Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Pięknie i wiosennie u Ciebie.
Masz rację z tymi sikorkami,ale te czarne też mają swój rozum.Słoninkę powiesiłam na sznurkach na środku,żeby im było trudniej się dobrać to ściągnęły na boki gdzie mogły sobie stanąć i zajadać się do woli. ;:306
Niestety sikorki od jakiegoś czasu mają stołówkę piętro wyżej. :wink:
Ostatnio z Brico nawet gazetek nie ma.Pewnie dadzą bliżej wiosny.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Zgodnie z prognozą sobota brzydka, ciemna i mokra, choć nie deszcz z nieba leciał, tylko mżaweczka.
Tak więc z wycieczki na działkę zrezygnowałam, za to odwiedziłam Biedronkę, skąd przytargałam sobie takiego ślicznego pierwiosnka wyniosłego.

Obrazek

Iwonko0042 - ano nie wytrzymałam, tylko pytanie: czy coś mi z tego wyjdzie? ;:218
Pierwiosnki lubią moją gliniastą ziemię, ;:108 dzięki czemu pięknie przyrastają i kwitną. ;:333 Tylko bezłodygowym coś nie pasuje, ale bić się o nie nie będę. :lol: Jest tyle innych odmian, a wszystkie pięknie zdobią wiosenne rabaty. :D

Natalko - o pierwiośnika drżę, bo on dość chimeryczny. ;:131 Oby udało mu się przeżyć choć dwa sezony, może trzy, a najlepiej niech się zadomowi na stałe. ;:303
Przebieram w nasionach, przebieram i co dzień to mam inne pomysły na wysiewy. Zanim nadejdzie na nie czas, jeszcze z pięćdziesiąt razy zmienię zdanie. ;:306 ;:306

Danusiu - niby wiosennie, ale tylko na obrazkach. ;:7 A tak bym chciała już na działkę się wyprowadzić, na kwitnącą wiosenną działkę. ;:14
Sąsiadka z góry wcześniej przygarnęła Twoje sikorki, to nic dziwnego, że się na Ciebie wypięły. ;:108 Spóźniłaś się, kochanieńka. ;:33
W moim Brico też bida z nędzą w temacie ogrodowym. ;:222 Może oni już do Wielkanocy się przygotowują. ;:131 U nich wszystko jest możliwe. ;:224
Zajrzyj do Biedry, w mojej duży wybór prymulek wyniosłych w różnych kolorach. ;:63 Mnie zauroczyła bielutka, ale może w poniedziałek skuszę się jeszcze np. na niebieską lub fioletową. :tan
Bezłodygowych nie kupuję, bo one u mnie nie chcą rosnąć. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie dzisiaj był bardzo przyjemny i słoneczny prawie bezwietrzny dzień ...Miło spędzone rodzinnie popołudnie bo Wnuczka ;:167 przyjechała z Krakowa na DBiD.. :D
U mnie pierwiosnków w B nie było , były azalie, różyczki oraz nowalijki doniczkowe i dużo ciętych kolorowych tulipanów i róż... Nie skusiłam się póki co ;:185 .A prymule to kupuję w marcu i wnet na działkę wędrują ;:108 O sianiu nie myślę ,powinnam zajrzeć do piwnicy jak się mają karpy dalii i cebulowych przywiezionych z działki ale jakoś tak mi schodzi dzień za dniem... :oops: ;:222
Miłej niedzieli Lucynko!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit
Śliczny pierwiosnek, ja jeszcze nic w tym roku nie kupiłam.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wyjdzie Lucynko oczywiście, że tak, dlaczego ma nie wyjść, a widzisz, te bezłodygowe nie lubią chyba gliniastej ziemi, bo właśnie te zawsze sadziłam i co roku ich ubywa, a nie pomyślałam żeby sprubować sadzić tylko te złodygami. Lucynko pięknej niedzieli i nowego tygodnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Z tego co czytałam pierwiośnik zimą lubi sucho, a latem wilgotno, a do tego wiosną słońce, a później koniecznie cień... Spore wymagania ;:oj Trzymam kciuki żeby jednak zadomowił się u Ciebie na dobre ;:333
Śliczny nowy zakup ;:215 gdzie go będziesz trzymać do czasu sadzenia?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No na pewno jest jak piszesz,ale widzę też czarne jak zlatują z góry.Te ptaszyska są ciągle głodne.
Kwiatek bardzo ładny.Jutro pójdę obejrzeć.Może jeszcze coś dowiozą.?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dopiero co była niedziela, a tu już kolejna mija. Jak ten czas leci..... Za chwilę styczeń stanie się wspomnieniem, luty krótki, a marzec ;:63 :tan
Wbrew wcześniejszym prognozom przez cały dzień świeciło słoneczko i było bardzo ciepło jak na tę porę roku. Ale to przecież nic nowego, cała dotychczasowa zima taka właśnie jest i co gorsza - nie zapowiada się inna.
M zrobił mi niespodziewankę . Od wczoraj nosił w torbie kopertę, w której Iga - Igala przysłała mi nasionka i dopiero dzisiaj wieczorem sobie o niej przypomniał.

Maryniu - solennie sobie obiecywałam nie kupować nic nowego na działkę, ale cóż, mam bardzo słabą silną wolę. ;:306 A te prymulki potężnie kusiły i dalej kuszą, toteż jutro polecę popatrzeć, co by tu jeszcze...
Moje cebule zimują na balkonie, mam je pod ręką, a jeszcze nie zajrzałam do nich. Jakoś wzbraniam się przed tym w obawie o to, co mogę zobaczyć, a nie chciałabym jeszcze sadzić. No bo teraz tylko doniczki, a jeszcze i na to za wcześnie. ;:108
Niedziela minęła mi przesympatycznie, rodzinnie, dziękuję. ;:196

Kasiu100780 - cieszę się, że Cię widzę! ;:215
Ja tylko obiecywałam sobie nic nie kupować, ale trudno tej obietnicy dotrzymać, gdy roślinki kuszą. ;:7

Iwonko0042 - obyś miała rację, bo ja jakoś wyjątkowo nie mam przekonania do pozytywnego efektu moich eksperymentów. ;:218 Na dzień dzisiejszy cisza.
Dziękuję za dobre życzenia i Tobie również życzę udanego tygodnia. ;:167 ;:196

Natalko - to prawda, że pierwiośnik jest chimeryczny ;:108 , toteż postarałam się o takie dla niego miejsce, które spełnia wszystkie wymagania, a czy będzie zadowolony, się dopiero okaże. ;:204 Kciuki się przydadzą, dziękuję. ;:180
Pierwiosnek aktualnie stoi na parapecie przykuchennym na balkonie. Ciepło tam ma, ale nie gorąco, zawsze tam przechowuję prymulki zakupione zimą i zawsze są zadowolone. ;:333

Danusiu - duże ptaki potrzebują dużo jadełka, nic więc dziwnego, że wszystkiego im mało. ;:306
Też jutro popędzę do Biedry, zwłaszcza że zajmie mi to najwyżej pięć minut. ;:224

Aby nocka przyniosła kolorowe sny, zapodaję Wam kilka wiosennych wspominków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia, kochani. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko śliczny pierwiosnek z biedry, ale czy on nie jest domowy? bo podobny miałam z Ldl tylko różowy i Lidzia napisałam mi, że zimy nie przetrwa w gruncie...jak zwykle miała rację.
Parapet uprzątnięty z pelargonii i w przyszłym tygodniu zaczynam siać znalazłam w lodówce nasiona jakieś dawne stratyfikowane i niestety nie podpisane, a leżały dłużej niż sięga moja pamięć. Wysieję co mi tam!
Czy siałaś już heliotrop? nie wiem czy go siać czy raczej kupić sadzonkę. Mam tyle nasion do wysiania ;:oj Nie wiem w czym tkwi tajemnica tych pierwiosnków, bo u mnie rosną w zasadzie wszystkie i nawet te marketowe w większości ładnie się przyjmują potem w gruncie, tylko nie mogę je przesuszyć bo wtedy klapa.
Lucynko dobrego przyszłego tygodnia życzę i niech wysokie ciśnienie nie ciśnie :D Trzymaj się zdrowo kochana ObrazekObrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ano właśnie ;:108 Marysia wywołała temat heliotropów, a i ja już się nad nimi zastanawiam, czy to już na nie czas ;:224 Miałam nadzieję znaleźć u Ciebie odpowiedź, ale jak na razie siejesz inne nasiona, a tych jeszcze nie. Pierwiosnka wyniosłego miałam chyba ze dwa lata temu i nawet zimę przeżył, ale wiosny już nie. Rósł, rósł i nagle padł. Ale posadzony na działce wyglądał pięknie, bo w domu to jednak mi się trochę marnował.
Niedziela u mnie była pochmurna, ale chociaż sucha, bez ciągłej mżawki czy nawet deszczu jak dotychczas. Słońce nawet ostanio było, ale oglądałam je tylko zza szyby, bo niestety więcej byłam w pracy niż poza nią, tak więc nie użyłam nic z tego blasku. Ale chociaż na świat było przyjemnie popatrzeć.
Na wspominkowe zdjęcia chętnie spoglądam u innych, sama jakoś nie mam ochoty w tym roku ich pokazywać. Nacieszyłam oczy kolorami i już mi tęskno za takimi widokami na żywo ;:65
Uściski wysyłam gorąceObrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne hiacynty.
Coraz bliżej do takich widocznie.
Uwielbiam hiacynty I ich zapach. ;:167
Białe szafirki też śliczne.
Pozdrawiam Michnik i dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko zapach Twoich hiacyntów zapewne umili mi dzisiejszy mroczny jak na razie poranek... ;:180
Miłego dnia! Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne wspomnienia z sezonu ;:108 zawsze psioczę na sklepy że te prymulki pojawiają się tak wcześnie, nie mam dobrego miejsca by je przechować ;:185 Miejmy nadzieję że znajdę coś w sklepach później, kiedy będę mogła albo posadzić od razu, albo przechować na balkonie ;:131
Jeszcze tak z ciekawości - jak długo rośnie u Ciebie pierwiośnik?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko byłam w Biedronce.Zrobiłam zdjęcie i właśnie wyczytałam w internecie,że jest to pierwiosnek kubkowy w gruncie jednoroczny.
Musi być w domu.Ma też toksyczne substancje pod nazwą primina.Może bardzo uczulać.Jest odmiana LIBRE F1 która nie ma tej substancji.
Byłam w naszych sklepach ogrodniczych.Wystawiają nasiona.W jednym były różne cebule begonii ale na razie nie było ceny.Jutro zajdę to sobie kupię ,bo potem przebiorą,a na razie mają duże cebule. ;:138

Miłego dnia Lucynko!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ileż mi się zaległości w czytaniu nazbierało. Może i dobrze, bo zapewne już bym coś Twoim przykładem wysiała. Na szczęście ziemi jeszcze niet :lol:
Lucynko nasiona hibiskusów bylinowych mam i co mam je na sicie potraktować wrzątkiem, a później do ziemi.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”