Rozsadnik z młodymi szczepami, przesadziłem je tak aby od południowego zachodu były od najniższej do najwyższej, żeby się nie zacieniały, w przyszłym roku jesienią, możliwe, że trafią w miejsca docelowe, jak zaczną mocniej rosnąć.

Prawdopodobnie Charłamowska bardzo ładnie owocowała w tym roku, w przyszłym jabłko może się zdarzyć

Jonathan młody, szykuje się ładne owocowanie, o ile mróz na wiosnę, nie zważy kwiatów Zaszczepiona na M26. Trzeba będzie mocno przerzedzić, żeby owoce były dorodne

Królowa renet,muszę popracować trochę w koronie i rozgiąć przewodniki, gdyż chcą rosnąć w widełki, zaszczepiona na M26

Tą jabłoń kupowałem, jest to pepina Parkera naszczepiona na MM106, nie podobna mi się jej typ wzrostu puściła tylko z najwyższych oczek, żadnych krótkopędów... trzeba będzie mocniej poskracać, albo rozgiąć,

Tą też kupowałem, jest to Truskawkowa Nietschnera, mimo że naszczepiona na bardzo silnej podkładce, bo na MM111, po przycięciu wiosną, ładnie zaczęła się rozgałęziać

Młoda Wealthy w tym roku miała pierwsze dwa jabłka, były olbrzymie, na przyszły rok też założyła sporo pąków kwiatowych, zrobiłem ją na M26

Suislepper zaszczepiony na M26, muszę usunąć prawy przewodnik, gdyż jest krzywy i pokraczny, a to za sprawą sarny, która totalnie obżarła po za jedną gałązką która rosła pod dużym kątem do wcześniejszego przewodnika, niestety szkoda go usuwać, gdyż wygląda, że jabloń założyła na nim pąki kwiatowe

Siewka papierówki, gdyby ją kozioł nie zmasakrował w 2018r, może by już owocowała, a tak to musiałem prawie od samego dołu wyprowadzać nowy pień...

Kronselska zaszczepiona na M26, muszę popracować nad koroną za długo rosła w tubie ochronnej ze siatki.

Kalwilla letnia Frasa ta to silnie rośnie, też trzeba ją przystrzyc sekatorem na wiosnę, zaszczepiona na M26

Moja złota NN, a właściwie kilku odmianowa, gdyż jest złota w większości, gałąź Zorzy, Oczka pepiny Linneusza i Redlove, zaszczepiona na M26, mimo to rośnie dość silnie, zaczęła budować krótkopędy, może będzie miała ze dwa jabłka w przyszłym roku

Koksa pomarańczowa na M26 bardzo ładnie już wyglądającą koronę, czekam na krótkopędy i pąki kwiatowe,

Koksa na M27 widać, że ,mniejsza, rośnie też bardziej pokracznie

Jabłoń która myślałem że jest Kandil sinap, jest prawdopodobnie jej siewką, jej owoce są bardzo podobne, ale ta ma otwarte gniazdo nasienne i wielki zamknięty kielich, młoda naszczepiona jest na M27, w tym roku kwitła pierwszy raz, ale żadne jabłko się nie zawiązało. Jej pąki kwiatowe są bardzo niepozorne, myślę, że kwitnienie powtórzy w przyszłym roku

Czereśnia możliwe, że Hedlefińska, późna czarna, nie udało mi się jej oznaczyć zaszczepiona na dzikiej Prunus avium

Czereśnia Bladoróżowa zaszczepiona na dzikiej Prunus avium ta ro zaszalała wiosną skróciłem jej przewodnik o połowę, a urosła jak wściekła, szpilka oparta o nią ma ponad 2m

Moja konstrukcja dla winorośli jeszcze nie skończyłem, muszę dokupić drut i zrobić odciągi