Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Olu krokusy maleńkie, ale dość szybko tworzą ładne kępki ;:173 Póki co większość host jeszcze smacznie śpi, więc masz czas do namysłu ;:108 Nawet w sklepach wysyłkowych spotyka się takie oznaczenia kwiatów... A najśmieszniejsze jest to, że jeszcze do niedawna wcale mi to nie przeszkadzało, to pod wpływem forum zaczęłam zwracać uwagę na odmiany ;:218
Marlenko 500 krokusów ;:oj To ja już teraz się nie mogę doczekać przyszłej wiosny u ciebie :;230
Ewuniu właśnie tak działa to forum - łatwo się nabawić chciejstw :;230 Sasanka może potrzebuje jeszcze czasu? Daj jej szansę ;:108 Skoro była już "zadomowiona" to powinna przeżyć zimę... Chociaż z tymi roślinami to nigdy nic nie wiadomo ;:224 Ja w każdym razie nie śpieszę się z wykopywaniem spóźnialskich, w tamtym roku dwa powojniki wyszły z ziemi wtedy, gdy u innych już kwitły ;:306 I nawet zdążyły zakwitnąć...
Natalko no wiesz - każdy kolor ma wiele odcieni :wink: Gorzej z białymi, te trudno odróżnić od siebie :lol: Wstęga pierwotnie miała być hostowo-pumilkowa, ale gdy szukałam miejscówek dla cebulowych uświadomiłam sobie, że pumile kwitną dopiero w maju ;:224 Sadziłam więc na tej rabacie takie cebulki, które zdążą już do tego czasu przekwitnąć, żeby nic nie odwracało uwagi od mojej niedawnej miłości - pumilków ;:173 Krokusy dostały więc lewą stronę, na prawej naprzemiennie rosną iryski i narcyze. Po przekwitnięciu pumilów cała wstęga jest do wyłącznej dyspozycji host :D
Martuś myślałam, że takich maleństw z drogi nikt nie zauważy, ale wczoraj do mojego ogrodu przyszła wycieczka szkolna :shock: Maluchy szukały wiosny i pani przyprowadziła je, żeby zobaczyły moje krokusy. Nie powiem, całkiem miło mi się zrobiło ;:173 Niby ogród zakładamy dla siebie, ale jednak fajnie, gdy i innym coś się podoba...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko, ależ się wczoraj i dzisiaj wygrzałam ;:3 takie piękne słoneczko to ja pół roku temu ostatnio widziałam. Niemal już skończyłam pozimowe porządki , jutro dam jeszcze roślinkom papu i będę mogła zająć się tym czym lubię najbardziej, czyli... mieszaniem na rabatach :;230 . Kształt dwóch mam już w głowie od sierpnia, jeszcze tylko się zastanawiam czym je obsadzić?
Krokusy nadal szaleją, ale już nie będę wypróbowywać waszej cierpliwości i pokażę tylko te, których jeszcze nie było :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

I kolejne iryski, niestety już ostatnie... Muszę przyznać, że jakoś słabo wyszły, sadziłam po 7 sztuk, a pojawiły się jedynie po 2-3 cebulki
ObrazekObrazek

Owadom też się podobają moje kwiatki, dzisiaj były wręcz oblegane ;:173
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu czy Blue Pearl wcale nie taki blue? :oops: Ostrzę sobie na niego ząbki. I jesienią zrobię polowanko. ;:215
Naprawdę masz niezłą kolekcję krokusów. ;:215
Czasem trzeba i hurtem, by było coś widać. :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Małgosiu :wit
Piękne i aż tyle odmian ;:63 ;:63
Orlikami tez się zachwycam w tej wiosennej fazie :D
ciemierniki, iryski piękne :)
W koncu piękna wiosna ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

Przepiękne krokusy. Naprawdę nie miałam pojęcia, że jest ich tyle. ;:oj
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo bogatą masz kolekcję krokusów, podziwiam. U mnie jedna marna kępka ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, jak pięknie u Ciebie , kolorowo . Śliczne krokusy i znasz nazwy , ja na to już głowy nie mam ;:306 piękne ciemierniki a jakie iryski. Jak Ci się rozrosną to moze się na coś wymienimy. Ja wprawdzie bylin za wiele nie mam , ale mam patyczki róznych krzewów --będą sadzonki :wink: W tej chwili mam ładne katalpy i w doniczkach wsadzone glicynie , ale jeszcze nie widać czy te korzenie puszczą coś :wink: Ale patyczków róznych wsadziłam sporo, to będzie pociecha i na wymianę :wink:
Podjazd masz śliczny. Zazdroszczę nowych domów, nawych projektów , ogrodzeń ....Ja mam stary dom i wszystko w koło po staremu . No i masz rację ,ze odgrodziłaś od Dolly , to tak jak Bąbel ( tylko Twoja duża) biega przy siatce i wszystkie roslinki tam zdeptał , a były ładne ciemierniki , cebulowe..., ale trudno , tam nie odgrodzę :wink: Dolly jest ciekawska i musi zajrzeć co wkopaliści8e w danym miejscu ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Małgosiu i ja podziwiam Twoje piękne krokusy i to opisane ;:63 ;:63 iryski i ciemierniki - wszystko piękne ;:215 ;:215
Już wysprzątałaś ?? je jeszcze mam trochę , coś wolno mi to idzie .
Super że dzieciaczki znalazły i podziwiały wiosnę u Ciebie ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu krokusowa kolekcja super ;:215 ale moim faworytem jest ten w paseczki King of the Striped ... prawdziwy król ;:173 No to miłego mieszania :D i ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu Roseus prześliczny, ;:oj jeszcze takiego nie widziałam. Piękna rabata, cebulowe, Pumilo i hosty- cały rok ciekawa. ;:215 Lilia się pospieszyła. :) U mnie trzy na wierzchu, tuż przy jukach. Zapomniałam, że je tam posadziłam. :oops: Jedną wykopałam, bo pomyślałam, że to odnoga juki. ;:124 Przed psem nie da się uchronić rabatek. :wink: Wiem, bo moja siostra ma pekińczyka, wszędzie nos wetknie. ;:306
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

No proszę, trzmieli jeszcze w tym roku nie widziałam ;:oj fajnie wygląda motylek w krokusie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko jeśli nazwę Blue Pearl przetłumaczy się jako błękitna perła to by się zgadzało :wink: Mnie ujęły właśnie tym delikatnym błękitem ;:173 Udanego polowania ;:333 Ja jakoś lubię różnorodność, ty za to masz całe łany tych samych odmian :D

Aniu anabuko jak już pisałam do Aneczki lubię różnorodność na rabatach, stąd tyle odmian ;:218 W tym tygodniu wiosna nas rozpieszcza ;:108 A kiedy otworzysz nowy wątek? Podglądam co jakiś czas, a tam ciągle nic ;:185

Elu prawdę powiedziawszy ja też nie sądziłam, że kupię tyle odmian krokusów... a w ofercie było co najmniej jeszcze drugie tyle :shock:

Jolu za to innych dobroci masz całą masę ;:215 Zresztą bardzo łatwo to zmienić :wink:

Karolinko kiedyś w ogóle nie zawracałam sobie głowy nazwami, to forum tak na mnie wpłynęło :D Zawsze chętnie się wymieniam na nowe roślinki ;:108 Ja uważam, że to tobie jest raczej czego zazdrościć, tylu pięknych krzewów jeszcze u nikogo nie widziałam ;:215 Ale cieszę się, jeśli i u mnie można znaleźć coś ładnego ;:196 Sama Dolly aż tak wielkich szkód może by nie robiła, najgorzej było gdy biegły z Bergen walcząc o jakąś zabawkę... Można to porównać z walcem. W tamtym roku wręcz ścięły mi w ten sposób kilka host, na dodatek nowych :twisted: Same korzenie w ziemi zostały, ciekawe czy odbiją...

Tereniu mój ogródek mniejszy niż u ciebie to i szybciej się uwinęłam :wink: Dziękuję w imieniu kwiatuchów ;:196

Ewuniu też mi się bardzo spodobał tek krokus, na dodatek on jest z tych wielkokwiatowych ;:173 Mieszanie lubię, bo ma ściśle określony cel - znaleźć jak najwięcej nowych miejscówek ;:306

c.d.n.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu to jedna z trzech najbardziej widocznych rabat w moim ogrodzie, więc bardzo chciałam, żeby cały sezon było na niej coś ciekawego... A ponieważ z drugiej strony podjazdu biegnie rabata powojnikowa i mały busz na niej :wink: , to pomyślałam, że taka "poukładana" będzie dobrą przeciwwagą :wink: Roseus dość mocno się wyróżnia od pozostałych krokusów i kolorem i kształtem, za to nie zbudował aż takiej ładnej kępki jak inne... Psiaki broją, ale ja tak zawsze je kochałam, że nie wyobrażam sobie bez nich :wink: Już sporo lilii jest na wierzchu, mam nadzieję, że ewentualne przymrozki im nie zaszkodzą...

Natalko trzmiel chyba się wygłodził przez zimę, bo wszędzie pchał swoje wielkie d...o ;:306

Małe zwykłe krokusy już powoli przekwitają?
Obrazek

Ale na scenę wkraczają wielkokwiatowe
Obrazek Obrazek

Tych jeszcze nie było
Obrazek

To miał być Negro Boy, ale coś mi się nie wydaje?
Obrazek

Pierwiosnki wciąż skromnie
Obrazek

Gdzieś się zaplątała puszkinia, sztuk dwie :;230
Obrazek

Uwielbiam te pokręcone gałązki wierzby smoczej
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu Jak to świat się zmienia... dawniej by zobaczyć taką ilość krokusów w jednym miejscu trzeba by pojechać w góry ... a teraz twój ogród jak hala pełny krokusów ;:173 Bardzo mi się to podoba i chyba na następny rok dosadzę tych cebulek ;:108 ;:3 na weekend :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Wierzba smocza bardzo ciekawa ;:333 . Masz imponującą kolekcję krokusów ;:138 . Wszystko ładnie opisane i pokazane , tak trzymaj ;:333 . Rabata bardzo uporządkowana i zapowiada się fajnie przez cały sezon ;:108 . Wybacz, że tak na szybko ale mam sporo zaległości i lecę dalej ;:173 . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”