Kolekcje Floriana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.2

Post »

Na taką wiosnę jak u Ciebie, rzeczywiście nie ma co narzekać. U mnie jeszcze wszystko uśpione, forsycja ledwo paki pokazuje, a miłek nawet jeszcze nie zaczął z ziemi się z ziemi gramolić ;:oj Wiosenne maluszki cieszą wszystkich i wszędzie. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

PEPSI pisze:Loki, u mnie rosły na okorowanej rabacie jak szalone, ładnie się tam siejąc. Przeniosłam je w inne miejsce, gdzie ziemia gliniasta i też im to nie przeszkadza. Zawsze im sypię pokruszone skorupki od jajek, gdzieś wyczytałam. Spróbuj jeszcze raz to piękne kwiatki.
U mnie generalnie gleba to kredowa glina ze skałą macierzystą (kredą, którą można pisać) miejscami ledwo trzydzieści centymetrów pod powierzchnią gruntu. Raz posadziłem w miejscu o szczególnie ubogiej ziemi i w cieniu. Wytrzymały ze cztery lata, z roku na rok kwitnąc coraz mniej obficie, aż wypadły. No to posadziłem w pełnym słońcu na rabacie, gdzie między innymi chaber białawy, lilie czy rogownica kutnerowata radzą sobie wyśmienicie, a gleba zdecydowanie lepsza? I na drugi rok nie było już po nich śladu. Chyba zbyt słonecznie i za sucho? Nie wiem, czy odważę się na trzecie podejście?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Wiosnę masz jak malowaną ;:215 . Pierwszego tulipana zazdroszczę. Będzie dobrze jak ja doczekam się chociaż kilkunastu sztuk ;:131 . Niestety nornice zrobiły sobie u mnie mega stołówkę i jedzą co popadnie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Loki, nie wszędzie wszystko będzie rosło. Czasem można coś ulepszyć, dostosować do potrzeb rośliny ale czasem lepiej sobie odpuścić, niż walczyć z naturą. Przypominam sobie, że tam, gdzie sasanki dobrze mi rosły i się siały była bardzo żyzna i pulchna ziemia. Myślę że to dla nich ważne.
U mnie obok fioletowej rosną jeszcze dwie sasanki - biała i różowoczerwona:
Obrazek

Obrazek

Małgosiu, nie zaprzeczę; mieszkam w dość ciepłym rejonie Polski. Przez Bramę Morawską dociera do nas ciepłe powietrze z południa Europy. Ale mamy też duże opady śniegu z uwagi na sąsiedztwo gór. Jest też halny z tego samego powodu. Ogólnie - lubię klimat swojego regionu 8-)
Obrazek

swoje 5 minut ma mirabelka cała w bieli:
Obrazek

Iwonko tak, maluszki przykuwają wzrok, pośród jeszcze pustawych rabat:
chionodoxa 'Alba'
Obrazek

omphalodes verna
Obrazek

Ewelino, dziękuję; wiosna ładnie się rozkręca pomimo kolejnego ochłodzenia. U mnie też nornice miejscowo grasują. Ale wszystkie cebulowe mam posadzone w pojemnikach. Prosty a skuteczny sposób. Nawet dalie, liliowce i funkie, tam gdzie pojawiają się nornice, w ten sposób sadzę. I to pomaga. A tulipanów coraz więcej:
tulipa polychroma
Obrazek

jednak zanim tulipany się rozkręcą, popis dają narcyzy:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Broniłam się rękami i nogami od sadzenia cebul w koszyczkach ale chyba nie mam innego wyboru ;:174 . Sadzisz je w tych specjalnych koszyczkach czy w doniczkach ?? Jeśli w ten sposób zatrzymam chociaż część cebul to trzeba jesienią wykorzystać ten sposób. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Widać, że u Ciebie sprzyjający mikroklimat :) W moi rejonie mirabelki dopiero szykują się do kwitnienia.
Kokorycz lakolistna jest raczej rzadko spotykana - a szkoda bo jest łatwa w uprawie, i rzeczywiście rośnie prawie wszędzie :wink:
Biała sasanka super - lubię tę wersje kolorystyczną :)
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, sadzę cebulowe w pojemnikach od bardzo dawna i to nie z powodu nornic, choć okazało się to zbawienne w tym przypadku. Po prostu pojemnik określa teren zajmowany przez cebulę więc nie ma opcji, że je uszkodzę przy kopaniu lub coś na niej posadzę, gdy cebule śpią i nic nie widać ponad ziemią. A tulipany traktuję jako poplon po daliach i szybko mogę je w maju wykopać z pojemnikami, by posadzić dalie.
Sadzę głównie w doniczkach, a większe ilości (tulipany) w plastikowych skrzynkach.
Dziś trochę o daliach, bo im najwięcej poświęcam teraz czasu. W piwnicy intensywne przygotowania do sadzenia i dalie się już niecierpliwią, puszczając pierwsze kiełki:
Obrazek

przybywa sadzonek na parapetach i nie tylko:
Obrazek

w przeźroczystych kubkach uwielbiam patrzeć, jak z badylka wyrastają korzonki, czyli początek nowej rośliny :tan
Obrazek

Sauromatum, były fale ciepła i rośliny dostały przyspieszenia. Na szczęście przyszło ochłodzenie i kwitnienie spowolniło. Mamy normalną wiosnę i nie powtórzy się dramat z ub. roku - suchy i ciepły kwiecień.
A ja mam sporo roboty ogrodniczej w pomieszczeniach więc na pogodę nie narzekam. Dalie matki utworzyły prawdziwy gąszcz. To z nich pobieram materiał na sadzonki:
Obrazek

jedna dalia postanowiła nawet zakwitnąć ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Brawo kwitnąca dalia już w kwietniu, wyprzedziłeś wszystkich. ;:138
Piękne sadzonki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Florianie
Dałeś czadu z kwitnącą dalią.
W ogrodach mało co kwitnie a Ty masz już kwiat georginii. :shock:
A co z tymi sadzonkami z kubeczków ,potem do gruntu :?:
Nie będą się łamać :?:
Pokazałeś piękną białą sasankę ,narcyza i te drobne kwiatuszki - cenię białe kwiecie. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Masz rację, że z naturą nie warto walczyć. Wiele rzeczy sobie już odpuściłem ? choćby wszystko, co wymaga gleby kwaśnej, bo nawet jak wykopię wielki dół i walnę pełno kupnej ziemi z wrzosowiska, to i tak korzenie rośliny w końcu poza to wyrosną, zetkną się z kredą i roślina zacznie dogorywać? Sasanki pewnie też niestety odpuszczę?

Kwitnącą dalią rozwaliłeś mi system. Zresztą nie tylko mnie, wszyscy tu na forum mamy opad szczęki?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Tak myślałam, że twoja wiosna jest bardziej rozwinięta i kolorowa niż u mnie. ;:173
Pięknie już narcyzki kwitną, hiacynty uwielbiam ;:167
Sadzoneczki rosną. U mnie też już tłoczno na parapetach :)
ja jeszcze swoich dali nie sadziłam. Zimna ta wiosna i dziwna.
Po niedzieli z nimi ruszam.
Fajnie, że dziś odebrałam paczkę z daliami od ciebie. Piękne , spore karpy. ;:215
Za gratisy bardzo dziękuję :wink:
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Tą kwitnącą dalią przywróciłeś nadzieję Florianie na wiosnę, bo to co teraz jest to raczej przedwiośnie :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona, dziękuję. Dalii coś się pomyliło ale sprawiła miłą niespodziankę. Inne posadzone do doniczek wypuszczają grzecznie pędy.
Ciemiernik coraz ładniejszy:
Obrazek

Agnieszko, dalie sadzę do doniczek, by robić z nich sadzonki zielne. Już 425 takich kubeczków z daliami zrobiłem. Dalia potrzebuje podpory więc każda dostanie tyczkę w gruncie. Teraz też mają podpórki.
Lubisz białe kwiaty? To dla Ciebie gęsiówka wczesna:
Obrazek

Loki, ja dokładnie mam takie samo podejście. A z kwasolubów kilka różaneczników całkiem dobrze sobie radzi bez zakwaszania gleby, podobnie borówka amerykańska i hortensje ogrodowe. Ale ogólnie eliminuję rośliny, które źle rosną na mojej glebie. Czasem szukam dla nich innego miejsca w ogrodzie i to im pomaga.
Obrazek

Aniu, niech Ci dalie dobrze rosną. Ja muszę tak wcześnie sadzić, by dochować się nowych roślin z sadzonek. Na to trzeba 5 miesięcy wegetacji.
Wiosna rzeczywiście postępuje. Na szczęście jest chłodno więc kwiaty rozwijają się stopniowo i kwitną długo. Grunt by widzieć pozytywne aspekty tegorocznej aury ;:173
Ja też bardzo lubię hiacynty i przynoszę z pracy przekwitłe, niepotrzebne cebule. Całkiem ładnie się przyjmują:
Obrazek

Obrazek

Andrzeju, faktycznie jakiegoś wybuchu kwiecia nie ma ale mnie to akurat cieszy. Wysokie temperatury w kwietniu przynoszą dużo szkód i przyspieszają wegetację. Skutek jest tego taki jak w ub. roku, np brak orzechów włoskich lub błyskawiczne przekwitnięcie tulipanów. Moje dopiero szykują się na kwitnienie:
Obrazek

podobnie szafirki:
Obrazek

ale taka cieszynianka w pełnym rozkwicie:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Super wszystko rośnie i kwitnie .U mnie sasanki wybyły ,a miałam tak długo te najzwyklejsze niebieskie, a raczej w kolorze lila.A tej czerwonej dalii co sie tak spieszy ale miło popatrzyć o tej porze na kwitnącą dalię. Teraz dla Ciebie zaczyna się gorący sezon sadzenia tych wszystkich karp ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, zgadza się ; teraz bardzo intensywny okres przy daliach - dzielenie, robienie paczek, robienie sadzonek, przygotowanie grządek no i sadzenie. We wtorek zacząłem szukając chwil, gdy nie padało i pozostałe warunki pogodowe pozwalały:
80 dalii już w gruncie :tan
Obrazek

bliżej domu - kwieciście i ciemiernikowato :wink:
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”