Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2

Post »

Cześć Martuś miło Cię witać w moich zielonościach,nie sądzę żeby u Ciebie było cokolwiek marne,masz tyle bogactw ogrodowych że ho,ho.Ale faktycznie jedne irysy mam bardziej w cieniu i nie kwitną już tak obficie.Będę wypatrywać w ogrodniczych za innymi kolorami bo ta monotonia kolorów u mnie jest nie ciekawa.
Tawuła faktycznie robi w ogrodzie szybki busz ale kiedyś tak chciałam bo nie było nic a teraz karczuję bo ciągle się odradza.I tak jak mówisz ,dla pszczółek :lol:
Martuś mówisz o piwonii Coral że jej zapachu nie lubisz?wiesz że nie wąchałam jej a już przekwitła chyba że o coś innego chodziło.Ta pogoda dziwna dzisiaj chwilkę deszcz potem grzmoty a na końcu słońce,byłam na zakupach i jestem jakaś rozjechana,na razie ogród poczeka siedzę w kuchni,powolutku ,powolutku,powolutku kiedyś ten obiad będzie... ;:306 Miłego dnia Martuś.Kiedyś się uda zjedziemy się na rowerach :wit

Cześć Moniko super że możemy porozmawiać na forum inaczej do dyskusji został by mi tylko mój M.a to nie zawsze miłe wychodzi :lol: Muszę teraz odczekać troszkę i nazbierać parę zdjęć bo wszystko się wyczerpało ;:173 a potem u mnie będzie mało kwitnienia bo hortensje pomrożone będą miały mało kwiatu i brakuje mi tego typu kwiatów jak lawendy i tego typu rosnące one często uzupełniają fajnie luki.Dobrze jednak bo mam co planować i o czym myśleć żeby ogród żył i się rozwijał a od razu wszystko mieć też nie dobrze. :D
Powodzenia i dużo zdrowia . ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajny fragment ogrodu pokazałaś, z tymi różowymi piwoniami. To przepiękne kwiaty, pachnące. Tylko że strasznie krótko kwitną no i nie powtarzają tak jak róże. Przy domu to można się jeszcze pozachwycać, ale jak się jeździ na działkę, to ten widok jest krótki. Raz dwa i już kwiatów nie ma.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Wandziu,jak najbardziej masz rację jak chodziłam do pracy to wiele kwiatów przekwitło na górce a ja nie zobaczyłam ich nawet bo co tego czasu zostaje jak 12 godzin pochłania praca, dojazd i powrót potem coś trzeba upichcić i w domu,koło domu ogarnąć z perspektywy to sama się zastanawiam jak dawałam rady.Zdecydowanie górka była bardziej zaniedbana i rośliny same o siebie dbały ;:131 A człowiek chodzi na granicy wyczerpania ale "przecież jest ok!" Dlatego bardzo często jak organizm nagle dostanie dużo luzu to wariuje i odbiera na co mu się dawniej nie pozwoliło,czyli boli tu i tam ;:174 To zdjęcie z piwoniami mogło być ładniejsze gdybym zrobiła je dzień,dwa wcześniej a to palące słońce jest zabójcze dla tych piwonii,chociaż te inne też nie wytrzymają długo bo teraz mocne deszcz na zmianę z ostrym słońcem lepiej im nie robią,moja róża przy pergoli chyba Luis Oldier,zawsze zapominam która jest która,to po deszczach dużo jej opadło i straciła już urok jaki miała wcześniej.Wandziu czy daleko musisz dojechać do swojej działki?Ja mam moją starą górkę o o 5 domów dalej i z tym mam czasami problem bo nie chce się czasami wybierać na chwilę.Już wolę wyjść przed południem ,bo rano komary by mnie żywcem zjadły ,coś porobić spokojnie i wrócić w porę obiadową która to jest dla nas dwojga w granicach 16,00.Oczywiście jak mam gotowy obiad tylko podgrzać. ;:173 Urok cały takich działek jest taki że nie patrzysz cały czas na to co w okół domu a wycieczka i zaskoczenie czasami wesołe czasami przykre to też daje jakieś tempo temu życiu nie monotonię.Tak że Wandziu jest super,będzie lepiej jak rośliny będą się rozrastać to serce mocniej Ci zabije i poczujesz się super.serdecznie życzę masę radości i satysfakcji z Twojej pracy i oby się ciche marzenia spełniały :heja ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tiaaa… Ogrodnictwo jak się chodzi do pracy bywa frustrujące. Kwiatów tygrysówek to już parę lat nie widziałem… Z makami też bywa cienko…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Loki Tygrysówki to masz na myśli kwiaty chyba z trzema płatkami nakrapianymi takie do 60cm.wysokie?kiedyś je miałam ale już dawno jeśli o nie chodzi.
Maki z kolei w tym roku to całe czerwone skarpy widziałam a u mnie jakieś samosiejki to tu to tam nie wiem będą te polne ,czy pełne zobaczymy rosną oczywiście w najmniej pasujących dla nich miejscach ale nie plewie przekwitną to usunę.Te kwiatki powyżej to test czy mój telefon działa.Miłej niedzieli i relaksu,relaksu. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jolu, masz bardzo ładne irysy. ;:215
U mnie nie chcą się zadomowić. ;:222 Jedynie syberyjskim się u mnie podoba. :lol:
Rabata piwoniowa elegancko się prezentuje. ;:333 Szkoda, że już przekwitają. ;:174
Moje zresztą też. Mają nadmiar palącego słońca, ale gdyby teraz spadł obfity deszcz, piwoniom by nie pomógł. ;:185

Miłej,spokojnej niedzieli, Jolu. ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Lucynko ta rabata to taka wymuszona na starej górce ,M.nie chciał zgadzać się na robienie żadnego obrzeża i po kilku próbach i rezygnacjach w końcu obłożyłam cegłami półkole bo tam trawsko takie wysokie łąkowe rośnie i tak się wpycha w każdą wolną przestrzeń że nie można sobie dać rady.trawsko jak się wciśnie w korzenie irysa czy liliowców to można tylko wyrywać ale korzeń i tak zostaje.Żeby wyplewić trzeba wykopać kwiat oczyścić korzenia z korzeni traw i ponownie posadzić i tak z każdą roślinką a w takiej sytuacji nic by nie zakwitło,więc jest na tyle ile się da.Piwoniowa obwódka powstała z nadmiaru rozrastających się piwonii koło domu,więc pomyślałam zrobię łuk to może M cegieł mi nie wyrzuci :;230 i się udało :tan w środku były irysy ale się pokładały i trawska nie sposób z nich wyplewić więc wymyśliłam że będą tam rosły hortensje z patyczka tylko dowiem się jakie będą dopiero jak zakwitną bo wsadzałam różne patyczki nie podpisane.Takie to historie się dzieją na mojej górce a wszystko od maleńkiej rabatki z zakazem,"nie możesz więcej!" ;:306 Teraz jak popatrzę ci ja narobiłam po,i,o zakazów? :;230 Dobre ze mnie ziółko ;:108 ;:306 Przemiłej niedzieli Lucynko ;:138

Obrazek
U kogoś czytałam że urósł potwór u mnie rosną takie na stawarce. ;:7
Obrazek
na tym zdjęciu widać jak pusto było koło domu w moich zakazanych początkach, ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U tygrysówek płatków jest sześć, ale trzy są duże, a trzy maleńkie – ale tak, mówimy o tej samej roślinie. Ciągle je mam. I ciągle nawet kwitną. Czasami w lecie rano wychodząc do roboty widzę pąk gotowy do otwarcia, a wracając z roboty zwiędły, przekwitnięty już kwiat. :twisted:

Porównywanie stanu aktualnego ogrodu do jego samych początków to wyjątkowo satysfakcjonujące zajęcie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Loki ,szukałam na moich zdjęciach tych tygrysówek są śliczne ale u mnie coś im nie pasowało miałam je rok lub dwa.Twoje chyba wiedzą kiedy masz urlop żebyś ich nie widział w pełnej krasie to wtedy pewnie pada i też się nie rozwijają ;:306 ja podobnie miałam z
Obrazek

tymi ,znowu zapomniałam jak się zwą ;:124 .Długo czekałam aż rozsady wyrosną z nasionka a potem mijała mnie największa przyjemność bo prraaccaa ;:110
Wiem o czym mówisz.Minęła niedziela jutro nowe plany czas zacząć,lubię zaczynać tydzień jak siedzę w domu jest tyle możliwości... :heja Udanego tygodnia Loki. :wit

troszkę jeszcze póki złapałam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
goździk skupiony cwaniak żeby uniknąć mojej sklerozy i wycięcia ukrył się pod trzmieliną ;:108 ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Eden Rose po ostrym przycięciu po pomrożeniu.
Obrazek
burza nadchodziła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
moje pomidorki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Jolu bardzo mi się podoba to, co zrobiłaś pomimo zakazów. Super! ;:303
Ta ciemna chmura przypomniała mi sobotnią burzę u nas. Akurat posadziłam resztę pomidorów, a tu ściana wody. ;:202 Deszcz potrzebny bardzo, ale może bardziej tak codziennie po trochu?
Mnie czeka takie rozdzielanie trawy i liliowców o jakim piszesz... Będzie 'trochę' roboty. Ale właśnie wbrew wszystkim postanowiłam posadzić żywopłot. Tyle, że nie od patyczka. :wink:
Piękny bukiecik pokazałaś. To z twoich kwiatów?
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Moniko ten bukiet to od syna na Dzień Matki u mnie nie ma takich kwiatów ale muszę zapamiętać żeby kiedyś o nie się postarać.Potwornie bolą mnie nogi a szczególnie kolana niech już spadnie ten deszcz może mi przejdzie bo zwariuję.Dużo zdrowia Moniko. ;:168
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Jolu :wit
Ale masz różności w ogrodzie ;:215 Wszystkie piękne, a maczyska giganty Ci urosły, nawet im cień nie przeszkadza.
Czyżby Twój mąż nie lubił kwiatów??
Miłego wieczoru i dobrej nocki ;:41
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Jolu o, to piękny bukiecik dostałaś. :) Ja tym razem książkę - Podręczny słownik angielsko-polski i polsko-angielski dla ogrodników. :;230 Nawet już do mojego Synalka dotarło jaką pasję ma matula, a on taki w chmurach troszkę.
Wiem o czym mówisz. Taki związany ze zmianą pogody ból stawów potrafi naprawdę wykończyć. Ale może coś spadnie w końcu i wszyscy będziemy zadowoleni? Zdrówka dużo! ;:196
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Halszko dziękuję za miłe słowa pod adresem moich roślinek ,budujące to :tan .Wyprowadzę cię tylko z błędu jak maki to masz na myśli to coś co rośnie pod drzewami to nie są maki tylko taka odmiana ostów ale nie mam zapisane jak to się nazywa bo zawsze rosną takie wielkie a osty zwykłe to tak do 1m.chyba.Trzymamy je zwykle do przekwitnięcia a potem karczujemy bo się robią brzydkie ale na kompostowniku niech rosną. :) Faktycznie liście mają podobne do makowych tylko kłują niemiłosiernie tak że lepiej od takiego kwiatka z daleka. :lol: Mój M.jak wszystko wyplewione, dopilnowane to mu się podoba nawet czasem trawy jakieś wyrwie ale ogrodowy to on nie jest ;:185 kwiatów nie daje nie ten typ. ;:131 Miłego wypoczynku w weekend Halszko ,ja ostatnio strasznie obolała bo te chmury i burze krążą wokół a każda zmiana na moje stawy jak szpila i to rozżarzona. ;:145 Dużo zdrowia Halszko. ;:138

Moniko wzajemnie życzę dużo zdrowia bo to podstawa dla każdego,ten pomysł z książką to fajny jest ,tylko mnie to trzeba by sobie sprawić taki; łacina; bo odmiany po łacinie pisane a nie wiadomo co to jest,Loki tylko mnie tu zaskakuje ,trzaska łaciną jak tra lala,oczywiście tą właściwą łaciną :;230 ;:306 Poddałaś mi pomysł jak pojadę za bluzką to zahaczę o księgarnie może coś ciekawego znajdę :D Dostałam już o ziołach i domowych kwiatach teraz by się przydał taki leksykon kwiatów i ziół ;:108 .Tylko jak znam życie ,dawniej jak była książka to wyczerpująca od a do z a teraz dadzą parę zdjęć parę opisów i już" wielka książka" a cena dwa razy większa ;:219 Tobie również udanego weekendu najlepiej w miłym towarzystwie przy smacznym grilu. ;:138

Parę zdjęć z dzisiaj.
Obrazek
cebulica w pełnym rozkwicie

Obrazek
orlaja muszę je nasadzać w większej ilości bo marna ziemia u mnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nigdy nie pamiętam jak się nazywa New Dawn chyba

Obrazek
Luis Oldier chyba :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Eden Rose
Obrazek

Obrazek
już przekwita dostała troszkę deszczu i już płatek nie ten
Obrazek

Obrazek

Obrazek
mam zapisane nazwy ale nie wiem która ,która
Obrazek
To by było tyle na dzisiaj będziemy czekać na dalszy rozkwit .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”