Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu możesz poeksperymentować i dodać do przepisu jakąś część gryczanej, Ale nie daj za dużo bo jest bezglutenowa i może nie urosnąć. Chyba kiedyś robiłam z dodatkiem gryczanej ale już nie pamiętam, to dawno musiało być ;) Ja nie mogą nigdzie czarnuszki znaleźć :(
Mój jak za ciepły pokroiłam zawsze był gliniasty ;)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki...a różniaste zioła i przyprawy są np.na starym kleparzu-tym koło Basztowej.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też choć...chyba za gęsty zrobiłam... :oops:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam

Lisko- bardzo się cieszę, że udało Ci się kupić mąkę żytnią :D

Basga- nie przejmuj się tym, że jest za gęsty, jutro rano przy kolejnym dodawaniu mąki i wody dolej więcej nieco wody i zrób taki jaki według Ciebie powinien być :)

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to pewnie po niedzieli dopiero...a znacie tę stronkę?
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/
Zytko-ja wczoraj po północy piekłam ...jabłka bo mi się zachciało i zjadłam-uwaga-7 sztuk! :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witajcie,

Witaj Ewo! Chciałam Ci podziękować, bo tak narobiłaś mi smaka, że kilkanaście dni temu, około 20tej zaczęłam piec pierwszy w życiu chleb!
I wyszedł. Naprawdę! Chodź piekałm w kombiwarze, bo nie działa mi piekarnik...Od tego czasu wpadam w nowy nałóg...nowe hobby, nowa pasja, nowe godziny w internecie spędzone na stronach o chlebku...Coś cudowanego!!!

Chciałam upiec zwykły "litewski", ale zamarzyła mi się chłopomania i kupiłam do popicia mleko kozie (w kartonie 0,5 litra). Ale przeczytawszy na opakowaniu, że można dać maślankę zamiast wody, ja dałam własnie to mleko kozie. Aromat pieczonego chlebka na kozim mleku był...ach..trudno napisać jaki. Pyszny!

Chciałam się pochwalić, bo może komuś zasmakuje- to był mój pierwszy w życiu chleb:

Przepis:

Mieszanka Litewski z firmy Chleb Polski
zamiast wody- mleko kozie (z kartonika ok 3-4 zł)
drożdze naturalne rozpuszczone z ciepłym mlekiem
po wyrośnięciu ciasta zgodnie z opisem na opakowaniu maki, dodałam trochę skwarek z boczku wcześniej usmażonych, keksówkę też lekko posmarowałam tym tłuszczem wytopionym z boczusia, i chlebek przed pieczeniem też odrobiną tłuszczu,

upiekałm i gotowe!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo- raz jeszcze dzięki za zachętę, że każdy może spróbowac upiec własny chleb!
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeju...ale extra wypiek...normalnie aż zgłodniałam!Brawo!
A powiedz,jak sprawuje się ...ten możdzież z Ikei?Parę razy już się do niego przymierzałam...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu- u mnie jest on podarunkiem Bożonarodzeniowym...zatem mam go niedługo, lecz moim zdaniem, jest to jedna z najbardziej ulubionych moich rzeczy kuchennych.

Jest świetnie wyważony, doskonale nadaje się do kruszenia, ucierania, tłuczenia- po prostu super, można nim trzeć czosnek z solą, pestkami dyni, na "pastę" dodatek dla chleba, świetnie kruszy cukier, nawet z dużych brył- ten brązowy, uciera przyprawy. Wystarczy kilka ruchów, bo jest dosć ciężki- dzięki temu doskonale się sprawdza. Ziół jeszcze nie próbowałam ucierać, ale latem na pewno spróbuję zrobić domowe "pesto": bazylia, orzeszki, czosnek, pietruszka, oliwa z oliwek, sól i do słoiczka.

Ja użyłam ciężkiego trzonka także do wymieszania w garnku właśnie mąki chlebowej z mlekiem z drożdżami.
Naprawdę nie musiałam po tym cisata ugniatać ani zagniatać.

Po prostu po podrośnięciu wymieszane "przelałam" popychając łyżką, do foremki i samo urosło (może dlatego, ze mocno je opatuliłam w płótno i ręcznik i postawiłam wprost na kaloryferze).
Samo mieszanie tłuczkiem zajęło mi około 3-4 minuty. Trzonek jest cieżki, zatem nie musiałam używac siły, sam niejako popychał ciasto w garnku, a ja siedziałam na kanapie z garnkiem na kolanach i mieszałam. To takie "dodatkowe" użycie tłuczka, bo nie mam miksera...

Chyba jestem leniem ;)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moździerz się sprawuje dobrze, ale jak inaczej miałby się sprawować? Tu nie ma się co popsuć, chyba, że pęknie...
Używam takiego głównie do pieprzu zielonego, ale też zdarzało mi się do ucierania czosnku. Ma nieszlifowane wnętrze, dzięki temu produkty nie ślizgają się.
No i przede wszystkim jest zgrabny i przyciągający wzrok. Chociażby z tego względu polecam :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, to ja Tobie raz jeszcze bardzo dziękuję, za zachetę, mnie też ciekła ślinka jak oglądałam Twoje, a potem Wasze wypieki.
W końcu pomyślałam- no nie, to nie może być aż tak trudne, by było niemożliwe.
I się udało. Umiesz zachęcić do pierwszych kroków, to jest naprawdę sztuka.

;:4
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Też bardzo lubię moździerz z Ikei, taki wielki, ciężki, szorstki tam gdzie trzeba i gładki gdzie być powinien. Jest doskonały, duży, ciężki, ma świetnie wyważony tłuczek, dobrze się czyści (i na sucho, i na mokro), ma zielonkawy kolor doskonale pasujący do mojego zielonkawego blatu w kuchni, ma same zalety po prostu - i już :D

Zupełnie nie wiem, jak to było, kiedy go jeszcze nie miałam :shock: Teraz używam go dosłownie co drugi dzień i wciąż jest mi potrzebny :shock: A to zioła, a to grubą sól, a to sosy, czy zalewy, jakiś czosnek, próbowałam nawet utrzeć siemię lniane, ale ta zaraza ślizga się nawet w młynku do kawy, więc muszę kupić już zmielony :D

Wracając do tematu - tak, domowy chleb to jest bajka, nawet jeśli z gotowej mieszanki.

Znacie to?
- http://polskiemlyny.pl/index.php?option ... &Itemid=10

A to?
- http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=4598860 (szczególnie polecam zdjęcia ogrodu obok młyna :))
- http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=30137
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Mój zaczyn też już zarobiony :D jutro będę piekła chlebuś.
Powiem Wam,że mam bardzo duży problem z kupieniem mąki żytniej chlebowej typ 720.
W Szczecinie jak na razie nie dokupienia :x Wszystkie inne rodzaje są, a tej podstawowej -nie.
No cóż muszę skorzystać z mąki żytniej drobno mielonej,pełno ziarnistej i znów chlebek będzie ciemniejszy.
Jutro pokażę efekty:D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

agape pisze:

I wyszedł. Naprawdę! Chodź piekałm w kombiwarze, bo nie działa mi piekarnik...Od tego czasu wpadam w nowy nałóg...nowe hobby, nowa pasja, nowe godziny w internecie spędzone na stronach o chlebku...Coś cudowanego!!!
Agnieszko mam pytanie dot.kombiwaru ,czy od spodu dobrze Ci się upiekł chlebek?
Piekłam kiedyś biszkopt w kombiwarze i musiałam go obracać, bo od spodu był prawie surowy.
Może coś źle robię?Ustawiałam tortownicą na niskim sitku.
Mam kombiwar firmy Optimum,o taki:
Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jagoda!
Dokładnie tak robiłam:postawione na sitku, kombiwar taki sam. Tyle, że ja najpierw go nagrzałam z 15 minut na maksymalnej temperaturze, a potem piekłam też przez około 8-11 minut na największym (na maksa) nadmuchu, a potem zmniejszyłam do około 180-175 (mam wytarte cyferki więc tak na oko). Chlebek był przykryty podczas 3/4 pieczenia folią srebrną a aby jej nie podrywało do turbiny dodatkowo położyłam na nią widelec. Pod koniec zdjęłam aby się zrumienił.

Sama jestem zadziwiona, że wyszło...Był w całości świetnie wypieczony, i ten drugi nawet lepiej...

Mąka żytnia 720 (na typowych półkach z mąką) i 2000 (w dziale "zdrowa żywność") jest w sklepach sieci Piotr i Paweł. Może są w Szczecinie?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Sprawdźcie na stronach, do których podałam linki, dochodzi co prawda koszt przesyłki, ale za to nie trzeba lecieć do sklepu :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”