Jeśli zastosowałeś wyższą dawkę, czyli 40g/m2, a zawartość CaO to 42,9% to wychodzi w zaokrągleniu 17,2g CaO/m2.Rowerzysta pisze: ↑27 gru 2024, o 13:28 Tak się jeszcze zastanawiam ile faktycznie tego wapnia do gleby dostarczę.
Po przeliczeniu na formę pierwiastkową (mnożnik 0,715) wychodzi 12,3g Ca/m2, czyli 12300 mg Ca/m2.
Przyjmując, że w 1m2 znajduje się 200 litrów podłoża, wychodzi że dostarczyłeś 61,5 mg Ca/1l gleby.
Nie wiem czy źle, ale na pewno inaczej niż ja.Rowerzysta pisze: ↑27 gru 2024, o 13:28 Piszesz, że dajesz 50% wapń 200g na metr. Z moich obliczeń wynika, że na litr gleby dostarczysz tylko 79mg wapnia, a pomidor wymaga znacznie więcej. Źle coś liczę ?

Wg moich wyliczeń wychodzi 357,5 mg Ca/m2.
Dawka 200g na m2 o zawartości CaO 50%, to 100g CaO/m2.
100g CaO x 0,715 daje 71,5g Ca/m2, czyli 0,3575g Ca/1l, więc 357,5 mg/1l podłoża.
Wysiałem też dolomit z którym wnoszę dodatkowe 214 mg Ca/1l.
Dochodzi jeszcze wapń wniesiony z obornikiem i kompostem, ale tu nie pokuszę się o szacunki, w jakiej ilości.

Badanie gleby po sezonie określiło wapń na poziomie 1000 mg Ca/l, plus wapń z nawozów, w zaokrągleniu 570 mg Ca/l, plus wapń w ilości "x" z nawozów naturalnych i jeszcze co nieco z saletry wapniowej.
Łącznie pewnie blisko 2000mg Ca/l, a SZW pewna jak potępienie.

