Bardzo długo myślałem nad założeniem swojego wątku, w końcu się zdecydowałem. Będę tutaj wrzucał zdjęcia z sadu, to z tunelu foliowego, albo upraw w gruncie.
Na chwilę obecną w kolekcji nasion pomidorowych jest 165 pozycji, ale nie aktualizowałem jeszcze, przed AWN postaram się ogarnąć.
Na liście odmian jabłoni łącznie z podkładkami jest 42 pozycje obawiam się, że może tego być za dużo.
Na dziś pokażę część sadu z kilkoma wybranymi odmianami.
Młode jabłonie muszą być zabezpieczone, gdyż jest straszna presja ze strony saren, co nie zabezpieczone, to albo obgryzą, albo kozły obedrą korę parostkami. Na horyzoncie widać Gorlice

Zorza jedna z odmian najsilniej rosnących jest naszczepiona w koronie prawdopodobnie landsberskiej na M26 w tym roku, mój kciuk jest w miejscu szczepienia, urosła wściekle

Teraz jabłonki, które ściągnąłem ze Szwcji, odmiany trochę egzotyczne, gdyż ich ojczyzną jest Anglia, mam nadzieję, że dadzą radę w naszym klimacie.
Egremont Russet typ szarej renety, o dość suchym miąższu, podobno aromatyczna o orzechowym posmaku.

Knobby Russet, też kolejna szara reneta w ojczyźnie nazywają jabłkiem ziemniakiem, gdyż ma guzy i znaczne ordzawienie.
Pokazała mączniaka na szczytowym pąku

Parmena Adamsa jabłko o wyglądzie gruszki podobno aromatyczne, wytrawne , słodkawe z orzechowym posmakiem, ta odmiana była podobno w Polsce spotykana, ta rośnie wściekle podobno to częściowo triploid