Czym nawozić pomidory-cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.4

Post »

Rowerzysta pisze: 27 gru 2024, o 13:28 Tak się jeszcze zastanawiam ile faktycznie tego wapnia do gleby dostarczę.
Jeśli zastosowałeś wyższą dawkę, czyli 40g/m2, a zawartość CaO to 42,9% to wychodzi w zaokrągleniu 17,2g CaO/m2.
Po przeliczeniu na formę pierwiastkową (mnożnik 0,715) wychodzi 12,3g Ca/m2, czyli 12300 mg Ca/m2.
Przyjmując, że w 1m2 znajduje się 200 litrów podłoża, wychodzi że dostarczyłeś 61,5 mg Ca/1l gleby.
Rowerzysta pisze: 27 gru 2024, o 13:28 Piszesz, że dajesz 50% wapń 200g na metr. Z moich obliczeń wynika, że na litr gleby dostarczysz tylko 79mg wapnia, a pomidor wymaga znacznie więcej. Źle coś liczę ?
Nie wiem czy źle, ale na pewno inaczej niż ja. :wink:
Wg moich wyliczeń wychodzi 357,5 mg Ca/m2.
Dawka 200g na m2 o zawartości CaO 50%, to 100g CaO/m2.
100g CaO x 0,715 daje 71,5g Ca/m2, czyli 0,3575g Ca/1l, więc 357,5 mg/1l podłoża.

Wysiałem też dolomit z którym wnoszę dodatkowe 214 mg Ca/1l.
Dochodzi jeszcze wapń wniesiony z obornikiem i kompostem, ale tu nie pokuszę się o szacunki, w jakiej ilości. :roll:
Badanie gleby po sezonie określiło wapń na poziomie 1000 mg Ca/l, plus wapń z nawozów, w zaokrągleniu 570 mg Ca/l, plus wapń w ilości "x" z nawozów naturalnych i jeszcze co nieco z saletry wapniowej.
Łącznie pewnie blisko 2000mg Ca/l, a SZW pewna jak potępienie. :wink: :;230
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
200p
200p
Od: 10 lip 2023, o 00:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nawożenie pomidorów

Post »

Jakich nawozów używacie do pomidorów aktualnie używa kristanlu w czterech kolorach ale jego cena za 3 kg jest okropna haha co używacie... Dodam to że mam ziemię torfową i za każdym razem podlewanie z nawozem 1g=1litr
Bóg zapłać ;)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

Nie wiem czy znajdziesz coś dużo tańszego.
Cena nieco poniżej 2 grosze za litr pożywki, to jeszcze nie tragedia.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
200p
200p

Nawożenie pomidorów

Post »

No jak tankuję na raz 200l to się zbiera
Bóg zapłać ;)
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
200p
200p

Re: Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

Dobra cena jest za 25 kg ale żeby kupić to z kimś to było ok bo samemu to nie potrzebne aż tyle 3 sposoby i trzy kolory i byłby git
Bóg zapłać ;)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

To prawda, w dużym opakowaniu wychodzi znacznie lepiej.
W sezonie trochę tych kilogramów idzie. Jak znajdziesz tańszą alternatywę to daj znać. ;:333
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kurkadomowa, ostatni raz zwracam Ci uwagę, żebyś korzystał ze spisu treści i przestał zaśmiecać wątki.
Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Re: Nawożenie pomidorów

Post »

Kurkadomowa pisze: 20 lut 2025, o 22:17 Jakich nawozów używacie do pomidorów aktualnie używa kristanlu w czterech kolorach ale jego cena za 3 kg jest okropna haha co używacie... Dodam to że mam ziemię torfową i za każdym razem podlewanie z nawozem 1g=1litr
Jakich kolorów używasz?
Bo ja zielony, czerwony, pomarańczowy .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Znacie taki nawóz Osiryl ? Do tej pory najlepszy na system korzeniowy był jak dla mnie bio algeen , ale ciągle szukam .
Kupiłam na ten sezon Algaren . Raz podlałam Algarenem i raz melasą i jakby lepiej . Nie wiem co podziałało a może dni
słoneczne zadziałały .
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
200p
200p

Post »

Właśnie tych trzech kolorów
Bóg zapłać ;)
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nawożenie pomidorów

Post »

W ubiegłym sezonie miałam Kristalon żółty i pomarańczowy. W tym kupiłam Hydrokompex i Kristalon czerwony z przeznaczeniem raczej do podlewania begonii chociaż pewnie i pomidory dostaną. Niby oczywiste kiedy jaki kolor podawać ale kilka opcji znalazłam i trochę jestem skołowana.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Kristalon pomarańczowy lub superba zielona forte lub nutrifol zielony jeśli jest dostępny + siarczan magnezu ( można mieszać razem), oraz saletra wapniowa( w osobnym zbiorniku), to są podstawowe nawozy do uprawy pomidorów po posadzeniu na miejsce stałe. Ewentualnie czasem uzupełnia się dodatkowymi składnikami. Praktycznie tylko tych nawozów używam przy uprawie towarowej.
Hydrocomplex (Yara mila complex) jest dobrym nawozem posypowym do mieszania z ziemią przed sadzeniem. W załączniku rozbudowana tabela nawożenia: https://www.yara.pl/siteassets/broszury ... i_yara.pdf
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Oprócz wspomnianych Kristalonow zamierzam jeszcze dawać Saletrę Ca Mg, może będzie mniej pryskania Wapnovitem i siarczanem magnezu. I jeszcze siarczan potasu. Oprócz tego obornik i inne bio preparaty do których dam się przekonać. Co roku moim celem jest pozbycie się brzydkich braków magnezowo-potasowych na lisciach i co roku porażka. ;:131
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Można też mieć pomidory za darmo. Na bazie darmowego obornika i kompostu, bez sztucznych nawozów i oprysków. Będzie mniej ale zdrowszych.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Wroniaż mam ten sam tok rozumowania. ;:108

Ewo i Aniu widzę , że jesteście od tych co pryszczą i przyciągają was preparatu innych ludzi które chwalą jak i również wynalaski na internetach , a skąd macie pewność że pomagają? Robiliście dokładne porównanie, chyba nie . ;:108

Ja ze sklepu zjem od czasu do czasu raz na kilka miesięcy pomidora , a swoje jem codziennie .
Gonić z opryskiwaczem aby wychodować pomidory to nie dla mnie, to nie wchodzi w grę ;:185 . Pogonili by mnie ;:oj :!:
Pomidor niepryskany , to pomidor i takiego mogę podarować rodzinie znajomym itd .
Moje nawozy to obornik i w tym roku Yara hydrocomplex .
Przy niedoborach pomidory i tak potrafią mieć wyśmienity smak kilka razy o niebo lepszy jak sztuczny pryakany pomidor ze sklepu .
Można pryskać a niedobory i tak będą pryśnie się potasem to może wyjsc np . brak wapnia..
są zwolennicy i przeciwnicy . :uszy
Natura sama wie , a nawozy , to nie wszystko ;:304

Ewo rób jak uważasz ;:168
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”