Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Marysiu, przyznaje rację, że zupa krem dyniowa z pestkami dyni jest wspaniała. Bo dodawałam wcześniej tylko prażony słonecznik. Ty mi podpowiedziałaś o pestkach dyni ;:215 A dzisiaj razem podprażyłam i to i to - i bajka! :tan
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super fajne do dyniowej są też podprażone płatki migdałów.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Anida - dziękuję! Dam radę i z prażonymi migdałami w takim razie, bo mam jeszcze dynię na jeden garnek tej pysznej zupy ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bożenko jakieś najsłabsze znalazłaś a ostatnie zdjęcie to ogrodowa i ją się raczej z zielnych sadzonek rozmnaża
tu masz np. VF

Obrazek

Bea bardzo mi miło to nasza ulubiona wersja, a do zupy dodaję podsmażany świeży imbir, seler i ziemniaki :D

Anido pozostaniemy przy pestkach, bo próby były różne ale młodzi w domu powiedzieli że pierwotna wersja jest naj!
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryś ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,czytam,że szukasz mat ,ja kupiłam 2 lata temu w Castoramie maty trzcinowe,były najtańsze, o długości 6m i wysokości 2 m kosztowały około 60 zł jak sobie dobrze przypominam,namówiła mnie do tych mat koleżanka,bo ma całe ogrodzenie nimi zasłonięte i powiedziała ,że są już parę lat i nic się nie dzieje,ja na razie też jestem z nich zadowolona ,zapytaj o takie maty,bo przecież nie musisz mieć ekskluzywnej ,śniegu u mnie dosypało,ale potem wyszło słońce i troszkę go ubyło,mój obornik gołębi jest czyściutki ,bo gołębie mieszkają w wolierze w górze na tarasie,a śpią na poddaszu ,czasem są wypuszczane ,żeby polatały ,ale nigdy nie siadają na ziemi tylko wracają do woliery,to piękne i bardzo drogie gołębie,a właściciel kocha je nad życie ,a myszy lubią każdy obornik i nie tylko,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Marysiu, wcale nie mam wrażenia, że byłam tu pierwszy raz, bo zaglądałam często, tylko się nie odzywałam - jak zresztą w większości wątków. Podpatruję, podziwiam i znikam :)

Wspomniałaś o itei - to jest moje marzenie od 7 lat. Ostatecznie wyguglowałam ją sobie i na tych zwykłych zdjęciach, niepoprawionych photoshopem, okazała się zupełnie przeciętna.
A ze Starkla mam mnóstwo bylin, drzewek owocowych, w jednym sezonie miałam też petunie - były przecudne, ale niestety rekordowo drogie :)
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Zaglądam jednym okiem do Wiejskiego i widzę że się dzieje. Zakupy na nowy sezon poczynione i jakaś energia w Was wstępuje, a ja dalej w zawieszeniu, nic jeszcze nie zamówiłam, nic nie kupiłam, czekam na energię kosmiczną ;:198
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! dalej piękna zima ;:3 słońce, śnieg! chociaż dzisiaj dziwne zjawisko zaobserwowałam rano o 7 było -2 a o 8 -4, jednak dalej już temperatura nie spadała. Samochód wcześniej oczyszczony po tej godzinie miał podmarzniętą warstwę ;:oj

Bożenko jak będę miała chwilę to poszukam jeszcze inne.

Martusiu dzięki za jeszcze jedno "za" matami. Myślę że w miejscach osłoniętych nie będą narażone na wiatr czy inne czynniki niszczące to powinny parę lat wytrzymać. 2 m to nawet dla mnie za wysoko 1,50 m wystarczy i będę się już rozglądać skupywać a wtedy koszt rozłoży się na 3 miesiące :D Jak gołąbki są pod kontrolą to na pewno nie ma problemu, a poza tym bierzesz z tego źródła nie raz i kwiaty rosną okazale, prócz norniczek nic je nie podgryza. Wiesz ja miewałam różne nawozy ale uważam ze obornik koński robi glebę jak włókno kokosowe i to nornice najlepiej lubią ;:306 Dobrego tygodnia i buziaki ;:196

Agnieszko miłe co piszesz ;:168 O tej firmie mam różne zdanie i czasem jestem na nich zła, a czasem im ulegam bo coś jest rzeczywiście doskonałe. Uważam od dawna, że mają dobrych dostawców drzew, krzewów, róż i owoców (truskawek) gorzej z bylinami, no bo jednoroczne nie muszą przetrwać zimy. Byliny chyba rozmnażane in vitro i pędzone nawozami często nie wytrzymują uprawy zwykłej w ogrodzie. Ceny są rzeczywiście wysokie ale jak coś się nie przyjmie uwzględniają i wysyłają na własny koszt ;:215 i to mnie przy nich trzyma :D

Iwonko właśnie na wyspie napisałam, że Cię dawno nie było a Ty w ogródku siedzisz ;:168
Zima to czas lekkiego (albo i nie) uśpienia, więc na energię masz jeszcze czas. Będziesz miała jakieś nowinki jarzynowe?

Dobrego tygodnia wszystkim ;:4
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okej Maryś!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, do Ciebie zawsze warto zajrzeć. ;:333
Właśnie przypomniałam sobie, że mam jeszcze zamrożoną dynię w kostkach. Muszę zrobić zupkę. ;:137
Też do takiej zupy - krem dodaję pestki dyni, ale miast ziemniaków podaję grzaneczki czosnkowe. ;:215 Pychotka. ;:63

U mnie też dzisiaj trochę bardziej pobieliło, ;:303 ale tylko trochę. Jednak nie topnieje, a delikatnie prószy, jest więc nadzieja na niewielką kołderkę. :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko u mnie pestki robią za grzanki, bo jest ich dużo, dynia mniejsza albo połowa takiej średniej, 2 ziemniaki i pół selera po podsmażeniu na maśle z imbirem, uduszeniu są miksowane na zupę krem. Na powierzchni kładę podprażone pesteczki i może być kleks jogurtu ;:215 Dyń mam jeszcze sporo i oprócz tego zamknięte w słoikach :D ...taki rok!
No to niech Ci dosypie! nam trochę stopniało, ale w miejscach gdzie nie przeszkadza, poza tym piękny słoneczny dzień, ale pod wieczór się zachmurało więc może też sypnie?
Miłego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Muszę szybko przerobić kilka dyń i zwalniać powoli parapety na rozsady i też wypróbuję ten przepis, coś czuję że dynia z imbirem będzie pysznym duetem ;:137 W domu tylko córcia jest zupkowa i trochę pokrzywdzona tym, że zupy rzadko gotuję, to niech ma.
U mnie pierwszy raz leży porządny śnieg ;:138 Nawet bałwana udało się ulepić :wink: Tylko w głowie już wiosna i wielkie ogrodowe plany ;:224
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Piszecie dziewczyny, że u Was bieli, a u nas topnieje, a ja znowu marudzę, bo jak mam szlak odśnieżony, to śnieg na polu niech tam sobie leży ;:306 , ale trudno, i tak do wiosny bliżej, dobrego tygodnia Marysiu ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie mrozi jest -10 a jutro i po jutrze ma być do - 18 ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”