Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zrogerzg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2020, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Post »

ok, Dzięki. i jak tak liście są poszatkowane to da da rade jakoś odratować albo choć zatrzymać aby nie rozprzestrzeniło się na te zdrowe resztki ogórków co jeszcze zostały ?

Proszę o poprawną pisownię. / jokaer
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skorzystaj ze środka Cabrio duo, porażone liście usuń ale nie przesadzaj. Podobno oprysk dobrze zrobić również od spodu liści.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Biotit , to mnie zmartwiłeś , że Monisia długo nie postoi . Mieszam ją z innymi w tym
z nieśmiertelnym śremskich , który już ledwo dyszy . Czytałam o wcześniejszym rozpadzie
pektyn , ale byłam pewna , że Monisi to nie dotyczy , skoro jest przeznaczona do kiszenia .
Kiszę partenokarpiczne nie pierwszy rok i do tej pory było dobrze , dodaję wapnia , może to pomaga ?
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Wczoraj zrobiłam oprysk ogórków CabrioDuo na mączniaka rzekomego. Czy ew. drugi oprysk jeśli zajdzie potrzeba też robić Cabrio czy innym ? Może być Signum czy Acrobat ?
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Zaleca się użycie innego, Signum nie jest zarejestrowany na ogórki więc lepiej użyj Acrobat tydzień po cabrio duo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Przyznam, że na Acrobacie parę razy się zawiodłam, podejrzewam, że nie działa interwencyjnie. Ale jako zapobiegawczy sprawdza się. Ja powtórzyłam po tygodniu w sobotę Cabrio, nic innego nie miałam. Zobaczymy.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

;:124 nie doczytałam. Dzięki Merkor. Mam nadzieję, że jeden oprysk Cabrio wystarczy. U mnie piwnica jeszcze pusta i wyjątkowo pechowa uprawa ogórków w tym roku. Nawet rozsada jesienna posadzona 3 tyg. temu już muśnięta przez MR.
Awatar użytkownika
coron3r
50p
50p
Od: 9 paź 2010, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani zmora wszystkich uprawiających ogórki dookoła. Co to jest za.... Czy to ZZ? Czy to się jeszcze da uratować? Jak tak to czym? Miedzian bedzie do tego dobry?
Obrazek
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

gienia1230 zadowolona jesteś z Allianza? Skoro Acrobat jest zawodny to mam jeszcze resztkę Mildex`u, który w ubiegłym roku spisał się rewelacyjnie na pomidorach,więc może uratuje i ogórki, ale prawdę mówiąc bardzo bym chciała już nie opryskiwać ich chemią.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

coron3r pisze:Kochani zmora wszystkich uprawiających ogórki dookoła. Co to jest za.... Czy to ZZ? Czy to się jeszcze da uratować? Jak tak to czym? Miedzian bedzie do tego dobry?
Obrazek
Kilka postów wyżej wszystko wyjaśnione, mączniak rzekomy, pryskaj interwencyjnym chodź w twoim przypadku sporo za późno i nie widzę sensu tego ratować.

rebeko Cabrio duo jeden z lepszych, zobacz czy po tygodniu będzie poprawa na młodych przyrostach. Wtedy zdecydujesz czy pryskać ponownie, też pryskałem jakieś dwa tygodnie temu i wygląda że zastopował acz na starych liściach się to nie cofnie.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Będę je obserwowała i zobaczymy. Stare liście do wycięcia, zresztą moje ogórki idą po siatce i zależy mi na zdrowych młodych przyrostach. Cabrio stosowałam kiedyś na ZZ w pomidorach i było OK.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rebeko, mildex został wycofany, nie był w ogóle rejestrowany na ogórki tylko na pomidory i cebulę. Z Alianza jesteśmy z siostrą zadowolone, naprawdę się spisał w tym roku. Już 12 wiader 8 litrowych na przetwory poszło , nie licząc zrywanych na mizerię, też dla sąsiadów i to jeszcze nie koniec. A mamy dwa rzędy Alianza i w trzecim rzędzie po kawałku Julian, Śremski i Soplica. ( rzędy po 5 metrów). I właśnie ten trzeci rząd najbardziej porażony mączniakiem.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

;:oj Taki plenny ? Może i ja się doczekam :?: Mam jeden rządek 5 m Allianza dosadzanego drugi raz po majowych zawirowaniach pogodowych i eksperymentalnie Atlantis trzy krzaczki oraz dwa rzędy po 3 m - Juliana z Soplicą oraz Reja z jednym krzaczkiem Monisi, bo z kilku nasionek dorosło jedno. Zaczęłam zbierać pojedyncze sztuki w ubiegłym tygodniu jak dopadł je MR. Wyrzucam ten Mildex i w takim razie nawet nie zbliżam się z nim do pomidorów.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie wierzyłam ale moja siostra wszystko skrupulatnie liczy, z ilu wiader ma kiszeniaki, marynaty, sałatki, ile wiader rozdała sąsiadom z bloku, ile sąsiadom z działki- bo im ogórki padły, no i jedno wiaderko do Belgii pojedzie za parę dni (dla wnuczki). Mnie by się nie chciało. Ale Alianz zostaje póki co jako odmiana nr 1. W poprzednich latach tym numerem był Atlantis. Rebeko, czy Monisia to odmiana partenokarpiczna ? Kisiłam już partenokarpne, mieszane z inną odmianą i nic mi sie nie psułó.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

Nie wiem nic o Monisi. Dostałam nasionka w gratisie od forumka z zakupionymi nasionami bobu i fasolki, a spróbowałam dwa ogórki !!! Zrobię Ci jej zdjęcie jak będę na działce. Jest dość silna, ładnie rośnie ( jeden liść i jeden ogórek). Wylądowała chyba w słoiku z małosolnymi, a która to ? nie dojdę. Trzeba raczej zapytać przemek1136 jak spisuje się zakiszona.

Takie informacje znalazłam o niej. Skoro uprawiana jest dla przemysłu, to do kiszenia też może się nada. Jak zbiorę choć na jeden słoik, to ją przetestuję i przed następnym sezonem będzie wiadomo czy nadaje się do kiszenia.
https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/m ... la-siebie/

i jeszcze tutaj o Monisi

https://www.warzywapolowe.pl/odmiany-og ... kwaszenia/

Mączniak rzekomy zaatakował ją także. Zobaczę jak się ogarnie po oprysku Cabrio.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”