Działka Wiślanka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka Wiślanka

Post »

Wyglądałby pięknie. ;:333
Widziałam też gdzieś w błękitach i też było fajnie, pomalowanie na pewno ożywi domek i da mu drugie życie.

.....zaczęłam żyć bardziej w symbiozie z przyrodą a nie że człowiek to pan i Władca....

I to też jest moja dewiza, więc witaj w klubie. ;:304
Sami jesteśmy częścią natury, więc walka "z sobą" nie ma sensu. :D
A o ile przyjemniej żyć w symbiozie, ileż wtedy więcej się wokół nas dzieje.
Obserwacja braci mniejszych daje mnóstwo przyjemności z pożytkiem dla nas i roślin.
Podniesione grządki są super i wcale nie muszą mieć pół metra wysokości.
Może na początek zrób "na jedną deskę" zostawiając po bokach wyższe słupki a potem w następnym sezonie dołóż następną.
Tak będzie też łatwiej zapełnić je ziemią a już chwasty nie będą wchodziły na grządki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W błękitach to była pierwsza mysl z czerwonymi dodatkami, :idea: ale Rodzice mają wlaśnie w tej tonacji, troche nie chcę kopiować pomysłu ;) lecz nadal zostac w stylistyce skandynawskiej.
To co napisałaś jest naprawde inspirujace i przede wszystkim - prawdziwe. W warszawie obok tego ogrodu gdzie ja mam dzialke, jest tez ogrod Wirnik ostatnio. Opisany w Dzialkowcu, ktory slynie z ekologicznej uprawy dzialek, wszyscy tak robia, to. Lesny ogrod pelen zycia nie tylko ludzi ale wszystkiego. A jaki jest piekny, bujny i dorodny. Nawet sa na nim lekcje dla szkoł. Tylko tam rzadko kto chce dzialke sprzedac, sami pasjonaci.

Dziekuje za zaproszenie do Klubu naturalnego ogrodnictwa. ;:4 Postaram sie nie przyniesc wstydu ;)

Bardzo dobry ten pomysl z wyzszymi slupkami! Dziekuje! ;:180
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Pieniek pod poidełko w zupełności wystarczy. Ja jedno mam nawet postawione prawie na ziemi i ptaki chętnie z niego korzystają. Nie tylko piją z niego wodę, ale zażywają w nim kąpieli. Najważniejsze by stało w pobliżu drzewa lub krzewu,a nie "na środku placu apelowego". Ptaki lubią najpierw z gałęzi poobserwować czy jest bezpiecznie i dopiero wtedy zlatują, napiją się i lecą dalej.
Rzadko czytam działkowca, ale spróbuję znaleźć ostatni numer. Taki ogród jak Wirnik to skarb. U mnie na ROD "każdy sobie rzepkę skrobie" i trudno się dogadać, chociaż ogród jest niewielki.
Takie wzniesione rabaty wcale nie muszą być wysokie. A jeśli skrzynie są dość wysokie ( jak np. u mnie) to na dno daje się kartony, ściętą trawę, gałęzie i dopiero podłoże. Nie pamiętam już, ale chyba 2 worki ziemi tam wsypałam. Chciałam w tym roku wymienić całą ziemię - nie zdążyłam przed rozpoczęciem wegetacji i musiałam przełożyć tę operację. Może za rok się uda :wink:
Bardzo mi się podoba ta czerwień...U mnie niestety każdy element drewniany jest w innym kolorze :oops:
Programy ogrodnicze na Domo+ też oglądam namiętnie. Polecam.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zrobimy poidło z pieńka i talerza z gliny... Moze pod perukowcem?
Ostatnio ic nie pisze bo nie dociersm na dzialke. Powodem sa warunki. Pogodowe g bezchmurne niebo i palace slońce. Okazalo sie ze do 15 nie ma tam. Dl anas cienia. Nie wzielam tego pod uwage kupujac.... Drzewa sa z tylu i cirn jest na sciezke. A ja ostatnio bardzo zle znosze takie przebywanie w pelnym sloncu. Planujemy jakls zacienic ogrodek... Zapewne parasolem, tylko chcemy kupic wielki a to wymaga kasy i zakupu.

Moze przyjda dni z kilkoma chociaz obłoczkami na niebie to będę chodzic, bo kolejne zakupy zrobione g widly nozyce do iglakow, nawet nowy pistolet do podlewania.

Moj S. Pieknie skosił trawe - byla na stanie podkaszarka zylkowa i wystarczylo.

Teraz wyjezdza na kilka dni i bedziemy sami a wczoraj mialam znow flaka w kole od wozka no i tak jakos dotrzec na dzialke nie mozemy....

Szykalam tego pisma Gardeners... Ale na razie nie widziałam....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może na początek wystarczy Ci żagiel uszyty z materiału z odzysku albo niewykorzystany w domowych "na zaś".
Łatwy w uszyciu i zawieszony na okolicznych drzewach dałby spory kawał cienia.
Poza tym można go przenosić i zawieszać na wbitych w ziemię palikach. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Nowy nr Gardeners World powinien być w połowie czerwca, ten poprzedni jeszcze powinien być dostępny. Musisz szukaś w jakiś lepiej zaopatrzonych kioskach lub księgarni Empik.
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Na mojej działce ustawiłam pawilon ogrodowy (handlowy) o wymiarach 3m x 3m. Ma dach z wytrzymałego materiału i składany stelaż mocowany szpilkami i śledziami. Można taki kupić za ok 200 zł. Lepszy jest biały niż kolorowy. Nie płowieje i przez kilka lat wygląda jak nowy ;:215 .
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć dziekuje za rady!

Ostatnio ieczesto bylismy na dzialce z powodu upalow, byla tam patelnia i nie wytrzymywalismy. Jezdzilismy po 18...
Ale ostatnio trzeba bylo sie wziac w garsc i zaczac bywac.
Moj S. Kupil nam wielki parasol, a po. Podstawke zjezdzilismy pol Warszawy.... ;) w koncu dotarla... Na dzialke przywieziona wagonikiem (bo byla b. Ciezka)
Dzis mala inauguracja parasola i grilla.... Wszystko sie udalo. Stasiowi najbardziej smakował ananas z grilla....

Wycielismy tez trzy krzewy w dziurach po ich nasadzilam troche kwiatow oraz dynie cukinie pomidorki i ziola....

Jak juz zaczelam sadzic to mi sie zachcialo i kupimy ziemie, obornikiem na grzadki... Do jesieni wszystko przygotujemy a od nowego sezonu bedziemy sadzic....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za fotki do gory nogami ale jeszcze nie ogarniam nowego smatrfona (to moj pierwszy po przesiadce z nokii klawiszowej ktora padla.... Wiec nie wiedzialam ze trzeba go trzymac w okreslony sposob aby fotki sie nie robily do gory nogami).... Wybaczcie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzę, że oficjalne otwarcie już za wami. ;:138
Było wszystko co potrzeba a grilowana potrawa wygląda bardzo smakowicie.
Parasol pewno zdał egzamin i ogólnie było miło. :D
Staś widać też zadowolony i tak trzymać proszę. ;:172
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Widzisz, jak zaczniesz to ciężko będzie skończyć. Warzywnik dobra rzecz, zwłaszcza przy Stasiu-własne warzywka są super . Prażące słońce ostatnio dało się we znaki, dobry pomysł z parasolem , jeszcze tylko basenik i dla dziecka raj.
misssun
50p
50p
Od: 1 cze 2015, o 11:11

Post »

przyciągnęło mnie ogrodowanie z maluchem :) też mamy słoneczne problemy i ratujemy się parasolem, będę zaglądać jak Wam idzie
Sandra, Malinkowo
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło Cię w końcu zobaczyć po wielu latach wirtualnej znajomości.
Fajnie, że się odezwałaś bo zaczęłam się zastanawiać co się dzieje. W wersja optymistyczna była taka, że działka pochłonęła Cię na dobre i brakuje czasu na FO. Widzę,że na rozpoczęcie sezonu była prawdziwa uczta. Na białym obrusie.
Łączę się w bólu "walki" z nowym telefonem. Od kilku dni mam to samo ;:224 Jak dotąd jedyny plus wymiany to, że ten nowy ma znacznie lepszy aparat :;230
Ciekawa jestem jakie kwiaty posadziłaś...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ago - bardzo podoba mi się Twój pomysł na odmalowanie domku.
A co tam u Was słychać? Dawno Cię nie było!
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Ale śliczna ta wasza altanka, a jak ją jeszcze pomalujecie to już będzie "cud miód i orzeszki"
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam nadzieję, że to w końcu Aga się pokazała...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”