Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Post »

asia124 pisze:Rudbekia. Dwa lata temu posadziłam jedną sadzonkę. Teraz mam tego całą plantację. :roll:
No ale rudbekia to przynajmniej jest ładna. Każdy kwiat inny. Mnie ona akurat nie przeszkadza, podobnie jak orlik, który wysiewa się doslownie wszędzie, jednak mu na to pozwalam.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak u mnie też jeżyna daje się we znaki. Regularne koszenie nieco pomaga ale ciągle odbija w trawniku nawet 2-3 metry od krzaka jeżyn.

Do tego taki drobny wilec porastający ogrodzenie z siatki. Ma niewielkie białe kwiaty, w lecie potrafi gęsto zarosnąć ogrodzenie a trudno się go usuwa bo się rwie.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja posadziłam mała malutką doniczkę mięty, aby mieć do drinków. Jesienią to już była spora grządka. Ciekawe jak będzie w tym roku :?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Mięta niby ekspansywna, ale musi mieć dobre warunki. Kilka razy sadziłam i zawsze zamierała.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

U mnie rośnie mięta jak chwast. Nic nie trzeba z nią robić i jest jej pełno...
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04

Post »

Moja mięta panoszyła się bardzo po jednej stronie ogrodu. Wyeliminował ją chrzan i moja chęć przesadzenia jej do długich, metrowych doniczek (gdzie zmarniała). Nie było jej trzy lata. Nawet trochę żałowałam. W tym roku, nie wiem skąd, zadomowiła się wśród lubczyku i w sąsiedztwie chrzanu. Zobaczymy co będzie.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

To ja tak mam z melisą. :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cofam to co napisałam wcześniej. Mięta odbiła i ładnie się rozrasta. O dziwo odbiła również dawno wykopana jeżyna bezkolcowa :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Kwietniowa2024
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 wrz 2024, o 23:18

Post »

Przeczytałam wątek od deski do deski i bardzo Wam dziękuję! :D

Marzą mi się zamiast trawnika, który trzeba kosić - na jak największej powierzchni roślinki zadarniające, po których można deptać - myślałam o mchu, ale podany karmnik rozesłany sprawdzi się wyśmienicie. :) Przejść się bosą stópką po takich poduchach to będzie bajka.
Mam też niedaleko park, w którym byłam częstym gościem jako dziecko i tam w trawie, wczesną wiosną jest mnóstwo fiołeczków wonnych i ja tylko czekam na ten czas, żeby chodzić na spacery i wdychać ten piękny zapach, więc informacja o ekspansywności fiołka mnie bardzo ucieszyła. Tak samo lubię stokrotki, więc też będą mile widziane.

Bardzo dziękuję też administratorom forum i sponsorowi za to, że w dobie mediów społecznościowych, takie forum nadal istnieje - to skarbnica wiedzy! Nie tylko istnieje (gdy inne się zamykają), ale też działa! :tan To bardzo miła odmiana i "powrót do korzeni" z czasów, gdy internet wyglądał trochę inaczej. Pozwólcie, że się tu rozgoszczę i będę korzystać z tej wiedzy i Waszych doświadczeń garściami. :)

Co do inwazyjnych - u mnie jest bluszczyk kurdybanek, ale ja też gustuję w chwastowej kuchni, więc ziołowe masełko wpada.
A i dziękuję za pomysł z konfiturą z fiołka wonnego! Teraz niech się tylko u mnie rozmnoży ;:215 .
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Kwietniowa2024 U mnie inwazyjna jest złoć wczesną wiosna i są jej całe połaci żółtego; nie potrzebuję już żadnych ranników wiosennych. Ona potem znika..a jest taka naturalna dzikość jeżeli ktoś lubi taki styl.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Ja walczę bezskutecznie z milinem od kilku lat. Winobluszcz pięcioklapowy też nie do zwalczenia.
W tym roku podjęłam decyzję o likwidacji winobluszczu trójklapowego, obrósł wokół cały budynek gospodarczy, wrasta pod rynny, zarasta winogron. Tak to jest, przed laty z trudem zdobywane, z czasem, gdy starzejemy się,
wchodzą nam na głowę.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A propos kurdybanka. Przez kilka lat, bezskutecznie, starałam się zaprosić go do siebie, przesadzając dosłownie zza miedzy. Dopiero, jak przyniosłam sadzonki szkółkowane w doniczce, rozrósł się aż miło. Lubię go jako roślinę zadarniającą i domieszkę do murawy. Regularnie koszony będzie się trzymał nisko i nawet kwitł. Nawet pokusiłam się o zastosowanie go w pracy do zadarnienia pagórka obsadzonego budlejami. Zobaczę, czy szybciej teren pokryje ten sadzony, czy ten, który przywędruje z murawy poniżej ;:306
Jeśli znamy roślinę i jesteśmy w stanie przewidzieć, jak ona będzie rosła i się rozrastała, możemy pokusić się o stosowanie takich "trudnych do okiełznania" roślin w niektórych miejscach w ogrodzie. Co innego, kiedy, tak jak moja sąsiadka, myślimy, że da się "jakoś" nad nimi zapanować. Koleżanka sąsiadka wpadła na znakomity pomysł i posadziła kurdybanek na rabacie bylinowej, wyłożonej czarną agrowłókniną. Bluszczyk rośnie trochę nad tą matą, ale przede wszystkim pod nią i stopniowo "pożera" rabatę ;:oj
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”