Cześć wszystkim,
plocczanka, dziękuję bardzo, ja po prostu realizuję swoje pasje w taki sposób
I oczywiście wysłałem Tobie priv w sprawie ketmii
anida, kto wie, może kiedyś pomyślę o takim wątku

Na razie jeszcze jakoś ogarniam nadmiary sadzonek i siewek

No cóż, taka pasja
any57, myślę, że eksperymentów to będzie jeszcze dużo, może będzie co pokazywać
iwona0042, dajesz nadzieję, że z moich magnoliowych wysiewów coś będzie

Przesadzanie magnolii to zawsze jakieś ryzyko ponieważ mają kruche korzenie i nie za bardzo lubią przesadzanie. Ale też nie mogłem każdego nasionka wysiać oddzielnie więc jeśli wykiełkują to będzie mnie czekało przesadzanie? I wysiewaj, próbuj ? może teraz się uda.
Foxowa, oj, daleko tym początkom ogrodu do bycia ?instant?

Pierwsze zdjęcie poniżej pokazuje dosłownie mały wycinek ogrodu, reszta to łąka i nieużytek, teraz jeszcze częściowo rozkopany i rozjeżdżony ciężkim sprzętem budowlanym. Te wszystkie donice kiedyś zostaną rozlokowane w całym ogrodzie i wtedy będzie trzeba wiedzieć gdzie one są żeby je w ogóle odnaleźć. No a część roślin rośnie w ogrodzie rodziców więc ogród jest bardzo w proszku ? i to w niejednym

Mój ?obłęd cebulowy? trochę chyba się z wiekiem zwiększa

Będzie to można zobaczyć na zdjęciach poniżej ale też wiosną, gdy np. moje nowe nabytki zaczną kwitnąć. W tym roku kolekcję powiększyłem o kilka gatunków i odmian szafirków, również zakupiłem jakiś mix różnych cebul szafirków licząc na jakąś ciekawostkę

Jedna cebula z mixu jest bardzo duża, aż nieszafirkowa. Część roślin już wypuściła rozety liści. Nie wspominając już o całym korytku z posadzonymi jednorocznymi siewkami szafirków (głównie szerokolistne). Ale planuję też inne ?doświadczenia? cebulowe w przyszłości.
duju, trzymam kciuki za Twoje zakładanie ogrodu

My też mieliśmy zakusy na kilka większych drzew, i może jakiś większy okaz się pojawi, ale samo oczekiwanie na rozrośnięcie się roślin może dawać dużo radości. I wbrew pozorom czas pędzi nieubłaganie ? nim się obejrzymy a nasze siewki będą wyższe niż my. Nie będziemy nawet pamiętać, że tyle na to czekaliśmy
To zacznę od aktualnego wyglądu moich zadołowanych donic i poletka doświadczalnego z wysiewami piwonii:

Teraz mało co tam widać ale wiosną będzie się działo. Sporo krokusów, szafirków i innych cebul, ale też oczywiście inne rośliny.
A tu kilka moich nowych nabytków przed posadzeniem:

Nie wiem czy wszystko zakwitnie ponieważ niektóre cebulki są dość małe mimo wszystko ? ale będę je dokarmiał.
Na jednym zdjęciu widać cebulkę krzyżówki zwanej
Chionoscilla Aethra czyli potomek skrzyżowania ze sobą śnieżnika
forbesii (prawdopodobnie) i cebulicy dwulistnej. Natchniony tą krzyżówką postanowiłem zrobić małe doświadczenie

Postanowiłem w jednej, dużej donicy posadzić ze sobą kilka odmian śnieżnika oraz cebulic:

Donice oczywiście są zadołowane w ogrodzie rodziców. Na zdjęciu jest donica w wersji niebieskiej (odmiany niebieskie i białe), druga donica to wersja różowa(odmiany różowe i białe).
Planuję zebrać z obu donic zawiązane nasiona (jeśli jakieś będą), i będę opisywał i wysiewał. Chcę zobaczyć czy spontaniczne krzyżówki powstają łatwo, czy też trzeba naprawdę mieć szczęście aby taką krzyżówkę uzyskać. Oczywiście na jakikolwiek rezultat poczekam minimum 4 lata
Ale żeby nie było tak cebulowo to może dla urozmaicenia hortensja ?Limelight?:

W tym roku hortensje bardzo obficie zakwitły, i akurat ta odmiana została ścięta do wazonu w dużej ilości aby dłużej cieszyła oko.
A na zdjęciu poniżej przygotowanie do wiosny

To jest jedna z donic, dla której tata zrobił specjalną schodową skrzynię, i mieści się tam 6 takich donic. Donice są wymienne więc w trakcie roku w skrzyni eksponowane są różne rośliny, w zależności od pory roku. Ta dąbrówka bardzo obficie kwitnie wiosną więc będzie jedną z pierwszych donic, które będą eksponowane od wczesnej wiosny. Za nią, w drugiej donicy, rośnie dąbrówka
Ajuga piramidalis ?Metallica Crispa?.