Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Witaj, Marysiu!
No ładnie! Ledwo Chińczycy ogłosili rok 2017 rokiem Koguta, a Ty swojego na ćwiartki i do rosołu ;:oj.
Ale za to jakie piękne portreciki kotków, aż się chce pogłaskać, takie puszyste ;:130.
Tak mnie wkurza opór komputerowej materii, że chyba zabiorę się za wysiewy ;:218. Nie wiem tylko, co na to powie Zlatanek. A właściwie wiem, że się ucieszy ;:306.

Miłej niedzieli - ;:196 Jagi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu kotecki przytulaśne ;:168 , a te iryski na ostatniej fotce są śliczne ;:333 U mnie dzisiaj jak pod koniec jesieni, leje, brudno, szaro i ponuro :? A ja co raz biegam z mopem po domu jak tylko psiury wrócą ze spaceru ... Najpierw wycieranie łap sztuk 8 :), a potem podłogi ... jak ja tego nie lubię ;:223 Ja chce ;:3 jak powietrza :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Tymi zdjęciami wiosny trochę rozgrzałaś moje myśli ;:173 . Ach, jak to jest blisko a za razem tak daleko jeszcze ;:224 . No nic, czekamy ;:65 .Kotki macie urocze ;:108 . Sporo roślinek wysiałaś, ten rodzynek mnie zaskoczył i jestem tego bardzo ciekawa ;:108 . Siałaś już wcześniej ?? Mówisz, że wysiałaś żeniszka ;:183 ;:183 . Mój siedzi jeszcze w torebce ale kto wie jak będzie mi się nudziło w tygodniu to może wysieję, połowa miesiąca już przecież blisko ;:306 . Tunbergię siałam w zeszłym roku i nic mi nie wzeszło ;:222 a byłam jej bardzo ciekawa. Poobserwuję jak będzie wyglądała u Ciebie ;:65 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu ja też już chcę wiosny, tym bardziej ze za oknem buro pada deszcz, śnieg już znikł na dodatek mglisto ;:145
Boję się o moje roślinki bo na zamarzniętej ziemi stoi woda a w najbliższych dniach zapowiadają powrót solidnego mrozu , kołderki śniegowej nie ma :cry:
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonko zdjęcia były z 24 marca ub. roku :wink: Więc nic Ci nie przyspieszę ;:4
Dziękuję i Tobie miłej jak nie może być ciepła Obrazek

Jagodo nooo straszna ze mnie baba! ;:306
Oj przydałby Ci się taki synek jak ja mam :lol: jest lekarstwem nie tylko na komputerowe problemy!
Na wysiewy to Ty sobie znajdź miejsce gdzie Zlatanek nie ma dostępu, bo inaczej nici z siewek ;:306
Kotki wygłaskane mruczą i proszą, żeby te nadmorskie wygłaskać :D
Przyjemnej niedzieli Obrazek

Ewuniu chyba tych irysków już nie ma, bo katastrofa ziemna je zabrała, zresztą nie tylko je! miałam dokupić i zapomniałam ;:223 ale nic to są inne :D Rozumiem Twoją złość na pogodę, ja wchodzę do domu z ogrodu przez drzwi tarasowe i tam mam nie tak jak lubię ;:222 ale trudno to dom ma być dla mnie, a nie ja dla niego :D Słonka życzę Obrazek

Ewelinko rodzynki mam dwa i obydwa były pyszne ale jak dojrzały, dlatego teraz już są w ziemi i mam nadzieję na obfity plon obydwu. Jak chcesz mogę podesłać nasionka tzn wysuszone owocki :D Zajadałam je z chęcią późnym latem od siebie, a najwięcej od Kasi Mymysteryy, która miała klęskę urodzaju ;:306 Żeniszka już trzeba siać, a nasiona Tunbergii dostałam od Irenki Rzepki ona ją sieje z powodzeniem, więc i ja liczę na sukces ;:333 Miłej niedzieli ;:168

Julciu rzeczywiście aura humory nam popsuła, ale dwa dni temu jeszcze słonko przebłyskiwało to i może za kolejne dwa dni wyjdzie ;:3 Liczę na to że prognozy nie do końca się spełnią, tak jak ostatnio miało być -12, a było najniżej -8. Rośliny dadzą radę, bo nie było dłuższego ocieplenia czyli jeszcze zimowo śpią ;:19 Spokojnego dnia Obrazek

No to idę karmić drób, a tak mi się niekce wychodzić ;:306
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Marysiu, przecudne te Twoje koteczki! Aż by się chciało wtulić w te puchate kulki! ;:167

Cieszę się, że też już wysiewasz ;:180 Dzięki temu mam mniejsze wyrzuty sumienia, że znowu zakwestionowałam wszystkie zalecane terminy i wyrwałam się przed szereg :D Choć fakt faktem, nie mam zielonego pojęcia, gdzie to wszystko będę trzymać. Póki był sam Lucky, to doniczki mogły stać na podłogach, bo niespecjalnie go interesowały. Odkąd jest Jedynka, to każda doniczka - obsadzona czy nie - jest potencjalnym polem do świetnej zabawy :;230 A na balkon będę mogła wynieść roślinki dopiero po Zimnej Zośce, no chyba, że lato też zakwestionuje zalecany termin i pojawi się już w ostatnich dniach marca ;:3

Ja już drugi rok z rzędu korzystam wyłącznie z podłoży Biovity. Co roku w końcu lutego/początku marca otwierają w Krzeszowicach swoją Zieloną Galerię (adres znajdziesz na stronie producenta). I tam nieraz są genialne promocje - np. 3 worki ziemi uniwersalnej po 80l za 37 zł. W Krakowie nigdzie nie ma takich cen. Ale jak doraźnie potrzebuję ziemi Biovity to jest ona dostępna np. w Polsadzie (tutaj mam najbliżej :)

Ściskam i całuję!
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu urocze irysiki ;:196
Wczoraj usłyszałam coś takiego: i po najdłuższej zimie zawsze jest wiosna.
A tak naprawdę, to jeszcze miesiąc z hakiem i znowu będziemy mogli cieszyć oczy kolorkami z naszych ogrodów! Jeszcze chwilka!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, koteczki też wyczekują wiosny, wyraźne znudzenie widzę, wymiziaj je ode mnie i szepnij, że już niedługo. :;230
Pod rodzynki najlepiej coś podłożyć, najsmaczniejsze są te, co opadły, odmiana od Kasi jest plenna, ale i krzaczasta, dużo miejsca zajmuje.
Ja w tym roku ich nie wysiewam, poza mną nikt nie chciał jeść, podobno po zimie są samosiejki, trochę nasionek zagrzebałam, ciekawa jestem, czy na wiosnę odbiją?
Z tunbergią nie powinnaś mieć kłopotu, mnie z kaloryfera wykiełkowała po czterech dniach, potem przeniosłam w chłodniejsze miejsce.
Kiedy wysiewacie cleome i jak?
Ten kwiatuszek ma zagošcić u mnie po raz pierwszy, bardzo mi się u Ciebie podobał, wysiałam 24 stycznia i nic nie widać, może ona potrzebuje stratyfikacji, albo nasionek nie trzeba przykrywać?

Pozdrawiam w ten szaro/bury dzień i dużo słońca na przyszły tydzień życzę

Irena
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Irenko, jeśli chodzi o moje doświadczenia z cleome, to ja wysiewałam ją bez stratyfikacji w podłożu do kaktusów, a nasion nie przykrywałam, tylko je lekko dociskałam do ziemi. Wschody miałam po ok. 3 tygodniach, więc spróbuj jeszcze uzbroić się w cierpliwość :)
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dzięki Anusiu
Co prawda ogrodnik powinien cechować się cierpliwością, ale ja za wiele jej nie mam.
Wszystkie kwiatki sieję w podłoża do wysiewów, ziemi do kaktusów nie mam, kaktusów zresztą też :D
Poczekam jeszcze trochę, a przede wszystkim zajrzę do nich, bo chyba je jednak przykryłam ziemią. ;:oj

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anusiu powiem szczerze, że jak przeczytałam o pomidorkach to pomyślałam, że trochę wcześnie :D czy rok temu też tak wcześnie wysiewałaś? bo plony miałaś znakomite :lol: Jedynka będzie na balkonie? a nie ucieknie? Jeżeli nawet to może tam przebywać wtedy jak Ty będziesz i może się dogadacie ;:303 wszystko zależy jaki będzie miała temperament. Nasze koty nie wskazują na szafy czy półki, najwyżej to oparcie fotela nad głową siedzącego i mają w korytarzu parę specjalnie dla nich ustawionych etażerek :D Rośliny może wystawić wcześniej i okrywać je w razie zapowiadanego mrozu np.folią bąbelkową.
Odwiedzałam w Krzeszowicach taką ogrodniczą galerię, ale tu gdzie teraz stoi Intermarche, Zielonej Galerii, o której piszesz nie znam, z adresu wynika że gdzieś koło Rynku? ja najczęściej bywam w poniedziałki skoro świt na targu. Tam kupuję pożywienie dla kur ewentualnie warzywa i rośliny na wiosnę :D Coś mi zapachniało Czerwony Prądnikiem miejscem gdzie mieszkałam sporo lat całą dojrzałą młodość ;:224 Pierwsze rośliny na działkę kupowałam w Polsadzie.
Miłego popołudnia ;:196

Basieńko ;:196 i tego się trzymajmy! wiosna kiedyś musi przyjść https://www.youtube.com/watch?v=ojfrbPvCaz8 może głos śpiewającego mi nie bardzo leży, ale treść i widoczki to jest to!
A jeszcze mam taką piosenkę https://www.youtube.com/watch?v=pBQ6GxG4NPU

Irenko ja miałam jeden krzaczek przywieziony przez Małgosię od Was i jeszcze mi się złamał, ale to mu nie zaszkodziło bo owocował i ja też jadłam opadające kuleczki :D Nic nie podkładałam, bo nie było potrzeby pod jeden krzaczek ;:306 Drugą miałam od Asi jak to nazwała miechunkę peruwiańską tzn wysoki krzaczek, a owocki smaczne aczkolwiek inaczej smakowały i były bardziej soczyste. Trochę późno dojrzewały i w tym roku będzie wcześniej. Mówisz żeby tunbergię postawić na kaloryfer? Ja cleome zawsze siałam nawet w kwietniu w tunelu do doniczek, ale w tym roku parę nasionek posiałam już, bo też potem nie mogę doczekać się na kwiatki a są śliczne. Zauważyłam, że ona woli lekką glebę.
Dzień się rozjaśnił, bo młodzi przyjechali na kawę i wcale się nie spieszyli ;:333 Teraz po obiedzie już odpoczywam ;:306
Pogodnego tygodnia Irenko! mam dla Cie moje cleome z 2013 r. były tylko białe!

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu też dostałam nasiona Kleome, kiedy wysiewasz :?:
Miałam jeden sezon ale cos nie bardzo im się u mnie podobała, patrząc na twoje i porównując z moim to u mnie były mizeroty.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sięgnęłam do wspominków i jeszcze takie wkleję
Tak było nim róże zawładnęły tym miejscem!

Obrazek

Obrazek

Rudbekia która zniknęłam po zimie :wink:
Obrazek

pelargonia
Obrazek

jedne z najlepszych zdjęć!
Obrazek

Obrazek

dobra już nie przynudzam!

Krysiu właśnie napisałam Irence
Ja cleome zawsze siałam nawet w kwietniu w tunelu do doniczek, ale w tym roku parę nasionek posiałam już, bo też potem nie mogę doczekać się na kwiatki a są śliczne. Zauważyłam, że ona woli lekką glebę.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Marysiu wcale nie przynudzasz ;:63 . Piękne zdjęcia ;:108. Uwielbiam Twój kolorowy busz ;:108 . Zdjęcie fruczaka idealne , brawo Marysiu ;:215. Pozdrawiam :wit.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu pójdę Twoim tropem i też wysieję ale zrobię to w dwóch rzutach. Moja gleba to glina zbita, musiała bym ziemie rozlużnic podczas sadzenia, jak mi czasu i sił starczy to się przyłożę przy sadzeniu, bo waszymi jestem zachwycona.
Ojjj szczęściara jesteś ...tak ładnie uchwycić fruczaka ;:138
Nie zanudzasz ja się zbieram na wspominki i coś mi nie wychodzi :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”