Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Do tak ciężkiej pracy pogodny dzień niezbędny. ;:108
Życzę Ci więc tego upragnionego słoneczka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko dziękuję, ;:196 będziemy się bawić. Może spełnią się twoje życzenia słońca w piątek i sobotę. :D M ma wolne, pogoniłabym go do pracy w ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dziękuję za nazwę iryska ;:180

Fajnego gościa przydybałaś na śnieżniku, w tym sezonie jeszcze nie widziałam na żywo trzmiela, a to mój ulubiony owad. Za to dziś przy kopaniu trafiałam na kilka ledwo rozbudzonych pszczół w ziemi(nie os!) i ciekawa jestem, jakie tak zimują w sypkiej ziemi ;:129 .
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko wczoraj prawie na każdym kwiatku pracowała pszczoła. Niesamowity widok, osiem kwiatów, sześć bzyczków. ;:oj

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dużego wyboru różnego kwiecia na razie nie mają :wink:
Fajny widok, bardzo budujący, jak się pomyśli jak teraz pszczoły chorują to miło zobaczyć że u nas mają dobrze ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu u mnie też pszczółki pakują się do krokusów, biedaczki nie mają jeszcze gdzie.
Życzę słoneczka w najbliższych dniach ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za instruktaż ;:196
Niestety nie mam tak długiego pędu.
Musze poczekac na przyszły rok.
Jaką Ty masz już wiosnę ;:oj
Muszę koniecznie dokupić irysków.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Soniu, jak pięknie wiosennie u Ciebie. Krokusy śliczne, od razu robi się weselej jak się takie kwiatuszki poogląda.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Sporo koloru już u Ciebie ;:138 . Wiosna, wiosna ;:108 Szkoda tylko, że słońce pojawia się w jeden dzień, zrobi nam ochotę a potem kolejny dzień leje deszcz ;:222 . No jakoś musimy przetrwać. Spokojnie, nie martw się bo wszystko zrobisz ;:168 . Zaraz będziemy przestawiać zegarki to i dzień będzie dłuższy ;:108 . Zjawiskowe są te iryski w kolorze no sama nie wiem- fioletu ?? Białe krokusy muszę pochwalić mimo, że nie wyszło Ci połączenie kolorów to są piękne ;:138 . Pszczoły ostatnio ciężko pracowały i to trzeba im przyznać ;:333 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, do tych niebieskich irysów dosadź sobie białe krokusy, ale zamiast botanicznych wybierz te wielkokwiatowe. One są trochę późniejsze - moje dopiero zaczynają się rozwijać, a te pierwsze - botaniczne już przekwitają ;:108 Może wtedy uda się zgrać terminy kwitnień.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu piękne krokusy i irysy, prawdziwa wiosna! :D
Zauważyłam dziś, że mojemu różanecznikowi zaczynają żółknąć liście. Powiedz proszę, czy mogę jednocześnie podsypać go torfem (zakwasić ziemię) i podsypać nawozem do różaneczników ?
;:3 życzę!
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za życzenia słońca. ;:4 wyjątkowo go wszyscy wypatrujemy. Dzisiaj nie zaszczyciło mnie swoją obecnością, ale przynajmniej nie padało. Posiałam w nowym, malutkim warzywniku marchew, pietruszkę, rzodkiewkę i posadziłam dymkę na szczypior. Przykryłam włókniną, może trochę ciepła zatrzyma, bo o godzinie 19 było już 0 stopni. ;:202 Zabrałam się też za sprzątanie, choć szybko mnie znudziło. ;:306 Ciekawsze zajęcie znalazłam, sadzenie roślin. Dostałam piękne ranniki i kocimiętkę odmianową, więc z przyjemnością je posadziłam. Czekające w doniczkach dwie hortensje na pniu i jedna z odkładu też znalazły swoje miejsce. Na pewno ta z kokardkami wam się spodoba. Obrazek

Obrazek

Agnieszko niestety dziś żadnej pszczoły nie zobaczyłam. Niebo szczelnie przykryte chmurami i tylko parę irysów ma otwarte kwiaty, krokusy, jak sople. ;:174 W moim ogrodzie cały rok jest bardzo dużo pszczół i trzmieli, choć pasieki nigdzie w pobliżu nie widziałam.

Kasiu kasia100780 dobrze, że przynajmniej na krótko słońce się pojawia, bo wyjątkowo smutny ten marzec. Obrazek Na jutro prognozy dla moich rejonów wieszczą słońce, już się cieszę na rozchylone płatki krokusów.

Małgosiu nawet krótszy pęd można ukorzenić, jeśli chcemy mieć nową roślinę, ale niekoniecznie na pniu. Moim zdaniem jednak najefektywniejszą metodą rozmnażania są odkłądy. Obrazek Dziś wsadziłam do doniczek pięć ukorzenianych od marca ubiegłego roku hortensji. Powędrują do zaprzyjaźnionych ogrodów. Irysy sadzone końcem listopada, dopiero zaczynają kwitnienie, tylko starsze zaczęły wcześniej.

Ewuś parę irysów, krokusów i już człowiekowi lżej na duszy. Byle tylko słońce nam jutro zaświeciło, poszalejemy w ogrodach. :D

Ewelinko wiosnę bardziej widać w budzących się bylinach i większych cebulowych. Na razie zielone, więc jakoś mało fotogeniczne. :wink: Te irysy mają kolor fioletowo-bordowy. Mam też fioletowe, te fotografowane przy trzmielinie, ale mój aparat widzi je jako niebieskie. ;:223 Telefonem też próbowałam, ale taki sam kolor. ;:222 Dzisiaj pojawiły się kwiaty niebieskich irysów wśród białych krokusów i kremowych irysów. Może uda mi się jeszcze je pokazać w duecie. ;:65

Sabinko dzięki, ;:196 już w kajeciku zapisałam, jesienią dosadzę, choć już irysy pokazują kolor przy białych krokusach.

Kasiu 1Kasia1 moja znajoma ogrodniczka zawsze mi powtarza, że jak roślina choruje, to nie wolno jej nawozić. Najlepiej byłoby zmierzyć pH. Jak nie masz miernika, to odgrzeb delikatnie wierzchnią warstwę i nasyp torfu o pH 3-4. Sprawdź przy okazji, czy nie jest zbyt głęboko posadzony, różaneczniki bardzo źle znoszą zasypanie szyjki korzeniowej. Przesadzając, dałam dużo torfu, a dodatkowo posypałam w najwyższej warstwie siarkę pylistą. Mimo, że pH było prawie na granicy określonej dla rododendronów, to wolałam jeszcze zakwasić glebę w dłuższej perspektywie.

Obrazek

Obrazek

Skoro kwiaty nie rozchylają płatków, to liście mają swoje pięć minut. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu soczyste, młode liście podświetlone słońcem działają na mnie nie mniej jak krokusy czy irysy o tej porze roku. Uwielbiam tę młoda zieleń. ;:215
Hortensja wzorcowa a kokardki tylko jej szyku dodają. :wink:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, ależ u Ciebie już kolorowo, pięknie ;:215 Iryski niezmiennie mi się podobają, a sama mam tylko kilka sztuk. Jesienią muszę koniecznie dokupić. Teraz jak patrzę na puste jeszcze rabaty, to widzę, że mogłam i krokusów znacznie więcej posadzić i tulipanów wydaje się jakoś mało :roll: To chyba tak zawsze wygląda wczesną wiosną. Później jak już wszystko wypuści liście i zacznie rosnąć, to z kolei robi się busz i jesienią wydaje się, że nie ma miejsca na wciśnięcie jeszcze dodatkowych cebul.
Czy już czas na zasilenie hortensji?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu teraz mam co wycinać po mamy wariacjach ;:306
Jeśli już zaczęłaś temat warzywnika, lubisz cebulę ? Cebula z rozsady jest znacznie lepsza niż z dymki. W tym roku będę miał tylko z rozsady.
Jakbyś była w agrocentrum to kup sobie nasiona cebuli Ailsa Craig lub Exhibition czy Globo. Naprawdę polecam.
A dzisiaj u mnie wzeszła ostnica, nie tak gęsto jak siałem. Może i lepiej :D
U mnie też teraz jest zimno, ale w dzień świeciło słoneczko ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”