Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Moje w szklarni zaznaczę nieogrzewanej kwitną od tygodnia ,owszem 2 noce ma być chłodniejsze - bez mrozów,ale to nie problem agrowłóknina pomoże i myślę, że pierwsze dojrzałe ok 15 czerwca będą. ;:306
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
majka111
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 20:00

Post »

kaLo pisze:Nie wiem gdzie mieszkasz ale czy Suwałki czy Wrocław to różnica żadna :) .
https://www.accuweather.com/pl/pl/suwak ... r=5/1/2019
https://www.accuweather.com/pl/pl/wroca ... r=5/1/2019
Lubuskie :) Jak na klimat w Polsce, to komfort :) Przeczytałam dziś, że można zabezpieczyć rośliny kapturkami z plastikowych butelek po wodzie mineralnej. Pomidorki grzeją się w domu, a papryki dostaną plastikowe kapturki :;230 A w mediach mówią o ociepleniu klimatu :D
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

kaLo pisze:Czy warto tak się spieszyć? Dopiero dzisiaj popikowałem pomidorki przeznaczone do gruntu. Zmężnieją przez te 3 tygodnie i trafią do ogrzanej już ziemi . Czy tak trudno kupić kilogram pestek z dyni i łuskać jak łapki świerzbią? :;230
Trudno nie, ale łuskanie pestek to nie to samo co wysiew pomidorów ;:306

Majka, ja bym zrobiła odwrotnie, pomidory pod kapturki, a papryki do domu. Coś mi świta, że papryki są bardziej wrażliwe. Nie mam racji?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie część przesadziłem w większe kubki i pauza, w związku z brakiem kubków 500ml.

Obrazek

Pozostałe przesadzone troszkę wcześniej, zagęszczają się niemiłosiernie.
;:131

Obrazek

A co odmiana, to inny pokrój. Jedne szerokie, inne zwięzłe, a jeszcze inne cherlawe. :lol:

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie narzekaj, prezentują się świetnie.
majka111
100p
100p

Post »

eDorka, pomidory mam jeszcze w doniczkach, a papryki wsadziłam do gruntu bo było bardzo ciepło. Sprawdzałam długoterminową prognozę pogody i nie było zagrożenia. Teraz zmienili prognozy i lipa bo papryki już w ogrodzie na stałe wkopane :( Mąż podpowiada mi, że może zamiast butelek, lepsze będzie nakładanie kartonów na noc. Żal by mi było stracić papryczki bo pierwszy raz hodowałam z nasion i są zdrowe, ładne. Jak myślisz, myślicie kartony, butelki czy coś jeszcze innego?
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Niefart.
Nie wiem co lepsze do nakrycia, karton chyba bardziej trzyma ciepło, ale nie przepuszcza światła.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponuję okrycie na cebulkę , na dzień zdjąć kartony .
Włóknina też jest dobra , nawet z kilka warstw .
majka111
100p
100p

Post »

Papryczki dostały na noc przezroczyste wiaderka z grubego plastiku, załatwione na szybko. Wygląda jakby każda papryka miała swoją miniszklarnię. Dam Wam znać jak sobie radzą. Dziękuję serdecznie za podpowiedzi ;:167 :D
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Boję się, że takie szklarnie z plastiku pomagają jak umarłemu kadzidło, to daje efekt wyższej temperatury ale tylko jak docierają promienie słoneczne. Polecam wrzucić do środka termometr i porównać sobie temperatury wewnątrz i na zewnątrz ale nie po południu tylko w nocy.
Pozdrawiam,
Tomek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Cienki plastik niczego nie uchroni. Potrzebna jest izolacja termiczna. Poduszki, kołdry , koce albo pudło ze styropianu.
majka111
100p
100p

Post »

Zarzuciłam na to koce. Dzięki za rady :) Temperatura w nocy ma być 5 stopni na plusie. Jak myślicie, nie będzie strat?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O ile nie będzie przełamania zera to rośliny dadzą radę, jak takie spadki potrwają za długo to zaczną się objawy jak fioletowe liście/łodygi u pomidorów. To nie jest dla roślin dobre ale dadzą radę.
A okrywy z plastiku to szkoda fatygi, ani pół stopnia nie będzie pod nimi więcej niż na zewnątrz, jak wilgotność gleby będzie duża to uzyskacie efekt odwrotny, mianowicie woda odparowując odbierze ciepło z powierzchni gleby, skropli się na ściankach plastiku, odda tym samym ciepło, które od razu wypromieniuje z plastiku w niebo. To izolacyjność ma żadną i może zaszkodzić.
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Tomku , dobrze piszesz . ;:333 Panuje przekonanie , że w tunelu nocą jest
cieplej niż na zewnątrz . ;:185
Owszem wiatr nie hula , jest zaciszniej , ale nie cieplej . Za to rano szybciej się nagrzewa . ;:333
Moje rośliny mają dodatkowe kołderki , nawet na cebulkę . Wkładam termometr i widzę różnicę
nawet 7 i więcej stopni . ;:oj
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Porobiłem sobie testy termometrem i od tamtej pory tunel na przestrzał cały czas otwarty. Zamknę tylko jak będzie pochmurny dzień i po 10 stopni - tak ma być w najbliższych dniach, wtedy przebijająca się przez chmury podczerwień zrobi swoje, będzie trochę duszno ale 20 stopni pewnie uda się uzyskać. A paradoksalnie na noc trzeba otworzyć, bo jak tylko Słońce zniknie za horyzont temperatura spada.

Fajnie to wygląda w upalny dzień, nawet przy otwartym tunelu w środku bardzo gorąco, jak Słońce przestanie ogrzewać tunel to w środku robi się bardzo szybko ok. 3 stopnie mniej niż na zewnątrz.
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”