Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dzisiaj trochę popadało, ale o solidnym nawodnieniu ogrodu nie można mówić. Jednak rośliny nabrały żywszych kolorów.
Truskawkowy urodzaj się szykuje. :tan

Obrazek

Majtkowy róż pelargoni na południowym tarasie, w pełnym słońcu zmienił się w malinowy. :)

Obrazek

Pod drugim klonem i hibiskusami założyłam hostowisko. Kolejny eksperyment. ;:306 Mam nadzieję, że linie kroplujące dadzą radę nawodnić, te ekstremalnie suche miejsca.

Obrazek

Obrazek

Martuś coraz bardziej kolorowo na rabatach, również za sprawą kolorowych liści. Trawy i żurawki mają coraz większe przyrosty, widać je z daleka. ;:215

Obrazek

Obrazek

Aniu truskawki od początku ogrodu przykrywam w lutym włókniną. Dużo szybciej zakwitają, więc i owoce są wcześniej.
Palibin to odmiana lilaka, który ma drobne kwiaty, ale bardzo intensywnie pachnie. Mój szczepiony na pniu, kupiłam go w ubiegłym roku, jako marniutki patyczek. Po mocnym przycięciu pięknie zakwitł, jestem mile zaskoczona. ;:215
Nicienie zamówiłam w polskiej firmie. Namiary na pw.

Obrazek

Obrazek

Agnieszko przykrywanie włókniną 40 krzaczków truskawek, nie sprawia problemu. Co roku to robię i mam średnio o dwa tygodnie wcześniej owoce. W mojej okolicy to częsty widok w przydomowych poletkach truskawek. Widziałam nawet spore połacie tak okryte.
Czosnki chyba muszę pogrupować, ale wykopywanie mnie przeraża. Wykopałam ostatnio 24 doniczki i koszyki z tulipanami, nigdy więcej takiej pracy. ;:124 Po dwu latach cebule małe i ściśnięte, więc miały prawo słabo kwitnąć. ;:174
U mnie też gleba na głebokości 15-20 cm sucha. Mimo paskudnych widoków czarnych linii kroplujących, już nie wyobrażam sobie stania z wężem. Tylko warzywnik podlewam ręcznie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu gdzieś mi przepadłaś...ale już nieco nadrobiłam zaległości.
Rzodkiewki już skosztowałaś i truskawki też a ja w tym roku nie siałam rzodkiewek.
Czytam, że posadziłaś już pomidory do gruntu. Też już o tym marzę bo to ciągłe chowanie jest bardzo męczące.
Jednak ma to dobre strony bo dziś wieczorem solidnie popadało i po przerwie znowu pada...prawdziwe oberwanie chmury.
Ogród codziennie zaskakuje nas nowymi kwitnieniami więc celebrujmy maj i cieszmy się, że słoneczna pogoda nam sprzyja...no i niechby tak było aż do listopada jak to mówi Daysy. :wink: :D

...czyżby dalia u Ciebie zakwitła ;:oj
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Widać że zieleń jest żywsza, nawet odrobina deszczu jest lepsza niż nic ;:108 trzymam kciuki za hostowisko, oby się udało ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu hosty pod krzewami to u mnie standard ;:oj ,mają się bardzo dobrze i nie wymagają podlewania .Oczywiście nie pogardzą wodą ale bez niej też przeżyją sezon swobodnie ! ;:108
Dzisiaj straszyła nas burza ale przeszła bokiem..troszkę popadało.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pracowałam w ogródku z wnusiem, właściwie tylko podlewaliśmy, mimo, że w nocy solidnie popadało. :roll:
Od miłej forumki Aprilka dostałam siewki ciemierników i Brahytrichę, już posadzone, a solidnie podlane przez Karola, na pewno się przyjmą. Kilka ciemierników posadziłam do doniczki, takiej liczby jak dostałam, nie zmieszczę. :)

Elu pomidory były zahartowane, a ledwo żyły w półlitrowych kubkach. Zamiast przesadzać w większe, posadziłam. Mam piętnaście sztuk, więc jestem w stanie okryć, gdyby jakaś zimna noc się szykowała.
U mnie jarzyn niewiele, ale rzodkiewkę co roku sieję, bardzo lubimy. Właśnie kończymy konsumpcję, codziennie 10-12 przynoszę na śniadanie. Od przyszłego tygodnia będziemy zajadać się dwa razy dziennie sałatą. ;:108
Kolejne dwie czerwone truskawki zerwane dziś dla Karola, ale tylko spróbował, nie był zachwycony. ;:131
Dalie zauroczyły mnie na giełdzie hurtowej, mają około 30 cm wysokości i duże kwiaty. Chyba z siewu, bo karpy nie widziałam, jak sadziłam. Nie mogłam się oprzeć, takim kolorom. Moja ubiegłoroczna z przechowanej karpy, ma 2 cm listek. :;230

Natalio w nocy popadało. ;:215 Od razu widać różnicę w kolorze zieleni, chwasty też w ciągu jednego dnia wykiełkowały. ;:173 Hosty przeżyły już jeden sezon, ale pilnowałam podlewania, bo były niewielkie.

Maryniu u mnie nie padało, ale chmurę bardziej na południu widziałam. Hosty pod klonem są w najbardziej niekorzystnej sytuacji. Jest tam sucho i w dodatku do 16 cały czas świeci na nie słońce. Jak rok przeżyły, to teraz już chyba będzie łatwiej.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, ależ masz duże truskawki ;:oj , szok ;:oj U mnie się zawiązują. Chyba muszę pomysleć o liniach kroplujących. Robale to udręka ogrodników. Mnie coś podgryza pąki kwiatowe na różach. Jutro opryskam bo szkoda by było, żeby wszystkie odpadły. Masz bardzo elegancki ogród.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu ogrody szaleją :) hosty wyglądają bardzo ładnie i na pewno dadzą radę ;:108 ja tylko na chwilkę o odwiedzinki, bo mam urwanie głowy i nawet nie mam kiedy skrobnąć :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu sporo owoców truskawek masz ;:215 Nasze krzaczki zmarzły,pewnie były za małe,bo dostałam je od wujka z odrostów ;:222
Także sobie nie pojemy swoich,tylko damy zarobić sprzedającym.
Majtkowe pelargonie w różowym kolorze bardzo lubię,mam u siebie na balkonie ;:333
Trawka Hakonekloa bardzo ładne ma czuprynki,na wiosnę ją wyczesujesz,czy ścinasz?

Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dziękuje za namiary nicieni.
Czochy piękne.
Trwaki też już jest ja czym ono zawiesić .
Ogród prezentuje się jak zawsze przeslucznie.
Truskawki muszę w inne miejsce przesadzić. Za mało słońca mają. Na przyszły rok też spróbuję je okryć wcześniej agrowloknina. ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Soniu! Nareszcie znalazłam czas na odwiedziny. :lol: Tak jakoś się doby skróciły, że na wszystko, oprócz działki, czasu nie staje. ;:224
Widzę dojrzewające truskaweczki i aż mi ślinka pociekła. ;:92
U nas na działkach też niektórzy okrywają krzewinki truskawkowe dla wcześniejszych zbiorów, ja tego nie robię z powodu mojego dziwactwa ;:306 : wszystko najbardziej mi smakuje w sezonie. Na wsi żem wychodowana, a tam ryneczku nie było i trzeba było cierpliwie czekać na każdy owoc czy warzywko.
Ogród masz soczysty pomimo suszy, kwiatuszki się starają, zieleń zdrowa. ;:215 Widać życzliwą troskę ogrodniczki. ;:138 ;:138

Udanego weekendu życzę i spokojnego deszczyku przez całą noc. ;:167 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu napatrzeć nie mogę się na te dalie! ;:oj Cudo! W pierwszym momencie jak je zobaczyłam, to znowu mam w głowie, że karpy moje nadal nie posadzone ;:306 :;230 No moze jutro...
Życzę aby odżywczy deszcz zawitałm do Twojego ogrodu! ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu ale będziesz miała truskaweczek ;:oj Pycha, uwielbiam. U mnie na razie jedna się czerwieni. Mówisz że Karolkowi nie posmakowały, ja dałam raz polizać Filipkowi, to tak ssał, że musiałam zabrać, bo jeszcze za mały ;:306
Śliczną dalię kupiłaś :)
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Witaj Soniu..Po dlugiej przerwie zajrzalam. ALE wszystko uroslo..Pieknie..pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W czwartek nicienie zostały wypuszczone przy pomocy konewki na trawnik. Za miesiąc sprawdzimy, czy będzie jakiś efekt. ;:218
Jedyną rzeczą jaką dziś zrobiłam w ogrodzie, to cieniówki dla ciemierników. Słońce praży wyjątkowo. Tradycyjnie samosiejki jednorocznych zaczynają rosnąć ładnie, więc może już po niedzieli powsadzam w każde wolne miejsce. ;:173 Tylko deszczu wypatruję.

Sałaty i petunie dla Dominiki Amanity. ;:196

Obrazek

Obrazek

Ewuniu dziękuję, ;:196 ogród co roku inny, bo kocham eksperymenty, jak większość ogrodomaniaczek. Masz takie piękne róże, że trzeba walczyć z ich amatorami. ;:108
Też ostatnio przyjrzałam się swoim i kilka pędów ścięłam, bo chyba bruzdownica się dobrała. Ze dwie gąsienice też uśmierciłam, mam mało róż, więc nie pryskam.
Jak jest możliwość okryć truskawki, to warto, bo szybciej można podjadać. U mnie głównie dla wnusia, M i tak kupuje dla siebie. Ja jadam tylko kilka, więc Karol się ze mną dzieli.
Nicienie powędrowały na trawnik, może choć trochę zmniejszą populację pędraków.
Pomyśl nad liniami kroplującymi, wyjątkowo oszczędzają czas. Sami robiliśmy, więc koszt niewielki. Dzisiaj też M dokładał, bo stale zmieniam kształty rabat i nasadzenia. ;:173

Obrazek

Mariusz masz tyle na głowie, że nie musisz się przejmować odwiedzinami. Emerytki mają teoretycznie więcej czasu, :;230 więc biegają po znajomych wątkach, podglądając, co nowego się dzieje. Wiosna się wyjątkowo w ogrodach rozszalała, wszyskie rośliny chcą kwitnąć.

Obrazek

Aniu Annes 77 największe moje poletko truskawek już do likwidacji, ma trzy lata. Kilkanaście krzewinek posadziłam w innym miejscu, więc stale są dla Karola.
Żal jak człowiek się napracuje, a potem nie ma efektu. ;:174 Mnie znajoma ogrodniczka uczyła, że truskawki najpóźniej w sierpniu się powinno sadzić, wtedy zdążą się ukorzenić i łatwiej znoszą zimę.
Hakonechloa zadomowiła się ładnie, całkowicie gubi liście, więc nie ma co wyczesywać.

Obrazek

Aniu anabuko1 miło, że widzisz w moim ogrodzie ładne miejsca. ;:168 Nicienie dostałam po tygodniu, już mam nadzieję, pracują.
Czosnki tylko w cienistym miejscu jeszcze kolorowe, bo później zakwitły.
U mnie właśnie truskawki rosnące przy południowej ścianie garażu, tak szybko dojrzewają. Dziś już kilkanaście truskawek i sporo poziomek czerwonych.
Jak nie ma śniegu, to obcinam brzydkie liście już w lutym i nakrywam. W tym roku włókninę przypypał śnieg i bałam się, że zgniją krzaczki, ale nic się nie stało.

Obrazek

Obrazek

Lucynko wszystkie teraz tak długo siedzimy w ogrodach, że już wieczorem nawet sił nie ma na pisanie. ;:108 Was burze nawiedzają, a u mnie nadal susza. Trochę deszczu spadło, ale upały po 25 stopni, skutecznie wysuszyły wilgoć. Wbrew pozorom, niewiele pracuję na rabatkach, bo mam wiele innych spraw na głowie. Poza tym, susza nawet chwastom nie służy. :roll:
U mnie własne truskawki dla Karola, żeby jadł zdrowe, bez chemii. M kupuje, potrafi nawet cały koszyk w ciągu dnia zjeść. :)

Obrazek

Basiu nawet nie wiem, co to za dalie. Jak wykopię jesienią, to zobaczę, czy zbudowały karpę. Niestety z przechowywaniem mam problem. Ubiegłoroczna przeżyła tylko największa i bardzo słabo rośnie, choć posadziłam w dobrej ziemi w doniczce i miała ciepło. Może życzenia się wreszcie spełnią, bo ostatni rachunek za wodę był wyjątkowo wysoki. ;:202

Obrazek

Kasiu takie ciepłe dni służą truskawkom, szybko dojrzeją. Choć na północy i zachodzie, chyba trochę za dużo wilgoci dla truskawek. ;:218 Truskawki chyba też Karolowi zasmakują, bo w piątek ledwo czerwone poziomki pozjadał i już zabierał się za ledwo różowe truskawki. Wytłumaczyłam, że w poniedziałek zerwie, jak będą czerwone. Niestety truskawki i poziomki często uczulają, więc lepiej poczekać aż Filipek będzie miał dojrzały przewód pokarmowy.
Dalia rośnie na dawnej różance, którą zlikwidowałam, bo róże tylko straszyły. Źle rosły na piaskowej, suchej glebie. Rabata jeszcze straszy pustkami, więc wściekły róż dalii ją trochę ożywia. :)

Obrazek

Martuś miło, że wracasz. ;:168 Mam nadzieję, że już wszystko się poukładało i będziesz mogła spokojnie zająć się też ogrodem.

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, trawa Red Baron rośnie "zwarta" u Ciebie? Czy puszcza, ze tak napisze obrazowo - tu źdźbełko, tam źdźbełko...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”