Zieloni przyjaciele Kati

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Następna ma u siebie wiosenkę :) Jak Wy to robicie, bo u mnie to ciągle zima :lol:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko, otóż, powiem Ci że ja nic nie robię tylko chodzę koło nich i psioczę ile wlezie. Chyba to działa, bo są przyrosty :) A poznałas skrzydłokwiata(mam go od Ciebie )?Widocznie już na dobre się zadomowił, bo zechciał wypuścić listeczka :)
Karinko, dziękuję. Jednak nie ze wszystkimi tak soczyście i kolorowo.
Mojego litopsa zaatakował wełnowiec i wysysa z niego wszystkie soki, paskuda jedna.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Kasiu ciesze się, że skrzydłuś nie przynosi wstydu i ładnie rośnie. Mam nadzieję, żebędzie tak trzymał :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się, że kwiatuszki wypuszczają nowe listki, moje kwiatki trochę przystopowały, chyba czują i widzą że za oknem zimno i biało
:wink: :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Powiało wiosenką Kati!U mnie tylko hoja przy 11 stopniach wewnątrz ma ochotę na pędy i liście. Reszta odpoczywa.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

kati-1976 pisze:Teraz ja będę swoje kciuki trzymać, za Twoje celujące zaliczenia ok? :wink
Dzięki, z Twoimi kciukami podbiję środowisko akademickie. :lol:

Krótka fotorelacja:
Obrazek
Obrazek
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/344 ... a0d2e.html]Obrazek

Różyczka pospieszyła się ze zrzucaniem czapeczki, ale, jak widać, całkiem nieźle sobie radzi. :)
kati-1976 pisze:W związku z tym, że wszyscy pokazują oznaki wiosny na roślinkach, to i ja pokażę małe co nieco, żeby nie być gorsza. :D
Mnie zadziwia kulkasik - puścił już ponad 10cm łodygę, na jej czubku widać zwinięte listki, a nadal nie chce zrzucić tych ochronnych skórek... :roll:
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko nie powiem nic na temat różyczki, bo jestem w szoku :shock: . Toć to dopiero niecały tydzień jak ją zasadziłaś a już tak poszła w górę. I widać dwa listeczki.
Pokaż tego zamiokulkaska. Jestem ciekawa tych osłonek :D
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu
piękna wiosna u Ciebie tej zimy :shock:
Kolekcja jak marzenie

pozdrawiam
Ewa
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13

Post »

Witam Cię serdecznie Kati !
Tak ładnie potraktowałaś mnie na Twojej czwartej stronie, że wymyśliłem nie odpuścić i ponudzić Ci jeszcze troszkę.
Prosiłem wówczas o informację o moim zamiokulkasie.
A teraz wygląda tak - Obrazek
Jak mam teraz postąpić ?
I proszę przyjmij wyrazy uznania za "złotko" ;:180
Bogdan
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Bogdanie, jest mi bardzo miło,że do mnie zajrzałeś.
Jeśli chodzi o Twoje pytanie, to już odpowiadam
Jeśli nasionka już dojrzały, utnij łodygę, wyjmij nasionka i przechowuj je w suchym miejscu.
Można eksperymentować z nasionami i wysiać je w marcu ewentualnie w kwietniu i przechowywać siewki w temp. ok 22st. Jeśli nasiona są dość duże z twardą skórką można naciąć je lekko nożem lub 24 h moczyć w letniej wodzie przed wysiewem. Na powodzenie wysiewu duży wpływ ma podlewanie i nawożenie rośliny w czasie kwitnięcia nawozami ze zwiększoną zawartością azotu.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Kurcze następna różyczka rośnie na naszych oczach :shock: Sabinka Ty to jakaś czarodziejka jesteś :lol: Kasiu widzę ,że Twoja juka zaczęła nie źle wypuszczać :lol: Moja maruda stoi i nic na niej nie widać , jak do lata nic nie wypuści to ją .... oj może nie będę pisała bo usłyszy , choć dziś jej to powiedziałam :twisted: :lol: Obrazek
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13

Post »

Pięknie dziękuję za odpowiedź Kati.
Nie myślałem o rozmnażaniu z nasion, może w inny sposób gdyby np. wyłaził z donicy.
Ale tak ładnie mi odpisałaś, że nawet ponownie obejrzałem sobie Twój wątek. Dobrze się czyta i zgromadziłaś miłe towarzystwo.
Pomyślałem,że sama zrobiłabyś tak jak mi radzisz, więc niech będzie to dla mnie inspiracją do działania. Wprawdzie mam mało doświadczenia, ale z taką pomocą na pewno się powiedzie. ;:228
A co zrobić z resztą pędu kwiatowego :?:
Pozdrawiam serdecznie. ---KBM
Bogdan
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

no tak ...tylko trochę mnie nie było a tu takie nowości :D jak zwykle u ciebie kati wszystko rośnie jak na drożdzach :lol:
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KBM pisze:Pięknie dziękuję za odpowiedź Kati.
Nie myślałem o rozmnażaniu z nasion, może w inny sposób gdyby np. wyłaził z donicy.
Ale tak ładnie mi odpisałaś, że nawet ponownie obejrzałem sobie Twój wątek. Dobrze się czyta i zgromadziłaś miłe towarzystwo.
Pomyślałem,że sama zrobiłabyś tak jak mi radzisz, więc niech będzie to dla mnie inspiracją do działania. Wprawdzie mam mało doświadczenia, ale z taką pomocą na pewno się powiedzie. ;:228
A co zrobić z resztą pędu kwiatowego :?:
Pozdrawiam serdecznie. ---KBM
:oops: Tyle komplementów Bogdanie usłyszałam od Ciebie, że aż się zarumieniłam.Dziękuję za wszystkie miłe słowa. To naprawdę motywuje do działania :)
Jeśli chodzi o Twojego cudnego Zamiokulkasa, to łodygę po kwiatku, możesz spokojnie odciąć tuż przy nasadzie. Nasionka zostawić do wiosny. :D
Jeśli korzenie przerosną ziemię a roślinka zacznie "wychodzić z doniczki, możesz ją przesadzić, ale nie wcześniej niż na wiosnę i w niewiele większą doniczkę niż miał do tej pory. Może mieć jakieś 2 cm większą średnicę. Wystające bulwy, jeśli się je podlewa, bardzo łatwo gniją. Ziemia przepuszczalna, kwaśna z drenażem na spoidzie doniczki z perlitu, lub żwirku . Nie wiem, czy się orientujesz, że Zamiokulkas należy do sukulentowatych do rodziny aracae, Lubi światło, ale nie lubi bezpośredniego słoneczka, które może go przypalić. Lubi też zraszanie :P
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu widzę ,że Twoja juka zaczęła nie źle wypuszczać Moja maruda stoi i nic na niej nie widać , jak do lata nic nie wypuści to ją .... oj może nie będę pisała bo usłyszy , choć dziś jej to powiedziałam

To dracena compacta :D
Jadzieńko, Twoja juczka na pewno weźmie się za siebie. Daj jej jeszcze trochę czasu i zraszaj pinek z którego ma wybić rozetki.
no tak ...tylko trochę mnie nie było a tu takie nowości jak zwykle u ciebie kati wszystko rośnie jak na drożdzach
Tylko trochę :evil: Nie bylo Cię całe wieki Aguś. Dobrze że do nas wróciłaś już :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”