Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu, Ty zdaje się masz pnącą Maritim... powiedz mi jak Ci się sprawuje ?... da radę w pełnym ostrym słońcu ? i na dodatek przed altaną ?
Szukam alternatywy dla Rosarium U. która mnie strasznie drażni z tym jej potworowatym pokrojem i niekorzystnym działaniu ostrego słońca na nią... już sama nie wiem co mam zrobić...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GABI "pnąca" Maritim w tym roku jest rabatowa ;:222 nie osiągnęła nawet 1m ;:174 Wydaje mi się ,że w ciepłe zimy jakie były ostatnio to byłaby pnącą .Niestety wiosną musiałam ciachnąć do ziemi i nie umie się pozbierać.Tam gdzie ja posadziłam słonko miała do 14 jednak nie zauważyłam ,żeby miała przypalone kwiaty .Wiesz co posadź sobie w to miejsce piękną hortensje one kochają słonko i nie trzeba będzie sie denerwować .U mnie teraz parę pędów RU chwyciło mączniaka i też sie denerwuje,bo tylko zielsko, a kwiatów niet. Musiałabym całkowicie usunąć tuję ,żeby miała więcej światła i powietrza, jednak zaś będzie ją przypalać tak jak u Ciebie .Ufff burza nadciąga flesze błyskają
KRYSIU Ty u mnie, ja u Ciebie przyciągamy się telepatycznie :) Oczywiście usunęłam tego drania nie ma innej opcji.Widziałam Twojego liliowca JPII też śliczny. Każdego roku biedna języczka nie ma szans na cudne liście one są szybsze ;:222 a wolałabym nie mieć kwiatów tylko te wielkie błyszczące liście .
ANIU nic specjalnego nie daje różom .Wiosną dostają po łyżeczce siarczanu magnezu i potasu oraz po garści w zależności od wielkości róży większe dostają 2 garści granulowanego obornika .W tym roku nie wszystkie dostały po łyżce Astvitu tylko te naj,naj ;:167 Zawsze miałam gołębio kurzy nawóz niestety w tym roku go brak skończyło się .Był czas ,ze dostawały końskiego obornika też się skończył. Przede wszystkim ciecie i to niskie, bo wtedy najlepiej się rozkrzewiają, jednak trzeba dłużej czekać na kwiaty jednak sie opłaca .Zauważam to po moich różach ,że nie można żałować im cięcia i dodaje im wigoru Jedna zasada ciąć ,ciąć, ciąć .Są kompleksowe granulowane nawozy, ja jednak wolę obornik

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Połączenie hortensji z werbeną jest bardzo miłe dla zmysłów ;:63 Baaaardzo mi się podoba.
Clair Marshall ma piękne kwiaty, z ciekawością sobie na niego zerknęłam, bo zwolni mi się miejscówka i szukam czegoś odpowiedniego. Sporo różyczek teraz kwitnie w Twoim ogródku ;:oj Chyba dalej masz cieplej niż u mnie.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Widzę Jadziu ,że u Ciebie pięknie kwitnie Anisade , a moja w tym roku jest leniwa , tak słabo kwitnie i buduje krzaczek , zobaczymy w przyszłym roku , może za nisko przycięłam , chciałam by miała ładny pokrój krzaczka ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, różyczki pięknie powtarzają a Clair Marshall ;:215 Wprost oczu nie mogłam od niej oderwać. Ma nie tylko śliczny kolor, ale i kształt kwiatu ;:333
Mam jeszcze pytanie o jeżówki, które widziałam u Ciebie na jednym ze zdjęć. One rosną w donicy. Czy to na stałe, czy na zimę pójdą do gruntu?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze musiałam się wyłączyć, bo tak waliło, a szkoda kompa.Teraz dalej pada :heja wreszcie roślinki będą zadowolone,oby tylko liście w szybkim tempie nie były całe w piegach ;:224 .Dopiero dzisiaj sporo zainfekowanych oberwałam, Cardinal też ma ich trochę to samo Jacqueline, jednak najwięcej Doktorek spod pergoli jest prawie golusieńki i na dodatek bez kwiatka tego jeszcze nie było .Wydaje mi się ,że coś podupada na zdrowiu ;:174 Jednak zobaczymy wiosną nie ma co się na zapas martwić
DOROTKO moje jeżówki wszystkie są w doniczkach zauważyłam ,ze tam sie mają dobrze i nawet namnażają .Doniczki stoją na glebie leciutko wkopane .Miałam juz w ubiegłym roku jedną doniczkę nie zabezpieczoną nawet kopczykiem .Przeżyła bez szwanku a w glebie dawno by jej nie było z tego wywnioskowałam ,ze nie mam ich co sadzić do gruntu bo nie przeżyją.One potrzebują więcej wody, a to co dostają to mało dla nich, a tak podlewam bezpośrednio w doniczkę .Straciłam ich zbyt dużo, wiec teraz dbam o nie szczególnie, a nie wiedziałam dlaczego tak sie stało dopiero teraz sie przekonałam .Człek wciąż się uczy, to samo z Austinkami doszłam do wniosku patrząc na Twoje królowe tak ukwiecone i zadowolone ,że moje mają mało wody.Dlatego każda dostanie butelkę dodatkowo ,żeby się nie wysuszyła ;:224
TERENIU moja Anisade ma juz swoje lata i tnę ja nisko, a ona odwdzięcza sie pięknym kwitnieniem już drugi rok.Kiedyś oszczędnie podchodziłam do wszystkich róż szkoda było mi ciąć .Jednak to był błąd .Zresztą tegoroczne róże musowo były cięte nisko a ona jest niziutka w tym roku w ubiegłym była wyższa lecz może to ze względu na suszę
IWONKO mnie też przypadło do gustu to połączenie Werbeny rosną w kamyczkach na chodniku przy samej krawędzi rabatki .Tak się wysiały wiec nie ingerowałam w ich wzrost.Bardzo lubię patagonki zresztą hastaty które też wysiały sie w kamyczkach są niższe i mają inny pokrój, a tam przecież nie podlewam i zero jedzonka i to im odpowiada mają więcej kwiatostanów i w dodatku ładniejszych .Te na rabatce były wysokie z bukietem kwiatów te są inne. Claire warta miejscówki za całokształt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jadziu :wit
Dziękuję za rady, co do róż. Wszystkie sobie skrzętnie zapisałam.Na przyszły robię wszystko wg, tych wskazówek.Dzięki ;:196
Róże jak zawsze masz prześliczne.
Floksy też śliczniaste, żywe kolorki.:D
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu ja swoje wiosną wszystkie cięłam nisko i jestem zadowolona , ale ona nie jest taka , jak była w kwitnieniu rok temu.
Zawsze u Ciebie podziwiam JPII , I teraz W . widziałam ją w realu jest p piękna , chyba trafi do mojego ogrodu. pozdrawiam ;:3 ;:168
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu cudownie kwitną Ci różyczki ;:215 ;:215 dla mnie wszystkie przepiękne ;:333
Floksy śliczne a ten zapach ;:63
Werbeny i u mnie się wysiewają i rosną wszędzie .
Nareszcie mi podlało porządnie - w nocy też miałam burzę :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dzięki Jadziu za odpowiedź i zaraz proszę o następną...
Jak Ci rośnie Anisade ?.. kupiłam ja u nas w sklepie w donicy, ale nie wiem czego się spodziewać...
Werbena warta uwagi... ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas tez minimalnie jeszcze od czasu do czasu kropi, ale niech tam mnie to nie przeszkadza, dlatego siedzę w domu .Byłam tylko wyzbierać rano oślizłe draństwo znów sporo mi ich wlazło do kompostownika i myślały ,że się przede mną schowają ;:185 .Nie ma takiej opcji już znam wszystkie ich kryjówki i skutecznie sie ich pozbywam .Jednak niedługo znów pójdę zajrzeć, bo z pewnością znów ich trochę przybyło

GABI Anisade mam od 2011 i dopiero drugi rok jak jestem z niej zadowolona .Zamyślałam już nawet ,żeby ją wytransportować i chyba to wzięła sobie do serca .Możliwe ,ze pomogły jej w tym ciepłe zimy jakie były, bo i w tym samym roku Schwarze Madonna też sie zmieniła nie do poznania. Mam nasionka Werbeny patagońskiej może chcesz a z Hastaty mogę zebrać mam różową, białą i liliową.
TERENIU niby ładnie rosną, tylko z kwitnieniem w tym roku na bakier, bo po zimie nie mogą się odnaleźć.Fresja każdego roku była taka wysoka i ukwiecona, a w tym roku szału nie ma ;:174 Burgunda musiałam posadzić w donicę, bo prawie mi zmarniał ;:174 Teraz powoli odbudowuje swoje zdrowie i próbuje zaskoczyć, jednak w tym roku bez kwiatka.To samo z Princem de Monaco też odbudowuje krzaczek i jakoś dzielnie walczy.Dzisiaj jak byłam rano w ogródku musiałam podeprzeć pięknie ukwiecony pęd Claire, bo pod ciężarem przemoczonych kwiatów o mało by się wyłamał.Cieszę się ,ze i Tobie porządnie podlało
TERENIU [inka52] JPII mam dopiero od lata ,ale już jakiś czas na niego polowałam bo widziałam go parę lat temu w realu i wąchałam te cudne kwiaty .Wreszcie przez przypadek go wypatrzyłam jadąc po inne róże więc musiałam z jednej zrezygnować na konto JPII
ANIU trzeba przed wiosną porządnie zaostrzyć sekator to najważniejsze i bez sentymentu podchodzić do krzewów. One odpłacą to z nawiązką sama się o tym przekonałam nawet w tym roku .Pęd ,który myślałam ,że coś z niego wyrośnie i tak musiałam ściąć i po co mi było tyle razy podchodzić do tego samego krzaczka :wink: Lepiej raz a konkretnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jadziu pytałam o perowskią jak wysoko u Ciebie rośnie bo u mnie taka bida aż strach. I teraz już wiem dlaczego ...bo ją trzykrotka podjadała :evil: Tak ją oplotła swoimi mackami, że się dziwię że w ogóle żyje. Od razu wykopałam całość i posadziłam perowskią do doniczki dopóki znajdę odpowiednie miejsce.
Dzięki ;:196
Masz bardzo kwitnąco w ogrodzie i na pewno pachnie równo no a po deszczu roślinki się wzmocnią.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

O mieczyk abisyński ;:oj a gdzie się moje podziały ?? ani jeden nie zakwitł ;:223 dobrze że mi przypomniałaś muszę je zaznaczyć żeby jesienią wykopać bo potem zapomnę .
U mnie też jeszcze teraz troszkę siąpi delikatny deszczyk ale mogło by jeszcze popadać .
Cardinal Hume ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TERENIU swoje mieczyki abisyńskie sadzę do donicy i potem z donicą chowam a wiosną czyszczę i daje nowej ziemi i wiem ,że mi sie nie zgubią Juz nie siąpi jednak bardzo się ochłodziło i trochę martwię się o moje pomidory i papryki
ELUSIA już dawno zrezygnowałam z trzykrotki .Jak dla mnie zbyt ekspansywna to samo zwykła tojeść kropkowana czy serduszki.Oczywiście rosną pod płotem, lecz wciąż je wykopuję przy każdej okazji.Jedynie variegatowa tojeść sobie rośnie w jednym miejscu i nie łazikuje.Brrr zrobiło się zimno, a jeszcze wczoraj szło sie upiec ;:224 Jak tu być zdrowym przy takich anomaliach trza się suplementować czosnkiem to najlepszy antybiotyk

Obrazek

za chwilkę znów zakwitnę tylko zbieram siły :wink:

Obrazek

nie mogłam się oprzeć ,żeby rano nie zrobić sesji moim roślinkom

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Czarna Madonna jaka piękna w kroplach wody ;:oj
Nie mogę narzekać na upały. W tym roku było takich raptem kilka dni, a od trzech prawie ciągle pada. Dzisiaj trochę mniej, ale w tygodniu też ma być mokro. Mieczyki abisyńskie już kolejny rok jakieś chore, mimo że zmieniłam cebulki. Kwiatów nie widziałam, a tak je lubię.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”