Działka Wiślanka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka Wiślanka

Post »

Piękna inauguracja ;:138 Zachowaj to zdjęcie na pamiątkę. Za kilka lat sama się przekonasz jak szybko synek Ci urósł i jak bardzo zmieniła się działka.
Altanka wygląda dobrze, a jak winorośl się zazieleni będzie pięknie. Ciekawi mnie ta konstrukcja metalowa (?!) przy altanie. Czy to jakaś pergola do winorośli?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czesc Izo! Tak specjalnie prosiłam Slawka o taka fotke do albumu, na pamiatkę. Stasia ubralam w "dzialkowy" polar w krate jak nalezy w PZD :;230
Ta krata kolo winorosli to jest wlasnie taka zespawana metalowa knstrukcja ktora o dziwo jest polozona na winorosli a nie winorosl na niej... Wyglada solidnie.

Wczoraj bylam pierwszy raz z Małym rano na działce. O 9 bylo. Cichuteńko, polezelismy na trawie sluchajac ptakow i owadow. Na nasza dzialke ptzylecialy kawka, sroka, sójka i jakis mniejszy ptak. A nad nami latał szybowiec, bardzo nisko az slychac bylo jak pruje powietrze w ciszy. Jak synek zasnal to zrobilam troche zdjec, no i obejrzalam na spomojnie co nam tam rosnie....

Okazuje sie ze mamy sporo aronii

Obrazek

Dzięki niej, przylatuja do nas owady. Jest jej kilka. Poteznych krzakow.. Trzeba bedzie poczytac co z niej robic - chyba najlepiej sok? Na szczescie mam wyciskarke slimakową...

Poza tym mamy piękny bez - tez kilka dorodnych krzakow ktore pieknie pachną.... Rosna w czterech naroznikach działki....
Obrazek

Mamy tez taki kwiat - moze znacie co to jest?

Obrazek

I chyba kępa liliowców?

Obrazek

Dzwięki samolotow sa takie w sam raz, slyszalne ale nie boli glowa. Nie lataja tez one non stop. Wczoraj widzialam dwa rozne helikoptery, kilka motorowych samolocikow, no i ten szybowiec....

Jak Stasiek zasnal w wozeczku, postawilam go w cieniu iglaka i sama siadlam na laweczce na tarasie. Wyciagnelam nogi na lawce i patrzylam na samoloty sluchajac ptakow. Sporo ich tam spiewa.

Sasiadka naprzeciwko czesto wlacza radio, i troche je slychac. Ale wczoraj jakims cudem zrezygnowala i wylaczyla. Przyszli tez sasiedzi po rogach mojej dzialki, ale procz rozmow telefonicznych nie bylo jakichs na razie halasow. My tez nie bylismy glosni bo Stas spal, jak sie obudzil to juz wracalismy, bo czekalam na kuriera w poludnie.

Najbardziej zaskoczyl mnie tarasik - jest super przytulny... I naprawde spory, jest lawka, rozkladany blat, spokojnie zmiesci sie wozek w razie deszczu...

Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z mniej radosnych spraw to chyba troche choruja nam. Iglaki.... Znalazlam takie zdjecia....
Ten rosnir na srodku d, ialmi i bedzie do. Wyciecia, bo jest caly w srodku taki z jakas szara nie wiem - grzybem?

Obrazek

A zalezy mi na uratowaniu tujek przy domku, te z kolei sa w srodku takie rdzawe - czytalam ze tuje trzeba czasac, czyscic - moze to kwestia wlasnie zaniedbania i jak je wyczesze i nawoże to ich stan sie poprawi? Niestety nie znam sie na iglakach zupelnie.... A tworza piekny szpaler przy domku....

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Bardzo się cieszę , że masz swoje miejsce wymarzone. Teraz będę czekać na nowe zdjęcia i pomysły
Co do iglaków to sie nie znam bo ich nie lubię.
Piszesz że masz 4 bzy - wszystkie jednakowe czy każdy inny?

To chyba jakaś odmiana rozchodnika.
Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coco12 - tak wszystkie cztery bzy sa tej samej odmiany. Rożowy bardzo pachnacy... Niektore kwiatki w kisciach sa nieco bardziej biale jak sos jagodowy w lodach waniliowych....

Jakie mam dylematy... Otórz planowalam piaskownice z drewna. Ale ta jak juz stanie w jednym. Miejscu to na amen. I trzeba sie przy niej napracowac - podsypac dno zrobic zwir, nawieźć piasek.... A to wszystko. Musialby zrobic moj awek bo ja jeszcze nie mam prawa jazdy i sama nie zalatwie. Trba by tez wyciac czesc trawnika. Pod te konstrukcje.

Dzis bylam w Leclerku i widzialam piaskownice z. Plastiku, ktorego chcialam uniknac. Ale na zywo kne sa i mniejsze i mniej piasku ttzeba i sa takze zamykane (przed kotami na dzialkach i deszczem). Mozna je przesunac w razie czego a przy sprzedazy dzialki po prostu zlikwidowac. Jest to o wiele tansza i mniej pracochlonna opcj. Nie jest jednak tak estetyczna. Ale tez nie jest to piaskownica pod domkiem mieszkanym. Zastanawiam sie czy sie nie zdecydowac na plastikowa wersje...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ago - to Rozchodnik okazały. Będziesz miała piękny widok jesienią - bo kępa bardzo ładna, dorodna i zdrowo wygląda :D
Z doświadczenia wiem, że piaskownica jest atrakcją niezbyt długo, tylko przez kilka lat, potem trzeba ją likwidować. Ja bym się chyba zdecydowała na tę z plastyku, bo potem łatwo się jej pozbyć z działki no i ta pokrywa! Myśmy mieli drewnianą piaskownicę przykrywaną taką ramą z listewek z przybitą gwoździkami ceratą - nie był to atrakcyjny widok - ale przynajmniej działkowe koty tam nie sikały. To były lata osiemdziesiąte i wszystko trzeba było zrobić samemu....
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coco12, Ambo - Dzięki za zidentyfikowanie kwiata... Cos mi to mowilo że znam ten kwiat ale nigdy go nie wdzialam na żywo . No to czekamy do jesieni!

Z. Piaskownica - naprawdę mam dylemat... Na olx znalazlam ogloszenie z naszego ROD ze ktos sprzedaje drewnianą z piaskiem. Ale bez pokrycia wiec nie wiem czy ten piasek nie jest obsiusiany przez lata przez kotki, a moj Synek teraz wszystko bierze do ust, piasek tez wiec w sumie... Chyba sama sobie odpowiedzialam - to nie dla nas. Wczoraj ogladalam mniejsze drewniane z przykryciem z daszkiem z materialu. Bo te z laweczkami to rezygnuje za duże i i tak sie na tych ławeczkach nie siada a do robienia babek malo miejsca na nich.

Ambo! Nie spodziewalam sie pozytywnej rady co do plastikowej. Widac Ambo jeszcze musze to przemysleć. Ogladalam używane plastikowe i po jakims czasie bardzo zle wygladaja.... Sa porysowane, wyblakniete - moim zdaniem szpecą... No i te żarowiaste kolory.... Ale masz racje jednak sie znow zastanowie. Dla roczniaka i dwulatka w sam raz. A potem do sprzedania za grosze na olx.... Chyba to jest najrozsadniejsze jednak....

Wczoraj nie bylam na dzialce ale dzis ide - przekazanie kluczy, ostatnie spotkanie z byla właścicielką , chce mi cos jeszcze opowiedziec i pokazac... Także o 11 jedziemy.

Wczoraj tez kupilismy sporo narzedzi ogrodniczych ale sa w bagazniku auta. Opowiem gdy wyladujemy i sfotografuje nabytki. :) najwazniejsze - dzialkowe kamasze z dziurkami!

A to widok ogolny :)

Obrazek

Zastanawiam sie w jakie kolory dzialkowych dodatkow wybrać. Moi Rodzice maja dodatki niebieskie, meble ciemno zielone (te z Wislanki) a domek bialy z niebieskiemi i czerwonymi wstawkami.. Tak troche ala Grecja... U nas sa dwa biale krzesla, trzeba bedzie dokupic stolik... Altana jest ciemna, i w sumie mam poduszke z niebiesko zielonymi motywami.... Chyba tez sie na to zdecyduje... I wtedy hustawka moze byc czerwonym akcentem przy bielonych drzewkach. Jest duzo bzow i ten rozchodnik tez rozowy wiec w sumie z liliowym. Kolorem do niebieskiego blisko przez fiolet.. Gdybym miala np wiecej forsycji to by bylo po kaszubsku ;) a tak chyba bedzie tez ok? Zreszta przeciez bedzie wiecej kolorow. Poniżej zdaje sie ze to goździk brodaty? Też purpurowy....

Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzis bylam na ostatnim spotkaniu z wlascicielka - przekazanie kluczy itd... No i zostalismy ze Stasiem sami. Ciezko mi sie tam. Zadomowic bez rzrczy na zmiane - taki u nas upal a ja szlam w kozaczkach (jezzcze nie zdazylam kupic sobie sandalow a stare wyrzucilam podczas wiosennych porzadkow)... I goraco mi strasznie na dzialce. Jest tam naprawde bezwietrznie i patelnia.
Dzis podlalam pierwszy raz piwonie i tuje. Musze zakupic taki pistolet do podlewania bo na razie mam szlauch i tyle. Sa tam jakies starocie ale potrzebuje taki z automatycznym laniem. Wody aby nie trzymac scisnietego w dloni ze ma leciec.

Stasio dzis dzielnie siedzial na trawniku - biedaczek dziecko blokowiska, nie bardzo wiedzial co zrobic i siedzial w tej trawie jak zajaczek. Rozgladal sie wokoł a ja zdazylam. Podlac. Dzialke w 4 miejscach a On sie igdzie nie ruszył. Ale tez nie marudził. Widac obserwował... :)

Dzis zawieziemy zakupy i troche ciuchow na dzialke... Zawioze tez pieluchy itd aby za kazdym. Razem nie musiec wozic pelnego wyposazenia torby dzieciecej. Bardzo przydalby sie jakis parasol albo żagiel... Takie na środek. Drzewa daja cień i aronie ale taki dziurawy.

Czytalam troche na forach opinii o piaskownicach i wszyscy pisza ze napelnionej plastikowej sie nie przesunie juz, predzej peknie... I ze to uzywanie pokrywy jako baseniku to. Pic, bo ona nawet z piaskiem sie chybocze... Coż, poczytam jeszcze... Może sie jakos zdecydujemy. Najtrudniejszy i tak jest transport piasku. Podobno tez w plastikowej piasek sie zaparza i gorzej wysycha. Cos w tym jest. No nic, najwyzej kupimy drewnianą. Wszyscy piszavze te. Plastikowe to tak. Do. Roczku a potem dzieci chca wiekszą, bo z takiej małej to tylko piasek wysypuja poza nią.... Nie ma gdzie tych babek stawiać.

Jak S.. Wroci to pojedziemy znowu - zawieźć zakupy.

Moze z czasem bedzie mniej sloneczna pogoda, to jakos da sie tam wytrzymac. Na razie w godzinach zenitu jest jak na patelni. Tylko na ganek uciekam.

Obrazek
A to perukowiec - jeszcze nie wiem. Co z nim zrobię.... Rosnie ogromny krzew z niego - na pewno za duzy na ta dzialke. No i w miejscu na warzywniak jest. Ale tez daje cień.... No. Zobaczymy....
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ago - no to pierwszy samodzielny pobyt na działce zaliczony :D
Ja już w Warszawie, zaraz idę z wnuczkami na ostatnią próbę do kościoła.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A więc można już powitać nową właścicielkę działki. ;:138
Z piaskownicą faktycznie bywa różnie, to może zamiast babek z piasku Stasio będzie robił z Mamą babki z gliny w warzywniaku ?
Perukowca pewno wytniesz, bo w warzywniku będzie robił cień, czego one nie lubią za bardzo.
Chyba że zaplanujesz go jako centralny punkt z ławeczką dookoła dla wypoczynku, wiesz, takie małe rondo jak w pałacowych ogrodach.
Teraz czeka Cię bardzo dużo pracy związanej z organizacją wszystkiego, to trudny etap, ale jak już to ogarniesz, to pójdzie gładko.
Wszystkie tuje po czasie są w środku "puste" i na to nic nie poradzisz, ale jak je dobrze nawieziesz to powinno być ok.
Nie lubią przesuszania, wtedy marnieją im igły, więc jak zadbasz o to żeby nie umierały z braku wody to będzie dobrze.
Nie na darmo nazywane są żywotnikami.
Rozchodnik jest już potężną kępę, dobrze byłoby w przyszłym roku go rozsadzić, odmłodzony pokaże się z najlepszej strony. ;:108
Ta szarość to niekoniecznie jest grzyb, możesz zrobić fotkę z przybliżeniem ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - tak, szczerze mowiac, to byłam zestresowana. Co sie okaże, czy nie bedzie przykrych niespodzianek itd... Czy nie będę miala alergii an drewno w domku albo Stasio - ale wszystko ok. Wiec pomalutku sie cieszę :heja

Kogra - dziekuje z tyle inspiracji! Stas na razie wszystko probuje buzia stad chcialam aby byla. Piaskownica z czystym piaskiem... No A jak juz warzywa beda posadzone to za bardzo nie bedzie tam buszował.... Jakos zalezy mi na tej piaskownicy. Dziekuje za info o tujach - bedzie sporo pracy z ich wyczesaniem. Bo chyba nigdy to nie bylo zrobione. Ale jak juz wyczesze nawiozd podleje to mam nadzieje ze bedzie im lepiej.

Wczoraj bylismy we trojke - zaladowalismy zakupy, lekkie ciuchy dzialkowe i wszystko przewieźlismy. No prawie, jeszcze grill zostal. ;)

Poznalam tez sasiadke z kolejnej dzialki.. Bardzo sie żalila na to radio i mowila ze juz kilka razy prosila i ta pani z naprzeciwka wylaczala ten program pierwszy. Bo puszcza go naprawde głosno. Tak ze ja na poczatku alejki już slysze jak ide. No wiec obiecałam ze tez zaczne prosic o wylaczenie. Jednak to przesada jak sa inni dzialkowicze obok. Moze jak nikogo nie bylo to sie przyzwyczaila, ale np jakbym chciala Stasia polozyc spac to jednak chcialoby sie aby pospal przy spiewie ptakow a nie głosnym radiu. No to przynajmniej mam sprzymierzeńca w tej sprawie. Mowila tez z sasiedzi z lewej praawie nie przychodza ale na majowce byla rodzina ai 5 dzieciakow. Ale tylko raz od 2 lat jak maja tu dzialke. Wiec mam nadzieje ze nasze plany nie przeszkadzania na razie sie udaja bo nie ma komu ;)

Po poludniu u nas na działce jest juz cień z dzialki obok i wielkiej sosny i chaszczy. Troche szkoda bo by czlowiek. Posiedzial w takim zachodzacym sloneczku, a tak szybko robi sie chlodno dla Malego. Ale bylismy az do 20tej.

Umowilismy sie ze w sobote czesc dnia spedzimy cala Rodzina na dzialce i. Zrobimy inauguracyjnego grilla. A w niedziele po. Poludniu S. Przywiezie tesciowa aby zobaczyla dzialke. Wtedy zobaczymy jak jest na dzialkach w weekend.

Dzis kupie na lumpeksie jakies tkaniny na obrus, moze jakies ladniejsze firanki. I cos na kanapę w domku. W przyszlosci chcialabym dokupic nowe linoleum na podloge.

O samym domeczku napisze nastepnym razem. Tym razem narawalismy bzów i wracalismy. Wczoraj juz mnie tak bolała po tym słońcu glowa ze mialam po prostu dosc i chcialam Isc spać.

Moj S. Jest cudowny, kochany i strasznie chce abym tam miala swoj malutki azyl. Ale bardzo chcialby abysmy posadzili krzewy owocowe porzeczki agrest... Wiec trzeba sie wybrac i kupic to zasadzimy. Przyciął juz uschniete gałezie aronii a w weekend zrobimy wycinanie innych uschnietych i wykopywanie korzenia.

Obrazek

Na zdjeciu Nasz j Pomocnik i zakupy :)

Oraz Tata z Synkiem

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Super zdjęcia działkowe. Taras altany prezentuje się całkiem konkretnie - i ławka, i stół. Fajne miejsce.
Świetny wybór z tą działką. Jest zadbana i zagospodarowana, ale na takim poziomie że możesz zmienić jej charakter bez większych nakładów. Polecam Ci dwumiesięcznik Gardeners World. Bardzo ciekawa lektura. W bieżącym numerze tematem specjalnym jest uprawa warzyw. Pismo odkryłam w zeszłym roku i jestem nim zachwycona.
Sama widzisz, że ptaki w takich miejscach to pewnik. Można je jeszcze bardziej zachęcić stwarzając odpowiednie warunki. Warto pomyśleć o poidełku. Chętnie skorzystają szczególnie przy upałach. To nie musi być nic wielkiego. Wystarczy nawet większa podstawka pod donicę.
Ja osobiście wolę chodzić na działkę w dni powszednie, gdy nie ma tłumów i niepotrzebnego hałasu.
Perukowca nie mam, ale chyba można go przyciąć...
To coś przy altance o srebrnych liściach to raczej rogownica a nie goździk.
Piaskownica chyba jest obowiązkowa przy takim maluszku. Wybór należy do Was, ale według mnie ta z tworzywa sztucznego wcale nie jest zła. Bez względu na wszystko i tak nie uda się zachować sterylnych warunków. Poza tym czy to jest naprawdę konieczne? Kiedyś tym się nikt nie przejmował i tyle dzieci się wychowało.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Izuniu! Nie znałam tego pisma i penwie bym nie siegnęła, ale sprawdzę! Poidełko - swietny pomysł! Mam nawet pień, duży okrąglak - myślisz że sie nada czy tez powinno być wyżej położone?

Co do dni powszednich - absolutnie sie z Tobą zgadzam! Tym razem poszliśmy bo S. Miał wolne w weekend.... Ale powiem Wam że takiego hałasu to dawno nie słyszałam! Czułam sie jak Gustlik w Czterek Pancernych! Samoloty nad glową jak na wojnie do tego ryk z driftu na zawodach samochodowych i czarny dym ze spalonej gumy z opon. W pewnym momencie chciałam dosłownie zmykać bo to bez sensu, ale wiatr zaczął wiać w inną strone i nas troche uratował. Także hmmm działka jest zdecydowanie "miejska". Na sz zeście sa też chwile całkowitej ciszy od miasta i słychac przyrodę. Musze sprawdzic na stronie Zeiazku Motorowego jakis plan ich treningow aby wiecej nie przychodzic w tym czasie...

Z perukowcem - na poczatek rzeczywiscie przytniemy go wg pomyslu Kogry - zostanie centralnym punktem, a potem sie zobaczy.

To biała ta rogownica? Bo na biało kwitnie. Dzięki Izo za identyfikację! Piekny kwiatuszek!

Piaskownica wydaje mi sie po lrostu fajna zabawą.... Tak masz racje u nas daleko do sterylnosci, jest przyzwyczajony ze wszystko moze brac do buzi co jest dostepne w domu a takze na spacerach - trawe, patyki, szyszki.... Łopatki znalezione.... No i piasek... ;)

Juz zdecydowalismy ze zrobimy drewnianą, czytalam na forach o plastikach i ogladalam zdjecia - one po sezo ie sa po prostu brzydkie i za male.... Stas jest duzym dzieckiem i musialby siedziec na zewnątrz... No jeszcze pomyslimy....

Na razie inaugurowalismy upały w mini baseniku i skrecalismy grilla

Obrazek

A ja czyscilam altanke z niepotrzebnych sprzetow, tkanin itd... Pajeczyn.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak jak Iza polecam Ci Gardeners World, to tam dowiedziałam się rzeczy bardzo prostych o których nie mówi się w innych czasopismach.
Namiętnie oglądam też angielskie seriale ogrodnicze na stacji Domo.
Tam najlepsi angielscy ogrodnicy mówią o pracach w swoich ogrodach o nasadzeniach, ochronie roślin a przede wszystkim o zdrowej, niechemicznej produkcji warzyw i roślin.
U nas polecam Ci bloga Kasi Bellingham, prowadzi warsztaty ogrodnicze pod hasłem w zgodzie z naturą i można wziąć w nich udział.
Opisuje wszystko na blogu, jest świetny.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogra dziekuje! Posprawdzam wszystko!

Teraz jak zajrzalam do swojego starego wątku to wixze jakie. Mialam. Ograniczone horyzonty - w glowie podzial na pozyteczne /"szkodnik", kupilam worek azofoski "bo tak sie robi" albo zrandapowalam trawnik... :( na szczescie przy mrowkach i osach ziemnych sie zaczelam zastanawiać ze tak przeciez chyba nie mozna i zaczelam zyć bardziej w symbiozie z przyrodą a nie ze czlowiek to pan i Władca ;).

U nas pod Rod przyjeżdz. Rolnik i mozna kupic ziemie ogrodowa i obornik z dowozem na sama działkę. Wiec kupie i stworze grzadki
, moze posieje jakis poplon jak lucerna albo cos i wtedy przed kwitnieniem przekopię i na jesien zostanie w ziemi a po zimiebeda grzadki na warzywa.

Myslalam tez o tych grzadkach wzniesionych Le takie bardzo wysokie tobardzo duzo tej ziemi bym musiala nakupic i chyba zrobie cos w tym. Stylu

Obrazek

A co. Do kolorow znalazłam taki styl. Skandynawski czerwień z Falun.... Mysle aby tak pomalowac domek, nawet jest bejca w takim kolorze...

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”