Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Marysi fajne te Pysznogłówki... bardziej ta nazwa mi się podoba, niż ta poważna Monarda ;:173 , ale mnie się zawsze kojarzą z kurkami mojej babci ... miały na głowach właśnie takie śmieszne pióropusze ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

U Ciebie Maryśko jak zwykle piękne widoczki.
Czytam, że sekator się rozleciał...to tak samo jak mój :wink: a drugi bez sprężynki i musiałam dużym wycinać maliny.
Muszę się wybrać po nowy...może po niedzieli.
Teraz sporo suszków do wycięcia ale zdążymy....no nie?
;:3 :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu witaj ;:196 , piękna sobota dziś była, mam nadzieję, że i u Ciebie też, ja sobie na działeczce poszalałam do samego wieczora, śliczny tojad ;:215
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Wszyscy ruszyli w ogródki. Pracy jest sporo, ale jaka radość. My dziś oglądaliśmy tylko pierwsze oznaki wiosny. Mała wyjechała ze swoją lalą i bardzo była zadowolona. Martwię się tylko ilością donic ;:185 Skąd je brać ;:131
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jestem zmęczona aż do bólu, bo cały dzień na nogach w ogrodzie. Dalej wycinałam byliny, dzisiaj przyszła kolej na mojego olbrzyma miskanta, na śliwkę od Starkla która ma kolce i trochę mnie wkurza....źle ją posadziłam i muszę ją co roku mocno ciąć ;:124 Próbowałam wymienić ściółkę kurom, ale doszłam do połowy bo muszę w poniedziałek kupić wapno i wybielić kurnik, skoro całą zimę jadły i siedziały w kurniku Obrazek Pomalowałam słupki pod wiatę doniczkową masą bitumiczną, wycięłam maliny ale spalę je dopiero w poniedziałek (jak nie będzie lało). Na koniec przepuściłam wycięte gałęzie przez rozdrabniarkę, zrębki poszły pod krzewy i wygrabiłam ścieżki.

Agnieszko będą i czerwone ;:333 Macierzanek mam kilka i żadnej nie siałam, ale mimo że kupowałam czy dostawałam to raczej kwitły przynajmniej po roku.
Zarówno wschody jak i zachody są takie nieczyste ale ja lubię takie Obrazek . Narcyzy odmianowe u mnie kwitną później, a to że jeszcze nie wychodzą może być powodem późniejszego sadzenia i w pierwszym roku wyjdą później ale w następnym już o czasie ;:215

Małgosiu jakiś czas temu pokazywałam na wyspie drogę o której piszesz, bo byliśmy w Sułoszowej na pogrzebie w cudowny słoneczny dzień. Zdjęcia robiłam w samochodu. U mnie jest mnóstwo skałek w dolinkach i będę musiała znowu się wybrać na jakiś spacer. Piękna jest Dolina Kobylańska tylko, że to dużo chodzenia i powrót utrudniony, bo na nogach nie da się wrócić ;:65

Mariuszu bardzo mi miło Obrazek Potwierdzam w pięknym miejscu mieszkam, co prawda schodziliśmy je z dziećmi jak mieszkaliśmy jeszcze w Krakowie i teraz ogród mocno mnie wciągnął i chodzić mi się nie chce.

Basiu mam jeszcze dwa tojady letni i jesienny. Jesienny mam z któregoś dyskontu, ale całkiem ładnie się rozrasta. Ten jest niedługo i przesadzany ale mam nadzieję na ładną kępkę Obrazek Pysznogłówkę dzisiaj musiałam wykopywać, bo chciała zaróść różę i nie wiem jak to jest, że jedna znika po sezonie czy dwóch a druga pleni się jak chwast Obrazek

Dominiko niektóre niepozorne ale śliczne Obrazek Kiedyś miałam w ogrodzie mało niebieskiego, a za parę lat zaczął dominować...no przynajmniej w niektóre miesiące ;:306

Natalio z pewnością zagoszczą w twoim ogrodzie, bo ładne i pachną Obrazek

Dorotko czasem coś u nas nie rośnie z niewytłumaczalnych powodów :wink: Myślę że tojad ten jesienny rósłby bez problemu. Oj podziałam dzisiaj, ostro Obrazek

Iwonko akurat jestem na etapie zamawianie żółtego tojadu ;:131 ale może mnie przypadnie do gustu Obrazek Pysznogłówki to zioła ale bardzo dekoracyjne i warto je zaprosić do ogrodu. Dzięki za miłe słowa, a tereny wybrałam świadomie i podobają mi się ;:215

Malvy ja ciągle przestawiałam meble w mieszkaniu blokowym ;:306 , tutaj też ale już tylko w swoim pokoju, innych nie ruszam ;:306 Za to w ogrodzie ciągle coś kombinuję co jest utrapieniem dla mojego M kochającego stabilizację i pozycję horyzontalną Obrazek

Julciu ano trawa rano była twardawa, to i dobrze bo błoto jest mało stabilne ;:306 W dzień było ciepło +15 a w słońcu to nawet nie wiem, bo szalałam i nie patrzyłam na termometr Obrazek
Pysznogłówka od Ciebie mam nadzieję, że zakwitnie, bo zmartwiła mnie zniknięciem ;:131 Jak uda się coś wyhodować z nasion to chętnie przygarnę nowy kolorek ;:4

Ewciu chyba wiem o jakich kurkach piszesz? o czubatkach staropolskich? śliczne też mi się podobały, ale w końcu mam tzw zwykłe nioski :wink:

Elżbietko jak to dobrze że mi się ten sekator rozleciał, to wpadłaś do mnie ;:306 Obrazek
Dawno Cię nie gościłam, a tak to nie dość że nas coś łączy to mogłybyśmy w poniedziałek razem udać się na zakupy ;:65 Zdążymy, zdążymy ;:4

Iwonko pogoda jak marzenie i uchodziłam się jak głupia po tym moim pasie startowym ;:65 aż nóg nie czuję... a raczej za bardzo czuję Obrazek Wykorzystałyśmy w pełni dzień ;:196

Justynko pamiętam jako dziecko jak wychodziłam na wiosnę na tzw podwórko, też brałam wózek z lalką i było to chyba duże przeżycie dla dziecka skoro pamiętam do dzisiaj. Może kupisz w jakiejś hurtowni trochę donic, a potem przydadzą się do sadzenia cebul jako ochrona przed nornicami Obrazek Zobacz tutaj http://www.formplast.pl/oferta/

To jest dopiero bateria słoneczna!

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu !! myslałam że tylko ja taka padnięta po całym dniu pracy na działce ale czytam że Ty to dopiero narobiłaś ;:oj ;:180
Piękne słoneczko miałaś ;:333 U nas z rana też był mróz i do południa zimno ale mimo wszystko pracowaliśmy od rana do wieczora .
Sił zero nawet pisać mi się nie chce :D
Serdecznie pozdrawiam i miłej i słonecznej niedzieli życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu chyba wszystkie dzisiaj mamy zakwasy ;:306 ale warto było poszaleć w ogrodzie, na to czekamy co roku.
Na moich piaskach wiele roślin nie chce rosnąć, chyba im za sucho, za ubogo. Przecież nie wszystko musimy mieć, możemy pooglądać u innych.
Też liczę na poniedziałkową pogodę, chociaż jak widzę mocny wiatr za oknem to chyba deszczyk przywieje i zmianę pogody.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Marysiu, widzę, że u Ciebie w ogrodzie też sporo się dzieje. Dobrze, dobrze, niech ta wiosna czym prędzej nadchodzi! Wspaniały masz ten błękitno-niebiesko-fioletowy zakątek. Uwielbiam taką kolorystykę i co udowadniasz, wbrew powszechnemu przekonaniu, sporo jest kwitnących w takich odcieniach roślin :uszy

A jak kicie? Też już grzeją się na słońcu? Jedynka podczas naszej nieobecności była u rodziców mojego M., a że mają dom z ogródkiem, wzięli ją na zewnątrz (na smyczy) na półgodzinny spacer. Efekt? Teraz w domu nie mogę otworzyć okna, bo jak oszalała biegnie do szyby, nos wkłada w szparę, a potem kombinuje jak się na zewnątrz wydostać. Chyba będę musiała jednak przewidzieć dla niej jakieś stałe miejsce na balkonie (i jakiś haczyk to smyczy, żeby ona sobie spacerowała bezpiecznie, podczas gdy ja będę dłubać w kwiatkach :)

Ściskamy Ciebie i Twoją ferajnę bardzo mocno! :)
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Czytam i muszę przyznać, że odwaliłaś kawał roboty ;:63 . U mnie wczoraj mocno wiało i mi się po prostu nie chciało za bardzo pracować w ogródku. Na pewno jeszcze zdążę ze wszystkim :wink: . W sumie nie mam tego wiele a już sporo zrobiłam ;:224 . Słonecznej niedzieli Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu pracowałam w większości rękami a bolą mnie nogi ;:306 Dzisiaj pas... no może kobee przesadzę do osobnych doniczek :D Miłej Niedzieli ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Marysiu, mi też padł sekator :D szczęście że miałam dwa, bo jak z mamą idziemy do ogrodu to się nie kłócimy o narzędzia :wink:
Gałązki od Ciebie wypuszczają coraz więcej listków, już całe wiadro stoi tak, żeby trochę słońca miały ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, aleś się rozpędziła z ogrodową działalnością!!! ;:63 ;:63 ;:63
Odpocznij ździebko, bo się zaharujesz! ;:303
Ja dzisiaj na działce nie byłam z powodów wiadomych. Ale za to wczoraj byliśmy całą ferajną, bo M zawiózł nas (mnie, psa i kotę) ;:71 . Niestety pobyt był krótki z uwagi na jego zdrowie, ;:108 które niby wróciło do normy, ale jednak ciągle dycha aż przykro słuchać. ;:145

Dużo słoneczka Ci życzę na cały tydzień, ;:196 byś się porządnie zmęczyła, skoro tak to lubisz. ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,pewnie odpoczywasz troszkę od ogrodu i troszkę od nas :uszy czasem trzeba ,w ogrodzie niestety to niekiedy bardzo ciężka robota ,taka dla chłopa ,a nie dla nas,ale my wyrywne jesteśmy i wszystko najlepiej zrobimy,dla nas to mogłoby być tylko zrywanie kwiatów do flakonu ,ja to uwielbiam ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu ;:167
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w nowym tygodniu licząc na nowe siły do pracy w ogrodzie :wit

Tereniu droga! ciężko wczoraj było wrócić do pełni sił, bo chyba pogoda nas pokonała a zmęczenie dopełniło niedomagania. Dzisiaj już lepiej, ale za to pogoda wymusi nas nas odpoczynek. Ptaszki radośnie śpiewaj i ranki są głośne. Całą noc siąpiło więc znowu musi ziemia obeschnąć żeby cokolwiek ruszyć :wink:
Mam nadzieję, że Ty jesteś w lepszej kondycji po sobotnim wysiłku, życzę zdrowia i sił do prac wiosennych ObrazekObrazek

Dorotko jednak z wiekiem nie ma się co rzucać na pracę i trzeba łagodnie wchodzić w sezon z pracami, bo co z tego że więcej zrobimy w jeden dzień jak potem dwa dni dochodzę do siebie ;:223 Dorotko nie mam wszystkiego i to nie tylko dlatego że nie chce róść, nie wszystko też mi się podoba...na szczęście Obrazek
Wiatr przywiał deszcz i całą noc siąpiło, słońca nie ma i dzisiaj dzień dla rozsad pod dachem

Aniu kochana zachłanni na pracę potem czasem cierpimy, ale ta pogoda taka nie równa i z góry zakładamy, że jak dzisiaj ładnie to dzień wykorzystujemy maksymalnie w obawie że jutro będzie lało ;:222 Pewnie y moja kondycji wystarczyłby mi mój stary balkon, bo spacery na pasie startowym kosztuje za dużo wysiłku Obrazek !
Koteczki mam domowe i do ogrodu rzadko wychodzą i to oczywiście na uwięzi, bo za drzwiami czyha wróg koci. Mam huskyego który zamordował mi wcześniej dwa śliczne czarne kotki ;:145 Ubieranie dwóch kotów w uprzęże trochę nas zniechęcają do wyjąć do ogrodu, więc siedzą biedaki w drzwiach tarasu. Maciek może niuchać wolność przez moskitierę, ale Monika jest taka cwana że potrafi ją wypchnąć i uciec ;:202 Potem jest akcja że M trzyma w wolierze Lolę a ja zachęcam Monię do powrotu Obrazek
Ucałowania i głaskanko dla miłych dziewczyn Obrazek

Ewelinko narzuciłam sobie trochę nowych obowiązków i chyba za dużo. Do tego dochodzi jeszcze remont gościnnego pokoju, który miał być po świętach a będzie w tym tygodniu. Niby ja tego robić nie będę, ale wyprowadzenie stamtąd moich doniczek, bo pokój jest przechowalnią roślin to naprawdę ciężka praca. Poza tym człowiek ma paskudną cechę gromadzenia ;:223 Dzisiaj mokro po całonocnym deszczu więc od ogrodu wolne.
Dobrego i słonecznego tygodnia ;:168

Ewuniu no popatrz jak to jest Obrazek Ja myślę że etap bolących dłoni jeszcze przed nami, bo potem skupiamy się na plewieniu i wyrywaniu trawy a od tego dłonie bolą :wink:
Dobrego tygodnia Obrazek

Malwinko mam parę sekatorów w tym jeden najstarszy i najsolidniejszy pomarańczowy więc raczej nie ginie. Pozostałe mniej cenne chodzą po ogrodzie i chowają się przede mną Obrazek , a znajduję filuty najczęściej po latach jak likwiduję kompostownik! Rozleciał mi się niedrogi ale ostry, a ten solidny jakiś tępy jest i ktoś musi mi go naostrzyć ;:131
Trzymam kciuki ze patyczki listeczki jeszcze o niczym nie świadczą i poczekamy na korzonki :D

Lucynko oszczędzaj swojego rekonwalescenta, bo taka choroba bardzo osłabia, ale pewnie sam chciał zobaczyć swoje gołąbki ;:167 Padłam wczoraj znowu, bo coś marna jestem, ale przecież ja nie dam rady życia przeżyć w fotelu ;:223
Wykopałam już hibiskusa i dzisiaj M odbiera samochód od konserwatora więc może jutro namówię go na jazdę także i na pocztę tylko nie pamiętam co Ci jeszcze oprócz chryzantem obiecywałam, bo mogłabym dołożyć :wink:
Nie życz mi porządnego zmęczenia bo mi to nie służy i nawet się cieszę że całą noc padało, bo nie będę wyrywna do ogrodowania.
Tobie słonka i dobrego tygodnia Obrazek

Martusiu powoli zastanawiam się czy jest sens powiększania ogrodu w miarę upływu lat? chyba jest jeszcze czas, żeby tak zorganizować ogród aby móc się nim cieszyć jak najdłużej ;:223 Jak wiesz ja nawet chłopa nie mam takiego który mógłby mnie wyręczyć w ciężkich pracach, a do najęcia kogoś nie ma szans....no chyba że firmę, ale na to raczej mnie nie stać :wink: Dobrego tygodnia i mocno całujęObrazek

Julciu będzie dobrze Obrazek

Dzisiaj trochę czerwieni z maja i czerwca!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek