Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co tam, niech się chłopak cieszy, co mu będę żałować, nie? ;:128

Oddać dubla owszem, mozna, ale jak dotąd nie wyobrażam sobie oddania żadnej z moich ukochanych roślinek. Może w miarę jak będzie ich przybywać...
Jutro jadę na polowanie na przekwitłe phalaenopsis, oby coś się znalazło! ;)

A ta Twoja niespodzianka mniech Ci ładnie zakwitnie, ale... może nie tak od razu..? Takie napięcie oczekiwania też jest fajne!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Oczekiwanie może i jest fajne, ale żeby tak trzymać mnie w niepewności już prawie półtora roku :?: :!: :roll:

Powodzenia w polowaniu życzę - niech Ci się trafi jakiś oryginał :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madziu, trzymam mocno kciuki, za Twoje Zygopetalum. Niech nabiera sił i pięknie Ci wynagrodzi to, że się nim zaopiekowałaś ! A teraz chuchaj i dmuchaj na te maleńkie korzonki i przyrosty.
Jeszcze trochę i wiosna mu pomoże ;:3 !
A co do upychania naszych ulubieńców, to też podpatruję różne rozwiązania.
Ostatnio spodobała mi się szklana, estetyczna półeczka (chyba u Jolusi :) )
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu - powoli zaczyna docierać do mnie to, że chyba czasem takie "chuchanie i dmuchanie" może odnieść całkiem odwrotny skutek niestety (pomimo najlepszych chęci) :? i staram się aż tak nie skakać wokół moich podopiecznych.
I tak jest codzienny obchód, ale nie jestem już taka nadopiekuńcza jak dawniej :wink:

A Zygopetalum jakoś sobie powoli rośnie...A ja właśnie mocno liczę na to, że ta wiosna mu pomoże w nabraniu tempa :D

Ja na razie do maksimum (choć pewnie w praktyce wyszłoby, że jeszcze coś wejdzie...) zapełniłam okno w sypialni. Pomysł zaczerpnęłam właśnie ze zdjęć różnych storczykowych okien i zaadaptowałam te pomysły na własne potrzeby. Na chwilę na parapecie nawet jakby luźniej się zrobiło :?
Jak będę miała chwilkę to zrobię jutro fotkę mojego sypialnianego okna.
Półeczka Joli też mi się podoba, ale po pierwsze - nie bardzo mam gdzie, a po drugie - jedna by nie wystarczyła... :roll:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, mnie nie chodzi o nadopiekuńczość, ale raczej o czujność :idea:
Dzięki tej czujności, zapobiegłam być może w ostatnich dniach kłopotom z moimi cambriami.
Okazało się, że brązowiejące końcówki liści, to nie przypadek. Pooglądałam je sobie przez lupę
i ujrzałam od spodniej strony to, czego nie widać gołym okiem - zarodnie grzybowe.
I taki przegląd pozwolił mi je odkryć na wszystkich cambriach, nawet na całkiem zdrowych liściach :!:
Skąd się to wzięło, nie wiem. Wszystkie są już po przemyciu, oraz po oprysku Topsinem. Za 10 dni powtórka.
Gdybym nie była "nadopiekuńcza" i poczekała trochę, być może byłoby za późno :?:
Inna sprawa, to np. ciągłe grzebanie w podłożu, czy trzeba, czy nie trzeba itp....
Czekam z niecierpliwością na zdjęcie Twojego "storczykowego", sypialnianego okna :)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu - czujność oczywiście jest jak najbardziej wskazana :D Mnie chodziło jedynie o taką przesadną troskliwość, z naciskiem na przesadną...
Okno w sypialni mam obfocone, więc pokażę jak wygląda to u mnie (na razie jedno, nie zastrzegam się, że ostatnie, choć wszystkich tak wyglądających to bym nie chciała...)

Obrazek

Rozwija się następny pączek w ostatnio prezentowanej "niespodziance". Dziś pokazany troszkę inaczej (kazałam mu pokazać migdałki i powiedzieć :Aaaa :D). Na pierwszym zdjęciu rozwinięty wcześniej kwiatek.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

O, mamo, Madziu, ale ilość, ja mam 3 wiszące na oknie i już uważam że za dużo, że mi zaciemniają pokój choć to słoneczna strona! :D Już nie potrzebujesz firanki ;)

Ten Wasz maluch ma super wąsiki! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Okno super udekorowane, a jak z podlewaniem tych wiszących?
Na takiego ,wąsatka' też ostatnio zwróciłam uwagę w kwiaciarni, zawsze mi się wydawało, że wszystkie mają takie same wąsiki, ale ten ma super długaśne i zakręcone. śmiesznie wygląda jakby faktycznie w gabinecie był na wizycie.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

madzik pisze: Obrazek
o raju :) to się nazywa znajdowanie miejsca dla kwiatów :D
a ja na dodatek muszę parapety kociastym zostawić 8)

próbowałam ze zdjęciami, ale nie wychodzą :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Madziu, fajnie zagospodarowalaś parapety i okno :D Ja mam tylko na jednym oknie wiszące 4 storczyki i mąż już narzeka :evil: Ale też bym nie chciała, żeby wszystkie moje okna tak wyglądały. A niespodzaianka pięknie się otwiera :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu :shock: - to niesamowite ! Zagospodarowałaś całą wolną przestrzeń. Coś takiego jest możliwe
jedynie wtedy, gdy Mąż podziela pasję storczykową. W innym przypadku, trudno to drugiej połówce wytłumaczyć.
Mogę Ci tylko pozazdrościć (tak zdrowo :) )
Ze strony technicznej, to musisz się nieźle naskakać przy doglądaniu i podlewaniu tych na górze. A może masz jakieś swoje sposoby dla ułatwienia opieki ???
Twój wąsaty storczyk jest prześliczny :!: Gardziołko (migdałki) na 100% zdrowe :D
A na 52 str. wygląda jak cudna biała lilia wodna z płatkami skierowanymi do góry :wink:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Madziu, muszę tą fotkę Waszego okna pokazać mojej mamie, ona narzeka że mam zastawione 2 parapety :shock: :lol: a nic jeszcze nie wisi :lol:
A wąsiki faktycznie super długaśne, i jakie wspaniałe fotki gardziołka ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu i znów jastem chora, bo to co zobaczyłam mnie powaliło, niespodzianka cudowna i jeszcze takie okno, ja już po nocach widzę storczyki to straszna choroba i długo trzyma, ale jak ma być inaczej gdy się takich piękności naoglądam.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny ten Phalaenopsis i okno fajnie zagospodarowane. u mnie niestety tylko stoją na oknach, ale fajnie by było, gdybym mogła jakieś jeszcze zawiesić wyżej, tylko byłby kłopot z podlewaniem.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, dziewczyny, że moje okno Wam się podoba :D
Z podlewaniem jest trochę zabawy, ale dla mnie gorsze jest wyciąganie i ponowne wkładanie roślin do osłonek niż ich ściąganie z "rurki", co trwa moment (mimo, że nie jestem wysoka, mam je na wyciągnięcie ręki :wink: ).
A moje "kociaste" mimo, iż pewnie chętnie zagarnęłoby dla siebie parapet to jest na tyle wyrozumiałe, że nie pcha się na siłę jeśli nie ma na nim miejsca (nadrabia przy myciu okien... :lol:).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”