Wszystko o pomidorach cz. 15
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Moje w szklarni zaznaczę nieogrzewanej kwitną od tygodnia ,owszem 2 noce ma być chłodniejsze - bez mrozów,ale to nie problem agrowłóknina pomoże i myślę, że pierwsze dojrzałe ok 15 czerwca będą. 

Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
LubuskiekaLo pisze:Nie wiem gdzie mieszkasz ale czy Suwałki czy Wrocław to różnica żadna.
https://www.accuweather.com/pl/pl/suwak ... r=5/1/2019
https://www.accuweather.com/pl/pl/wroca ... r=5/1/2019

Trudno nie, ale łuskanie pestek to nie to samo co wysiew pomidorówkaLo pisze:Czy warto tak się spieszyć? Dopiero dzisiaj popikowałem pomidorki przeznaczone do gruntu. Zmężnieją przez te 3 tygodnie i trafią do ogrzanej już ziemi . Czy tak trudno kupić kilogram pestek z dyni i łuskać jak łapki świerzbią?

Majka, ja bym zrobiła odwrotnie, pomidory pod kapturki, a papryki do domu. Coś mi świta, że papryki są bardziej wrażliwe. Nie mam racji?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie część przesadziłem w większe kubki i pauza, w związku z brakiem kubków 500ml.

Pozostałe przesadzone troszkę wcześniej, zagęszczają się niemiłosiernie.

A co odmiana, to inny pokrój. Jedne szerokie, inne zwięzłe, a jeszcze inne cherlawe.

Pozostałe przesadzone troszkę wcześniej, zagęszczają się niemiłosiernie.

A co odmiana, to inny pokrój. Jedne szerokie, inne zwięzłe, a jeszcze inne cherlawe.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie narzekaj, prezentują się świetnie.
eDorka, pomidory mam jeszcze w doniczkach, a papryki wsadziłam do gruntu bo było bardzo ciepło. Sprawdzałam długoterminową prognozę pogody i nie było zagrożenia. Teraz zmienili prognozy i lipa bo papryki już w ogrodzie na stałe wkopane
Mąż podpowiada mi, że może zamiast butelek, lepsze będzie nakładanie kartonów na noc. Żal by mi było stracić papryczki bo pierwszy raz hodowałam z nasion i są zdrowe, ładne. Jak myślisz, myślicie kartony, butelki czy coś jeszcze innego?

Niefart.
Nie wiem co lepsze do nakrycia, karton chyba bardziej trzyma ciepło, ale nie przepuszcza światła.
Nie wiem co lepsze do nakrycia, karton chyba bardziej trzyma ciepło, ale nie przepuszcza światła.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proponuję okrycie na cebulkę , na dzień zdjąć kartony .
Włóknina też jest dobra , nawet z kilka warstw .
Włóknina też jest dobra , nawet z kilka warstw .
Papryczki dostały na noc przezroczyste wiaderka z grubego plastiku, załatwione na szybko. Wygląda jakby każda papryka miała swoją miniszklarnię. Dam Wam znać jak sobie radzą. Dziękuję serdecznie za podpowiedzi

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Boję się, że takie szklarnie z plastiku pomagają jak umarłemu kadzidło, to daje efekt wyższej temperatury ale tylko jak docierają promienie słoneczne. Polecam wrzucić do środka termometr i porównać sobie temperatury wewnątrz i na zewnątrz ale nie po południu tylko w nocy.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cienki plastik niczego nie uchroni. Potrzebna jest izolacja termiczna. Poduszki, kołdry , koce albo pudło ze styropianu.
Zarzuciłam na to koce. Dzięki za rady
Temperatura w nocy ma być 5 stopni na plusie. Jak myślicie, nie będzie strat?

- massur
- Kontakt:
O ile nie będzie przełamania zera to rośliny dadzą radę, jak takie spadki potrwają za długo to zaczną się objawy jak fioletowe liście/łodygi u pomidorów. To nie jest dla roślin dobre ale dadzą radę.
A okrywy z plastiku to szkoda fatygi, ani pół stopnia nie będzie pod nimi więcej niż na zewnątrz, jak wilgotność gleby będzie duża to uzyskacie efekt odwrotny, mianowicie woda odparowując odbierze ciepło z powierzchni gleby, skropli się na ściankach plastiku, odda tym samym ciepło, które od razu wypromieniuje z plastiku w niebo. To izolacyjność ma żadną i może zaszkodzić.
A okrywy z plastiku to szkoda fatygi, ani pół stopnia nie będzie pod nimi więcej niż na zewnątrz, jak wilgotność gleby będzie duża to uzyskacie efekt odwrotny, mianowicie woda odparowując odbierze ciepło z powierzchni gleby, skropli się na ściankach plastiku, odda tym samym ciepło, które od razu wypromieniuje z plastiku w niebo. To izolacyjność ma żadną i może zaszkodzić.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

cieplej niż na zewnątrz .

Owszem wiatr nie hula , jest zaciszniej , ale nie cieplej . Za to rano szybciej się nagrzewa .

Moje rośliny mają dodatkowe kołderki , nawet na cebulkę . Wkładam termometr i widzę różnicę
nawet 7 i więcej stopni .

- massur
- Kontakt:
Porobiłem sobie testy termometrem i od tamtej pory tunel na przestrzał cały czas otwarty. Zamknę tylko jak będzie pochmurny dzień i po 10 stopni - tak ma być w najbliższych dniach, wtedy przebijająca się przez chmury podczerwień zrobi swoje, będzie trochę duszno ale 20 stopni pewnie uda się uzyskać. A paradoksalnie na noc trzeba otworzyć, bo jak tylko Słońce zniknie za horyzont temperatura spada.
Fajnie to wygląda w upalny dzień, nawet przy otwartym tunelu w środku bardzo gorąco, jak Słońce przestanie ogrzewać tunel to w środku robi się bardzo szybko ok. 3 stopnie mniej niż na zewnątrz.
Fajnie to wygląda w upalny dzień, nawet przy otwartym tunelu w środku bardzo gorąco, jak Słońce przestanie ogrzewać tunel to w środku robi się bardzo szybko ok. 3 stopnie mniej niż na zewnątrz.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek