Zakątki na Dębowym 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zakątki na Dębowym 4

Post »

Aniu twoja Rosomane Majon podobnie się przebarwia ale budowa kwiatu jest u twojej bardziej zwięzła ,zresztą z tymi nazwami to licho wie co prawdziwe i poprawne a co nie,u mnie na pewno nic nie wiadomo a ogród masz piękny i ogromny nie przesadzaj z plewieniem bo ja sobie tak kręgosłup w marcu załatwiłam i podobno już z tego nie wyjdę,na razie funkcjonuje ale powolutku i bez schylania się,tak że uważaj na siebie dużo zdrowia. :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Aniu, szaleństwo kolorów letniego ogrodu ;:138
Piękne maki zachwycają mnie na Twoich zdjęciach ;:oj , aż chyba za rok znów wysieję :wink:
Excelsa ;:oj , czy to jest jeden krzew?
Wnusia już tworzy piękne abstrakcje, niedługo zażąda sztalug i pędzli, a nie jakieś tam kredki ;:333
Piękne widoki ogrodu ;:138 , niech Cię cieszą każdego dnia, a zielsko nie dręczy ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lojka 63- Jolu Róża Rosomane Janon to cudna różą. Ma w sobie kilka kolorów i piękny pełny kształt.
Ogród jest ciągle rozrastający się. Areał do obrobienia też duży , bo tj 41 a. ;:108
Dzisiaj sobie przerwę zrobiłam w porządkach ogrodowych.
Masz rację trochę trzeba się oszczędzać. ;:173
Oj to życzę dużo zdrówka. ;:196
marta64- Martusiu Maki są cudne i wszędzie pasują. Muszę też na wiosnę jakiś jasnych dokupić, bo trochę monotonie u mnie z tą ciemną czerwienią i fioletem.
Excelsa tak, tak to jeden krzew. Ona mocno się rozrasta. Ale na siatce też może sobie poużywać . Jak mi nie będzie pasowało to ją więcej przytnę.
O tak wnusia na razie tylko abstrakcje maluje. Ale jak kiedyś zechce sztalugi to z przyjemnością je jej kupię ;:173
Ogólnie ogród już bardzo cieszy. Oczywiście są pewne zakątki, ze trzeba zmienić, poprawić.
A zielsko oj da się radę. jak nie jutro to za parę dni, jak będzie wystawać poza rośliny. ;:306

tawułki i inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
????
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, no właśnie, krzaczory tych maków o wielkich liściorach, nigdzie mi nie pasują ;:306 , tylko ich kwiaty mi się podobają ;:333 .
Zagapiłam się na kwiaty i umknęło mi zdjęcie kowalika ;:138 .
W zimie je widuję, ale latem jeszcze nigdy. ;:oj
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Aniu
Podziwiam i zazdroszę uporządkowanych rabat. Ja jakoś nie umiem moje doprowadzić do takiego stanu jak Twoje. Zielska żadnego tu nie widzę tylko pięknie kwitnące róże, maki czy tawulki.
Natomiast u mnie go pełno.
Malarstwo widzę kwitnie i dobrze.
Ładowanie akumulatorów potrzebne.
Awatar użytkownika
Davros
200p
200p
Od: 18 maja 2023, o 16:58

Post »

Róże i pozostałe kwitnące są śliczne, ale zachwyciła mnie rabata hostowa. Rewelacyjne zestawienie odmian, które prezentuje się wspaniale. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta64- Martusiu to fakt, w niektórych miejscach mam krzaczory maków. Ale jak przekwitną to usuwam. a zostawiam kilka na wysiewanie się ponowne. :wink:
Hmm a gdzie ty zobaczyłaś zdjęcie konwalnika ?

liliowce ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewita44- Ewuniu Oj róznie z tym uprządkowaniem rabat jest. Czasami teraz już obchodząc rabaty już widzę , że muszę kilka liliowców przesadzić z rabat różnorodnych roślin , bo tam coś tłoczno się zrobiło.
I dziękuję za miłe słowa. Staram się trochę ;:306
Zielsko w rabatach jest jeszcze. ale rośliny większe to ogólnie może nie widać. ale ja wiem i czuje, ze tam jeszcze jest.
Letnich kwitnień mam dużo. Teraz i liliowce szaleją.
A co u ciebie obficie kwitnie ?? Maki ?
A dziękuję. Co jakiś czas malowanie musi być. Odreagowanie i zrelaksowanie. Mam nadzieję, ze po niedzieli uda mi się jeden dzień poświęcić na wykończenie kilku obrazów.
A następny plener z malarzami mam w połowie sierpnia. taki mam urlop w tym roku.
Ale to fajnie. Ja się cieszę na niego. ;:65 ;:108
Davros- Dawidzie Róże, lilie, liliowce bardzo lubię i różne kwitnące.
A dziękuję. Host mam dużo. 100. ;:108 Dużo mam na rabatach 2. A kilka już z innymi roślinami. Muszę je kiedyś ( chociaż kilka ) przesadzać aby rozluźni im trochę przestrzeni. Lubię sadzić je kontrastująco obok siebie :)

Mój jedyny pustynnik. Mały , niski może ze 40 cm wysokości.
Chyba muszę go przesadzić , bo tam tłoczno ma z liliowcami. A on chyba woli luźniej ??
Obrazek
Nachyłek Zagreb
Obrazek
tojeść orzęsiona Firecracker
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie dawno miałam czyściutko koło kamieni. Już ma znowu zarośnięte. Mus wykosić, wydrzeć trawisko.
I węz tu człowieku patrz na zdjęcia spokojnie :roll: Ale wy tego oczywiście nie widzicie. Tylko kwiatki. Tylko kwiatki . ;:109
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, piękne liliowce królują na rabatach ;:138 , oby pogoda pozwoliła im pokazać wszystkie kwiaty ;:215 .
Imponujący zagonek nachyłka ;:oj
Ten pustynnik tak ma, że bardzo wysoko nie rośnie i pewnie w korzeniach liliowców, ma dość sucho w zimie, a to mu odpowiada ;:333 , ale teraz zabierają mu wodę i jedzonko, to może daj mu więcej przestrzeni ;:108 .
A kowalik , to ten ptaszek, który przysiadł na iglaku, z pierwszego zdjęcia w poście z 5-tego lipca.
;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Pięknie, a wręcz bajkowo, przechadzać się - on line - po Twoim Aniu ogrodzie to prawdziwa przyjemność :) Ja jeszcze czekam na słoneczniki ;:65 - moje na razie urosły, ale kwiatów jeszcze nie mają.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Dziękuję Aniu za przegląd pięknych host ;:180 Widać, że im u Ciebie dobrze, rosną jak na drożdżach.
Tawułki fioletowej jeszcze nie widziałam ;:oj piękna!
Ten kwiat spod znaków zapytania z drobniutkimi białymi gwiazdkami to tojeść orszelinowa, też ją mam i bardzo lubię.
Dobrej nocki Aniu i milego weekendu :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta64- Marusiu Liliowce się rozkręcają
. Są już sporo to i kwiatów mają dużo :)
Ten nachyłek zagrb ładnie się rozrasta. Kupowałam inne. Ale te jakoś mi nie chce rosną i dobrze zimować. ;:222
Moja ty mądra głowko, dzięki za radę co to pustynnika. To ja go przsadzę. Ale lepiej na jesieni czy na wiosnę ??
Ech gapa ze mnie ;:306 widzisz, na ptaszkach to mało się znam .Konwalnika mam w ogrodzie. A kowalika nie znam. Tylko popatrzyłam, że sobie ptaszek siedzi. A może i tego ptaszka znasz ??
Też często zagląda mi do ogrodu :)
Obrazek

Bufo-bufo-Olu Dziękuję bardzo. Lato kolorowe i gorące trwa. ;:167
Zaraz i twoje słoneczniki rozkwitną. Lato kojarzy mi się właśnie ze słonecznikami, rudbekiami liliowcami :)

lilie i inne letnie radości ogrodowe ;:167
[IMG]https://images89. fotosik.pl/673/71bb7b6672ec792a.jpg[/IMG]

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha- Halszko Mam nadzięję, ze już hosty wybrałąs dla siebie.
O nie masz tej fioletowej tawułki ? No to po kwitnieniu i razem z hostami kawałek dostaniesz.
Ona nawet ładnie przyrasta ;:108 Może jeszcze coś u mnie znajdziesz. ;:108
O fajnie, ze rozpoznałaś tą roślinkę z białymi kwiatami. Muszę ją przesadzić w inne miejsce, bo tam drzewa i miskanty sąsiada i posucha. hm, tojeść orszelinowa - ładnie brzmi.
Dziękuję i tobie też dobrej nocki Aniu i miłego weekendu. ;:196
Ja dziś jedna rabatę odchwaściłam. Jutro muszę poprzycinać busz winogronowy.

róża excelsa
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
róża the fairy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, śliczne lilie i liliowce ;:167
Ten ptaszek, to mi wygląda na jakąś pliszkę. Jeśli tak śmiesznie macha szybko w górę i w dół ogonkiem, biegając po ogrodzie, to ona ;:333 U nas biegają pliszki siwe.
Pustynnika przesadź jesienią, tylko wybierz mu miejsce, gdzie zimą nie stoi woda. A może lepiej przesadzić liliowce?
Tojeści nie przesadzaj w lepsze miejsce, a przynajmniej nie sadź jej wśród bylin na rabacie, bo ona, jak już się zadomowi, jest bardzo ekspansywna i trudno ją wytępić. ;:14 . U mnie, z jednej sadzoneczki, zajęła już jakieś dwa metry kwadratowe. Ciągle ją wykopuję, a ona odrasta z najmniejszego korzonka, jak podagrycznik. Jednak pięknie kwitnie ;:108
Też mam zamiar jutro przyciąć winogrona, bo rosną z prędkością bambusa ;:185 .
Oby nam pogoda dopisała ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne masz maki lekarskie. Po prostu błogi zachwyt mnie ogarnął, zwłaszcza że do tego jeszcze pięknie sfotografowane. Niesamowita jest zwłaszcza ta fotka, gdzie w jednym maku aż cztery pszczoły się uwijają. Fajnie jest mi też popatrzeć sobie na rzeczy, które z mojego ogrodu wypadły… Zwłaszcza za firletką chalcedońską tęsknota mnie dopada – jak wiele innych roślin nie przeżyła tegorocznej zimy, a bardzo lubię firletki… Choć pustynnika też szkoda. Parę lat temu miał już spory pąk kwiatostanowy (w zasadzie do zakwitnięcia zostało mu na oko może z tydzień), po czym przyszedł przymrozek -4°C i od tego czasu nie mam już pustynnika.

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”