Pierwsze koty za płoty V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty V

Post »

Iwonko po udekorowaniu znikną mankamenty, wiec spoko a jaka satysfakcja ,że to Twoje dzieło niepowtarzalne .Ogród siostry fajnie położony przy samym lesie wiec hortensje czy Rh z pewnością super rosną .No to masz sie też z km dzielić nadwyżkami i odwrotnie .Dywanikowa ścieżka rzeczywiście wypielęgnowana, trawy upięte w kok z fajnymi plecionkami wszystko przygotowane do zimy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Rozkociudłana" Obrazek :;230 Musiałam sobie przeliterkować. Także nie cierpię czapek..
Skoro Bajaderka przesiadywała wam głównie na ramionach, to zostawiała tam też "gwiazdki" na pagonach? Obrazek
Także przerabiałam różne zwierzaki: rybki, chomiki, świnki morskie, koszatniczki, żółwia, kota, psa, kraba...ale ślimaka to tylko w akwariumObrazek Pokazesz go?
Świetny pomysł na wianek ;:215
Trawniczek szwagra faktycznie wymuskany, codziennie pewnie na kolanach go skubie Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze podobają mi się plecione trawy.Fajny pomysł. ;:138

Miłego dnia.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Iwonko popieram Ciebie w tym zbędnym sprzęcie. ja kilka lat temu kupiłam maszynkę do makaronu, może użyłam kilka razy, szybciej mi idzie krojenie nożem, co z tego, że makaron różnej grubości, długości i tak wszystko się zje.
Teraz czekać nas będzie sporo pracy w domu, więc nie dziwi mnie, że Ty w ten sposób będziesz się spełniała. Ja mam zaległości dwu miesięczne w czytaniu prasy ogrodniczej, co się zabieram stwierdzam, że tekst za mały, albo na złym tle napisany ;:306 to dla mnie sygnał, ze czas zmienić okulary, ale na razie nie mogę iść do okulisty, zajechać zajadę na wizytę tylko po zakropieniu oczu nie wrócę sama, trzeba czekać na lepszy czas.
Bajaderka prześliczna, łypie okiem z ciekawością.
Śliczne zdjęcia, Ogród siostry ładny, szkoda, że tak mało go pokazałaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Iwonko mówisz o dziwnych zwierzętach, to powiem Ci, że u mnie były świnki morskie, myszki białe, szczurek, rybki, to z tych innych, bo pies i kot to były i są od zawsze, no a teraz syn u siebie ma pająka, wielki i kosmaty, ale on czule do niego rozmawia, bo to jego pupilek ;:306 ja pozostałam przy psiakach i kotach.
Fajne warkocze trawy dostały, myślę, że właśnie tak zaplotę te wysokie trawy ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonka1 pisze:Robić już nic nie będę , muszę tylko wykopać jedną dalię, przykryć pustynniki, wkopać zapomniane cebulki tulipanów, związać rozplenicę, przykryć co wrażliwsze roślinki, zebrać nasionka, zabrać z narzędziowni murarki- o rety, chyba cyknę sobie fotkę, tego co napisałam, bo do niedzieli zapomnę ;:306
Faktycznie, Iwonko, robić już nic nie będziesz. :;230 :;230 :;230
A skoro tak, to życzę Ci spokojnego leniuchowania podczas tego nicnierobienia. ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooooo widzisz Iwonko dobrze ,ze przypomniałaś mi o Murarkach bo moje też muszę oporządzić, bo na razie siedzą w altance a do wiosny z pewnością nic by z nich nie zostało ;:222 Sezon zakończony, mój też w przyspieszonym tempie został zakończony .Mam nadzieję ,ze w niedzielę bedzie jako taka pogoda bo też muszę sie wybrać do ogródka tylko raczej z asystą ,bo i tulipany wreszcie muszę wkopać .Teraz o kulach łatwiej się przemieszczę po ogródku i zajrzę w każdy kąt. Udanej pogody weekendowej ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Natalko, 18 km rowerem, to nie jest długa trasaObrazek Taką przejeżdża się na luzaczku. Jednak zazwyczaj wybieram się na takie właśnie krótsze wycieczki, jeżdżę sobie po okolicy podziwiając widoki. Tylko dwa razy wybraliśmy się z eMem na długą przejażdżkę. Raz pojechaliśmy za Kraków, do Tyńca i potem jeszcze dalej, a drugi raz przejechaliśmy cały Hel tam i z powrotem. Pierwsza trasa wyniosła około 50 km i szczerze mówiąc wróciłam z niej wykończona, ale to były zupełne początki mojego rowerowania. Rower miałam zaledwie od miesiąca, czyli od razu eM rzucił mnie na głęboką wodęObrazek Na Helu poszło mi dużo lepiej, chociaż jak na jeden dzień, to trasa też raczej należała do męczących. Robiliśmy niewiele przerw, tylko tyle żeby odpocząć, bo jednak jeszcze trzeba było tę samą trasę pokonać z powrotem, a potem jeszcze 150 km samochodem do domu. Całe szczęście, że kierowcą jest mąż, bo ja na pewno nie dałabym rady jeszcze siąść za kierownicą. W tym roku, aż wstyd się przyznać, ale w ogóle nie jeździłam na wycieczki. Jesienna pogoda zupełnie nie sprzyjała takim eskapadom. Jak tylko robiło się cieplej i przestawało padać, to jechałam na działkę. Nie w głowie były mi przejażdżki dla przyjemnocśiObrazek Ubiegły rok był jednak wyjątkowy pod tym względem. Piękna pogoda trwała aż do początków listopada, to można było spożytkować czas w różnoraki sposób.
Jazdy rowerem podobno się nie zapominaObrazek Ja jeździłam tylko w dzieciństwie i to też nie za dużo. Potem kupiliśmy sobie rowery, eM wsiadł i pojechałam, a ja się jeszcze czaiłam kilka lat. Potem wymieniłem rower górski na trekkingowy i od tamtej pory jeżdżę już cały czas, z przerwą na zimę, która oczywiście trwa stanowczo za długo. Jesienią staram się jeździć jak najdłużej, a wiosną wsiadam na rower tak wcześnie jak się da. Wolę tak się przemieszczać niż kisić się w autobusach. A poza tym ile przyjemności daje taka jazdaObrazek

Dzisiejsza droga przez las
Obrazek

Marysiu, pies już raczej się u nas nie pojawi. Były już trzy, z każdym mamy związane wspomnienia, ale już dość. Za chwilę zostaniemy w domu sami i co zrobić z czworonogiem, jak będziemy wyjeżdżać? Hoteli psich nie uznaję, a nie wszędzie psa można zabrać ze sobą. Oczywiście nie mówię "nigdy", bo nie wiadomo czy za jakiś czas nam się nie odwidzi. Kaprys był wyjątkowy i nie można tak po prostu go zastąpić. To był duży, ciężki pies, kiedy chorował, bałam się zostawać z nim sama, bo nie dałabym rady go dźwignąć, gdyby trzeba było z nim jechać do lekarza.
Ogród mojej siostry jest bardzo uporządkowany, taki bardziej pod linijkę. Nie mogę odmówić mu urody, ale to nie moja bajka.
Wianek (a może kółko?) teraz zrobił się chyba odrobinę zbyt luźny, ale może się nie rozwali. dziękujęObrazek

Obrazek

Danusiu, skoro nasionka dziewanny dostaniesz od Lucynki, to nie ma sprawy. Bierz i niech pięknie rośnieObrazek W takim razie naparstnicę wyślę Ci w najbliższym czasie. Chcesz jeszcze nasiona ciemnej dalii? Tej https://images90.fotosik.pl/247/9c3d6ac1f7938516.jpg Co prawda dość późno o nich wspomniałaś, ale kilka udało mi się zdobyć. Nie wiem na ile są dojrzałe, ale może coś z nich wykiełkuje?
W ogrodzie u mojej siostry jest dużo traw, a te nawet jesienią, a może przede wszystkim jesienią, wyglądają niezwykle ;:oj Drzewo wyczaiłam w drodze za miasto. Coś musiało w nie nieźle trzasnąć, skoro rozpadło się na drzazgi ;:202
Ze ścieżką będę miała problem, bo mi podoba się właśnie taka, a eM próbuje wcisnąć mi jakieś podróbkiObrazek

Obrazek

Jadziu, z ogrodem mojej siostry jest pewien problem. On jest taki wyrafinowany, czyściutki, w całości wysypany korą. Siostra jak kupuje wrzosy, to od razu dwadzieścia, tyleż samo krzaczków lawendy, ze trzydzieści kosodrzewiny itd. Nie mogę powiedzieć, że mi się nie podoba, ale przecież wiesz jakie ogrody ja lubię. Na taki misz-masz u mojej siostry nie ma nawet szans. Dlatego też raczej się nie wymieniamy roślinami. Ale położony jest rzeczywiście pięknie. Las tuż za progiem, sarny, jelenie podchodzą pod siatkę. Jesienią wystarczy tylko przejść przez furtkę, a grzyby same wpadają do koszyka :tan Ale ziemia tam marna i hortensje wcale nie rosną tak dobrze, jakby się wydawało. Ale za to nadrabiają ilością i wygląda to całkiem, całkiem ;:215 Za to trawy uplotła przecudnie, to jej muszę przyznaćObrazek

Obrazek

Katiusha, "rozkociudłana", to określenie z Wiecha. Jeśli nie czytałaś jego książek, to szczerze polecamObrazek Czytając, turlałam się ze śmiechu po podłodze :;230
Czapki były moją zmorą od dzieciństwa i tak mi pozostało. Musi być nie wiem jak zimno, żebym wciągnęła coś na głowę i najczęściej jest to kaptur. Ale na rowerze kaptury nie chcą się trzymać głowy i ograniczają widoczność.
Na kolanach nigdy szwagra nie widziałam, ale to jest całkiem możliwe ;:108 Trawnik to jego oczko w głowie, ale nich ma, to taki nieszkodliwy świr :heja
Gwiazdki mówisz? No, cóż można to i tak nazwać. Niestety masz rację, zostawiała ;:108 Podobno w Holandii jest mniej uciążliwa, bo tam ma swoje ulubione miejsca, gdzie takie sprawy załatwia i tam ma papierowe podkładki łatwe do sprzątnięcia. Dlatego nie pozwalałam zbyt długo siedzieć jej na swoim ramieniu, wolałam, żeby to Piotrek ponosił skutki wzięcia jej ze sobą.
Ze zwierzaków, które wymieniłaś, nie mieliśmy tylko świnki i kraba, a pozostałe przerabialiśmy nawet po kilka razy. Dzisiaj zrobiliśmy ślimakowi pięć minut dla fotoreporterówObrazek i z Filipem obcykaliśmy go ze wszystkich stron. Rośnie jak na drożdżach i w tej chwili waży już 185 gramów ;:oj

Specjalnie dla Ciebie
Obrazek

Obrazek

Dorotko, często tak jest, że coś nam się zamarzy, a potem bezużytecznie leży w szafie. Niby rozważamy wszelkie "za" i "przeciw", a rezultat wciąż pozostaje taki sam ;:306 Ale szkody trzeba minimalizować i ograniczać zakupy.
Czas mnie w tej chwili goni, za tydzień wyjeżdżamy na krótki urlop i dla domu znowu zabraknie czasu. Ale nie martwi mnie to, na pewno ze wszystkim się wyrobię, a jak nie, to też będzie dobrze. Przecież nie muszę być perfekcyjna, zresztą nigdy taka nie byłamObrazek
Kiedyś marzyły mi się okulary, a teraz, gdy do nich wreszcie dorosłamObrazek ;:306 , strasznie mnie to wkurza. Ciągle muszę pamiętać, żeby wszędzie je ze sobą zabierać, a potem, żeby zabrać je do domu. W pracy mam dodatkową parę, bo zbyt często o nich zapominałam.
Teraz taki czas, że w ogrodach robi się smętnie i nie ma co pokazać. Ale na pewno jeszcze zdarzy się okazja, że pokażę ogród siostry w większym wydaniu ;:108

Obrazek

Iwonko, jeszcze myszki jakoś bym wytrzymała, ale już szczura, to za żadne skarby. Wiem, że to niesprawiedliwe, bo to podobno bardzo mądre zwierzątka, ale jednak źle mi się kojarzą ;:218 Filip na pewno by się dogadał z Twoim synem, bo i on marzy o pająku, ale z mojej strony ciągle napotyka ostry sprzeciw. Zawsze byłam psiarą i tak chyba zostanie. Jaszczurka, czy ślimak to też sympatyczne stworzonka, ale gdzie im do psa. Ani to wziąć na ręce, ani pogłaskać, o przytuleniu nie ma mowy.
Moja plecionka mi w tym roku nie wyszła. Z dużej rozplenicy zostawiłam tylko 1/4 i w zasadzie nie było co pleśćObrazek Ale siostry trawy wyglądają okazale, udały jej się nad podziw. Przy Twoich też można zatrzymać się na dłużej, plecionki takie misterne im zrobiłaś, pięknie wyglądająObrazek

Obrazek

Lucynko, jak zwykle się okazało, że plany sobie, a życie sobieObrazek Na niedzielę zaprosiłam teściów na obiad i już wiadomo, że na działkę nie pojadę. W sobotę pracuję do 19ej, to nie dam rady nic przygotować, będę musiała od rana wziąć się do roboty i na działkę nie wystarczy czasu. Ale od czego pomyślunek? No, cóż......Okazuje się jednak, że od paradyObrazek A mówiłam, że muszę sobie fotkę cyknąć. Ale o tym za chwilę....
Za życzenia dziękuję ;:196 , ale tym razem nie udało się odpocząć.

Obrazek

Dzisiejszy dzień zaczęłam bardzo wcześnie rano, bo już o 5.30 kręciłam się przy wyrabianiu chleba. Potem szybka kawa i przygotowanie wstępnej fazy obiadu i na dodatek wstawiłam jeszcze zupę dyniową, bo jakoś dawno jej nie robiłam. Już od wczoraj miałam w planach wyjazd na działkę, bo wreszcie trafił mi się dzień wolny i na dodatek miał być bezdeszczowy, więc postanowiłam jechać, bo jak nie dzisiaj, to kiedy? Namówiłam Filipa na wspólną wyprawę, bo sama, bo kobieta, bo dzień taki ponury....Udało się i po upieczeniu chlebka pognaliśmy na autobus. Już w trakcie tego gnania zaczęło delikatnie kropić, a przecież miało deszczu nie być? Ale był i wcale nie miał zamiaru przestać. Na szczęście tylko lekko pokropywało, zmoczyć nas za bardzo nie zmoczyło, ale było to wkurzające. Chyba przestanę zaglądać na strony z pogodą, skoro nawet meteorolodzy nie potrafią przewidzieć pogody na jeden dzieńObrazek Wczoraj za to miało padać praktycznie cały dzień, a nie spadła nawet jedna kropla.
Na działkach oczywiście ani żywego ducha, tak więc towarzystwo bardzo mi się przydało. Nie zważając na lecącą z nieba wodę, zrobiłam co pamiętałam, a niestety nie pamiętałam wieleObrazek A mówiłam: "cyknę fotkę", ale jak zwykle na gadaniu się skończyło. Pomyślałam, że sprawdzę na forum co miałam zrobić, przecież pisałam Lucynce....A tu zonk, nie ma internetuObrazek Jak to nie ma? Przecież internet jest wszędzie...Może to mgła, może grubaśne chmury, w każdym razie zostałam na przysłowiowym lodzie. Najważniejsze jednak zrobiłam, czyli wykopałam rękami dziecka dalię, swoimi posadziłam kilka cebulek tulipanów, zabrałam nasionka i przykryliśmy pustynniki. Reszta musi poczekać na powrót pamięci, albo internetuObrazek

Jak widzicie, na działce dominuje kolor szary i tak już pozostanie aż do wiosny. Znalazłam zaledwie kilka plamek w innym kolorze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze powrotna droga przez las

Te szczątki były kiedyś ławką, tak ze 25 lat temu ;:108
Obrazek

A tu było mrowisko. Też kiedyś...
Obrazek

Obrazek

Miłych snów Wam życzę, dobranocObrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż miałaś jeszcze zabrać Iwonko murarki do domu, bo o tym to ja pamiętam, bo też muszę to zrobić i przy okazji mi przypomniałaś o tym .Smętnie wygląda o tej porze ogródek jedynie iglaki czy zimozielone coś sobą przedstawiają czy kwitnące ciemierniki .Czyżbym miała polubić ślimaki dzięki temu albinosowi ;:224 ;:224 Na pogodynki nie ma co zwracać uwagi bo powiedzą prawdę jak sie pomylą :;230 Mój brat też ma taki uporządkowany ogródek i zawsze gdy wpadnie do mnie to mówi ,że mam wszystkiego za dużo ,ale mnie sie podoba mój busz.miłego wypoczynku ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajną wycieczkę zrobiłaś.Przewietrzyłaś się.Fajnie.U nas też robi się pusto na ogrodach i dlatego mnie tam nie ma.
Piękne rozwidlenie dróg.Co się dzieje na rozstajach dróg Iwonko??
Iwonko jak już będziesz wysyłać kopertę to włóż parę nasionek.Dziękuję. ;:196
No fajnie u nas dopiero teraz zaświeciło słońce.Godzina 14,30 a ono sobie o nas przypomniało.
Ja najdalej jechałam rowerem do Lidzbarka z koleżankami,oraz mając 7 lat rowerkiem bobo do wioski oddalonej od nas około 30 km.
Moi wujkowie mieli zagwozdkę jak ja wrócę.Byłam z kuzynką która jechała na dużym rowerze. :(
Twoja siostra wie co robi.Jak się ma miejsce to kwiatki w grupach wyglądają fajniej. ;:oj
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Iwonko to zdjęcie cudowne https://images90.fotosik.pl/280/e48f1f3963dbe40f.jpg ile w nim uroku.
Droga przez las też urokliwa, teraz myślę, która droga jest na Twoją działeczkę, w prawo czy w lewo skrecasz.
Z miłą chęcią przeczytałam cały Twój post, ciekawe spostrzeżenia, każdy z nas na wiele spraw inaczej patrzy, każdy ogród jest inny. A co do domowych porządków, to ja zawsze mówię, że nie muszę mieć jak w laboratorium, ważne aby się dobrze czuć we własnym domku.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko czym okrywasz pustynniki? ja stawiam pojemnik po kiwi, ale mam dwa patyczki :D Co się stało z kopcem mrówki zabrały ze sobą czy się rozjechał?
Jednak ślimaków oglądać nie mogę, akurat teraz co raz muszę wybierać z grządek kawiorek i nosić kureckom, a przed wiosną już drżę ;:oj Ostatnia wiosna była upiorna jak chodzi o te gady!.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Poczytam bardzo chętnie! ;:138
Papużka jest w pełni zrozumiana. W końcu każdy musi GDZIEŚ klocka strzelić ;:306
Cóż to za ślimok?? Obrazek Zapytałam wujka Gugle wpisując "wielki ślimak hodowlany" i wyskoczyło mi coś o Achatina spp. ? ślimakach olbrzymich. To on? ;:oj FAJNY!!! ;:167 ;:167
Wycieczka bardzo urokliwa, jak i zdjęcia ogrodowe ;:215 Z prognozami pogody mam podobnie ostatnio. Sprawdzam po trzy razy, a potem i tak jest odwrotnie ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko, co to za zółte kwiatuszki ,,podobne do jeżówek ;:108
A jesienne, leśne widoczki, takie nostalgiczny..piękne. ;:333
Pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, też tak miewam, wszak plany są po to, żeby je zmieniać w zależności od konieczności. ;:113
A murarki już w domu?
Piękny las przemierzałaś. ;:333 Las, który nawet w końcu listopada jest uroczy. ;:63
Na temat ślimaka nie powiem ani słowa ;:185 , to nie moja bajka, natomiast działka jak każda o tej porze roku, tylko na mojej już pościnane przekwitłe kwiaty ;:204 , a u Ciebie - wprawdzie z pospuszczanymi główkami, - ale jeszcze stoją. ;:303
Zostawiasz owoce róż, czy to jakaś dzika róża na zdjęciu?
A co tak bogato żółtymi kwiatuszkami kwitnie?
Zasypałam Cię pytaniami, wybacz ;:180 , ale nie potrafiłam się powstrzymać. ;:131 Taka ciekawska jestem. ;:219
Słoneczka i ciepełka życzę oraz zdrówka. ;:3 ;:196
A czapeczkę raczej zakładaj, głową najwięcej ciepła umyka. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”