Słoneczne rabaty nabierają kształtów

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty nabierają kształtów

Post »

Sabinko, z rozdziawioną buzią i wypiekami na twarzy obejrzałam każde zdjęcie, które wstawiłaś ;:167 Uczta wyjątkowa dla zmysłów, a Constance Spray to wyjątkowy okaz ;:215 Nic dziwnego, że podbiła Twoje serce.
Mam nadzieję, że Jude de Obscure i mnie wreszcie zachwyci, bo odczucia w ubiegłym sezonie miałam podobne do Elwi. Jej debiut u mnie przeszedł bez echa i jakoś mnie na kolana nie rzuciła. Teraz na dodatek widzę u niej sporo mocno podmarzniętych pędów. Coś ona delikatna :roll:
Twoja maleńka terrorystka wkrótce urośnie i dopiero zacznie szaleć z mamą na rabatach. Wygląda słodko i nic dziwnego, że podbiła serca całej rodziny ;:108
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinno :D

My tu się próbujemy tłumaczyć spleenem jesiennym, zimowym czy co tam jeszcze może dopaść ogrodnika, gdy ogród zanika (ale mi się częstochowsko rymnęło), a Ty to masz prawdziwe i jakże słodkie usprawiedliwienie nieobecności - ależ Ci zazdroszczę małej Marysi :) Niech się zdrowo chowa ten Twój kwiatuszek Sabinko.

Krokusy w śniegu wyglądają bardzo malowniczo. Twoja Lykkefund ładnie urosła, moja jakaś taka niemrawa i to chyba nie kwestia warunków, bo schneekoeniginy i syriusy, posadzone nieopodal, rosną jak dzikie, aż je muszę ciachać, żeby jakoś okiełznać to zdziczenie.

Bloga zapiszę.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piwonia też wpadła mi w oko:)Czy to może Ewelina?
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Z cyklu co słychać: w Wielki Piątek zaczęło się u nas w domu ospa party :lol: . Póki co młoda przyniosła wirusisko z przedszkola i jedynie ona dostała wysypki ( a była szczepiona) Oprócz mnie i męża nikt nie chorował więc tylko czekać aż kolejne łobuziaki zaczną się drapać.. ;:223 Sama radość..

Ogrodowo: ogromna ilość prac już za mną. Niesamowitą mamy w tym roku wiosnę. Ciepło, zimno, lato zima.. Jeszcze tydzień temu temperatura sięgnęła jedynie 2 stopni i momentami sypało tak mocno, że nie było świata widać. Taak, o śniegu mowa. A dzisiaj 22C !
W tygodniu udało mi się wygospodarować kilka godzin i wreszcie przycięłam róże. Definitywnie padło kilka odmian (min J.W.Goethe, którego najbardziej żałuję) kilka jest w złym stanie min. Jubilee Celebration czy The Wedgwood Rose.. boję się, że i one ciężko odchorowały tegoroczny luty i tylko licząc na jakiś cud zostawiłam je na rabatach - jakieś 10cm nad ziemią mają zielone łodygi, oby coś z tego było.. Co ciekawe wszystkie sadzone w tamtym roku młodziaki mają się rewelacyjnie i cięłam zaledwie kosmetycznie. Na najbliższe dni pozostało mi tylko przyciąć budleje i ograniczyć potworną Mme Plantier. Okazuje się, że niby oporządziłam cwaniarę od strony ogrodu, a za murem nieziemski busz. Mąż twierdzi żeby zostawić ludziom trochę kwiecia (tym bardziej, że za murem jest chodnik do szkoły), ale sama nie wiem czy przez to róża nie będzie słabiej kwitła od strony gdzie to ja mam na nią patrzeć i podziwiać ;:224 Zobaczymy.
A skoro o różach mowa.. w tym tygodniu powinna dojechać różana paczucha. Gdybym to ja wiedziała na etapie zamawiania, że będę miała tyle dziur po zimie..

Zapraszam na krokusy, które powoli stają się jedynie wspomnieniem.

Obrazek

Dominika, odpisałam pw ;:168

Obrazek

Mariusz, no niestety FO ma to do siebie, że im więcej oglądasz tym bardziej wydłużają się listy z wszelkimi chciejstwami. ja mam już kilka kartek w swoim notatniku. A róże... ach, u mnie jest lista nr 1 i lista zapasowa gdybym zmieniła zdanie i chciała wyrzucić coś z tej pierwszej ;:306

Obrazek

Ania, Novalis w tamtym roku też coś biedniejszy był. Musiałam go sporo przyciąć po zimie, zmęczył się żeby pędami wyjść ponad rosnące obok byliny. Niestety odbiło się to na kwitnieniu. Całe szczęście w tym roku jest już lepiej. Mimo różnych opinii o tej róży mi bardzo przypadłą do gustu. Rośnie sobie w towarzystwie Rhapsody in Blue i Artemisa. Idealnie pasuje do tego zestawienia borówek z bitą śmietaną ;:167

Obrazek

Ala, wiosna jak zwykle gwałtowna i za szybka. Krokusy mdleją w oczach. To co jeszcze wczoraj cieszyło dzisiaj już leży przekwitnięte. Oby tylko nie było powtórki z rozrywki z majowymi przymrozkami..

Obrazek

Gosia, ja mam już upatrzoną miejscówkę na piwonie.. tylko nie mogę tam jeszcze nic sadzić, bo najpierw mamy robić tam podjazd i już dostałam zapewnienie i ostrzeżenie (odebrałam to oczywiście jako groźbę), że jak wsadzę cokolwiek w tamtym rejonie to po roślinach zostanie mokra, zielona plama :shock: Tak więc muszą się kisić na głównej rabacie i przy okazji "wycinają" konkurencję w postaci lilii ;:222

Obrazek

Tulap, ja tu widzę, że sytuacja zmusi cię w tym roku do ciężkiej pracy na hektarach ;:224 :lol: Czego to się nie robi dla roślin..
Souvenir w tym roku zostałą bardzo mocno odmłodzona. Wycięłam dwie najstarsze łodygi, sporo podmarzniętych badyli, a resztę tylko kosmetycznie i to co się dało zakulkowałam, to co było zbyt krótkie rozprowadziłam na podporze w poziomie.. Do tej pory cięłam Doktorka bardzo oszczędnie. Tylko konieczne suszki plus mocno wyeksploatowane łodygi ;:108

Obrazek

Beatka lejesz miód na me serce ;:196 ;:196

Obrazek

Elwi, tak jak napisała Bona upatrzona przez ciebie piwonia to Ewelina.
Jude jest u mnie trzeci sezon.. tzn w monecie robienia zdjęć to był drugi sezon. W pierwszym roku wydała zaledwie 3 kwiaty. Nie było mi do śmiechu tym bardziej, że w niektórych ogrodach widziałam na co ją stać. Ale nie było tego złego. Wzięła się za budowanie krzaczka i latem 2017 pokazała klasę. Piękne, bardzo zgrabnie ułożone kwiaty ( nie zwieszają się jak u większości austinek) cieszyły praktycznie do jesieni. W tym roku musiałam ją odrobinę mocniej przyciąć, ale mam nadzieję, że szybko nadrobi.
Dzięki za porady blogowe.. szczerze to przepisy miały być takim urozmaiceniem.. właśnie z racji tego, że nie czuję się żadną wyrocznią kulinarną i nie chciałabym żeby ktoś pomyślał, że za taką się uważam.. Od jakiegoś czasu mam znowu wielkie parcie na pieczenie domowych chlebów, bułek, ciast drożdżowych, dlatego wrzuciłam kilka sprawdzonych przepisów.. Poza tym, nie ma to jak dom o zapachu świeżo upieczonego chleba na zakwasie.. mniammmm...

Obrazek

Dorotko, ja to mam takie tempo, że zanim powrzucam wspominki z tamtego sezonu to zaczną już kwitnąć tegoroczne różyce ;:306
Jude w pierwszym roku też nie była jakimś wielkim obiektem westchnień. Pisałam już Elwi, że wydała 3 kwiaty.. Chyba o to żebym odhaczyła zgodność odmianową ;:224 Co do delikatności.. chyba faktycznie to jedna z tych wrażliwszych.. ale warto się pomęczyć ;:108

Obrazek

Sylwia, widziałam, że i ciebie wycięło na zimę. Mój "powód" powolutku daje dychnąć, chociaż czekam z utęsknieniem na raczkowanie.. Poraczkuje do rodzeństwa i wtedy to już mama może zalewać kawkę ;:306
Lykkefund słabo rośnie? Moja dopiero w drugim roku zaczęła. Już myślałam, że to jakaś felerna sadzonka mi się dostała. Aż tu pod koniec sezonu numer dwa wypuściła dwa batogi na ponad 2m. W tym roku liczę na zjawiskowe kwitnienie. Może i twoja potrzebuje czasu..

Obrazek

Bożena, witaj u mnie :wit Twój zmysł ogrodniczy dobrze ci podpowiada. Piwonia to właśnie Ewelina. Już pięć lat sobie u mnie rośnie, ale dopiero od dwóch oszałamia kwieciem. Tej to mogę dać się rozrastać w nieskończoność :lol:

Obrazek

Pytanie na odchodne. Czy ktoś już dostał paczkę z Lilypolu??
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Sabinko :wit

Krokusy a właściwie gęstwina ukazała się moim oczom,cudny widok,dobrze,że uwieczniłaś to w swoim aparacie :uszy
Różana paczucha? Uwielbiam takie paczki...gdzie zamawiałaś i jakie odmiany? ;:oj
Z Lilypolu nic nie zamawiałam,coś ostatnio mi podjada lilie,mam ich coraz mniej ;:222
Dużo zdrówka i siły na przetrwanie ataku ospy :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, w tym roku bardzo nietypowo zamawiałam w Rosa Ćwik. Pierwszy raz będę miała sadzonki z tej szkółki, a to za sprawą piękności o imieniu Herzogin Christiana - no musiałam ją w końcu mieć ;:oj A że jednej roży nie opłaca się zamawiać ;:173 więc dorzuciłam Wellenspiel, Madame Anisette i Schloss Etuin. Bardzo jestem ciekawa jakości krzewów ;:224 Miałaś może kiedyś zamówienie od nich??
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Witaj Sabinko!
Znam troszkę Twój ogrod, nieustannie zachwycał się różami, też się czaję na Herzogin Christina, poczekam jeszcze sezon to może odrobinkę stanieje
Jestem takim cichym podczytywaczem wątków, szczególnie tymi z różami, zimą rzadko zaglądam bo mam też inne hobby, ale wiosną ciągle podglądam piękne ogrody
Córeczka urocza i slodziutka :D
Piękna dziewczyneczka... :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Sabinko piękne łany krokusowe ;:215 Ja też czekam na paczuchę ale z F. z R.Ć zamawiałam nie raz i zawsze były ładne sadzonki ;:108 Po ostatnim zamówieniu w L. lilii już nie zamówię :roll: zresztą mam pod nosem fajny cebulowy ,więc odbieram osobiście a cebule ładne i zdrowe ;:333 Słonko mocno świeci kwitnie forsycja ,więc prace idą pełną parą ,a ja cię podziwiam że przy maluszku ty już jesteś taka obrobiona ;:303
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale piękne łany ;:oj Co to będzie za kilka lat..
Szczepienie na ospę? Pierwsze słyszę, za moich czasów to było tak-jedno dziecko łapie, zaraża znaczną część okolicy, się wszyscy wychorują i spokój.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Piękne zdjęcia krokusów ;:167
Oj chyba na leżąco je robiłaś :lol:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Sabinko, bardzo pięknie zestawiasz te krokuski, poza tym takie gęste kępy wyglądają pięknie!
Kotek jako rabatowa ozdoba świetnie się sprawdza, a w chłodniejsze wieczory dogrzeje też kolanka- zdecydowanie jestem bardziej za taką ozdobą, niż jakimiś figurkami (choć i one bywają piękne). Wy, kobitki dotknięte Różaną Chorobą, to mi się tak kojarzycie z Śpiącą Królewną, której zamek te różyczki całkiem porosły- fakt, jak tak oglądam to róże są przepiękne, ale przecież w głębi swojego ciernistego serca są to potwory, nieustannie drapią rękę, która o nie dba i karmi. ;:224 I wszystko im wybaczacie, jak zakwitną! Ja chyba jestem bardziej pamiętliwa, bo lubię sobie popatrzeć- ale na Waszych zdjęciach ;:215
Moja córcia też miała to szczepienie, ponoć to trochę jak z tym szczepieniem na rotawirus- może zachorować, ale przejdzie łagodnie. Mam nadzieję, że choróbsko już Wasz dom opuściło albo czym prędzej opuści, zdrówka dla dzieci a dla Ciebie słonecznego sezonu ;:3 ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko krokusy słoneczne popodziwiałam szczególnie. ;:oj Zapełnienie miejsc po stratach różanych łatwiejsze, niż się nam wydaje. Chyba masz niedaleko szkółkę różaną, zawsze możesz coś ciekawego wypatrzeć. :D
Ospy nie zazdroszczę, tylko Marysia trochę za mała. ;:202 Jeszcze pamiętam u siebie, jak ubierałam młodszego po chorobie do przedszkola, a jak rozebrałam piżamę starszemu, to właśnie miał wysypkę. Sześć tygodni zwolnienia. ;:173
Blog :uszy
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Sabina, niesamowicie wyglądają rabaty krokusowe. No cudnie po prostu ! nie mogę się napatrzeć ;:180
Ze smutkiem czytam o różach, zwłaszcza o Jubilee. Wiesz, że ja ją kupiłam dzięki Twojemu kuszeniu. I posadziłam je (2 szt) przy białej kratce :oops:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko co roku upajam się Twoimi krokusikowymi zdjęciami. No nikt im nie robi takiej sesji jak Ty. ;:167
Muszę napisać, że i u mnie Jude nie popisał się w pierwszym sezonie. Zakwitł co prawda dwa razy, po trzy kwiaty ale jakoś niemrawy był. A może i to, że nie miałam okazji dokładnie obejrzeć kwiatów, bo akurat złośliwiec otwierał je gdy ja wyjeżdżałam, spowodowało, że nie mam ochów w jego temacie.
Żal mi przeogromnie, że Jubilee tak źle znośna zimę. I to akurat u Ciebie, gdzie to jedyny ogród, w którym wyrosła na różanego potworka. U mnie jest strasznie mizerna. Zaczyna trzeci sezon a wygląda jak świeżo posadzona. :roll:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Piękne masz te łany krokusów ;:215 . Myślałam żeby powiększyć ich ilość u siebie ale przy takich upałach u mnie przekwitły w kilka dni ;:222 . Ech ;:131 . U Ciebie pewnie też już są tylko wspomnieniem ale zdjęcia cudne ;:215 . Pozdrawiam :wit .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”