Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Od: 24 mar 2013, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Dzisiaj spadło u mnie 25l/m2. Rosario i Złoto Wol. wczoraj chrupnęły. Teraz muszę poczekać. Prognozy deszczowe.
Na pierwszą degustację muszę być cierpliwy. ;:187
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje zbieram mimo że od tygodnia leje. Faktycznie nie służy to smakowi, ale przed chwilą otworzyłem Asahi zerwane w ubiegły czwartek i jest o wiele słodsze. Jakby przez ten czas nadmiar wody wyparował, bo też nie pękł przy nacięciu. wokan, teraz z pełną odpowiedzialnością mogę potwierdzić, że to jest na prawdę świetna odmiana. Osobnik na zdjęciu 6.3kg, ważony po przeleżeniu paru dni i oddaniu nadmiaru wody (o ile taki mechanizm faktycznie zachodzi rzecz jasna)

Obrazek

Błażej a ja w tym roku miałem na jednym krzaku Rosario tylko jeden owoc, skąpiradło. Chyba że gdzieś tam się walają między liśćmi. A rok temu byłem taki zachwycony... Ciekawe czemu się obraziły. Od siebie również do wymienionych odmian na początek dorzucę Janosika. Rok temu fajnie dawał radę chorobom
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit W tym roku miałam tylko trzy odmiany i najlepiej wypadł Złoto Wolicy .
Prawie przez cały sierpień nie padało , podlewany był oszczędnie i dzięki temu
nie pękł , żaden . ;:333 Szybko przed deszczem zebrany .
Na przyszły sezon dokupiłam nasion i między innymi arbuz Produser , co prawda zamawiałam
odmianę Talisman , ponoć dobra profesjonalna a takiego mi przysłano. Na all.... , taki zakup poczyniłam . ;:222
Uprawiał ktoś taką odmianę ?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

anulab a wystarczyło wklepać w szukajkę :)
Ja uprawiam od trzech lat, ale skończyły mi się nasiona i jak nie dostanę nowych to będzie koniec kariery tej odmiany u mnie :(

Zacytuję to co napisałem rok temu:
wokan pisze:Dzisiaj zrobiłem inwentaryzację na arbuzowisku i jeżeli chodzi o plenność i wielkość owoców to bije wszystkich na głowę AU Producer. Z jednego krzaka na oko będzie gdzieś 25-30 kg owoców. Teraz już wiem dlaczego tak tą odmianę zachwalali rosyjscy producenci.

Tak więc nic się nie stało, że nie dostałaś Talismana bo AU Producer to też świetna odmiana z tej samej rodziny Crimsonowatych.

Możesz podać mi namiar gdzie kupiłaś Producera? Może być na priv.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj zebrałem jednego Rosario prawie 7.5kg. To już fajna sztuka jak dla mnie. :) Szkoda że takie ochłodzenie się zrobiło, bo wciąż mam obawy, że zaczną pękać.

U mnie właśnie Rosario króluje powinnością. Ale nie mogę się doczekać, by spróbować Crimsony i Charlestony. :)
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

Ja pierwszego Crimson Giant'a jadłem w sobotę i mi bardzo smakował mimo, że taki gigant nie był :D

Ja nasiona zawsze zamawiam na wiosnę ale to też nie do końca dobrze bo wtedy jest duże parcie i w tym roku Asahi musiałem domawiać później bo zabrakło dla mnie całe szczęście doszły bo ze smaku i plenności jestem bardzo zadowolony :D
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Ja już na końcówce dziś gruntowy M&S 8.500kg

Obrazek

Obrazek

Na polu zostały 2 arbuzy A pod folia 8szt z drugiej młodości krzaków
Tych to jestem ciekawy czy zdążą.
aicralf
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2020, o 12:02

Post »

Czy ktoś wie, co to może być za odmiana?

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne zbiory po przerwie spowodowanej paskudną pogodą. Tym razem trzy Red Stary, trzy mieszańce i jeden Asahi z tego dziwacznego krzaka co rodzi podłużne owoce. W sumie już ponad 200 kg.
Obrazek

Arbuzowisko trzyma się nieźle jak na pogodę w ostatnich dniach gdzie było i 13 stopni w dzień ale powoli pustoszeje. Zostały, oprócz wcześniejszych niedobitków, w zasadzie tylko późniejsze odmiany - Crimsony, Alibaby, Jubilee i Caroliny.
Obrazek

Obrazek

Uprawa na drugim stanowisku, gdzie są nieszczepione arbuzy, powoli umiera - pojawiła się fuzarioza z ponad miesięcznym opóźnieniem, ale większość owoców powinna dojrzeć.
kaes
50p
50p
Od: 14 sty 2017, o 17:09

Post »

Ja wszystkie sztuki Sugar Babe, Asahi i Crimsony już zerwałem, jedynie Crimson może nie być dobrze dojrzały ale musiałem po tych deszczach ;) Asahi w smaku jest kozacki ale Sugar Babe bardzo dobry , a Crimson dobry choć bledszy ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Regulamin
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Do tej pory uprawiałam arbuzy na agrotkaninie , ale ostatnio oglądałam
na yutubie film Ch. D. . Pan Ogrodnik mówił , że arbuzy powinny rosnąć na
ziemi bo wytwarzają korzenie przybyszowe i dzięki temu są bardziej dorodne .
Zauważyliście różnicę na korzyść uprawy bez włókniny ?
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

Ja mam posadzone i na agrotkaninie i na gołym polu i nie widzę różnicy.

wokan kaes Piękne zbiory ;:oj Jest co jeść :D Mi na polu zostało już raptem parę sztuk ale tylko Crimsony i 2 sztuki Asahi. W tym roku się trochę nauczyłem od mądrzejszych Was koleżanek i kolegów i na przyszły rok już wiem jak ukierunkuje swoją uprawę :D
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42

Post »

U mnie w pierwszym roku wszystko w miarę ładnie rośnie, ale są dość zróżnicowane wielkości, mam Rosario F1, i są po 5kg ale są też takie jak piłka do ręcznej.
A powiedzcie mi czy stosujecie jakieś nawozy? I czy arbuzy się przycina?
Z góry dziękuję :wink:
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaes Toż to już przemysłówka ;:oj Realizujesz dostawę na "Ogródek Lidla? ;:306 Piękne ;:215
Ten przekrojony na ostatnim zdjęciu to wydaje mi się jakby był już leciutko przejrzały. :roll:
anulab pisze::wit Do tej pory uprawiałam arbuzy na agrotkaninie , ale ostatnio oglądałam
na yutubie film Ch. D. . Pan Ogrodnik mówił , że arbuzy powinny rosnąć na
ziemi bo wytwarzają korzenie przybyszowe i dzięki temu są bardziej dorodne .
Zauważyliście różnicę na korzyść uprawy bez włókniny ?
Tak, zauważyliśmy - na korzyść uprawy na agrowłókninie i to bezdyskusyjnie. Ponadto ci, którzy szczepią, muszą na agro uprawiać aby odizolować roślinę od podłoża i nie dopuścić do potencjalnego zakażenia wtórnego fusarium. Ci, którzy nie mają tego problemu mogą stosować jedynie częściowe okrywanie ziemi, np. samej redliny, tak aby stworzyć lepsze warunki dla systemu korzeniowego.
Jackob29 pisze:A powiedzcie mi czy stosujecie jakieś nawozy? I czy arbuzy się przycina?
Odpowiedź na to pytanie została tu dziesiątki razy udzielona. W skrócie: nawozy stosujemy, różnej maści, a arbuzów się nie przycina.
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42

Post »

wokan
Jestem na forum od kilku dni i ciężko by mi było przejrzeć całe forum, ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”