Storczyki Mirki

Zablokowany
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Mirki

Post »

Mireczko zatem wszystkiego najlepszego my tutaj Tobie życzymy ;:4 , a pochwal się nam szybko prezentem, bo my tu okrótnie ciekawe jesteśmy :shock: .
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mireczko gdzie zdjecia prezentowych roslinek. Czekam niecierpliwie ;:173
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Tak się zapatrzyła na te swoje nowości, że o Bożym świecie zapomniała ;:oj
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No dobra już dłużej nie będę Was trzymała w niepewności przedstawiam moje super prezenty
Cattleya Sonia Altenburg
Coelogyne cristata
Massdevalia coccinea
Rossioglosim
Encyclia mariae
Restrepia species
Dendr. Aphyllum/pierardi
Dendrobium moniliforme
Dendrobium amethystoglossum
Dendrobium loddigesii
Dendrobium Victoriae Reginae
Dendrobium tortille

Obrazek

Catt. Iwanagara kończąca kwitnienie płatki zupełnie jasne

Obrazek

Obrazek

Dtps. drugi pęd kwiatowy mam nadzieję ,że widać :)

Obrazek

Dziewczyny ja nie przypuszczałam ,że tych prezentów będzie aż tyle szt, każda z nas ma takiego św Mikołaja pewnie .

Luisa no powiem Ci ,że jest coraz większy problem z upchaniem tej całej menażerii w domu , na maluchy mam 6 podwieszanych koszy w wykuszu no i mam trochę parapetów ale to wciąż za mało, szkoda ,że nie są plastyczne ;:223

Asiu dziękuje za info w sprawie wełnowców , Provado już nie ma ale jest ,,zamiennik" Lizetan Plus do kupienia w Niemczech (i u p.Marioli) czekam na przesyłkę.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne prezenty, ciekawe będzie ich kwitnienie. No właśnie nie każda ;:224 A chciałaby się ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze super prezent a jak ilość i różnorodność ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mireczo wszystko śliczne. :D Napisz prosze co jest na pierwszym planie w tej duzej przeźroczystej donicy czy to coelogyne i to maleństo po jego lewej stronie. Niestety nie wszystko potrafie po lisciach rozpoznac :(
Ivanagara mimo iz wyblakla i tak mi sie podoba i doritanopsis tez bo tak ogolnie to ja bardzo lubie fioletowe kwiaty.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mireczko, pięknie zadbałaś o nowości ;:63
Wszyscy będziemy Ci sekundować w opiece nad nimi i poczekamy na kwitnienia. A maleństwa też potrafią czasem zaskoczyć :)
Póki co, niech pięknie przyrasta "baza" i uzbrajamy się w ;:170 cierpliwość :)
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35

Post »

Witaj :wit

Znalazłem ciebie i na tym forum. Fajnie zobaczyć twoją tak różnorodną kolekcję. Na tamtym forum tyle nie pokazywałaś ;:131
Pozdrówki Michał
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka a powiedz mi jaką Ty technikę hydroponiki stosujesz? Jakieś specjalne doniczki ? Podłoże?
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko ze zdziwieniem przeczytałam,że u Ciebie nie sprawdziło się hydro ?
Może jakieś błędy, może nieodpowiednia pora przenoszenia (ja tak straciłam angr. sesquipedale) napisz proszę coś więcej bo mnie to zaintrygowało.
Moje uprawiam (za miesiąc będzie 2 lata) i z ponad 100 storczyków które posiadam straciłam może (max) 5 .
A rosną i kwitną bez problemu.

Kasiu sorry za tempo odpowiedzi , to jest coelogyne cr. i dendr. tortile.

Asiu ;:oj Trochę to potrwa ale jak już zakwitną to mam nadzieje będzie co podziwiać :)

Michał jak dobrze poszukasz to jeszcze na jednym znajdziesz ale tam jest bardziej ogród.
Tu mam swój watek i większy sentyment do tego forum.

Marta Najpierw robię dziurki w transparentnych doniczkach narzędziem zrobionym przez M

Obrazek
Przesadzam roślinkę do wymoczonego wielokrotnie keramzytu , kupuje (ten o którym pisał Michał )o nazwie Plagron nalewam ok 3-4 cm wody do osłonki lub podstawki i uzupełniam jak wypiją,
te które stoją na zimnym parapecie są przelewane raz w m-cu (delikatnie)

A tak wygląda

Obrazek

Nie nawożę kiedy są w domu -tylko w okresie letnim kiedy są w szklarence opryskuję nawozem.
Jak masz jeszcze jakieś pytania, pisz chętnie odpowiem o ile będę potrafiła.

Ja zaczynałam przenoszenie od zwykłych hybryd, po jednym z dusza na ramieniu ,że padną, byłam święcie przekonana ,że się utopią ,kiedy się okazało ,że im to odpowiada stopniowo ,,ukamienowałam" wszystkie :;230 .
Na prawie jak już wcześniej pisałam to jeden dtps jest w korze bo kwitnie więc czekam jak skończy, 1 psychopsis bo tez ma pąki, jedno angraecum (bo mam wątpliwości czy to im odpowiada) jedna cattleya i chyba jeszcze jakieś 2-3.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35

Post »

Cattleye uwielbiają hydro i szybko przyrastają w kamykach ;:333 Natomiast co do Angraecum to jest problem. One strasznie nie lubią przesadzania ani ingerencji w korzenie. Po przesadzeniu protestują przez kilka lat. Więc tutaj nie wiedziałbym czy podjąć się takiej próby ;:218 Może gdyby odrazu po za kupie ją przesadzić, to by nie walnęła focha ;:218
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow Twoje narzędzie do robienia dziurek wygląda jak jakieś narzędzie zbrodni :;230 chociaż ja nie lepsza bo używam noża tzw "tapeciaka".

Czyli widzę, że podobnie praktykujesz hydro jak Michał. Też mam teraz takie wątpliwości jak Ty miałaś przy przenoszeniu do hydro, więc pewnie teraz jednego czy dwa tak przesadze i zobaczę jak mi się to będzie sprawdzać. Jeśli się zdecyduję na hydro to przenoszenie i "ukamienowanie" pewnie rozłoży mi się na parę lat ;:333
A jeszcze pytanie. Czyli te co masz w osłonkach to tylko dajesz wodę na dno i nie namaczasz ich czy tam przelewasz ?
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta
Wierz mi ,że jak już zaczniesz przenosić i zobaczysz efekt :shock: to nie potrwa to latami .

Wiedziałam ,że o czymś zapomnę napisać i tak się stało.
Od wiosny do jesieni (a te co na parapetach z kaloryferem) woda jest w osłonkach cały czas, dodatkowo raz w m-cu przepłukuje woda z kranu wszystkie storczyki (te na zimnych parapetach jak już wspomniałam delikatnie). Wody do osłonek używam z dzbanka Brita. Deszczówki u mnie brak.
Moje narzędzie Ci się nie spodobało :;230

Michał masz rację nawet cattleye i pokrewne zaczynają u mnie kwitnąc (w hydro) bo wcześniej za nic nie mogliśmy się dogadać ;:124
Angr. zostawiałam w tradycyjnym podłożu po tym jak jedno straciłam wspomniane wcześniej (sesquipedale)które było przestawione jako młoda roślinka i tez nie dało rady. Z
Z moich obserwacji super się czuja dendrobia w tej formie uprawy.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MirkaS pisze:Marta
Wierz mi ,że jak już zaczniesz przenosić i zobaczysz efekt :shock: to nie potrwa to latami .
Kurczaki no to żeś mnie teraz zintrygowała ;:129
No i jak piszesz to widzę, że takiego zachodu nie ma z podlewaniem... hmmm jak tylko ja i moje dzieciaki wyzdrowiejemy to przesadzę pierwszego żeby się zrelaksować ;:138
Odnośnie narzędzia to ciekawe rozwiązanie, bo ładne otworki robi a nie jak ja swoim "tapeciakiem" :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”