Witajcie,
Witaj Ewo! Chciałam Ci podziękować, bo tak narobiłaś mi smaka, że kilkanaście dni temu, około 20tej zaczęłam piec pierwszy w życiu chleb!
I wyszedł. Naprawdę! Chodź piekałm w kombiwarze, bo nie działa mi piekarnik...Od tego czasu wpadam w nowy nałóg...nowe hobby, nowa pasja, nowe godziny w internecie spędzone na stronach o chlebku...Coś cudowanego!!!
Chciałam upiec zwykły "litewski", ale zamarzyła mi się chłopomania i kupiłam do popicia mleko kozie (w kartonie 0,5 litra). Ale przeczytawszy na opakowaniu, że można dać maślankę zamiast wody, ja dałam własnie to mleko kozie. Aromat pieczonego chlebka na kozim mleku był...ach..trudno napisać jaki. Pyszny!
Chciałam się pochwalić, bo może komuś zasmakuje- to był mój pierwszy w życiu chleb:
Przepis:
Mieszanka Litewski z firmy Chleb Polski
zamiast wody- mleko kozie (z kartonika ok 3-4 zł)
drożdze naturalne rozpuszczone z ciepłym mlekiem
po wyrośnięciu ciasta zgodnie z opisem na opakowaniu maki, dodałam trochę skwarek z boczku wcześniej usmażonych, keksówkę też lekko posmarowałam tym tłuszczem wytopionym z boczusia, i chlebek przed pieczeniem też odrobiną tłuszczu,
upiekałm i gotowe!
Ewo- raz jeszcze dzięki za zachętę, że każdy może spróbowac upiec własny chleb!