Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu u Ciebie jak zwykle porządeczek.
U mnie dopiero jeden irys zakwitł, jak u Ciebie ta setka zakwitnie to będzie piękny pokaz ;:65
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O! I ja czekam na festiwal Twoich kwitnących irysów, Soniu. ;:63
Niech więc wiosna uraczy Twój ogród pięknym słoneczkiem. ;:3
Dobrego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu żółte iryski piękne :D na runiankę będę czekała ;:108
Dzisiaj pojechałam do O i kupiłam 6 róż okrywowych (2 białe i 4 żółte) - moje ulubione kolory na rabatach i oczywiście już je wsadziłam. Tworzę rabatę przy wejściu do domu - może coś z tego będzie :D
Zamarzyłam o porannej kawce na tarasie ;:145
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PEPSI pisze:Faceci od małego są dziwni :wink:
Kwintesencja wypowiedzi :;230

Sonia, jeden irys nie cieszy.. on wkurza i przypomina, że było ich bardzo dużo posadzonych, a z roku na rok jest coraz mniej :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Obrazek Od rana deszcz padał i moja irytacja sięgnęła zenitu. Obrazek Koło 15 wreszcie ustało, więc jak M wrócił z pracy, zapędziłam go do przesadzania rododendronów. Nie miałam pojęcia, że pięcioletnie krzewy mają taki głęboki system korzeniowy. Raczej wszyscy piszą o rozległym, ale płytkim. Myślałam, że M mnie udusi, Obrazek jak kopał na 40-50 cm i ledwo unieśliśmy bryłę we dwoje. Udało się posadzić w nowym kwaśnym torfie. Mam nadzieję, że uda mi się je uratować, bardzo zmarniały od ubiegłego roku. System korzeniowy mają ładny, a już obawiałam się, że gryzonie go uszkodziły. Buszują na tamtej rabacie w najlepsze. ;:223
Udało mi się jeszcze posadzić siewki szpinaku do ziemi i pościnać resztę ostnic. Róże już wołają o cięcie, muszę to przed weekendem zrobić, bo szkoda, potem wyrzucać młode przyrosty.

Martuś szykujesz nowe rabaty, a nawet na starych pienne formy doskonale się znajdą, bo pod nimi sporo bylin się zmieści. ;:108 Też się pozbyłam pęcherznic w formie krzewu, bo są ładniejsze rośliny. Właśnie dwie pienne zostawiłam. :) Pod nimi rosną hosty, rozchodniki i marcinki.

Seba poczekaj, jak ostnica będzie mieć trzy źdźbła. Jak masz gęsto, to tylko pikowanie po kilka wchodzi w grę. Będziesz mieć od razu ładne kępy. ;:215 Ewentualnie podczas sadzenia do gruntu, możesz delikatnie oddzielić już większe rośliny. Niestety ostnica nawet ze starych nasion, wschodzi zawsze bardzo ładnie, już teraz to wiem. ;:223

Iwonko cięcie hortensji zawsze im na zdrowie wychodzi, mają większe kwiaty. ;:215 Eksperymenty wskazane, satysfakcja z nowych, ciekawych form, zawsze poprawia samopoczucie zapalonych ogrodników. :tan Też mam takie irysy i krokusy na skarpie, w gliniastej ziemi. Żaden nie zakwitł. ;:222

Kasiu kasia100780 irysy kwitną w różnych terminach, bo mam je posadzone w miejscach lepiej i gorzej nasłonecznionych. Niektóre dopiero wychodzą z ziemi. Dłużej mnie pocieszą, tylko słońca brak. ;:174

Lucynko może wreszcie jutro zapowiedziane słońce się pokaże. Mam Karola, może przynajmniej zdjęcia zrobię, bo popracować się nie da. :D

Kasiu 1Kasia1 M przypomina mi ciągle o runiance, bo wylewa się na chodnik i stale ktoś ją przydepce. Niestety jeszcze trochę za wcześnie na przesadzanie. Musi minąć niebezpieczeństwo przymrozków, nie chciała bym jej stracić. ;:202 Iryski dość blade, ale jak się rozrosną w kolejnych latach, mam nadzieję na ładny efekt. ;:65 Niech róże ładnie się zaaklimatyzują i kwitną. Planujesz je czymś podsadzić, czy będą solo? W takie zimne dni, jak ostatnio, nie odważyłabym się siedzieć na tarasie.Obrazek

Sabinko Karol to czwarty facet w mojej rodzinie. :) Już tyle lat obcuję z nimi, ale i tak czasem wprawiają mnie w osłupienie. Obrazek Irysy chyba tak mają w cięższej glebie. ;:131 Moje na piasku najładniejsze, w bardziej gliniastym podłożu też ich mniej niż w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196 znam ten ból przesadzania. :D

Po kilku sezonach dwóch , może trzech, postanowiłam przesadzić swoje ogrodowe hortensje, bo tam , gdzie rosły słabo kwitły.
Zabrałam się ochoczo i po dwóch chyba godzinach, całkiem umordowana, ledwo wytarmosiłam jedną, sama. ;:223
Druga rośnie tam do tej pory i już nie mam zamiaru jej ruszać. :;230
Do głowy mi nie przyszło, że one mają taki wielki system korzeniowy. :shock:

Mnie też już korci przycinać róże. Ale moja forsycja jeszcze nie kwitnie. ;:185
Dzisiaj rano znowu miałam śnieg na trawie, który do południa stopniał na szczęście.
Może jutro będzie już cieplej, to znowu ruszę w ogród.
Czego i Tobie życzę. ;:3
:wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu u ciebie powinno być teoretycznie cieplej, a tu śnieg. :shock: Niestety błędy niedoświadczonych ogrodników, kończą się przesadzaniem dużych krzewów, które jakoś wyjątkowo szybko rosną. :roll: Mam na szczęście pomocników do takich prac, ale często trudno ich zwołać, jak pogoda pozwala na przesadzanie. ;:108 Już żadnej hortensji nie przesadzam, ;:14 choć miałam jeszcze pomysł na kolejną. Niech rośnie tam gdzie dotychczas. U mnie połowa róż ma czarne pędy, więc i tak im nie zaszkodzę.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu witaj!
Masz piękne wczesne iryski ;:108
U mnie tez słońca nie ma i zimno strasznie.
co to za wiosna ? :roll:
Ojjj , fajniutkie trawki , ja też wysiałam ostnicę i tylko ją.
A te trawy od ciebie co dostałam w tamtym roku , to już je przyciąć ??
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu już większość traw przycięłam. Zostały mi największe miskanty, ale nie cięłam z braku czasu. M wycina je nożycami do żywopłotu. Możesz spokojnie wszystkie przyciąć. ;:108 Ostnice w większości przeżyły, śnieg je otulił w czasie największych mrozów. Posiałam kilka, żeby mieć w razie utraty starych. Po raz pierwszy wysiałam bordową rozplenicę Majesty, będę testować. :D Ma doskonałą cechę, wschodzi w 100 % i rośnie bezproblemowo. ;:215 Irysy powoli się rozwijają, tylko niech słońce wreszcie je ogrzeje.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu, wielkie dzięki za info. ;:196
Tak zrobię z tymi co mam. niektóre co piszesz z nazwy nie-znam nawet :oops:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Rododendron ma nie tyle szeroki i płaski, co kulisty, a w przypadku starszych egzemplarzy przypominający kształtem spodek, zwarty system korzeniowy, który
sięga właśnie koło 50 cm w głąb - w sumie nie jest to głęboko.
Jednak przeniesienie takiego krzewu bywa niezłą operacją - coś na ten temat wiem.
Wczoraj wykopałam jednego różanecznika, który wyraźnie marniał - w nowym miejscu szybko odżyje.
Z Twoimi będzie zapewne tak samo, trzeba jednak sadzić nie głębiej niż rosły wcześniej :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Też znam przesadzanie kilkuletnich rododendronów ;:224 Nie jest łatwo. Ale pociesz się że podobno rododendrony lubią przesadzanie i szybko się po nim regenerują. Właśnie wczoraj o tym czytałam. Tak więc trzymam kciuki za powodzenie tej operacji ;:215
Omal wczoraj w Auchan nie kupiłam jednego krzaczka odmiany Blurettia. Nie znałam tej odmiany wcześniej. Na fotce piękny ale w internecie doczytałam że tylko do -22, niestety. I opanowałam szał zakupowy ;:306 Z trudem....
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, niestety nie udało mi się jeszcze przyciąć hortensji, tak więc patyczki dopiero będą po niedzieli. Ma być cieplej i wreszcie bez deszczu. W czwartek nie zdążyłam, a w sobotę sadziliśmy róże w deszczu i też nie wyszło. Cały weekend mam wolny, to na pewno uda mi się to zrobić.
To miałam jednak nosa sadząc swoje hortensje w dużych odległościach od siebie :heja Przesadzanie im na pewno nie grozi. EM co prawda posłusznie kopał dołki gdzie kazałam, ale cały czas mamrał, że zbyt duże odległości są między nimi.
Dzisiaj nareszcie zrobiło się ciepło. Jeszcze wczoraj raptem +2*, a teraz +12 :heja Nawet jakieś delikatne przebłyski zza chmur się trafiają. Może to słońce? Chociaż ja już chyba zapomniałam jak ono wygląda ;:218 Śliczne masz te maleńkie iryski, a u mnie one ciągle w planach ;:223
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, że też Ci się chce tak szaleć w ogrodzie w taką pogodę. Niby piszesz, że czekasz na ciepło, ale co chwilę kolejne etapy prac realizujesz.
Przyjemnie popatrzeć na zdjęcia z Twojego ogrodu. Też się przekonałam, że sadzenie dużych grup cebulowych jest ryzykowne - w ubiegłym roku poległy niemal wszystkie tulipany na jednej z rabat. Nawet donice nie pomogły - gryzonie weszły od góry.
Mój ogródek zamienił się w poligon przetrwalny. Róże najsłabiej znoszą zaniedbanie - jak to królowe. Trudno, co nie poleganie, to się wzmocni. Tegoroczna wiosna przyniesie zupełnie nie ogrodowe rewolucje i nową księżniczkę ;:86 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Jak dobrze, że mam tylko jeden różanecznik do przesadzenia, nie jest duży :D Lubię sadzić, siać, ale nienawidzę przesadzać krzewów :roll:
Bardzo podobają mi się ostnice, fajnie , że będę miał ich dużo. Będą komponowały się z liatrami :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”