Dzięki za radę, już robię test z woreczkiem. Przesyłam nowe zdjęcia zerwanego liścia z obu stron. Może teraz będzie lepiej widać. Jeszcze raz dziękikaLo pisze:martinello jak najszybciej taki liść do woreczka strunowego z kawałkiem wilgotnego papieru .Jak nalot będzie szary to SzP , jak biały to ZZ jak brązowy to brunatna plamistość i wtedy wiadomo co zastosować. Następnym razem wstaw miniaturę bez kompresji, obróbki itp. Z tych fotek po powiększeniu niewiele da się wyciagnąc.
Wszystko o pomidorach cz. 15
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 maja 2019, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
-
Dodam jeszcze jedno zdjęcie na krzaku młodszego listka. Te mniejsze nie mają plam jak większe, tylko tak jakby szło to od brzegów.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie lepiej zastosować parasolexmajmaj pisze:Można gdzieś kupić siatkę zacieniającą..
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To te same doniczkowo-skrzynkowe pomidory, które 7 dni temu wygladały jak okaz zdrowia? Zdjęcie młodych liści nie wskazuje na jakąkolwiek chorobę grzybową, bo nekrozy układają się dokłanie pomiędzy nerwami, co na poprzednich zdjąciach nie rzucało się tak w oczy. Zasychanie brzegów liści i ich zwijanie w dół wskazywało by na brak potasu w glebie albo na slidne przenawożenie wapniem. Na razie nie mam innego pomysłu. W jakiej ziemi rosną?
-
Tamten sprzed 7 dni to inny krzak, który nadal wygląda jak okaz zdrowiakaLo pisze:To te same doniczkowo-skrzynkowe pomidory, które 7 dni temu wygladały jak okaz zdrowia? Zdjęcie młodych liści nie wskazuje na jakąkolwiek chorobę grzybową, bo nekrozy układają się dokłanie pomiędzy nerwami, co na poprzednich zdjąciach nie rzucało się tak w oczy. Zasychanie brzegów liści i ich zwijanie w dół wskazywało by na brak potasu w glebie albo na slidne przenawożenie wapniem. Na razie nie mam innego pomysłu. W jakiej ziemi rosną?

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Możesz podpiąć białą włókninę, nie widziałam białej cieniówki.majmaj pisze:Można gdzieś kupić siatkę zacieniającą na tunel ale białą? Wszystkie są ciemne i od nich tunel się nagrzewa. W necie to same ciemne... Może ktoś ma dojście
U nas na dachu szklarenki ze starych okien rozpinamy plastykową gęstą siatkę, też zacienia i przynajmniej można wejść do środka, a w razie czego to i skutki gradobicia będą mniejsze.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znajoma ogrodniczka podwiesza białą włókninę. .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Też stosuję białą włókninę, w ubiegłym roku zamiast podwieszania dałam na zewnątrz, chyba było chłodniej. Nie mam zdjęcia, ale przyciśnięta była sznurkami w poprzek folii a sznurki do kołków po obu stronach. W szczytach podwinięta pod folię. Wygodnie jest, ale zastanawiam się, czy nie za dużo cienia, może lepiej pomalować kredą zmieszaną z rzadkim klejem ugotowanym z mąki ? Ponoć dobrze się trzyma? Może ktoś ma doświadczenie?
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja tak robię , w ubiegłym suchym sezonie do końca wytrzymało . W tym trochę już
się zmyło , ale ostro padało .
Cieniuję tylko południową stronę , u mnie jest to dłuższa ściana . Zastanawiam się czy nie
powinnam przestawić tunelu by ściany wschód-zachód były tymi dłuższymi .
się zmyło , ale ostro padało .
Cieniuję tylko południową stronę , u mnie jest to dłuższa ściana . Zastanawiam się czy nie
powinnam przestawić tunelu by ściany wschód-zachód były tymi dłuższymi .

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To tylko ten parasolex , przymierzam się do niego jak do jeża .
M. pomalował w takie esy floresy , nie całkiem szczelnie . Od maja
już cieniujemy . Siostra nie cieniuje i owoce jej przypala .

M. pomalował w takie esy floresy , nie całkiem szczelnie . Od maja
już cieniujemy . Siostra nie cieniuje i owoce jej przypala .
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
A jak by tak rozrobić , przesiać i opryskiwaczem opryskać 

-
Z tych dwóch przyczyn które podajesz bardziej prawdopodobny wydaje się być brak potasu, choć wydaje się, że to podłoże do warzyw verve i jeszcze florowit do pomidorów powinny zapewnić jeszcze jego wystarczającą ilość. W sumie z dwojga złego wolę już jakieś problemy z glebą, bo to tylko jedna skrzynka. Boję się, że ewentualna choroba grzybowa może zainfekować krzaki z pozostałych skrzynek. A jeśli Twoja interpretacja jest właściwa, to co mam zrobić? Pozbyć się tych liści? Pryskać czymś? Pozdrawiam serdeczniekaLo pisze:To te same doniczkowo-skrzynkowe pomidory, które 7 dni temu wygladały jak okaz zdrowia? Zdjęcie młodych liści nie wskazuje na jakąkolwiek chorobę grzybową, bo nekrozy układają się dokłanie pomiędzy nerwami, co na poprzednich zdjąciach nie rzucało się tak w oczy. Zasychanie brzegów liści i ich zwijanie w dół wskazywało by na brak potasu w glebie albo na slidne przenawożenie wapniem. Na razie nie mam innego pomysłu. W jakiej ziemi rosną?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Martinello, jak Ci już Janusz napisał, nie jest to choroba grzybowa.
Mnie to bardziej przypomina bakteriozę. Skąd miałeś nasiona?
Mnie to bardziej przypomina bakteriozę. Skąd miałeś nasiona?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Z pomidorlandii.