Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Oj tak Seba zastanów się... Sonia dobrze pisze. Ja rwę tego polnego przetacznika i rwę a on stale próbuje rosnąć. Wszędzie! ;:202
Kochana czy mi się wydaje czy Twoje piękne białe tulipany zaczynają różem się podbijać? ;:oj
Niepojęte dla mnie jest, jak te Twoje sasanki się tak ekspresowo rozrastają. ;:oj Moje ani ani. Już mam ich dosyć. ;:224
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu nie okrywałam od początku i nie zdarzyło się,żeby przemarzła.Już niedługo będzie pozować,bo pąki ma takie nabrzmiałe ;:oj Sąsiadka zaciera rączki na takie gratiski od ciebie.Dobrze to pamiętam,jak ja przyjmowałam wszystko :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu to ubiegłoroczne pomyłkowe Angelique. :) Rosną w doniczkach, więc mają już mniejsze kwiaty. Czysto białe dopiero się budzą, a Exotic też mają lekki oliwkowy odcień. Musisz przywieść z plaży trochę piasku i domieszać sasankom, wtedy pewnie będą zadowolone. ;:131 Moje pod płotem mają wyjątkowo podłą glebę, bo murek pod siatką jest obsypany żółtym piaskiem, a korzenie świerków wypijają im wodę.

Mireczko dziękuję, ;:196 czyli Amanogawa ma się cieszyć, że trafiła do mojego ogrodu, a ja mam spokojnie spać zimą. ;:306 Teraz oddaję innym, to co dostawałam, jak zaczynałam obsadzanie rabat. Sąsiadka ma małe dziecko, więc sama niewiele wyhoduje, dzielę się też siewkami do warzywnika. ;:108
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Soniu,
jakie udane zdjęcie bażantów ;:oj
U mnie już ich nie ma w stanie dzikim - lisy wszystkie załatwiły.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu bażanty są prawie oswojone. :) Przechadzają się za płotem, mimo że niedaleko trwa budowa. Czubiły się w pobliskim zagajniku, udało się z okna zrobić zdjęcie. Czujne są bardzo, jak otwierałam okno bójka została na moment przerwana. ;:306 Żeby było ogrodowo, dla ciebie pierwsze pąki czosnków wysokich i kwitnąca samosiejka poziomki.

Obrazek

Obrazek
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu martwi mnie ta nadchodząca pogoda :( Tyle pąków, kwiatów wszędzie. Porzeczki, agrest i truskawki, czy one wiedzą co robią??
Pozdrawiam cieplutko :)
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja mam oswojone kosy
Towarzyszą mi przy pieleniu
Wchodzą na rabatę zaraz po moim przejściu, póki jeszcze ziemia jest spulchniona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Fakt, moje córki też jeszcze niedawno były takie małe i słodkie ;:131 ale ten czas leci :roll: . Pędzisz z wątkiem, że nie mogę nadążyć ;:224 . Moje szafirki jakieś dziwne , chyba posadziłam je zbyt gęsto właśnie ;:223 . Jeśli nie zapomnę to w tym roku muszę je wykopać i posadzić jesienią od nowa. Masz mnóstwo wiosennych roślin i kwitną Ci już pięknie ;:215 . Na razie nigdzie się nie wybieram ale jeśli będę jechała to dam znać ;:333 . Zdaje się, że dostałam od Ciebie żagwin razem z floksem ;:138 .Ma taki kolorek jak u Ciebie ;:224 .Mam nadzieję, że szybko przyrośnie bo liczę na takie poduchy ;:108 . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Soniu kochana wiosnę masz wcześniejsza niż ja.. ;:oj u mnie jeszcze floksy nie kwitną a tulipany w paki idą..dopiero parę się otworzyło..dziękuję ślicznie i Tobie miłego świętowania życzę:) ;:167
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu piękne te Twoje tulipanki! Kolorowo się zrobiło i proszę poziomka już kwitnie ;:138 szybciutko :) moje czosnki też już się szykują do kwitnienia :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu :) ślicznie wyglądają taka rzeczka szafirków czy sasanek. ;:138
Taki sposób sadzenia, niby oczywisty a jednak dopiero u innych człowiek odkrywa.
W poprzednim sezonie też posadziłam ścięte patyczki z hortensji ale nie mam takich efektów.
Może faktycznie do piasku byłoby lepiej.
Twoje wysiewy , może nie tak liczne ale za to całkiem okazałe. Jakiej ziemi używałaś ?
Moje w tym roku to prawie całkowita porażka. ;:14 Chyba jednak ta ziemia do wysiewów jest do bani.
Nawet aksamitki są jakieś takie niemrawe. Pozostanie mi wysiew do gruntu.
W poprzednim roku miałam taką uniwersalną i lepiej wyglądały moje siewki.

Ślicznie już kwitną Ci tulipany. U nas jednak chłodniej i musimy dłużej czekać na ich kwiatki.
Dzisiaj u nas wieje cały dzień, padał deszcz z gradem ale drobnym przez chwilę.
Wiatr szybko chmury przegonił i znowu mamy słońce. Ale jest zimno.
Pozdrawiam i buziaczki posyłam ;:196 .
:wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

U Ciebie już poziomeczki kwitną ! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, uwielbiam tu do Ciebie zaglądac ;:196 Bo zawsze mi się podobają rośliny, które masz w ogrodzie ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień pracowity, ale nie ogrodowo. :) Zresztą zimnica taka, że i tak bym się nie ruszyła z domu na grządki. Ciepła nie widać, ale może aura spłata nam figla i słońce ogrzeje powietrze. Moje pomidory koniecznie powinny powędrować do zimnego miejsca, ale boję się, że 10 stopni w garażu je wykończy, jak rozplenicę Majesty. ;:174 Najstarsza perowskia się obudziła, :tan a już się martwiłam. Wzeszła też marchewka, rzodkiewka, a dymka ma 10 cm szczypiorki. Tylko sałaty nie mam czasu posadzić, męczy się w multipalecie. Może większa, nie będzie ślimakom smakować. :wink:

Kasiu sporo roślin zaczyna kwitnienie i przydało by się ciepło. Zajrzałam dziś pod włókninę, truskawki zaczynają, ale poczekam z odkryciem do przyszłego tygodnia. ;:218

Gosiu chciałabym mieć takie oswojone kosy. ;:215 Dzisiaj znowu rano sprzątałam korę, buszowały od świtu, szukając małych żyjątek. Mają dwie budki lęgowe, muszą gdzieś się żywić. ;:108

Ewelinko chciałam mieć kępy szafirków, więc też posadziłam gęsto. Po dwu latach była plątanina liści i drobniejsze kwiaty. Teraz rosną dość rzadko, ale za dwa lata z pewnością znowu będą gęsto. Taki los ogrodnika, że musi pracować i przesadzać. ;:173 Cieszę się, że masz żagwin. U mnie na południowej skarpie bardzo ładnie przyrasta, na pewno twój też szybko stworzy ładną poduchę. Te wiosenne maluchy lepiej widać na zdjęciu, niż w ogrodzie. ;:306

Reniu Dzięki. ;:196 Masz bardziej cienisty ogród, pewnie dlatego trochę później zakwitają rośliny u ciebie. U mnie parę godzin słońca i już wszystkie rabaty ocieplone. :) Floksy kolorowe kwitną, ale białe jeszcze w pąkach.

Mariusz tulipanami się za bardzo nie ucieszę, bardzo dużo ma tylko liście. ;:222 Kwiaty poziomek i truskawek trochę za wcześnie, boję się zapowiadanych przymrozków.

Krysiu testuję różne sposoby sadzenia roślin, ale jakoś najbliższe mi sadzenie grupami. Jak mam ładny widok z daleka, to jestem usatysfakcjonowana. :D Z patyków też wielkich sukcesów nie mam, ale jak wsadzę trzydzieści to trzy się ukorzeni. ;:306 W tym roku kupiłam po raz pierwszy specjalną ziemię do wysiewów w 20 litrowych workach, potrzebowałam mało. Do tej pory siałam w uniwersalnej. Była firmy Kronen, bardzo dobrej jakości, żadnych dużych kawałków, o konsystencji drobnej kaszy. Chyba wieje w całym kraju, u mnie też zimnica, a jutro znowu deszcz. ;:145

Basiu zostawiłam niewiele samosiejek poziomek, stare już zlikwidowałam, bo w tamtym miejscu posiałam parę rządków jarzyn. Obawiam się tylko, czy przymrozek nie zniszczy kwiatów i Karol nie spróbuje poziomek. ;:202

Dominiko przez pięć lat nagromadziłąm trochę roślin. :D Miałam ograniczać gatunki, bo mam problem z zestawianiem ich na rabatach. Jednak wędrówki po waszych ogrodach, niweczą moje postanowienie nie kupowania kolejnych chciejstw. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzecie podejście do klonów palmowych. Pierwszy, który przeżył zimę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale magnetyczny kolor ma ten klonik ;:oj , on tak do końca sezonu zostaje czerwony?
Angelique już u Ciebie zakwitła ;:215 I naprawdę tak mocno pachnie? Chodzę do nich i zaglądam na te okrągłe pąki, jakby się od patrzenia miały szybciej otworzyć, bo tak mnie przy tej odmianie skusiło, że ponoć pięknie pachnie, a najbardziej cenię sobie pachnące kwiaty :wink:
Rzeczka szafirków z poprzedniego zdjęcia jest śliczna ;:215 Chyba największy efekt robi to, jak gęsto rosną.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”