Kolekcja sadowniczo warzywna

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcja sadowniczo warzywna

Post »

Dziś chodziłem po sadzie z aparatem i porobiłem trochę zdjęć :wit , mam nadzieję, że nie uśpię nimi :oops:
Rozsadnik z młodymi szczepami, przesadziłem je tak aby od południowego zachodu były od najniższej do najwyższej, żeby się nie zacieniały, w przyszłym roku jesienią, możliwe, że trafią w miejsca docelowe, jak zaczną mocniej rosnąć.
Obrazek

Prawdopodobnie Charłamowska bardzo ładnie owocowała w tym roku, w przyszłym jabłko może się zdarzyć :roll:, choć bardzo przerzedzałem, zaszczepiona na M26 ma całkowicie inny typ wzrostu niż Jonathan na następnym zdjęciu, woli owocować na szczytach przyrostów niż na krótkopędach.
Obrazek

Jonathan młody, szykuje się ładne owocowanie, o ile mróz na wiosnę, nie zważy kwiatów Zaszczepiona na M26. Trzeba będzie mocno przerzedzić, żeby owoce były dorodne
Obrazek
Obrazek

Królowa renet,muszę popracować trochę w koronie i rozgiąć przewodniki, gdyż chcą rosnąć w widełki, zaszczepiona na M26
Obrazek

Tą jabłoń kupowałem, jest to pepina Parkera naszczepiona na MM106, nie podobna mi się jej typ wzrostu puściła tylko z najwyższych oczek, żadnych krótkopędów... trzeba będzie mocniej poskracać, albo rozgiąć, :roll:
Obrazek

Tą też kupowałem, jest to Truskawkowa Nietschnera, mimo że naszczepiona na bardzo silnej podkładce, bo na MM111, po przycięciu wiosną, ładnie zaczęła się rozgałęziać
Obrazek

Młoda Wealthy w tym roku miała pierwsze dwa jabłka, były olbrzymie, na przyszły rok też założyła sporo pąków kwiatowych, zrobiłem ją na M26
Obrazek

Suislepper zaszczepiony na M26, muszę usunąć prawy przewodnik, gdyż jest krzywy i pokraczny, a to za sprawą sarny, która totalnie obżarła po za jedną gałązką która rosła pod dużym kątem do wcześniejszego przewodnika, niestety szkoda go usuwać, gdyż wygląda, że jabloń założyła na nim pąki kwiatowe :roll:
Obrazek

Siewka papierówki, gdyby ją kozioł nie zmasakrował w 2018r, może by już owocowała, a tak to musiałem prawie od samego dołu wyprowadzać nowy pień...
Obrazek

Kronselska zaszczepiona na M26, muszę popracować nad koroną za długo rosła w tubie ochronnej ze siatki.
Obrazek

Kalwilla letnia Frasa ta to silnie rośnie, też trzeba ją przystrzyc sekatorem na wiosnę, zaszczepiona na M26
Obrazek

Moja złota NN, a właściwie kilku odmianowa, gdyż jest złota w większości, gałąź Zorzy, Oczka pepiny Linneusza i Redlove, zaszczepiona na M26, mimo to rośnie dość silnie, zaczęła budować krótkopędy, może będzie miała ze dwa jabłka w przyszłym roku ;:oj
Obrazek

Koksa pomarańczowa na M26 bardzo ładnie już wyglądającą koronę, czekam na krótkopędy i pąki kwiatowe,
Obrazek

Koksa na M27 widać, że ,mniejsza, rośnie też bardziej pokracznie
Obrazek

Jabłoń która myślałem że jest Kandil sinap, jest prawdopodobnie jej siewką, jej owoce są bardzo podobne, ale ta ma otwarte gniazdo nasienne i wielki zamknięty kielich, młoda naszczepiona jest na M27, w tym roku kwitła pierwszy raz, ale żadne jabłko się nie zawiązało. Jej pąki kwiatowe są bardzo niepozorne, myślę, że kwitnienie powtórzy w przyszłym roku
Obrazek

Czereśnia możliwe, że Hedlefińska, późna czarna, nie udało mi się jej oznaczyć zaszczepiona na dzikiej Prunus avium
Obrazek

Czereśnia Bladoróżowa zaszczepiona na dzikiej Prunus avium ta ro zaszalała wiosną skróciłem jej przewodnik o połowę, a urosła jak wściekła, szpilka oparta o nią ma ponad 2m ;:oj
Obrazek

Moja konstrukcja dla winorośli jeszcze nie skończyłem, muszę dokupić drut i zrobić odciągi
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Piękne drzewka, wspaniały sadek się zapowiada. ;:215 Kandil Sinap to bardzo późno zaczyna owocować nawet podobno po 12 latach od wysadzenia. :shock:
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :wit
Oryginalna Kandil sinap zaczyna owocować bardzo późno, dlatego twierdzę, że to jest jej siewka, okulizowałem w 2019.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Kamil , Ale odmian jabłoni ;:173 Tyle terenu , to można poszaleć . Umiejętność szczepienia w Twoim przypadku bardzo przydatna. Ja próbowałam kilka razy szczepić ale mi nie wychodzi. Przy moim braku cierpliwości ,dałam sobie spokój ,zresztą przy działce 2,5 i tak bym nie miała gdzie sadzić.
Masz jeszcze inne drzewa owocowe ?(widziałam czereśnie jeszcze ) Czemu akurat jabłka ?
Pokaż swój warzywniak ;:3 ?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczepienie jest bardzo przydatne nawet na małej działce, gdyż może być tylko jedno drzewko, ale być na nim kilkanaście gałęzi i na każdej inna odmiana ;:oj

Warzywniak jest obecnie zaorany, tam gdzie była pszenica będą ziemniaki, część rzędów zostanie pusta i w nich będą wsadzone jarzyny :wit .
W sadzie są jeszcze gruszki, śliwki, wiśnie i czereśnie, dosadziłem brzoskwinie one są najbardziej nie przewidywalne z owocowaniem.
Naj mniej zawodne moim zdaniem i najłatwiejsze w uprawie są jabłonie, ich pysznych odmian jest najwięcej, dalej pestkowe czyli czereśnie i śliwki, kwitną wcześniej więc i kwiaty mogą być ścięte przez mróz. Przy czereśni problem jest jeszcze że rośnie wielkie drzewo, może kiedyś zrobię zdjęcie dzikiej trześni w lesie co wysokością nie ustępuje dorodnym bukom.
Gruszki zjem, ale tam czasem ciężko określić idealny czas zbioru, przechowywania i albo trafi się w punkt, albo gruszka zrobi się przejrzała i mączysta, albo się zależy i zacznie się psuć :roll:
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kamil ,tak szczepiłam ,ale na kilka szczepień przyjęło się jedno .
Dostałam od Kasi Leszkat taką jabłonkę ;:167 na której zaszczepiła mi kilka wczesnych odmian :Katię, cukrówkę ,melbę, Różowy nalew....
Co do warzywniaka , to miałam na myśli zdjęcia z pełni sezonu. :wink:
Asia
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To w sezonie zrobię takie zdjęcie :wit
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj ściąłem maliny: Polonez, swoją powtarzającą NN i resztki które przeoczyłem letnich, zasypałem kopcami sadzonki winorośli, teraz jeszcze trzeba będzie zasypać budleję, róże, wywieźć borowinę do tuneli, przekopać i można zimować :wit
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dokończyłem obsypywać róże, budleję, zaopatrzyłem się w podkładki do szczepienia jabłoni, teraz można czekać do wiosny i planować co, gdzie, w tunelach będzie rosło :wit
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil a podkładki to gdzieś kupione?
U mnie kupione jabłonki powypuszczały odrosty korzeniowe, a najwięcej ta co uschła, będzie na czym szczepić. ;:333
Można już spokojnie odpoczywać od robót ogrodowych i wyciągać słoiczki z piwniczki. ;:215
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

15 km ode mnie jest szkółka, która produkuje podkładki :wit
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja kocica ubzdurała sobie, że będzie spała w małym pudełku po butach, gdzie się nie mieści :roll:
Zazwyczaj spała na legowisku, albo na łóżku
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może spodziewa się przychówku. ;:112
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest wysterylizowana, więc nie ma możliwości żeby miała młode. Choć przydał by się młody kot, gdyż ma już 11 lat.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przygotowałem listę pomidorów na przyszły rok, jest już dość dokładna muszę jeszcze przemyśleć, czy będę wsadzał pomidory do gruntu, czy nie.
Barwy markerów oznaczają kolor pomidorów.
Zawsze królowały malinowe u mnie, a teraz malinowych odmian jest tylko 6, za to czerwonych jest 13
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”