Czym nawozić pomidory-cz.4
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym nawozić pomidory-cz.4
Adres do poprzedniej części wątku tutaj
Wznawiam wątek o nawożeniu. Wprawdzie jeszcze sporo czasu ale.. szukam ukorzeniacza, startera do pomidorów przed wysadzeniem do tunelu. Ma on zmniejszyć tzw. stres, wspomagać ukorzenianie i poprawić znoszenie różnych warunków (zimno, susza, upał). Ma ktoś coś sprawdzonego? Jest tego trochę i już się gubię w tym co lepsze a co potrzebne. Dziękuję z góry za wszelkie uwagi.
Wznawiam wątek o nawożeniu. Wprawdzie jeszcze sporo czasu ale.. szukam ukorzeniacza, startera do pomidorów przed wysadzeniem do tunelu. Ma on zmniejszyć tzw. stres, wspomagać ukorzenianie i poprawić znoszenie różnych warunków (zimno, susza, upał). Ma ktoś coś sprawdzonego? Jest tego trochę i już się gubię w tym co lepsze a co potrzebne. Dziękuję z góry za wszelkie uwagi.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Rozsadę nawożę , ale małymi dawkami . Obowiązkowo mam Bio Algeen i kwasy humusowe - różne
nie mam ulubionych .
W tym sezonie testuję Peters Profeesional Start . Przy przesadzaniu dodaję( jak nie zapomnę) kilka małych granulek Microstar PZ .
Najważniejsze by nie przedobrzyć , co mi się zdarzało .
nie mam ulubionych .
W tym sezonie testuję Peters Profeesional Start . Przy przesadzaniu dodaję( jak nie zapomnę) kilka małych granulek Microstar PZ .
Najważniejsze by nie przedobrzyć , co mi się zdarzało .

-
- 500p
Aniu bardzo dziękuję. Będę dalej się "doktoryzować" z kwasów humusowych. Bio Algeen trafił już do koszyka. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Można też po wysadzeniu rozsady podlać żółtym kristalonem.
Sprawdzone , kilka lat temu tak ratowałam rozsadę w gruncie.
Moje bardzo ładnie i szybko się zregenerowały, a u sąsiadów długo dochodziły do siebie...
Sprawdzone , kilka lat temu tak ratowałam rozsadę w gruncie.
Moje bardzo ładnie i szybko się zregenerowały, a u sąsiadów długo dochodziły do siebie...
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Re: Czym nawozić pomidory-cz.4
Macie patent na wzbogacenie gleby o wapń ale czymś co działa w miarę neutralnie (lub tylko minimalnie podnosi) na pH gleby?
Już sobie tak raz zepsułem pH popiołem drzewnym i teraz muszę rozsądniej dobierać pomysły.
Już sobie tak raz zepsułem pH popiołem drzewnym i teraz muszę rozsądniej dobierać pomysły.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Czy robiłeś analizę gleby
Bo bez tego wszelakie dawkowanie nawozów może przynieść odwrotny skutek. Ja w zeszłym roku zrobiłam analizę i okazało się, że wapnia mam 3 razy więcej niż być powinno. A mimo to na kilku pomidorach pojawiła mi się sucha zgnilizna wierzchołkowa. Wapń źle był przyswajany, bo gleba w głębszych warstwach była za sucha (mimo podlewania kropelkowego). Po obfitym podlewaniu z węża, sytuacja wróciła do normy.

-
Nawoże wapniem w postaci siarczanu wapnia .
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Analizę gleby robiłem ale to ze 3 lata temu, przez ten czas zasilałem głównie kompostem przed sezonem - bardziej, żeby poprawić strukturę gleby.
Nie miałem potrzeby za dużo zasilać przed sezonem bo rośliny dostają fertygację przy podlewaniu kropelkowym i innych objawów niedoborów niż wapń nie zauważyłem (ze dwie odmiany miały objaw).
Może faktycznie się pokuszę sprawdzić jak teraz kondycja gleby.
Nie miałem potrzeby za dużo zasilać przed sezonem bo rośliny dostają fertygację przy podlewaniu kropelkowym i innych objawów niedoborów niż wapń nie zauważyłem (ze dwie odmiany miały objaw).
Może faktycznie się pokuszę sprawdzić jak teraz kondycja gleby.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 500p
Wujek Google przejął u mnie wyszukiwanie kolejnych specyfików do nawożenia. Moze ktos to stosował, bo opinie dobre chyba ze marketing. Protaminal z aminokwasami i Mr Green Agro z bakteriami.
-
Sprawdziłam jakie bakterie zawiera Mr Green Agro . Całkiem dobry skład . Staram się aplikować bacillus
megaterium na fazę ukorzeniania . Pamiętam , że czytałam o tej bakterii , że osłabia żerującego na roślinie
przędziorka .
Aminokwasy też warto stosować . Mam dwa nawozy z aminokwasami , wapń skompleksowany aminokwasami i
potas z aminokwasami .Protaminala nie znam , ale chętnie o nim poczytam .
megaterium na fazę ukorzeniania . Pamiętam , że czytałam o tej bakterii , że osłabia żerującego na roślinie
przędziorka .

Aminokwasy też warto stosować . Mam dwa nawozy z aminokwasami , wapń skompleksowany aminokwasami i
potas z aminokwasami .Protaminala nie znam , ale chętnie o nim poczytam .
-
- 500p
Dzięki Aniu za opinie, tak kombinuje żeby na wstępie dać... No właśnie :algi, aminokwasy, bakterie, kwasy humusowe i jeszcze kristalon? Szkoda, że pomidory mie gadają 

-
Powiedzą jak im się spodoba , gorzej jak nie będą zadowolone .
Jutro wstawię zdjęcie moich przodowników . Raz na jakiś czas podlewam je
Bio- Algeenem , niską dawką . Ze dwa razy podlałam nawozem Peters Starter , pół
dawki .

Jutro wstawię zdjęcie moich przodowników . Raz na jakiś czas podlewam je
Bio- Algeenem , niską dawką . Ze dwa razy podlałam nawozem Peters Starter , pół
dawki .
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Stawiam nowy tunel pod pomidory na ziemi dawno nie uprawianej. Zrobiłem sobie analizę gleby. Wymagania glebowe znam i potrafię sobie obliczyć dawkowanie. Powiedzcie mi czy mogę zastosować te wszystkie nawozy razem i doradźcie mi nawóz wapniowy. 

azot - posiadam saletrę wapniowo amonową
potas - posiadam saletrę potasową
magnez - posiadam siarczan magnezu
fosfor - planuję kupić superfosfat
wapń - tutaj mam problem co kupić. Czy saletrę wapniową można stosować posypowo ? Bo wszędzie jest podana fertygacja i oprysk. Z tego co widzę superfosfat ma w swoim składzie wapń, ale całego zapotrzebowania nim nie uzupełnię.

azot - posiadam saletrę wapniowo amonową
potas - posiadam saletrę potasową
magnez - posiadam siarczan magnezu
fosfor - planuję kupić superfosfat
wapń - tutaj mam problem co kupić. Czy saletrę wapniową można stosować posypowo ? Bo wszędzie jest podana fertygacja i oprysk. Z tego co widzę superfosfat ma w swoim składzie wapń, ale całego zapotrzebowania nim nie uzupełnię.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Najprościej teraz dać dolomit, nim uzupełnisz wapń i magnez, jakieś 200g na 1m2. Potem pilnie potrzebują azotu i potasu, najodpowiedniejsza byłaby saletra potasowa. Fosfor jednak bym proponowałbym z z kristalonu lub innego wysokogatunkowego nawozu. Superfosfaty i polifoski raczej do upraw rolniczych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Okej dzięki. Zrobię dokładnie tak jak mówisz. Kupiłem dzisiaj dolomit. Resztę mam. 
W ziemi mam 68,5 mg/dm³ potasu. Pomidor w tunelu wymaga 300 mg. Z obliczeń wynika, że na 10 m² muszę rozsypać 1,2 kg saletry potasowej. Czy to nie jest za dużo ? Pytam bo na stronach sklepów są podane zalecane dawki i tam podają np. 2kg na 100m². A mi wychodzi z obliczeń, że muszę rozsypać aż sześć razy więcej.
Połączyłam posty/K

W ziemi mam 68,5 mg/dm³ potasu. Pomidor w tunelu wymaga 300 mg. Z obliczeń wynika, że na 10 m² muszę rozsypać 1,2 kg saletry potasowej. Czy to nie jest za dużo ? Pytam bo na stronach sklepów są podane zalecane dawki i tam podają np. 2kg na 100m². A mi wychodzi z obliczeń, że muszę rozsypać aż sześć razy więcej.
Połączyłam posty/K