Zakątki na Dębowym 4
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zakątki na Dębowym 4
Aniu twoja Rosomane Majon podobnie się przebarwia ale budowa kwiatu jest u twojej bardziej zwięzła ,zresztą z tymi nazwami to licho wie co prawdziwe i poprawne a co nie,u mnie na pewno nic nie wiadomo a ogród masz piękny i ogromny nie przesadzaj z plewieniem bo ja sobie tak kręgosłup w marcu załatwiłam i podobno już z tego nie wyjdę,na razie funkcjonuje ale powolutku i bez schylania się,tak że uważaj na siebie dużo zdrowia. 

- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Aniu, szaleństwo kolorów letniego ogrodu
Piękne maki zachwycają mnie na Twoich zdjęciach
, aż chyba za rok znów wysieję
Excelsa
, czy to jest jeden krzew?
Wnusia już tworzy piękne abstrakcje, niedługo zażąda sztalug i pędzli, a nie jakieś tam kredki
Piękne widoki ogrodu
, niech Cię cieszą każdego dnia, a zielsko nie dręczy 

Piękne maki zachwycają mnie na Twoich zdjęciach

Excelsa

Wnusia już tworzy piękne abstrakcje, niedługo zażąda sztalug i pędzli, a nie jakieś tam kredki

Piękne widoki ogrodu

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lojka 63- Jolu Róża Rosomane Janon to cudna różą. Ma w sobie kilka kolorów i piękny pełny kształt.
Ogród jest ciągle rozrastający się. Areał do obrobienia też duży , bo tj 41 a.
Dzisiaj sobie przerwę zrobiłam w porządkach ogrodowych.
Masz rację trochę trzeba się oszczędzać.
Oj to życzę dużo zdrówka.
marta64- Martusiu Maki są cudne i wszędzie pasują. Muszę też na wiosnę jakiś jasnych dokupić, bo trochę monotonie u mnie z tą ciemną czerwienią i fioletem.
Excelsa tak, tak to jeden krzew. Ona mocno się rozrasta. Ale na siatce też może sobie poużywać . Jak mi nie będzie pasowało to ją więcej przytnę.
O tak wnusia na razie tylko abstrakcje maluje. Ale jak kiedyś zechce sztalugi to z przyjemnością je jej kupię
Ogólnie ogród już bardzo cieszy. Oczywiście są pewne zakątki, ze trzeba zmienić, poprawić.
A zielsko oj da się radę. jak nie jutro to za parę dni, jak będzie wystawać poza rośliny.
tawułki i inne

????

Ogród jest ciągle rozrastający się. Areał do obrobienia też duży , bo tj 41 a.

Dzisiaj sobie przerwę zrobiłam w porządkach ogrodowych.
Masz rację trochę trzeba się oszczędzać.

Oj to życzę dużo zdrówka.

marta64- Martusiu Maki są cudne i wszędzie pasują. Muszę też na wiosnę jakiś jasnych dokupić, bo trochę monotonie u mnie z tą ciemną czerwienią i fioletem.
Excelsa tak, tak to jeden krzew. Ona mocno się rozrasta. Ale na siatce też może sobie poużywać . Jak mi nie będzie pasowało to ją więcej przytnę.
O tak wnusia na razie tylko abstrakcje maluje. Ale jak kiedyś zechce sztalugi to z przyjemnością je jej kupię

Ogólnie ogród już bardzo cieszy. Oczywiście są pewne zakątki, ze trzeba zmienić, poprawić.
A zielsko oj da się radę. jak nie jutro to za parę dni, jak będzie wystawać poza rośliny.

tawułki i inne

????

- marta64
Aniu, no właśnie, krzaczory tych maków o wielkich liściorach, nigdzie mi nie pasują
, tylko ich kwiaty mi się podobają
.
Zagapiłam się na kwiaty i umknęło mi zdjęcie kowalika
.
W zimie je widuję, ale latem jeszcze nigdy.

Zagapiłam się na kwiaty i umknęło mi zdjęcie kowalika

W zimie je widuję, ale latem jeszcze nigdy.

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Aniu
Podziwiam i zazdroszę uporządkowanych rabat. Ja jakoś nie umiem moje doprowadzić do takiego stanu jak Twoje. Zielska żadnego tu nie widzę tylko pięknie kwitnące róże, maki czy tawulki.
Natomiast u mnie go pełno.
Malarstwo widzę kwitnie i dobrze.
Ładowanie akumulatorów potrzebne.
Podziwiam i zazdroszę uporządkowanych rabat. Ja jakoś nie umiem moje doprowadzić do takiego stanu jak Twoje. Zielska żadnego tu nie widzę tylko pięknie kwitnące róże, maki czy tawulki.
Natomiast u mnie go pełno.
Malarstwo widzę kwitnie i dobrze.
Ładowanie akumulatorów potrzebne.
- Davros
- 200p
- Od: 18 maja 2023, o 16:58
Róże i pozostałe kwitnące są śliczne, ale zachwyciła mnie rabata hostowa. Rewelacyjne zestawienie odmian, które prezentuje się wspaniale. 

- anabuko1
- anabuko1
ewita44- Ewuniu Oj róznie z tym uprządkowaniem rabat jest. Czasami teraz już obchodząc rabaty już widzę , że muszę kilka liliowców przesadzić z rabat różnorodnych roślin , bo tam coś tłoczno się zrobiło.
I dziękuję za miłe słowa. Staram się trochę
Zielsko w rabatach jest jeszcze. ale rośliny większe to ogólnie może nie widać. ale ja wiem i czuje, ze tam jeszcze jest.
Letnich kwitnień mam dużo. Teraz i liliowce szaleją.
A co u ciebie obficie kwitnie ?? Maki ?
A dziękuję. Co jakiś czas malowanie musi być. Odreagowanie i zrelaksowanie. Mam nadzieję, ze po niedzieli uda mi się jeden dzień poświęcić na wykończenie kilku obrazów.
A następny plener z malarzami mam w połowie sierpnia. taki mam urlop w tym roku.
Ale to fajnie. Ja się cieszę na niego.
Davros- Dawidzie Róże, lilie, liliowce bardzo lubię i różne kwitnące.
A dziękuję. Host mam dużo. 100.
Dużo mam na rabatach 2. A kilka już z innymi roślinami. Muszę je kiedyś ( chociaż kilka ) przesadzać aby rozluźni im trochę przestrzeni. Lubię sadzić je kontrastująco obok siebie
Mój jedyny pustynnik. Mały , niski może ze 40 cm wysokości.
Chyba muszę go przesadzić , bo tam tłoczno ma z liliowcami. A on chyba woli luźniej ??

Nachyłek Zagreb

tojeść orzęsiona Firecracker

Nie dawno miałam czyściutko koło kamieni. Już ma znowu zarośnięte. Mus wykosić, wydrzeć trawisko.
I węz tu człowieku patrz na zdjęcia spokojnie
Ale wy tego oczywiście nie widzicie. Tylko kwiatki. Tylko kwiatki .

I dziękuję za miłe słowa. Staram się trochę

Zielsko w rabatach jest jeszcze. ale rośliny większe to ogólnie może nie widać. ale ja wiem i czuje, ze tam jeszcze jest.
Letnich kwitnień mam dużo. Teraz i liliowce szaleją.
A co u ciebie obficie kwitnie ?? Maki ?
A dziękuję. Co jakiś czas malowanie musi być. Odreagowanie i zrelaksowanie. Mam nadzieję, ze po niedzieli uda mi się jeden dzień poświęcić na wykończenie kilku obrazów.
A następny plener z malarzami mam w połowie sierpnia. taki mam urlop w tym roku.
Ale to fajnie. Ja się cieszę na niego.

Davros- Dawidzie Róże, lilie, liliowce bardzo lubię i różne kwitnące.
A dziękuję. Host mam dużo. 100.

Mój jedyny pustynnik. Mały , niski może ze 40 cm wysokości.
Chyba muszę go przesadzić , bo tam tłoczno ma z liliowcami. A on chyba woli luźniej ??

Nachyłek Zagreb

tojeść orzęsiona Firecracker

Nie dawno miałam czyściutko koło kamieni. Już ma znowu zarośnięte. Mus wykosić, wydrzeć trawisko.
I węz tu człowieku patrz na zdjęcia spokojnie

- marta64
Aniu, piękne liliowce królują na rabatach
, oby pogoda pozwoliła im pokazać wszystkie kwiaty
.
Imponujący zagonek nachyłka
Ten pustynnik tak ma, że bardzo wysoko nie rośnie i pewnie w korzeniach liliowców, ma dość sucho w zimie, a to mu odpowiada
, ale teraz zabierają mu wodę i jedzonko, to może daj mu więcej przestrzeni
.
A kowalik , to ten ptaszek, który przysiadł na iglaku, z pierwszego zdjęcia w poście z 5-tego lipca.

Imponujący zagonek nachyłka

Ten pustynnik tak ma, że bardzo wysoko nie rośnie i pewnie w korzeniach liliowców, ma dość sucho w zimie, a to mu odpowiada

A kowalik , to ten ptaszek, który przysiadł na iglaku, z pierwszego zdjęcia w poście z 5-tego lipca.

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Pięknie, a wręcz bajkowo, przechadzać się - on line - po Twoim Aniu ogrodzie to prawdziwa przyjemność
Ja jeszcze czekam na słoneczniki
- moje na razie urosły, ale kwiatów jeszcze nie mają.

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Dziękuję Aniu za przegląd pięknych host
Widać, że im u Ciebie dobrze, rosną jak na drożdżach.
Tawułki fioletowej jeszcze nie widziałam
piękna!
Ten kwiat spod znaków zapytania z drobniutkimi białymi gwiazdkami to tojeść orszelinowa, też ją mam i bardzo lubię.
Dobrej nocki Aniu i milego weekendu

Tawułki fioletowej jeszcze nie widziałam

Ten kwiat spod znaków zapytania z drobniutkimi białymi gwiazdkami to tojeść orszelinowa, też ją mam i bardzo lubię.
Dobrej nocki Aniu i milego weekendu

- anabuko1
marta64- Marusiu Liliowce się rozkręcają
. Są już sporo to i kwiatów mają dużo
Ten nachyłek zagrb ładnie się rozrasta. Kupowałam inne. Ale te jakoś mi nie chce rosną i dobrze zimować.
Moja ty mądra głowko, dzięki za radę co to pustynnika. To ja go przsadzę. Ale lepiej na jesieni czy na wiosnę ??
Ech gapa ze mnie
widzisz, na ptaszkach to mało się znam .Konwalnika mam w ogrodzie. A kowalika nie znam. Tylko popatrzyłam, że sobie ptaszek siedzi. A może i tego ptaszka znasz ??
Też często zagląda mi do ogrodu

Bufo-bufo-Olu Dziękuję bardzo. Lato kolorowe i gorące trwa.
Zaraz i twoje słoneczniki rozkwitną. Lato kojarzy mi się właśnie ze słonecznikami, rudbekiami liliowcami
lilie i inne letnie radości ogrodowe
[IMG]https://images89. fotosik.pl/673/71bb7b6672ec792a.jpg[/IMG]

. Są już sporo to i kwiatów mają dużo

Ten nachyłek zagrb ładnie się rozrasta. Kupowałam inne. Ale te jakoś mi nie chce rosną i dobrze zimować.

Moja ty mądra głowko, dzięki za radę co to pustynnika. To ja go przsadzę. Ale lepiej na jesieni czy na wiosnę ??
Ech gapa ze mnie

Też często zagląda mi do ogrodu

Bufo-bufo-Olu Dziękuję bardzo. Lato kolorowe i gorące trwa.

Zaraz i twoje słoneczniki rozkwitną. Lato kojarzy mi się właśnie ze słonecznikami, rudbekiami liliowcami

lilie i inne letnie radości ogrodowe

[IMG]https://images89. fotosik.pl/673/71bb7b6672ec792a.jpg[/IMG]

- anabuko1
jarha- Halszko Mam nadzięję, ze już hosty wybrałąs dla siebie.
O nie masz tej fioletowej tawułki ? No to po kwitnieniu i razem z hostami kawałek dostaniesz.
Ona nawet ładnie przyrasta
Może jeszcze coś u mnie znajdziesz.
O fajnie, ze rozpoznałaś tą roślinkę z białymi kwiatami. Muszę ją przesadzić w inne miejsce, bo tam drzewa i miskanty sąsiada i posucha. hm, tojeść orszelinowa - ładnie brzmi.
Dziękuję i tobie też dobrej nocki Aniu i miłego weekendu.
Ja dziś jedna rabatę odchwaściłam. Jutro muszę poprzycinać busz winogronowy.
róża excelsa

róża the fairy

O nie masz tej fioletowej tawułki ? No to po kwitnieniu i razem z hostami kawałek dostaniesz.
Ona nawet ładnie przyrasta

O fajnie, ze rozpoznałaś tą roślinkę z białymi kwiatami. Muszę ją przesadzić w inne miejsce, bo tam drzewa i miskanty sąsiada i posucha. hm, tojeść orszelinowa - ładnie brzmi.
Dziękuję i tobie też dobrej nocki Aniu i miłego weekendu.

Ja dziś jedna rabatę odchwaściłam. Jutro muszę poprzycinać busz winogronowy.
róża excelsa

róża the fairy

- marta64
Aniu, śliczne lilie i liliowce
Ten ptaszek, to mi wygląda na jakąś pliszkę. Jeśli tak śmiesznie macha szybko w górę i w dół ogonkiem, biegając po ogrodzie, to ona
U nas biegają pliszki siwe.
Pustynnika przesadź jesienią, tylko wybierz mu miejsce, gdzie zimą nie stoi woda. A może lepiej przesadzić liliowce?
Tojeści nie przesadzaj w lepsze miejsce, a przynajmniej nie sadź jej wśród bylin na rabacie, bo ona, jak już się zadomowi, jest bardzo ekspansywna i trudno ją wytępić.
. U mnie, z jednej sadzoneczki, zajęła już jakieś dwa metry kwadratowe. Ciągle ją wykopuję, a ona odrasta z najmniejszego korzonka, jak podagrycznik. Jednak pięknie kwitnie
Też mam zamiar jutro przyciąć winogrona, bo rosną z prędkością bambusa
.
Oby nam pogoda dopisała

Ten ptaszek, to mi wygląda na jakąś pliszkę. Jeśli tak śmiesznie macha szybko w górę i w dół ogonkiem, biegając po ogrodzie, to ona

Pustynnika przesadź jesienią, tylko wybierz mu miejsce, gdzie zimą nie stoi woda. A może lepiej przesadzić liliowce?
Tojeści nie przesadzaj w lepsze miejsce, a przynajmniej nie sadź jej wśród bylin na rabacie, bo ona, jak już się zadomowi, jest bardzo ekspansywna i trudno ją wytępić.

Też mam zamiar jutro przyciąć winogrona, bo rosną z prędkością bambusa

Oby nam pogoda dopisała

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękne masz maki lekarskie. Po prostu błogi zachwyt mnie ogarnął, zwłaszcza że do tego jeszcze pięknie sfotografowane. Niesamowita jest zwłaszcza ta fotka, gdzie w jednym maku aż cztery pszczoły się uwijają. Fajnie jest mi też popatrzeć sobie na rzeczy, które z mojego ogrodu wypadły… Zwłaszcza za firletką chalcedońską tęsknota mnie dopada – jak wiele innych roślin nie przeżyła tegorocznej zimy, a bardzo lubię firletki… Choć pustynnika też szkoda. Parę lat temu miał już spory pąk kwiatostanowy (w zasadzie do zakwitnięcia zostało mu na oko może z tydzień), po czym przyszedł przymrozek -4°C i od tego czasu nie mam już pustynnika.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI