Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak już pisałam - zakładam wrzosowisko.
Dokonałam wyboru odmian i na początku marca wybieram się do szkółki p. Wolskiego celem zakupienia większej liczby sadzonek.
Wybrane przeze mnie odmiany to:
Calluna vulgaris:
1. Allegro
2. Long White
3. Silver Knight
4. Peter Sparkes
5. Roswitha
6. Tib
7. Mullion
Erica carnea:
1. Vivelli
2. Golden Starlet
Erica cinerea:
1. Katinka
Wszystkie te wrzosy i wrzośce można obejrzeć tutaj.
Nadal poszukuję ew. chętnych do spółki wrzosowej, gdyż z każdej odmiany zakupię 100szt. (tak są pakowane wrzosy przy sprzedaży hurtowej). Będę miała do odsprzedania (oczywiście po cenie zakupu czyli ok. 0,7-0,8zł/szt.) ok. 200szt. Resztę powinnam wykorzystać sama :) Przypominam jeszcze, że wrzosy będzie trzeba przesadzić do większych pojemników i podhodować przed wysadzeniem na stałe miejsca uprawy ok. 2-3 miesięcy, czyli w lipcu najpóźniej będzie można sadzić na stałe miejsca.
Proszę pisać na PW, żeby nie robić zamieszania na wątku :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przejrzałam tą stronę P.Wolskiego , ale różnorodność w odmianach :shock: mi się wszystkie podobają, dobrze że ja nie muszę wybierać bo dla mnie byłby ciężki orzech do zgryzienia.
Z drugiej strony żałuję że nie mogę jeszcze stworzyć swojego wrzosowiska :(
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Cześć Anulko chyba rzeczywiście jesteśmy sąsiadkami i coś mi się wydaje że bliskimi. Wrzuć mi PW gdzie mieszkasz.Polożenie domu i działki przepiękne ale bardzo trudne do opanowania.Domyślam się co przeszliście,bo mojemu sąsiadowi przy mniejszych spadkach terenu 2 razy murki oporowe spłynęły,gdyż popełnił błąd i zrobił za płytkie fundamenty.Mogę podać Ci namiar gdzie możesz kupić ziemię do ogrodu od rolnika.Też tam kupowałam i muszę w tym roku jeszcze dokupić. Na ten nas "uroczy" piaseczek potrzeba tony ziemi.I jeszcze jedno jak masz zamiar nawadniać swój ogród.Ja mam działkę małą 9 ar i na tym dom ,na płaskim terenie i dość zacienioną pobliskim lasem.Mimo to cały sezon latam z wężem do obrzydzenia.Podlewać można tylko do 10 rano i od 16 po południu.Opadów u nas jak na lekarstwo. Czasu
też tyle samo.To jest ważny problem do rozwiązania.Przejże jakie wybrałaś wrzosy i chętnie kupie od Ciebie. Jak chowa się maleńki ?Czy nadal ma problemy ze skórą?Polecam Ci abyś kupiła otręby owsiane lub zmieliła na grubo zwykłe płatki owsiane.Dużą garść wsypać do podwójnie złożonej gazy ,związać tak żeby otręby miały duży luz i wrzucić toboleczek do wanienki ,do gorącej wody przed dolaniem zimnej.Po dolaniu zimnej wygnieść kilkakrotnie tobołek ręką nie wyjmując go z wody i pozostawić do końca kąpieli w wodzie.Można tym tobołeczkiem myć delikatnie ciałko dziecka.Gazę po wygotowaniu można używać wielokrotnie za każdym razem dając nowe płatki lub otręby.
Pozdrowienia dla Ciebie ucałowania w piętkę dla Maluszka
Kaśka
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ANIU, trochę pospacerowałem po Twojej pięknej okolicy, widzę że dużo masz dookoła terenów zielonych.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jollu, fakt, spędziłam ładnych parę godzin wybierając wrzosy. Już wszystko było zdecydowane, a tu na Gwiazdkę dostałam katalog roślin, a w nim parę odmian opisanych. Pod wpływem tych opisów zrobiłam drobny remanent w tym co wcześniej z trudem obmyśliłam i rozrysowałam. Mam nadzieję, że nie pożałuję ostatecznej decyzji.

Tadeuszu, dziękuję. Teren działki i okolica piękna, ale trudna do zagospodarowania z racji ukształtowania terenu i podłoża (piach, czysty suchy piach). Dlatego na pewno nie będę miała pięknego trawnika, nawet nie będę próbować, bo pewnie majątek byśmy na niego wydali, zapracowali się na amen, a efekt nie spełniałby i tak oczekiwań.
babi52 pisze:(...)Polożenie domu i działki przepiękne ale bardzo trudne do opanowania.Domyślam się co przeszliście,bo mojemu sąsiadowi przy mniejszych spadkach terenu 2 razy murki oporowe spłynęły,gdyż popełnił błąd i zrobił za płytkie fundamenty.(...)
Już się także o tym przekonaliśmy. Najpierw próbowaliśmy spływ ziemi ze skarpy powstrzymać takim płotkiem własnej roboty z pędów leszczyny:

Obrazek

ale metoda się nie sprawdziła. Wyrwy w skarpie między roślinami były na głębokość pół metra po ostrzejszym deszczu. Tak więc w minionym roku zdecydowaliśmy się na rozwiązanie profesjonalne :) Fundament, murek oporowy z betonowych bloczków obłożonych kamieniami. To była konieczność.

Dziękuję Kasiu z porady w sprawie Maluszka skóry. O otrębach akurat nigdy nie słyszałam :shock: I za całusy dla niego też dziękuję, będzie zachwycony, bo uwielbia na razie pieszczoty :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja strasznie lubię dzieci ;:196

A może kiedyś pokazałabyś fotkę maluszka :oops:
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Korzystaj Aneczko z buziaczków od maluszka bo mój ma dopiero 10 lat a już przy kolegach buziaka nie chce dawać :) Hi hi Wydoroślał mi facet nie wiadomo kiedy :)
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

Witaj Jolu,
oto nasz najmłodszy gościk:
Obrazek
Zdjęcie nieco niekoszerne, bo nie w otoczeniu ogrodowym ;)
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam :D

Maluszek słodziutki :) :) :)
Ale czas leci, już taki duży? :shock:

pozdrowienia dla Ani

Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej dziękuję ;:109 jaka miła spotkała mnie niespodzianka i to przed snem :lol: oj mój sen będzie dziś spokojny i kolorowy.

Maluszek słodziutki i taki pocieszny, oj dobrze że mnie tam nie ma, bo bym wycałowała go na śmierć hi hi

A to dla niego ;:79 ;:79 ;:79 ;:79 ;:79 śliczny jest

Witamy na forum ;:113
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu i mężu Ani, synuś cudny i jakie ma piękne duże oczy ... ale kiedyś z niego będzie przystojniak :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękujemy Wam Dziewczyny za pochwały :)
Niestety dziś Malec nie da mi posiedzieć przy komputerze, co chwilę się budzi, chyba coś go męczy :(
Dobrej nocy ;:7
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

MążAni pisze:Witaj Jolu,
oto nasz najmłodszy gościk:
Obrazek

Zdjęcie nieco niekoszerne, bo nie w otoczeniu ogrodowym ;)
Dziecko rozkoszne. Zazdroszczę Wam

Już niedługo wiosna wtedy zrobicie z Anią i z dzieckiem w ogrodzie.Mój już najmłodszy w tym roku ma 20 lat. Przychodzi czasem i przytuli jak mówię że chciałabym żeby choć na chwilę zmienili się w małe dzieci. TAK CZASEM MI BRAKUJE TYCH MAŁYCH RĄCZEK KTÓRE ZARZUCAŁY MI NA SZYJĘ
Genia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Aniu, rozkoszny malec. Gratulacje :D . Oj, chyba już pora byc babcią i cieszyć sie widokiem takich maluszków. Podziwiam Waszą walkę ze skarpą i piaskiem. Wiem coś o tym, a przecież moja skarpa to maleńki ułamek Waszej. Po roku od wbicia rollborderów, piasek juz spłynął na tyle, że jest równo z końcem rollborderów a przecież wystawały na jakieś 15 cm. Wyobrażam sobie jak to musi u Was wyglądać. Myslę, że te murki oporowe to był jedyny sposób na zatrzymanie spływającego piasku. A jak one będą efektownie wyglądać za jakiś czas!. Bardzo jestem ciekawa jak na wiosnę będzie wyglądać Wasz ogród.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wita Aniu, maluszek słodki. W ten weekend były moje wnuki, można było przytulić takie małe łapki.Dzieci tak szybko rosną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”