Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród po mojemu

Post »

Jesteś niesamowity, Karolu, z tymi nasiennymi eksperymentami. ;:215
Wielkie brawa ;:433 ;:433 ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Jak to nie będziesz miał komu wydawać nadmiaru roślinek? Zakładaj wątek sprzedażowy na forum! Chętni na pewno się znajdą. A swoją drogą, jesteś nieźle zakręcony!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

plocczanka pisze:Jesteś niesamowity, Karolu, z tymi nasiennymi eksperymentami.
;:138 Podpisuję się pod tym komentarzem - brawo Karolu ;:180
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Karolu! Skoro zbierasz nasiona ketmii syryjskiej, to ja mam dla Ciebie nasiona niebieskiej i jeśli podasz adres na pw, to chętnie je do Ciebie wyślę. ;:108
Pozdrawiam i powodzenia w eksperymentach życzę. ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Karolu siałam magnolię z nasion, udało się, pięknie wzeszła, ale przy przesadzaniu do większej doniczki coś poszło nie tak i nie wiem co, teraz mam znowu nasiona magnolii i spróbuję je wysiać :wit
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie nazwałabym tego ogrodu 'w proszku'. Chyba że masz na myśli instant że ledwo dotknąłeś a już wygląda ekstra i prawie gotowe. Serio, masz chyba w dłoniach jakąś magiczną r?żdżkę, bo to co wyprawiasz w ogrodach jest cudowne.
Nie mogę się napatrzeć na te małe roślinki, kt?re wychodzą i zapowiadają coś niezwykłego. A Tw?j obłęd cebulowy i sukcesy jakie na tej płaszczyźnie odnosisz to coś czego Ci chyba niejeden czytający zazdrości.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolu, przyszłam do Ciebie z innego wątku. Jesteś pasjonatem, również zakładam ogród, ale ja bym chciała już i teraz i podziwiam Cię za czekanie aż z siewki coś wyrośnie ;:138
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Cześć wszystkim,

plocczanka, dziękuję bardzo, ja po prostu realizuję swoje pasje w taki sposób :wink:
I oczywiście wysłałem Tobie priv w sprawie ketmii :)

anida, kto wie, może kiedyś pomyślę o takim wątku :wink: Na razie jeszcze jakoś ogarniam nadmiary sadzonek i siewek :wink: No cóż, taka pasja :wink:

any57, myślę, że eksperymentów to będzie jeszcze dużo, może będzie co pokazywać :)

iwona0042, dajesz nadzieję, że z moich magnoliowych wysiewów coś będzie :) Przesadzanie magnolii to zawsze jakieś ryzyko ponieważ mają kruche korzenie i nie za bardzo lubią przesadzanie. Ale też nie mogłem każdego nasionka wysiać oddzielnie więc jeśli wykiełkują to będzie mnie czekało przesadzanie? I wysiewaj, próbuj ? może teraz się uda.

Foxowa, oj, daleko tym początkom ogrodu do bycia ?instant? :wink: Pierwsze zdjęcie poniżej pokazuje dosłownie mały wycinek ogrodu, reszta to łąka i nieużytek, teraz jeszcze częściowo rozkopany i rozjeżdżony ciężkim sprzętem budowlanym. Te wszystkie donice kiedyś zostaną rozlokowane w całym ogrodzie i wtedy będzie trzeba wiedzieć gdzie one są żeby je w ogóle odnaleźć. No a część roślin rośnie w ogrodzie rodziców więc ogród jest bardzo w proszku ? i to w niejednym :wink:
Mój ?obłęd cebulowy? trochę chyba się z wiekiem zwiększa :wink: Będzie to można zobaczyć na zdjęciach poniżej ale też wiosną, gdy np. moje nowe nabytki zaczną kwitnąć. W tym roku kolekcję powiększyłem o kilka gatunków i odmian szafirków, również zakupiłem jakiś mix różnych cebul szafirków licząc na jakąś ciekawostkę :wink: Jedna cebula z mixu jest bardzo duża, aż nieszafirkowa. Część roślin już wypuściła rozety liści. Nie wspominając już o całym korytku z posadzonymi jednorocznymi siewkami szafirków (głównie szerokolistne). Ale planuję też inne ?doświadczenia? cebulowe w przyszłości.

duju, trzymam kciuki za Twoje zakładanie ogrodu :) My też mieliśmy zakusy na kilka większych drzew, i może jakiś większy okaz się pojawi, ale samo oczekiwanie na rozrośnięcie się roślin może dawać dużo radości. I wbrew pozorom czas pędzi nieubłaganie ? nim się obejrzymy a nasze siewki będą wyższe niż my. Nie będziemy nawet pamiętać, że tyle na to czekaliśmy :)

To zacznę od aktualnego wyglądu moich zadołowanych donic i poletka doświadczalnego z wysiewami piwonii:
Obrazek
Teraz mało co tam widać ale wiosną będzie się działo. Sporo krokusów, szafirków i innych cebul, ale też oczywiście inne rośliny.

A tu kilka moich nowych nabytków przed posadzeniem:
Obrazek
Obrazek
Nie wiem czy wszystko zakwitnie ponieważ niektóre cebulki są dość małe mimo wszystko ? ale będę je dokarmiał.

Na jednym zdjęciu widać cebulkę krzyżówki zwanej Chionoscilla Aethra czyli potomek skrzyżowania ze sobą śnieżnika forbesii (prawdopodobnie) i cebulicy dwulistnej. Natchniony tą krzyżówką postanowiłem zrobić małe doświadczenie :wink: Postanowiłem w jednej, dużej donicy posadzić ze sobą kilka odmian śnieżnika oraz cebulic:
Obrazek
Donice oczywiście są zadołowane w ogrodzie rodziców. Na zdjęciu jest donica w wersji niebieskiej (odmiany niebieskie i białe), druga donica to wersja różowa(odmiany różowe i białe).
Planuję zebrać z obu donic zawiązane nasiona (jeśli jakieś będą), i będę opisywał i wysiewał. Chcę zobaczyć czy spontaniczne krzyżówki powstają łatwo, czy też trzeba naprawdę mieć szczęście aby taką krzyżówkę uzyskać. Oczywiście na jakikolwiek rezultat poczekam minimum 4 lata :wink:

Ale żeby nie było tak cebulowo to może dla urozmaicenia hortensja ?Limelight?:
Obrazek
W tym roku hortensje bardzo obficie zakwitły, i akurat ta odmiana została ścięta do wazonu w dużej ilości aby dłużej cieszyła oko.

A na zdjęciu poniżej przygotowanie do wiosny :wink:
Obrazek
To jest jedna z donic, dla której tata zrobił specjalną schodową skrzynię, i mieści się tam 6 takich donic. Donice są wymienne więc w trakcie roku w skrzyni eksponowane są różne rośliny, w zależności od pory roku. Ta dąbrówka bardzo obficie kwitnie wiosną więc będzie jedną z pierwszych donic, które będą eksponowane od wczesnej wiosny. Za nią, w drugiej donicy, rośnie dąbrówka Ajuga piramidalis ?Metallica Crispa?.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Karolu, niestety, wiadomości prywatnej od Ciebie nie otrzymałam. Spróbuj jeszcze raz.
Pozdrawiam. :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Karolu niezmiennie podziwiam Cię za wysiewy . Ja nie mam cierpliwości , chociaż w tym roku wysiałam sasanki , Zobacze po zimie czy eksperyment udany. Zakupy super ;:oj
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

ktoś, trzymam oczywiście kciuki za Twoje sasanki :) Moje wysiewy sasanek z kupnego siewu w zeszłym roku były klęską. Przypuszczam, że brak regularnego podlewania miał największy wpływ. Siałem je u rodziców więc też zakładałem, że nie będą miały dobrej opieki :wink:
Ja podziwiam cały czas Twoje obrazki, odmiany, które posiadasz są po prostu rewelacyjne. W nowym ogrodzie już nawet zaplanowałem gdzie będzie miejsce na obrazki :wink: Z resztą przy Twoich nieznanych roślinach moje są po prostu zwyczajne :wink:

płocczanka, ketmie już wysiane :) Już nie mogę doczekać się wiosny :wink:

Weekend spędziłem na pracach ogrodowych ? a właściwie to tylko na sadzeniu i sianiu :wink: Spytałem się taty czy ma cos przeciwko żebym przez zimę zajął szklarnię i trochę tunelu foliowego (no ok, pewnie cały zajmę :wink:) ? nie powiedział nie więc w weekend zająłem już prawie całą szklarnię swoimi donicami :wink: Tata się zdziwi jak za 2 tygodnie wróci do domu :wink:

Jak przyjechałem do rodziców to oczywiście akurat przyszedł chyba najchłodniejszy wieczór i noc, temperatura była już na minusie. A przed domem co? Moja kalia etiopska i cantedeskia w donicy? Cantedeskia jest już w okresie spoczynku więc raczej jej to nie zaszkodziło ale kalia miała ponad połowę liści zmrożonych i wiszących, tylko te od strony ściany były nietknięte chłodem. Ale w środku rośliny były nowe liście nieuszkodzone więc szybko wniosłem donicę (a jest już niesamowicie ciężka bo roślina jest wielka) żeby ją odratowywać. I co się okazało? Liście po odmrożeniu okazały się nieuszkodzone wcale. Jedyne co to się nie podniosły ponieważ ogonki liściowe się pozaginały ? zatem sam je podniosłem i podparłem. Roślinie kompletnie nic się nie stało. Wygląda pięknie i zdrowo. Zawsze fascynuje mnie jak rośliny z pozoru delikatne i ciepłolubne odżywają po takim zmrożeniu liści.

Tak wyglądała moja dąbrówka, uprawiana w skrzyni w sobotę rano:
Obrazek
Jak widać mróz był dość mocny.

Borówka amerykańska w mroźnej odsłonie:
Obrazek

Jeżówki w takiej odsłonie zawsze ładnie wyglądają:
Obrazek

A tu zobrazowanie tego, co mnie zawsze zadziwia I fascynuje ? tak wyglądały obrazki włoskie w sobotę rano:
Obrazek

A tu te same obrazki parę godzin później:
Obrazek
One rano wyglądały jakby odeszły w zaświaty, a jak mróz odszedł to one niby nic I podnoszą się ponownie. I wiele roślin tak robi ? i ja za każdym razem się na to nabieram :wink:

Obok tej kępy obrazków rośnie nowa kępka, wysiana przypadkowo przez dzieci mojej siostry:
Obrazek
Dzieci zerwały owocostan I rzuciły go nieopodal na rabacie, po roku wykiełkowałą kępka nowych obrazków.

I może jeszcze jedno zdjęcie :wink:
Na zdjęciu widać mojego jedynego dorosłego cyklamena:
Obrazek
W lewym górnym rogu widać jeden listek dosadzonej siewki przywiezionej z Hamburga :wink: Ale chodzi o to, że ilość liści, i ich odległość od bulwy jest wielka, wygląda to jakby rosło tam kilka osobników. Na początku nawet sprawdzałem czy aby żadna siewka nie powstała :wink: Ale na pewno jest to tylko jedna roślina :wink:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Cyklamenowi widocznie bardzo się u Ciebie podoba ;:215 , ja jakoś nie wiem nic o nich, nie wiem gdzie im było by dobrze, a podobaja mi sie, są ciekawe z liści, nie tylko kwiatów ;:215
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Obrazki, faktycznie, wymiatają. O cyklamenie też muszę poczytać, znam tylko taki domowy.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Karolu, to się tata zdziwi, gdy do szklarni przypadkiem zajrzy. ;:24
A Tobie pracy wiosennej szykuje się całkiem...całkiem....
Obrazki mocno rozrośnięte, a cyklamen w niczym im nie ustępuje. ;:138 ;:138
Zastanawiam się tylko, po co Ty te swoje roślinki cukrem pudrem obsypałeś? :lol: Ładnie wyglądają. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Długo już cebulki rosną w tych donicach? Czy to nowy eksperyment?
Na roślinki z nasion co prawda trzeba troszkę poczekać, ale za to jaką radość potrafią sprawić :D Mam kilka hibiscusów, większość odmianowych, jednak szczególnym sentymentem darzę tego pierwszego "kundelka", którego udało mi się wyhodować z nasionka ;:108
Błonczatka cały czas pozostaje w donicach? Ja swoją wykopuję na zimę, a niekoniecznie za tym przepadam :wink: Może też powinnam ją posadzić do donic... Tylko moja musiałaby przeczekać zimę w piwnicy, bo nie mam szklarni.
Fajnie, że roślinki jednak nie zmarzły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”