Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Jolu u mnie też nalot mszyc,już raz zostały róże popryskane Topsinem. W tym roku mają ciężko,kwietniowe przymrozki dały popalić,niektóre są takie biedne.Wczoraj nie wytrzymałam i zamówiłam algi,będę wzmacniała ;:108
Powojniki,które pokazujesz bardzo fajne,jak spotkam to dokupię sobie tego Marca ;:108

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, Shirofugen kapitalna ;:215 Kwitnie na bogato aż miło podziwiać. Tunel jak się patrzy, a na samą myśl o własnych pomidorkach aż ślinka cieknie ;:152
U mnie ostatnio też z czasem krucho i na razie nie zanosi się na poprawę. W piątek wybywam na tydzień naładować akumulatory, bo ostatnio zmartwień bez liku i muszę od wszystkiego odsapnąć i się wyciszyć.
;:196 i do popisania ;:100
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu clematisy pięknie zaczynają Ci kwitnąć :) moje też powoli ożywają hehe, Shirofugen obłędna, wygląda niesamowicie ;:138
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aneczko, Maidwell Hall śliczny, choć na zdjęciach z netu wydawał mi się bardziej błękitny niż był w rzeczywistości. Zobaczę jak zakwitnie w przyszłym roku. Teraz czekam na pozostałe powojniki, pąków jest sporo i jeśli nic się nie napatoczy to powinno być co oglądać ;:333
Niestety nie obyło się bez strat, tradycyjnie uwiąd dopadł Józefinę, na szczęście ma ona jeszcze dwa pędy więc może w końcu w tym roku uda się zobaczyć jej kwiaty na żywo...

Monia Shirofugen już przekwita, ale teraz ma bardzo intensywny, różowy kolor, po prostu rewelacja ;:167 Zdjęcia poniżej. Upoluj ją koniecznie. Kanzan mnie za to rozczarowała, mam ją drugi rok i jak na razie to w liście idzie, może z dwa kwiaty miała :roll:

Aniu ja tez już pryskałam na mszyce, niektóre róże są nimi całe oblepione.

Doruś mam nadzieję, że ładujesz akumulatorki w jakimś fajnym miejscu ;:215 Czasu wciąż na wszystko brak, praca, dzieci, zajęcia domowe i duży ogród - przydałoby się rozciągnąć dobę o kilka godzin. Na razie nie wyrabiam na zakrętach - w domu sterta prasowania czeka, a w ogrodzie sadzę, wysiewam, przygotowuję miejsce pod nowe nasadzenia i końca nie widać. A tymczasem chwasty na starszych rabatach po pas ;:219 Może się kiedyś w końcu z tym wszystkim ogarnę...

Mariusz to dopiero początek powojnikowego szaleństwa, mam nadzieję, że będzie się czym pochwalić :wink:

Weekend jak zwykle pracowity, w piątek otrzymałam paczkę z pelargoniami i fuksjami, wszystkie trafiły już do donic. Oprócz tego wysiewam teraz w doniczki dynie (wcześniej podkiełkowane), słoneczniki i nasturcje, za tydzień będzie je można do gruntu wysadzić. Całe mnóstwo jednorocznych czeka aż przygotuję im miejsce na nowej rabacie, ubiegłoroczna została w połowie zajeta przez kapustne - jarmuż, kapuchę i kalarepę. W foliaku posadziłam paprykę, ale nadal nie mam ścieżki z płytek - po prostu ich w sklepie nie było, normalnie skandal ;:222
Stworzyłam nowy zakątek ziołowy przy tarasie, wysiałam fasolkę i buraki. Co tam jeszcze.... Trochę popieliłam i wysadziłam większą część dalii - uzbierało się ich 19 skrzynek ;:oj Zostały mi jeszcze cztery skrzynki do wysadzenia, więc jak tylko skończę pisać ten post to lecę do roboty :wink:

Pelaśki przed foliakiem
Obrazek

Ziołowy kącik przy tarasie
Obrazek

Warzywnik
Obrazek

Shirofugen
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kilku latach doczekałam się wreszcie pierwszych kwiatów na glicynii ;:138

Obrazek

Ogólny widoczek, w końcu jest zielono :D
Obrazek

I mały fragment bylinowej
Obrazek

A na koniec pięknie kwitnące truskawki i nowa rabata dla jednorocznych pod garażem
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Moja glicynia niestety w tym roku przemarzła ;:222 ;:145
U Ciebie wiele się dzieje w ogrodzie, wszystko czyściutko wypielone ;:oj Pozazdrościć można ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moja krew! Pelaśki nawet przed foliakiem. ;:215
A wiśnia Shirofugen po prostu zjawiskowa. ;:224
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu pięknie ;:63 ziołowy kącik super, ja jeszcze swojego nie mam :) ale może kiedyś ;:224 pięknie wszystko się prezentuje z perspektywy :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jolu warzywniak super, ale rabata truskawkowa... moje marzenie. Uwielbiam truskawki. ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu tyle kwiecia na truskawkach ;:138 to się będzie działo.Nie ucierpiały kwiaty truskawek w te przymrozki?
A co będzie rosło na nowej jednorocznej rabacie?
Do skrzynek wsadziłaś koktajlowe pomidory?Piękny to będzie kącik ;:138
Warto było czekać na ten kwiat Glicynii,teraz to już chyba z góry i co roku będzie coraz więcej kwiatów.
Piękne widoczki twojego ogrodu ;:138
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Moni szkoda Twojej glicynii :( Moja to chyba czwarty egzemplarz, rośnie od czterech lat i dopiero w tym roku udało jej się zakwitnąć, więc w końcu wiem, jakie ma kwiaty. Są 4 :lol:
Wypielone kochana to dopiero będzie.. kiedyś... na razie zarastam skrzypem i innym dziadostwem :evil: Tylko warzywnik dobrze wygląda.
Posadzę wreszcie w weekend jednoroczne i będę się mogła brać za pielenie rabat.

Aneczka pelaśki rządzą ;:215 Shirofugen zrzuca teraz kwiecie, cały trawnik mam nimi zasłany...

Mariusz dziękuję :D

Basieńko
w takim razie zapraszam do mnie na truskawy ;:167 szkoda, że tak daleko mieszkasz :(
Te, które pokazałam mam drugi rok, a mam jeszcze kilka rzędów sadzonych w ubiegłym roku, ja jestem truskawkowa maniaczka ;:131

Magduś na szczęście jak przymroziło to truskawki dopiero miały pierwsze kwiatki więc nie ucierpiały zbytnio.
Na jednorocznej będzie wszystko, co upolowałam, sporo tego, sama zobacz :;230

Obrazek

W skrzynkach oczywiście, że koktailówki ;:333

Dziś zrobiłam wreszcie fotki Blue Light, który kwitnie od jakiegoś czasu, oto on:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat pokazał dziś Omoshiro ;:167

Obrazek

Obrazek

Pozostałe powojniki nadal w pąkach i wygląda na to, że jednak w tym roku Józefiny nie zobaczę :evil: Uwiąd ją dopada...

Kwitną iryski od naszej Moni ;:167

Irish Moss
Obrazek

Blue Line
Obrazek

Riveting
Obrazek

Drugi kwiat glicynii

Obrazek

Piwonie nieźle się zapowiadają ;:215

Obrazek

Parapetowe dynie i nie tylko...

Obrazek

Bolesław Chrobry daje czadu

Obrazek

Daliowe poletko - jeszcze nie skończone

Obrazek

Ogólny widoczek

Obrazek

Bylinowa - niedługo zakwitną na niej irysy

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

;:167 jakie śliczne iryski zakwitły :D Pierwszy to Irish Moss?
Mam nadzieję, że wszystkie spełniają Twoje oczekiwania? Z każdym rokiem będą ładniejsze, bo kwitnienie obfitsze ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Oj szkoda Jolu, że tak daleko... Może kiedyś sobie posadzę małe poletko truskawek, szczególnie takie późniejsze bym chciała. Mam w starym ogrodzie u mojej mamy taką starą odmianę truskawek (na pewno ma wedle 60 lat), co plon wydaje na Jana, czyli wedle 24.06 i sa tak pyszne, że można je jeść jak jeszcze żółte są, a jak dojrzeją to rozpływają się w ustach, owoce nie są zbyt duże, ale ten smak... ;:215

Omoshiro zachwyca!!! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

JOLU ,powojniki śliczne ;:138 ,a ilość jednorocznych mnie powaliła . ;:oj
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu no to na takim zasłanym trawniku możesz czuć się jak Królowa. ;:215 Przynajmniej dopóki nie padniesz na kolana, by ten bałagan wyzbierać. ;:306
Powojniki ach powojniki... cż ja poradzę, że z głowy wybić ich sobie nie mogę. Zamówiłam wiosną. Ostatnio domawiałam cztery kolejne i znów krąży mi po głowie zamówienie. ;:124 Wariatka ja. :lol:
Mam nadzieję, że mój Blue Light znów nie padnie jak w poprzednim sezonie. Zaprezentował cudne pąki, otworzył pierwszy kwiat i dosłownie na moich oczach, w ciągu jednego popołudnia padł... ;:145
A co powiesz Jolu o Omoshiro? Nie słyszę zbytnio narzekania na niego? Czyżby był mniej kapryszący niż inne wielkokwiatowe wcześnie kwitnące? Mam też ochotę na Guernsey Cream. Masz go?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Monia tak ten pierwszy to Irish Moss ;:167 Nie zapisałam sobie ich nazw, więc jeśli pamiętasz to napisz mi proszę nazwy tych białych. Wszystkie są cudne, jak się rozrosną to dopiero będzie widok.

Basiu u mnie truskawki owocują przez cały czerwiec, zwykle zaczynają pokazywać dojrzałe owoce w okolicach Dnia Dziecka ;:333
Takich bardzo późnych, o których piszesz nie miałam okazji skosztować,ciekawe, czy można jeszcze dostać ich sadzonki.

Jolu z tymi jednorocznymi to popłynęłam w tym roku na maksa, zamarzyły mi się dwie spore rabaty jednoroczne więc dużo materiału na nie potrzeba. Zobaczymy, jak się będą prezentowały w pełni sezonu, czy w wszystkich będę zadowolona.

Aneczka
Co ciekawego domówiłaś?? Omoshiro u mnie ładnie kwitnie tak co drugi rok. To jeden z moich najstarszych powojników, ilością kwiecia nigdy nie powalał ale jak już zakwitnie... Kwiaty ma piękne ;:167 W tym roku ma sporo paków ;:333 Nigdy (tfu tfu) nie złapał uwiądu, a to duża zaleta.
Guernsey Cream mam od ubiegłego roku, ma sporo pąków. Kwiaty ładne o ile lubisz biel. Ten powojnik preferuje cieniste miejsca, pamiętaj o tym szukając dla niego miejscówki.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”