Adenium obesum(róża pustyni) cz.10 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.10 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

11 gru 2016 16:34 pisałem
Wczoraj wyjąłem z doniczki jeszcze jedną roślinę ma rok i siedem miesięcy.

Obrazek

Ma na swoich korzeniach mnóstwo małych korzonek, postanowiłem część ich z góry usunąć aby wystawić
gołe korzenie na wierzch.

Po wyjęciu dużych roślin z doniczki musimy korzenie wyczyścić z drobnicy a przy okazji skrócić pędy górne - wzór z netu.

Obrazek

Jak na wiek tej rośliny korzenie wyrosły dosyć spore, myślę, ze duży wpływ na nie miał skład podłoża typowo mineralnego
plus podlewanie nawozem. Korzenie są wyjątkowo powyginane więc musiałem podłożyć coś pod roślinę i zabezpieczyć roślinę przed przewróceniem. Potem górne pędy będę musiał położyć bardziej do poziomu (używając drutu)
Pędy w poziomie łatwiej wypuszczają nowe pączki, przynajmniej dwa na pędzie.

Obrazek

Przy naciągnięciu pędów ku dołowi całość kaudeksu przekrzywił się w jedną stronę, zostawiłem tak go i postanowiłem go tak wykorzystać, miałem korzenie dosyć mocno widoczne, wystawione na zewnątrz. Po roku wyciągnąłem podkładki spod korzeni i korzenie mocno siadły co wyglądało nieciekawie.
Siódmego lipca zaszczepiłem na wystawionych, przyjętych korzeniach cztery prawie półroczne maluchy. nie chciałem wychowywać znów nowe rośliny a czy zaszczepione na korzeniach a nie na przyciętych pędach w ten sposób się przyjmą - zaryzykowałem cztery rośliny.
Dwa postanowiłem po nacięciu korzeniu przykleić maluchy poziomo aby po przyjęciu odrastał jak najdalej od gałązek (liści) głównej rośliny.
Większe listki maluchów przyciąłem nożyczkami.

Obrazek

Korzenie kłębią się jak węże wyłażące z podłoża.

Obrazek

Korzenie podniosłem dosyć wysoko, styropian będzie siedział prawie rok, szczepione maluchy trzymają się dobrze, mają po kilka listków.

Obrazek

To jest jeszcze pierwsze wystawienie korzeni, jeden z zaznaczonych zepsuł się, trzeba było usunąć.
Usunięte miejsce wypuściło nowy korzeń. Z czterech przeszczepionych maluchów jeden nie przyjął się, chyba dlatego, że rósł na korzeniu uciętym, zepsutym.
Na tym zdjęciu widać jeszcze zaznaczony czerwoną strzałką zaszczepiony maluch.(czwarty)

Obrazek

To już zdjęcie z nowym korzeniem, wyrósł grubszy od innych. Tajlandczycy dla wzrostu korzeni używają bardzo często wodę utlenioną, mieszając z nawozami.

Obrazek

Maluch siedzi tam do dzisiaj, ale czy wyrośnie, zobaczymy.

Obrazek

Tu po malowaniu w grudniu olejem rycynowym z dodatkiem aloesu.

Obrazek

To samo dwa dni temu.

Obrazek

Obesum wygląda jak działo, który ma strzelać, zostało przycięte razem z trzema maluchami.
Całość korzeni zostało trzeci raz podniesione w górę rok temu.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsza, dość krótka słoneczna kąpiel, części moich Adenium:

Obrazek
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadziłem kolejne Adenium obesum (wysiew nasion w 2012 r.) w nowe świeże podłoże w większą doniczkę - misę. Tą czynność, powinienem przeprowadzić w ubiegłym sezonie, ale .... jakoś tak wyszło, że zmuszona była czekać, aż do dzisiaj.

Bryła po wyjęciu z doniczki i oczyszczeniu ze starego podłoża:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bryła korzeniowa po "redukcji" zbytniego zagęszczenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już w nowym podłożu i nowej doniczce - misa średnicy 24 cm:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

---24 mar 2020, o 14:05---

Kolejne Adenium już posadzone do większej doniczki i w świeżym podłożu.
Muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczony - zawiedziony, jej "skromnym" rozmiarem i brakiem grubych korzeni, które mógłbym swobodnie rozkładać na podłożu, a tym samym, mocniej "wyciągnąć" caudex nad podłoże.

Obrazek

Częściowo, tylko dość delikatnie zredukowałem bryłę korzeniową.

Obrazek

Jak to tylko było możliwe - na ile pozwoliły krótkie korzenie, wyeksponowałem je i caudex i nad podłoże:

Obrazek

Obrazek

Po posadzeniu, ze względu na krótkie korzenie, musiałem odciągami ustabilizować roślinę w podłożu i zabezpieczyć przed przewróceniem - wypadnięciem z podłoża.

---27 mar 2020, o 10:22---

Sezon na kwiaty - 2020 r w moim mini zbiorku Adenium, uważam za otwarty. Rozkwitł pierwszy pąk kwiatowy. Kwiat nie jest zbyt okazały, Adenium było na przymusowym zimowym "głodzie", ale mimo niezbyt dużych rozmiarów kwiatuszek cieszy, że roślina w dość dobrej kondycji przetrwała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Fellowens
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2017, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.

Od jakiegoś czasu posiadam na własność takiego oto małego dziwoląga.

https://images90.fotosik.pl/339/341b83a877dcac64med.jpg

Problem polega na tym że odkąd jest u mnie, nie przybrał na rozmiarze ani milimetra.
Myślałem że zwyczajnie ma za małą doniczkę i chciałem go dziś przesadzić. Moje zdziwienie było nie małe gdy zobaczyłem jego prawie nie istniejący system korzeniowy.

https://images90.fotosik.pl/339/e2751ebb4a1281fcmed.jpg

Macie może jakieś porady co z tym zrobić? Szkoda mi tego maluszka bo te trzy gałązki całkiem ładnie dałoby się ułożyć. Proszę o podpowiedzi i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
"Pamięć to podstawa naszego istnienia" - Autor nieznany
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p
Od: 24 kwie 2012, o 00:47

Post »

Witam Wszystkich miłośników pustynnych różyczek :)
Nie było mnie tu wiele lat, poprzednie zdjęcia moich roślinek można zobaczyć w 4 części opowieści o Adenium obesum.
viewtopic.php?f=19&t=52381&start=252
Czas szybko leci i dużo się zmieniło, w tej chwili w moim domu gości 5 dużych okazów, najstarsza roślinka ma 12 lat, pozostałe po 8 latek, gdy robiono poprzednie zdjęcia były siewkami.

W najbliższych dniach postaram się wgrać jakieś aktualne zdjęcia, a obecnie tylko kilka fotek wspomnieniowych z ubiegłego roku.
viewtopic.php?f=19&t=52381&start=252

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fellowens pisze:Od jakiegoś czasu posiadam na własność takiego oto małego dziwoląga. / ... /
/ ... / Macie może jakieś porady co z tym zrobić? Szkoda mi tego maluszka bo te trzy gałązki całkiem ładnie dałoby się ułożyć. Proszę o podpowiedzi / ... /

Sadzonka Adenium wygląda, że rosła w bardzo wilgotnym, zbyt często nawilżanym, zwięzłym podłożu. Korzonki w większości uległy "unicestwieniu", jednak organoleptycznie z tego co widać na fotkach, caudex i główny korzonek, jest w dobrym stanie, nie widać procesu gnilnego.

Proponuję wsadzić to Adenium, do bardzo luźnego - przepuszczalnego podłoża, doniczka niezbyt duża, np: 7x7x7 cm, lub tylko nieco większa, na dnie doniczki obowiązkowo drenaż. Po posadzeniu sadzonki, na głębokość m/w taką w jakiej do tej pory rosła. Pierwsze, bardzo delikatne podlanie m/w po około 14 dniach, najbezpieczniej na podstawkę. Roślinę ustawić w widnym miejscu, jednak bez dostępu do bezpośrednich promieni słonecznych. Wydaję się, że to Adenium jest do odratowania.
Mieczysław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Fellowens
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki wielkie za podpowiedź. W ostateczności miałem zamiar skłonić się ku root training. Ale zastosuję się do Twoich zaleceń i dam znać jak coś się zmieni.

A co do root training to jakie macie na to zapatrzenie? Stosować to w ogóle kiedyś czy nie? Wypowiedzcie się.

Proszę używać polskich zwrotów - jesteśmy polskim forum/N.
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p

Post »

Po kwitnieniu w ubiegłym roku strąki właśnie zaczynają dojrzewać. Może w tym roku uda się uzyskać jakąś roślinkę z własnych nasion, przed rokiem niestety żadne nie wykiełkowało.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Robert
Fellowens
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Twoja roślinka super wygląda Robercie. Ile już ją hodujesz? Masz może jakieś porady odnośnie zrobienia przepuszczalnego podłoża?
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p

Post »

Ten egzemplarz ma 8 lat, nasionko wysiane w kwietniu 2012 roku. Podłoże zawsze robię "na oko", nie kombinuje jakoś szczególnie- skoro rośliny rosną jak trzeba to nie eksperymentuje. Zawsze biorę obiętościowo ok. 40% ziemi ogrodowej, 40% włókna kokosowego i 20% wermiculitu średniej grubości ( 4-8 mm). Ale tak jak napisałem- nie odmierzam tego dokładnie, tak jak się zmiesza tak jest i jest ok.
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p

Post »

Nasiona zaczynają się wysypywać, czas zebrać i podsuszyć :)

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To Adenium, już w pierwszych dniach ubiegłego tygodnia, korzystało z czystych promieni słonecznych i skrzętnie je wykorzystywało. W każdy słoneczny dzień, wystawiam moje rośliny na obudowany balkon, m/w od 10 do 16.30. Na kilku przyciętych roślinach, zaczynają budzić się uśpione pąki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p

Post »

Dziś był ciepły, słoneczny dzień więc moje rośliny pierwszy raz w tym roku zażyły świeżego powietrza w ogrodzie. Kilka dni temu zostały gruntownie przycięte na rozpoczęcie sezonu wiosennego. Ponieważ jesień i zimę spędzają na parapetach to na wiosną przycinam mocno pędy które zdążyły przez zimę mocno wybujać. Rozmiar roślin musi być na tyle ograniczony by wciąż mieścić się na parapecie. Jak zrobi się całkiem ciepło rośliny powędrują na całe lato do ogrodu, a na razie w ciepłe dni będą musiały odbywać "wędrówki" do ogrodu przed południem i z wieczora. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

---3 kwi 2020, o 16:07 ---

Moje drzewko obdarowało mnie ponad 80 nasionkami. Oberwałem dzisiaj puch i nasiona poszły do podsuszenia, za jakiś czas spróbuje czy kiełkują.

Obrazek
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p

Post »

Fellowens pisze: Witam moi drodzy.

Jakiś czas temu zakupiłem kilka nasion jakiegoś adenium. Jakiegoś bo na stroni internetowej był opisany jako "2424".
Czy po zdjęciu poniżej, możecie określić co to za rodzaj?
Pozdrawiam i życzę słonecznego tygodnia.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/9ec6976acf75bfad
Zdjęciami kwiatów prezentowanymi przy oferowanych w necie nasionach zazwyczaj nie ma się co sugerować, generalnie mi żadne Adenium nie kwitnie na kolor jakie miały rośliny na zdjęciach gdy 8 lat temu wysadzałem nasiona. Może teraz jest inaczej pod tym względem, nie wiem, ale dopóki nie wyrośnie i nie zakwitnie to nigdy nie wiadomo.
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przycięte w tym roku Adenium obesum, dość szybko zbierają się do krzewienia. Najszybciej do odbudowania zielonej masy zabiera się Adenium obesum, które nie było przesadzane, a jedynie przycięte:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”