Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko, no widzisz jak ja się znam :oops: wiem, że większość hortensji się przebarwia na róż ale mi sie wydawało, że tylko wanilka tak zaczyna od dołu a góra kwiatostanu jest biala, lecz jak widać się myliłam :wink: a jak nazywa się właśnie ta?
Kompozycja ciekawa ;:333 a różane zakupy obiecujące. Ciekawa jestem tych angielskich panienek :D
Bardzo ładne fotki owadów ;:63 swoją drogą to ciekawe co za bitwę stoczył Admirał Rusałka, że taki poturbowany :D
Czy ćma zaatakowała Twoje bukszpany ;:202 ? Na moim niewielkim żywopłocie też zauważyłam ślady żerowania tego pieroństwa ;:14 opryskałam podwójnym stężeniem mospilanu, zobaczę z jakim skutkiem. Już mam przygotowany drugi środek żeby powtórzyć oprysk. Pierwszy raz to dziadostwo się przyplątało. Liczę się z tym, że trzeba się będzie pożegnać z bukszpanami, ale na razie próbuję powalczyć ;:134
Piękny ten hibiskus na ostatniej fotce ;:167
Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie bukszpany też częściowo zjedzone. Całe szczęście zdążyłam z opryskiem.
Powoli się regenerują.
Masz przepiękne hortensje.
Czy jeżówki masz długo?
U mnie te odmianowe są krótkowieczne.
Pytasz, czy róże można posadzić przy piwoniach?
A dlaczego nie?
Obie są żarłoczne. Będziesz dokarmiała jednakowo.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Halinko szalejesz z wątkiem i zakupowo również ;:215 .Achhh pamiętam tę przyjemność, a to czekanie na pierwszy kwiat .Teraz mogę tylko kibicować Waszym zakupom .Jeżówki cudnie kwitną i co jedna to ładniejsza to samo z hortensjami czy kannami .Fotka z wszystkimi różnokolorowymi kannami cudna i chociaż nie bardzo je lubię to te mnie urzekły .Moja synowa byłaby nimi oczarowana jak i ja szczególnie ta ciapkowata śliczna i te z bordowymi liśćmi.Przymierzam się też do zrobienia jednej na kijku ciekawe jak mi się uda. Sporo stron miałam do nadrobienia ,ale jestem już na bieżąco Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, u nas na działkach wszystkie bukszpany zakończyły żywot, niezależnie od tego czy ktoś walczył z ćmą, czy sobie odpuścił. ;:14 Moje już dawno spalone. A były już takie piękne ;:174
Widzę, że lubisz polować na owady i całkiem dobrze Ci się ta sztuka udaje. ;:138
Ogromnie mi się podoba kompozycja zdobiąca fragment ogrodu, ;:215 a królowych angielskich też jestem ciekawa. ;:204

Pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

jara-Halinko znasz się lepiej ode mnie i masz rację, że wanilka przebarwia kwiat od dołu kwiatostanu, ale też nie koniecznie. Myślę, że zleży to od stanowiska na jakim rośnie. U mnie ta na kiju i pięć m dalej krzaczasta rosną na stanowisku słonecznym i takiego wybarwienia nie mają. Raczej wybarwiają się równomiernie. Natomiast ta o którą pytasz rośnie od zachodniej strony przy budynku i ładnie się wybarwia, chociaż nazwy nie jestem pewna. Może to być Magical Sweet Summer, ale 100% gwarancji nie mam, pomyłki się zdarzają. Jeszcze w tym roku była etykieta, ale zaczepiłam kosiarką i po niej. ;:223
Bukszpany były atakowane już w zeszłym sezonie, ale wszystkie ładnie odbiły. Teraz znowu atakuje ta ćma i jej larwy gołocą ich z liści. Raz już pryskałam, ale dzisiaj jak nie będzie deszczu wieczorem znowu powtórzę Arponem.
Pozdrawiam i miłego popołudnia ;:196

Wanille Frise na pniu dzisiaj
Obrazek

Paskudna larwa ćmy bukszpanowej
Obrazek
i coś przyjemniejszego dla oka

Obrazek

Margo2- Gosiu miło słyszeć, że uratowałaś swoje bukszpany ;:333 a czym pryskałaś jeżeli można spytać?
Ja próbuję walczyć, pryskałam Arponem i dzisiaj jeszcze zrobię powtórkę jeżeli pogoda pozwoli.
Pierwszą jeżówkę Grenn Jewel kupiłam w 2018, ale cieszyłam się nią tylko jeden sezon, bo po zimie nie wyszła. Nie poddałam się i następne zaczęłam kupować, a one dalej sukcesywnie powoli wypadają ;:223
Cieszę się, ze mogę posadzić te róże w piwoniach, bo właściwie innego rozwiązania nie mam :tan
Pozdrawiam :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JAKUCH- Jadziu ciągle się zarzekam, ale dalej robię to samo mimo, że sił już coraz mniej. ;:306 Nie wiem ile jeszcze zostało, ale rok czy dwa będą cieszyć oczy jak nie wymarzną :tan Ostatnio jak odwiedzałam Wasze ogrody to ciągle zatrzymywałam się na różach, uświadamiając sobie, że ja ich już właściwie nie mam. Dzisiaj te co zostały opryskałam eliksirem wg Twojej receptury :D
Z cann jestem bardzo zadowolona mile mnie zaskoczyły. Teraz aby dobrze przezimować kłącza.
Hortensję z krzaczka na pewno uda Ci się wyprowadzić, to nie ma problemu. Zostawisz jeden najdłuższy pęd, resztę wytniesz i przywiążesz do palika, a na wiosnę przytniesz sam wierzchołek. Ja teraz to bym wybrała trzy najdłuższe pędy obok siebie i je splotła. Wówczas jest gwarancja, że wiatr jej nie złamie. Sama zobaczysz jak Ci będzie wygodniej, życzę powodzenia ;:167
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Moja staruszka
Obrazek

Zakwitła Tropicana Gold
Obrazek

Chopin
Obrazek

plocczanka- Lucynko co będzie to będzie, ale ja zaatakowanych bukszpanów się nie pozbywam :wink: W zeszłym sezonie było to samo, ale pięknie wszystkie odbiły i nic nie wskazywało na to, że były pożarte, aż do tej pory. ;:223 Robię opryski, aby trochę ich powstrzymać, a czy się uda :?:
Kompozycją już się nacieszyłam i pójdzie na grobowiec ;:65 a jedna królowa angielska pokazała już pierwszy kwiatek :tan
Sama też jestem bardzo ciekawa co kupiłam, jeszcze dwie mają pączusie czyli jest nadzieja ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Pierwsza moja angielka

Obrazek
Szansa, że zakwitnie kobea

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Halinko jestem ciekawa czy uda mi się stworzyć cudnego potworka na nóżce takiego jak Twoja. Jutro jeśli nie będzie podać zrobię fotkę tego krzewu którego chcę mieć na nóżce doradzisz co i jak ;:196 Z opisu wiem że będę musiała te wszystkie boczne ciachnąć, a zostawić może tylko ze dwa boczne albo wszystkie ciachnąć Nie umiem się napatrzyć na Twoje cuda ;:196 ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halinko kanny masz piekne, w grupie rzeczywiście są niesamowite. ;:oj Mają takie spektakularne kwiaty. Masz do nich rękę i serce, bo wymagaja dużo pracy. ;:180
Chopin już kwitnie, ;:215 mój ledwo wypuścił nowe pędy. ;:174
Nowe róże przybyły, będziemy wiosną podziwiać. ;:65
Hortensje i hibiskusy niestety zwiasują nieuchronną jesień, ale i tak są cudne. ;:oj
Powodzenia w walce o bukszpany.
Pozdrawiam ciepło. ;:3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Halinko śliczne Brunery w Twoim ogrodzie....bardzo je lubię o kaźdej porze roku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Halinko, ale ślicznie się komponują fioletowe ostróżki z bielą hortensji ;:63
Kanna z liśćmi w paseczki zjawiskowa :D Chopin u mnie też kwitnie i ma bardzo dużo nowych pączków. Różyczki wszystkie piękne ;:167
Miłego dnia Halinko, lepszej pogody ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, hibiskus bagienny - cudeńko! ;:215 ;:138
Śliczna ta kwitnąca angielka! ;:138 Mam nadzieję, że wszystkie popiszą się takimi pięknymi kwiatuszkami. ;:303
No i kobea! ;:63 Ach! ;:215 Moje nie doczekały nawet wysadzenia do gruntu. ;:131 Wszystkie zmarniały jeszcze w doniczkach. ;:222 Nic to, przyszły sezon może będzie dla nich łaskawszy. ;:218

Na działkach wszyscy musieliby zadbać o swoje bukszpany, by nie zakończyły żywota, a sytuacja jest taka, że większości szkoda kasy na specyfiki niszczące ćmę. Przy najbliższej okazji zrobię zdjęcie bukszpanów mojej sąsiadki, a sama zobaczysz, jak to wygląda. ;:oj

Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo słoneczka. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Bardzo ładne, ciekawe brunery.
Cannami to sie zachwycam.
Cudowna, wielka, okazała, prześliczna hortensja. ;:180
No i śliczny hibiskus.Oj jakieś ma podwójne kwiaty.No śliczny jest. ;:215
Pozdrawiam cieplutko ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Witaj Halinko piękne kanny a szczególnie ich liście.U nas na klombach są posadzone niskie kanny,nie wiedziałam,że takie są.
Piękny ten krzak hibiskusa syryjskiego..
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ale piękny hibiskus bagienny :) To jest jakiś starszy okaz?
Ćma bukszpanowa to już chyba wszędzie dotarła. W poznańskim ogrodzie botanicznym część bukszpanów to suche kikuty niestety.
Jeżówka 'Green Jewel' łatwo powtarza cechy z siewu więc warto wysiewać, siewki tak łatwo nie wypadają :wink:
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Jakuch-Jadziu musi się udać, czego z całego ;:167 Ci życzę. Ja teraz spróbuję wyciąć jeden pęd i też będę eksperymentowała ;:168

cyma2704- Soniu bardzo dziękuję w imieniu kann ;:167
Chopin teraz kwitnie jakoś nierównomiernie. Mam go trzy krzaczki, w tym tylko jeden w miarę okazały i ma dużo pąków, ale jak na razie na jednym pędzie kwitnie. Hibiskusy u mnie zawsze późno kwitną ,ale jesień widzę i czuję już od jakiegoś czasu, chociażby po hostach i jeżówkach, które całkowicie straciły na urodzie ;:168

leszczyna-Krysiu dziękuję ;:167 brunner mam sporo gdyż lubię wszystkie kolorowe liściorki :D

jarha-Halszko dziękuję w imieniu podopiecznych ;:167 Różyczek było mi mało i znowu dojechały, ostatnio z głową coś nie tak ;:124 ;:196

plocczanka-Lucynko dziękuję w imieniu podopiecznych ;:167 a kobea rośnie jak na drożdżach. Mam ją w dwóch miejscach i w obu szaleje, oby tylko zdążyła zakwitnąć. Nasionek kleome będę pilnowała, też mi się bardzo podoba ;:196

anabuko 1- Aniu dziękuję ;:167 W tym sezonie mój hibiskus mniejszy i o połowę szczuplejszy niż w ubiegłym sezonie. Wygląda na to, że część wymarzła, albo podgryzają go gryzonie. ;:168

danuta z- Danusiu dziękuję ;:167 Do ubiegłego sezonu też myślałam podobnie, chociaż miałam przez jeden sezon Stuttgart o ślicznych liściach, ale dopadł ją wirus. ;:196

saromatum-Karolu dziękuję ;:167 Hibiskus ma już czwarty, albo piąty sezon. Kupiłam trzy i wszystkie były piękne, ale jeden po sezonie przepadł. Bordowy kwitnie o wiele później i zawsze mam obawy czy zdąży zakwitnąć ;:65
Dziękuję za podpowiedź w sprawie wysiewu jeżówki GJ, muszę spróbować jeżeli będą nasiona. Ostatnio pada i kwiatostany gniją, ciągle wycinam, aby nie złapały choroby grzybowej :wink:

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:4

Pierwszy kwiat
Obrazek

Obrazek
Krzewuszka kwitnie więcej niż na wiosnę
Obrazek

Obrazek
Przyjechały następne
Obrazek
W pąku wyglądało, że będzie różowy, ale jest taki jak chciałam
Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Halinko pięknie u Ciebie bardzo podoba mi się hortensja i hibiskus ja mam niebieski zakwitł mi dopiero pierwszy raz. Taka hortensję muszę sobie kupić jest rewelacyjna ;:oj Szkoda że niedługo znikną te wspaniałe kolorki Pozdrawiam cieplutko życzę zdrówka i dużo ;:3
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”