Żeby skrócić sobie czas oczekiwania na 100% rozkwitnięcie pąków kwiatowych na Adenium obesum, postanowiłem dokonać ingerencji i może pobudzić do bardziej równego i intensywniejszego krzewienia się moich dwóch Adenium arabicum z mojego wysiewu nasion w 2012 roku. Bardzo nietypowo krzewiły, a w zasadzie nie krzewiły się wcale, po wcześniejszym przycięciu:
- przed przycięciem:

- po przycięciu:

- przed przycięciem:

- po przycięciu:

- nie krzewiły się, ale ładnie przyrosły im na objętości "brzuszki". Chciałbym, żeby ich brzuszki rozrastały się (spłaszczały) w szerz i wyrastały z tych spłaszczonych brzuszków, krótkie gałązki. Do zasilania Adenium arabicum, używam pożywek o minimalnej zawartości azotu z podwyższonym poziomem potasu i fosforu. Trzecie moje Adenium arabicum, najdorodniejsze, ma jeszcze "powiązane" i odchylone do poziomu gałązki. Jak już ustabilizuje na stałe położenie swoich gałązek, będę dopiero decydował jak postępować z rośliną w celu uzyskania najładniejszej (moim zdaniem) bryły - formy rośliny (może się uda).
---16 maja 2018, o 17:41---
Moja cierpliwość w oczekiwaniu na kwiaty na moich "podopiecznych" częściowo wynagrodzona. Rozkwitł, długo oczekiwany kwiat na Adenium obesum Sawan7:

- na zakończenie, tak prezentuje się cała roślina wraz z kwiatem, na tle Adenium obesum z mojego wysiewu nasion w 2010 r: