Kolekcja sadowniczo warzywna

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kolekcja sadowniczo warzywna

Post »

Dzień dobry,
Bardzo długo myślałem nad założeniem swojego wątku, w końcu się zdecydowałem. Będę tutaj wrzucał zdjęcia z sadu, to z tunelu foliowego, albo upraw w gruncie.
Na chwilę obecną w kolekcji nasion pomidorowych jest 165 pozycji, ale nie aktualizowałem jeszcze, przed AWN postaram się ogarnąć.
Na liście odmian jabłoni łącznie z podkładkami jest 42 pozycje obawiam się, że może tego być za dużo.
Na dziś pokażę część sadu z kilkoma wybranymi odmianami.
Młode jabłonie muszą być zabezpieczone, gdyż jest straszna presja ze strony saren, co nie zabezpieczone, to albo obgryzą, albo kozły obedrą korę parostkami. Na horyzoncie widać Gorlice
Obrazek

Zorza jedna z odmian najsilniej rosnących jest naszczepiona w koronie prawdopodobnie landsberskiej na M26 w tym roku, mój kciuk jest w miejscu szczepienia, urosła wściekle ;:oj
Obrazek

Teraz jabłonki, które ściągnąłem ze Szwcji, odmiany trochę egzotyczne, gdyż ich ojczyzną jest Anglia, mam nadzieję, że dadzą radę w naszym klimacie.
Egremont Russet typ szarej renety, o dość suchym miąższu, podobno aromatyczna o orzechowym posmaku.
Obrazek

Knobby Russet, też kolejna szara reneta w ojczyźnie nazywają jabłkiem ziemniakiem, gdyż ma guzy i znaczne ordzawienie.
Pokazała mączniaka na szczytowym pąku :roll: trzeba będzie potraktować siarkolem na wiosnę
Obrazek

Parmena Adamsa jabłko o wyglądzie gruszki podobno aromatyczne, wytrawne , słodkawe z orzechowym posmakiem, ta odmiana była podobno w Polsce spotykana, ta rośnie wściekle podobno to częściowo triploid
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcja sadowniczo warzywna

Post »

Faktycznie, egzotyki :)
Czekam na więcej :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Hej Kamil
Cieszę się ,że założyłeś swój wątek. Kolejny do podglądania ;:173 . Dzięki Tobie dowiedziałam się co znaczy triploid. :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

:wit A mnie urzekła panorama z pierwszego zdjęcia.... spokój, spokój i spokój...
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo mieszkam w Beskidzie niskim, gdzie się nie pójdzie to idzie się pod górę :) , choć dla mnie prawdziwe góry to Tatry, albo Pieniny, a u mnie takie pagórki małe.
Pelasia triploid ma potrójny zestaw chromosomów, zazwyczaj rośnie bardzo silnie, ma spore owoce, ale jego pyłek jest bezużyteczny do zapylania innych odmian.
Z popularnych teraz to Jonagold że wszystkimi mutantami, Mutsu, Booskop, Dobra szara, Lukasówka z gruszek.
kuneg co jakiś czas będą aktualizacje .
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Cześć Kamil :wit
Bardzo się cieszę że się jednak zdecydowałeś na założenie swojego wątku. Pięknie u Ciebie. ;:3 Ładne drzewka.
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy opisów i fotek. ;:215
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba pilnować żeby zwierzyna sobie nie zrobiła uczty przy drzewkach, te co uciekły w tym roku ze strefy zgryzania wiosną będą miały zdjęte siatki.
Dziś pokarzę starą część sadu z kapliczką, przy lewej krawędzi. Kapliczka owa jest na starych Austro-węgierskich mapach jako punt orientacyjny.
Obrazek

Młoda Malinowa oberlandzka, pierwsze jej owocowanie, więc w przyszłym roku stara zamierająca, będzie mogła już odpocząć...
Wszczepiony w koronę jest Novamac
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powoli jabłka trzeba zrywać, gdyż wszystko się sypie ze względu na suszę i przyspieszony sezon o miesiąc ;:oj
Moje złote nn nie wiem co to Landsberska to raczej nie jest. Jak poleżą, to zrobią się tłuste, a skórka zmieni barwę z biało zielonkawej na pomarańczowo żółtą
Obrazek
Kronselska, zaczyna dostawać tego swojego charakterystycznego białego nalotu
Obrazek
Prawdopodobnie Charłamowska już się kończy
Obrazek

Do zbioru zostało jeszcze Jonathan i Wealthey.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To NN i Kronselka są bardzo podobne. A smak je różni?

Fajnie masz :)
Ja mam dopiero pojedyncze jabłka.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może w skrzynce wyglądają podobnie, ale na talerzu są całkowicie inne.
Kronselska ma swój charakterystyczny aromat i jest miękka gruboziarnista, można zdjąć z niej skórkę. Leżą do października, listopada.
Złota nn teraz jest twarda, jedno spadło mi na głowę, bolało bardzo, jabłko się nie obiło ;:oj teraz są soczyste, później stracą soczystość, ale zyskają sporo słodyczy i swój korzenny posmak, ale więdną podczas przechowywania, marmoladę z niej często nie trzeba słodzić. Teraz po zbiorze mają skórkę suchą, później zrobi się tłusta, leżą do lutego.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłem od swojej miejscowości oddaloną o około 30km rodzinną firmę, która zajmuje się tłoczeniem soków, więc zawiozłem spady ze złotej NN i trochę Wealthy, wyszło trochę ponad 100 kg jabłek, a teraz mamy 50l słodziutkiego soku jabłkowo na całą zimę ;:138 cena myślę, też korzystna 11 zł za 5 litrowy worek.
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę soków :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też cieszę się, że udało się przerobić korzystniej jabłka niż wywozić do skupu w cenie 50 gr za kilogram,
Nie wiem czy kiedyś jeszcze się uda pozyskać sok, gdyż złota NN w tym roku jest w bardzo złej kondycji strasznie się przerzedziła korona, a 2 młode zaszczepiłem sobie na M26, nie urosną jak drzewo matka i nie będą miały tak wielkich plonów, żeby było ponad 100 kg...

Żeby nie było tylko o owocowych to teraz wkleję jeszcze nie aktualizowaną listę pomidorów, większość odmian mam od bardzo życzliwych użytkowników, którzy chcieli się podzielić, za co Wam po raz kolejny dzięki ;:138 , część jest z AWN, do udziału której serdecznie zachęcam, część kupowałem na własną rękę to najmniejszy procent. Swoją drogą trochę tego się nazbierało :oops:

Aurija, Apelsinovoje derevo, Banded amazon, Banana legs gładki, Banana legs zebra, Barry crazy cherry, Bawole serce, Be orange,

Biała wiśnia,Black beauty, Brandywine apricot, Brandyfred, Blaue zimmertomate, Bolek, Beta, Betalux, Bufalo Sun F1, Byczy łeb, Cosmonaut Volcov,
Cherokee green, Cherokee green pear, Ciccio, Corazon F1, Crimson crusch F1Cytrynek groniasty, Sakiewka xRob,Czarne serce z noskiem,

CLX37935 F2, Da Costa Portuggues, Dark galaxy, Dwarf artctick rose, Dwars sleeping lady(miał być ciemny zrobiła się malinowa zebra)Dyno F1,

E06 F5, Faelan's first snow, Faworyt, Fav26 F2, Fav26 A F3, Fav26 B F3, Fav26 C F3, fav26DF3, Fav26EF3, Fuchsia f1, Gigant Kuby, Great white

Happynet F1,Ijuński czerwony, Kam1 F1,Kam1 F2, Kam1AF3, Kam1BF3, Kam1CF3, Kam1DF3,Kam2F1(całe dwa nasiona :;230 ),

Kam2F2(Dalej szukam żółtego przydymionego o większych owocach),Kam2F3(tego nasion nie mam wydałem),Kam3F3, Kam3F4,

Kam4F4(ta linia będzie najprawdopodobniej wygaszona),Kam4AF4,kam5F3,kam5F4,Kam6F1,Kam6F2,Kam7F1 Wygaszę prawdopodobnie,

Kam8F1,Kam9F1,Kam10F1, Kam11F1,Kam12F1,Kam13F1, Kam14F1, Kam15F1, Kam16F1, Kam17F1, Kam18F1, Kam19F1, Kam20F1, Kam21F1, Kam22F1, K14 mega gron,K36,

K37/2, K37/3, K42 F6, K118/1 F4, K118/1/1 F5, K118/1/2 F5, K119, K122/ czekista, K127F11 Rudy, Kilates f1, Krakus do zlikwidowania wszystko w gruncie miało SZW :? , Krasnomordina,koktajlowa truskawka, koktajlowy mój, Koperkowy, Laura, Lima czerwona, Lima żółta, M2 F4,

Malachitowa szkatułka, Malinowy od sylwestra, Malinowy babcia 102, Malinowka staropolska, Malinowy smaczek, Malinowy NoKa, Malinowy z XIX w, Marina's praise , Mirek 19, Marglob, Marmande, Marmande sweet, Mathios F1, Manaluce, Manistella F1, Monte rosa f2,

Nocna Świeca Mój nr 1 jeśli chodzi o żółte bawole serca, Opal Esence, Orange wellington F1, Ox hearth orange, Ozyrys, Pascal de picarde,

Pikador, Pikuś, Polbig F1, Promyk, Primary colours, Przecierowy śliwka, Radana, Raf, Red pear, Rosamunda F2, Rose crusch F1, Romowaja Baba,

Saint Pierre, Santoria F1, Schokoladka, Sgt Pepper, Summer sun, Sun Sardegna, Sunrise jazz, syberyjska gruszka, samokończący NN,

Samokończący NN2, SBM od Morango, Tamina, Tłuste policzki, Tomimaru Mucho F2, Uzbekistan, Velmozha, VP1 Pink King F1, Volovie ucho,

Warszawski świt?, Wesoła sąsiadka, White purple, Zagadka prirody, Zlatava, Zyska, Żełtyje Torboczki /Желтые Торбочки ?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Kamil, nasiona pomidora całe mnóstwo.
Mówi się , że od przybytku głowa nie boli, ale jak ma nie boleć, skoro tyle odmian, kiedy to wszytko wypróbować. ;:oj .

Sok z jabłek na zimę super sprawa , owoce się nie zmarnowały i witaminki jak znalazł.
Ja zainwestowałam w wyciskarkę ślimakową, soki wyciskane z owoców wychodza super. Z pomidorów też .
No, ale taka ilość jabłek do przerobu to jednak wyzwanie .
Fajnie że pod nosem jest taka firma.

Asia
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda głowa boli, gdy zacznie się tworzyć listę co na kolejny rok z pomidorów, tym bardziej, że nasiona się porozchodziły i zostało po 1,2 sztuki :oops: A jeszcze mam kilka typów zapisanych do pozyskania z AWN, w sklepie Sonis wykukałem też Gourmansun w małych opakowaniach po 8 nasion.
Jak wydajna jest ta prasa, czy dużo pracy przy niej?

Zdjąłem Jonathana z jabłoni, a resztę Wealthy otrząsnąłem i w poniedziałek wywiozę do skupu.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”