Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu zawsze wieczorem bywałaś na forum. A może by tek jedną dużą rabatę z trawkami???
Zajrzyj na www.trawki.pl
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem jak zwykle wieczorem :)
Właśnie wysłałam nasze zamówienie.
Co do trawek, to niestety wykluczyłam je z ogrodowych planów już dawno ze względu na alergię dzieci. Co prawda innych alergenów nie brakuje i niektórzy twierdzą, że takie już nic nie zmienią, ale po co mam sadzić coś, co mogłoby im nawet w małym stopniu zaszkodzić.
Trawek zresztą mam dużo dookoła. Większość terenu jest porośnięta taką stepową trawką, chyba dwuletnią. Co dwa lata wiosną jest cudna, takie zielone poduszeczki. Potem szarzeje i też ma swój urok. Porasta jako pierwsza te piachy. Potem pojawiają się sosny, grzyby, jałowce i robi się las...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu już widzę jak ślicznie będzie wygladał Twój ogród. A te wrzosy to też jak pamiętasz , moje marzenie :roll: jak widzę swoje plany już realizujesz, ja niestety muszę jeszcze poczekać :(

buziaczki dla dzieci ;:79
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aniu! To,że nie zawsze zostawiam ślad swojej obecności to nie znaczy,że nie zaglądam do Ciebie. Bywam tu regularnie.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witajcie

Wywiesiłam już słoninę dla sikorek. Wprawdzie śniegu jeszcze nie ma, a i mróz sobie poszedł (właśnie termometr wskazuje ok. 5 stopni), ale lubię te wesołe harce za oknem. Poza tym mam zamiar jak najwięcej ptaszków do siebie zwabić, żeby wiosną wydały wojnę robactwu, które miałoby chętkę na moje roślinki :) Taki mam plan :wink:

Oto moje sikorki z okna jadalni. Wcale nie tak łatwo je sfotografować, są bardzo czujne, na byle ruch uciekają. Te zdjęcia to efekt 15 minut z aparatem w ręce...
Obrazek Obrazek
W ogrodzie oczywiście nic się już nie dzieje. Dziś zebrałam parę ostatnich liści host, które żałośnie podgniłe leżały na ściółce. Teraz siedzę i myśląc o wiośnie planuję po raz kolejny wrzosowisko. Właściwie to sprawdzam, czy wszystko mi gra w wyborze odmian, bo staram się tak to rozplanować, żeby przez cały rok coś kwitło na tym fragmencie. Są więc wrzosy pospolite i wrzośce w różnych kolorach, rozmiarach i o różnych porach kwitnienia. Sporządziłam sobie robocze tabelki, żeby wyraźniej widzieć, co w jakim miesiącu będzie upiększać kwiatami wrzosowisko. Ważna jest też gra kolorów liści, to będzie widoczne przez cały rok. Projektowanie to nie lada wyzwanie. Pewnie jeszcze parę wieczorów nad tym spędzę, zanim będę usatysfakcjonowana rozwiązaniem.
Hostowisko też starałam się zaprojektować zgodnie z zasadami. Większe od środka lub dalej lub wyżej. Kolorowe tworzą tło dla jednolitych i odwrotnie. Szperałam więc na różnych stronach, żeby znaleźć dla wszystkich wybranych docelowe wymiary. Z wrzosami jest dużo łatwiej, korzystam w zasadzie tylko z katalogu pana Wolskiego.

Tak opisuję ten etap projektowy, że robię smaku sobie i Wam pewnie. Mam nadzieję, że nie wyjdzie z tego kompletna klapa, bo byłby wstyd :oops:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Profesjonalne podejście do tego hostowiska i wrzosowiska ;:108
W przyszłym roku też będę sadził pomidory, ale tym razem tylko wczesne odmiany. Żeby zdążyły dojrzeć, kiedy jest jeszcze słońce. Bo jesienią te z gruntu i tak są do wyrzucenia. Ze wstydem musze przyznać, że pryskałem zapobiegawczo swoje pomidory w tym roku. Biochikolem, który ma pochodzenie organiczne i po którym nawet karencja nie jest wymagana. Nie złapały zarazy. A pomidory naprawdę warto mieć własne, są pyszne :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu ,no ,no ,imponujące planowanie wrzosowiska, czytając pomyślałam, ze ja jakoś nigdy tak nie planowałam u mnie to spontan ,wielkie uznanie ,profesjonalnie się za to zabrałaś.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :D fakt nasiedziałaś się z aparatem aby zrobić zdjęcie , ale warto było . Piękne te sikoreczki :wink:
Aniu widzę że chcesz swój ogród ,zaprojektować z głową .Bedzie naprawdę ślicznie, jak o każdej porze roku będzie coś kwitło . Nie mogę się już doczekać na efekty , a nóż coś zgapię :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

maryla73ab pisze:Aniu ,no ,no ,imponujące planowanie wrzosowiska, czytając pomyślałam, ze ja jakoś nigdy tak nie planowałam u mnie to spontan ,wielkie uznanie ,profesjonalnie się za to zabrałaś.
Mam to samo :oops: , najpierw nakupuję a potem siedzę i obmyślam gdzie to posadzić :wink: :lol:
Aniu, podziwiam za profesjonalne podejście i konsekwencję w działaniu ;:63 :D
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Aneczko hostami się zbytnio nie przejmuj. Świetnie tolerują wszelkie przeprowadzki i to przez cały rok. Jak którąś będziesz chciała wyekspediować na inne miejsce- żaden problem.Poza tym książkowe rozmiary wcale nie są wiarygodne . Inaczej rosną w różnych warunkach.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Co do okresów kwitnienia próbowałam w swój ogródek zaplanować "z głową" (tak aby dopasować kolory i okresy kwitnienia), niestety kwiatuszki się buntowały i wcale nie miały ochoty się zgrać. Jednym roku kwitną wcześniej w drugim później.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Aniu gratuluje cierpliwości - opłaciła się, zdjęcia sikorek udane! Masz ciekawe plany co do wrzosowiska, ambitne. Trzymam kciuki! ;:138
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu dziękuję za troskę i wsparcie jesteś wspaniałą osobą
Genia
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

kubanki pisze: A to porównanie tego samego fragmentu: pierwsze zdjęcie z lipca 2007, drugie z sierpnia 2008. Jest pewna różnica :wink:

Obrazek Obrazek
Witam Aniu.
Prześledziłam cały Twój wątek i muszę Ci powiedzieć że ja tu widzę wielką różnicę.
Podoba mi się to otoczenie, przestrzeń, a przede wszystkim kamienne alejki.
Jestem bardzo ciekawa Twojego wrzosowiska, i jak to będzie wyglądało na wiosnę.
Z tego co widzę to mogę się domyślić, że będzie pięknie...
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

kubanki pisze: Ellu, dziękuję bardzo, na pewno znajdzie się dla nich jakiś przytulny kącik. Serdecznie dzięki za załączone linki, pełen serwis :)
Ave pisze:Jak Ania nie skorzysta, to na pewno przydadzą się mnie, te informacje :)
To skorzystamy obie :) A może ktoś jeszcze.
Aniu ja już to przerabiałam u siebie, brak rzetelnej wiedzy i błędy, które czasem trudno naprawic. Lepiej sobie trochę poczytac o wymaganiach roślin zawczasu :wink: Jeśli się zdecydujesz na tamaryszka, to się dobrze zastanów nad stanowiskiem dla niego, bo nie lubi przesadzania. Wypuszcza bardzo głęboki system korzeniowy i szeroko sie rozrasta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”