Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Jestem, nadrobiłam zaległości. Naoglądałam się i naczytałam o robieniu pączków. ;:152 Zazdroszczę pozytywnie tej super maszyny, dzięki której ich zrobienie jest teraz o wiele łatwiejsze. :)
Widziałam też, że pierwsze wielkie zamówienie na ciekawe rośliny już złożyłaś. ;:215

Ależ cudownie kwitła Ci ta jarzmianka:
https://images81.fotosik.pl/288/0dff9f6180310cfb.jpg

A tu jaki ładny bukiet rośnie:
https://images82.fotosik.pl/297/83d2d9c579d2ead3.jpg

Cudne, przepiękne ujęcie!!! ;:167
https://images84.fotosik.pl/304/08f949c6e54fbda3.jpg

Zgłaszam moje osobiste ciągłe zapotrzebowanie na więcej zdjęć tych małych kociaków u sąsiadki, cudowne są te mordaski! Jak tylko je zobaczyłam w grudniu u Ciebie to się w nich zakochałam. :) Dobrze, że ich mama chociaż na Ciebie może liczyć, skoro na swoją panią nie może.

Aha, znalazłam w którymś z wątków ten link, który wstawiałaś, ten do zimowego siania z butelkach i pojemnikach. Ten pan opisał po prostu kolejną wersję stratyfikacji, ale 'winter sowing' lepiej brzmi po angielsku :lol: i dla przeciętnego Amerykanina nie wydaje się takie trudne do zastosowania. Osobiście też uważam, że rzeczywiście jest to praktyczniejsze, niż trzymanie tych nasion w lodówce i sprawdzanie, czy już raczyły wykiełkować, żeby móc je przełożyć do jakiegoś pojemnika.
Nawet uzbierałam sobie kilka butli po wodzie, żeby zrobić z nich takie pojemniki, bo przechłodzone nasiona lepiej kiełkują.
M.in. nasiona ostróżek wieloletnich tego wymagają, nigdy nie udało mi się ich doczekać przy normalnym siewie.
Także czas na eksperymenty. :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w piąteczek!
Bożenko nie taki diabeł straszny....za oknem tylko -8 ;:3

Martusiu ja nic nie wycinam w ogrodzie i jak zacznę to od krzewów i drzew :D Znam Twoje marzenie na najbliższy sezon to poletko pomidorowe :D Jestem ciekawa Twojej świdrowej akcji i mam nadzieję na zdjęcia ;:224 Pozdrowienia i ucałowania ;:196

Dario dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu i ...pączków ;:306
Kotki sa bardzo płochliwe i raczej jak jestem w ogrodzie nie przekraczają granic ogrodu. Matka też kiedyś dawała się głaskać, a wręcz łasiła się...odkąd ma małe to już nie ;:185 Ślady w ogrodzie widzę po całej gromadzie, bo karma zjedzona i na śniegu zostawiają efekty karmienia ;:306 cała ścieżka upstrzona :shock:
Z sianiem zimowym jest tak jak piszesz! Posiejesz i dalej nic Cię nie interesuje prócz odkrywania jak mocno słońce grzeje, bo podlewanie też miałam z góry. Miałam rewelacyjne wschody cebuli i sałaty, takich nie było ani w gruncie a tym bardziej w domu. Mam parę (niestety mało) butli po płynie do spryskiwaczy, bo one najlepiej się nadają więc lada dzień sieję ;:333

Słonko świeci, ptaszki śpiewają zima jak malowanie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czas zamarzł ;:306

Obrazek

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu...u mnie też słonko od rana, bardzo przyjemnie. :heja . Tylko ten twój zegar mi nie pasi... ;:oj , jak to zamarznięty, to chyba czas się zatrzymał. :;230 Ja chcę szybko wiosny. ;:306 . Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit . Piękna zima ale mróz trzyma widzę nie tylko u mnie. W nocy miałam - 15 a myślałam, że te mrozy już sobie pójdą. Dobrze, że jest pierzynka ;:108 . Teraz zapowiadają dodatnie temperatury w dzień więc to wszystko się roztopi ;:222 , szkoda. Słoneczko poprawia nastrój i lepiej się funkcjonuje kiedy świeci :tan . Byle do marca ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Słonko budzi nas do działania! Uwielbiam ten czas, gdy dni stają się coraz dłuższe.... ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Marysiu, musisz koniecznie rozmrozić ten zegar ;:oj ja się nie zgadzam, żeby czas zatrzymał się w styczniu, no może się zatrzymać w czerwcu, ale nie w styczniu!
Ćwiczę nawyk "niekupowania" już od lat, bo moją pasją są też książki (kiedyś były też artykuły papiernicze :D ) i długo uczyłam się najpierw jak ominąć księgarnię bez wchodzenia - do dziś mam odruch Pawłowa w postaci automatycznego skrętu karku w stronę witryny :;230 :;230 - później uczyłam się jak wejść i nie kupić, na stronach internetowych jest odrobinę łatwiej, bo wystarczy odłączyć prąd i nici z zakupów ;:306
ale z sianiem to jest problem natury technicznej - nie ma kto podlewać w czasie suszy - ja wracam późno, Mama się do tego nie nadaje, bo wiecznie zajęta czym innym zapomina, psy nie podleją (a przynajmniej nie tak jak bym chciała :wink: ) a zdarzało się, że jak wracałam wieczorem to dla niektórych siewek w ciepłym pomieszczeniu było za późno... :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zeniu (dajesz w kość już myślałam że zmieniła awatar) zegar odmrożony zasuwa do przodu :;230 Mrozik trzyma ale ptaki czuja wiosnę a moja kotka ogrodowa już ma kawalera ;:oj Ściskam ;:4

Ewelinko U mnie cieplej, ale w dzień trzyma mróz i śnieg ani drgnie ;:306 Masz racje słońce zdecydowanie poprawia nastrój...no i ten błękit na niebie :D Pozdrawiam ;:168

Basiu wczoraj o 17 jeszcze było szaro, to optymistyczny zwiastun! Niestety niedługo będę musiała cofnąć budzik i wcześniej wypuszczać kurice :shock:

Malwinko jak ja Cię rozumiem! przecież ja jestem z zawodu bibliotekarką, co prawda dawno odeszłam od zawodu, ale długie lata ciążyły na mnie lata komuny. Wtedy kiedy nie było książek kupowało się wszystko co wyszło dobrego czy z klasyki. Dzieci miały setki bajek, których potem żal było wyrzucić a ludzie nie chcieli brać ;:223 Tamte bajki były może bardziej siermiężne, ale miały w sobie tyle treści ;:131 Dzisiaj już powoli zaprzestaje kupowania książek tzw jednorazowych, bo mam od tego świetnie zaopatrzoną bibliotekę gminną. Poprzez stronę internetową mogę nawet sugerować zakupy.
No tak jak to mam załatwione weszły w życie zakupy roślinne :twisted:
Teraz sianie! oglądam ogrodnicze programy angielskie i podpowiem Ci sposób ich wysiewów. Sieją w pojemnikach i pojemnik wstawiają w kuwety wypełnionych do połowy wodą. Rośliny same regulują pobieranie wody. Ja jak zamieszkałam w domu zrobiłam sobie prymitywny, ale inspekt z desek nakryty daszkiem. Ja miałam stare okno, ale można zbić cztery listewki i naciągnąć na nie folię. Siewki wystawione do ogrodu w tym inspekcie z lekko uchyloną pokrywą nie tracą tak szybko wilgoci. Jak miał przyjść przymrozek nakrywałam na noc czym się dało łącznie ze styropianem. 5 lat pracowałam i miałam ogród, którym opiekowałam się tylko w weekendy na spółkę ze sprzątaniem domu. Jak bardzo będziesz chciała to coś wymyślisz ;:168
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu...ups , zaszła pomyłka. :;230 . Całe szczęście że zegar odmrożony bo mnie już nosi, tak mi się wiosny chce. ;:oj . Kotka jak widać ma wzięcie. ;:306
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Niedawno właśnie razem z M. rozmawialiśmy o książkach w końcówce lat 80. i pierwszej połowie lat 90. Obydwoje bardzo lubiliśmy czytać od dzieciństwa, a w księgarniach wtedy były pustki. Bardzo dobrze pamiętamy, jak zaczęły się pojawiać pierwsze kolorowe publikacje popularnonaukowe w twardych lakierowanych okładkach. W księgarniach były oczywiście tylko pojedyncze egzemplarze. Ja zawsze prosiłam dziadków i ciocię, że jeśli chcą mi coś kupić, to ja chcę taką książkę. :)
A te bajki, o których piszesz, to najpierw moja mama oddała połowę naszej domowej biblioteki, bo już nie było gdzie tego trzymać. A później skupowałam sobie te moje ulubione na alle... Bo ja bardzo lubię baśnie do tej pory. One miały świetne ilustracje w porównaniu do wielu obecnych wydań (chociaż sytuacja się trochę poprawia pod tym względem).
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Czytam Marysiu że koteczka zmieniła zachowanie po pojawieniu się młodych. Już teraz są małe kotki? Zimą?
Na mnie ostatnio natknął się (tuż przy drzwiach) miauczący kot, akurat szłam na przystanek, ale miałam jeszcze chwilę i dałam mu.. psiej karmy (chętnie ją zjadł, to były drobne granule), biedak miał uszkodzony ogon.
Do ogrodu rzadko wychodzę bez psa, a ten goni koty, więc chyba nie ma co liczyć na następne spotkanie.

Na drzewku to chyba siedzi gil? Bardzo mi się podobają :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu oj tak kotka ma wzięcie i to jakieś nie kocie. W lecie dwa ogromne kocury ją maglowały na moich grządkach ;:124 zegar posunął się do przodu ;:306

Dario w księgarniach rzucali książki, mój M zwoził dzieciom książki z terenu. Pamiętam książki bajeczki przywiezione z czeskiego Cieszyna z polskiej księgarni, ale była radość ! takie rozkładane :D
Ja mam swoich parę bajek zachowanych, a książeczki moich dzieci nim wydałam to przeszły segregację i kilka do dzisiaj zostało :D Dawne bajki niestety miały marny papier :wink:

Olu ja też wysypuję psią karmę, bo nasza Lola strasznie grymaśna ;:224 Kotki są z jesieni, ale jeszcze małe. Kotka też niewielka i zawsze taka była. Ptaszek siedzi na wysokim modrzewiu i nie bardzo wiem jaki ale dawał odgłosy wiosenne ;:215

Dzisiaj słonko świeciło cały dzień i ciekawa jestem ile stopni mrozu będzie rano?

Obrazek

Mam dzisiaj ochotę na róże

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
jagusia111

Post »

Powiększyłam zdjęcie i ogłaszam, że na drzewku siedzi sikorka ;:306 .

Marysiu rumba i jeszcze ta żółta różyczka wpadły mi w oko.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Cudne róże pokazałaś na dobry sen ;:333 . Ta przedostatnia ma ciekawy kolorek ;:215 . Z resztą wszystkie przepiękne ;:108 . Zdjęcie słoneczka bardzo udane ;:224 . Oby towarzyszyło nam przez weekend. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś jesteś pewna? Żółta róża to nn kupiona chyba 20 lat temu jako róża żółta :D

Obrazek

Ewelinko Rhapsody in Blue wpadła Ci w oko? Słoneczko w prognozach jest, a jak będzie to się okaże :D
Udanego weekendu :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, widzę, że dzisiaj chciało Ci się ubierać co najmniej dwa razy: o wschodzie i o zachodzie słońca, które zresztą fantastycznie uchwyciłaś w obiektywie swojego aparatu. ;:138 ;:138
Twoje wschodzące słoneczko w tzw. 'lisiej czapie' - zupełnie jak księżyc zapowiadający pogodny dzień. :tan

Apetyt na róże i mnie ostatnio dopada. ;:131 Lubię sobie na te królowe popatrzeć, :roll: a Ty masz prawdziwe okazy! ;:215

Miłego wieczoru życzę ;:196 i dużo ;:3 ;:3 na cały weekend. ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”