam dłużej jej zejdzie.W ogrodzie na jesień były samosiejki ale czy przetrwają zobaczymy.Byłam dzisiaj na rynku ,kupiłam ziemniaki takie jak już nieraz miałam i przy nasionach jak się rozgadałam ze starszą panią o nasionach,buraczkach,marchewkach,pietruszce.Co mnie zdziwiło że mają super ziemię,czarnoziem i narzekają że buraczki im nie udają się,nie wiedzą jaka jest różnica między siedmiolatką a szczypiorem,nie wiedzą co to szalotka i nie mieli nigdy długiego buraka.Jak bym miała taką ziemie to tylko bym sadziła i sama stała na rynku z warzywami :tan Ale cóż widocznie nie było im to do szczęścia potrzebne.Już mnie trochę nosi,okna by się przydało szycie mam zaczęte, a propos siania czy bób to tylko do ziemi czy on znosi pikowanie ?Dużo przyjemności Soniu. :wit
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Bardzo sprytnie ten karmnik zamontowałaś, Jolu. Mnie wcześniej jakoś do głowy nie przyszło, że koło karmnika powinny być kryjówki dla ptaków. Sonia trafnie to ujęła.
Ja to jestem z tych, co im ciągle coś nie pasuje i ciągle bym coś poprawiała. Zazdroszczę Ci umiejętności odpuszczania, bo mnie za często nerw szarpie... Ogród i kontakt z naturą przywracają mi równowagę :)
Mój M też z tych, co trzeba mnóstwo cierpliwości mieć i każe długo czekać na realizację czegokolwiek. Mam nadzieję, że nie będę czekała na dom na wsi tak długo, jak Ty na taras, Jolu :wink: Szopkę ogrodową bardzo szybko mi zmontował, jak potrzebował miejsca w budynku gospodarczym i eksmisję ekspresem przeprowadził :lol:
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Małgorzato,tak to już jest pasja ogrodnicza to wielkie pole do działania nie tylko wąchanie kwiatków :lol: a nie zawsze możemy z wszystkim same podołać,ale jaki ponury byłby ten świat jak by nie zielono zakręceni. ;:138 Ta poprzeczka to właściwie pomysł M.a ja sceptycznie do tego podchodziłam bo nie bardzo mi to na wygląd pasowało ale jak przyszły sikorki i zobaczyłam jak im to spasowało,co one tam nie wyczyniały to już tak ta świecąca listwa mi nie przeszkadza.Z boku tam gdzie to brzydkie pudełko po margarynie to dla nich poidełko ale na razie było chwilami zamarznięte,na ziemi rozsypane ziarna to i kos ,i wróbel i gołąb skorzysta.Szkoda tylko że tego nie mogę uwiecznić.Dzisiaj mnie coś rozbiera kaszel i duszności to jutro muszę sobie darować spacery i wysiłek,będzie leniwa niedziela.Przymroziło ostatnio to wiosna wyhamowała ale niech się zbytnio nie śpieszy,lepiej powoli stopniowo to wszystkim na dobre wyjdzie.Małgosiu na pewno bardzo tęsknisz za domkiem na wsi bo wtedy jest taki własny świat,mniej oczu patrzy ,fantazji można poluzować i zachłysnąć się radością życia i szczęściem w kolorach.Jak wszyscy M mają dobre i złe strony jak i my ale na pewno jak się te misie pogłaska i utuli do dużo dla nas zrobią ;:215 Powodzenia Małgosiu i pamiętaj(dobro zwycięża). ;:138 ;:168
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Do Ciebie nawet jak nie ma nowych zdjęć - warto wpaść i poczytać sobie, bo dużo mądrości i fajnie piszesz 8-) .
Tego odpoczynku to już mam dosyć, bo jednak zimą pracy mniej, a co za tym idzie - zarobki spadają. Więc wyrywa mnie do prac polowych! Dziś już mogłem rozpocząć przesiewanie kompostu :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”