Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój wiejski świat

Post »

Iwonko rozrywałam się dzisiaj na sympatycznym spotkaniu w ramach Święta Ogrodów w Krakowie :tan Po powrocie sporo wyplewiłam. Jutro też zamierzam wyciągnąć M na zwiedzanie ogrodu :D Maluchy tracą już puszek i zaczynają mieć piórka, a sa pocieszne :lol: Krzewuszka na 3 zdj. to Bristol Ruby w na dalszym to prezent od Ewy Kory ;:167 Obydwie są śliczne, jak chcesz to patyczki będą Twoje ;:168 Kapusty jeszcze nie degustowane, bo można je jeść całą zimę a poza tym chcę zebrać nasiona ;:215 Oczywiście jak mi zasmakują :D Pozdrawiam cieplutko ;:196

Ewciu to masz okazję zjawić się na spotkaniu Małopolanek (będzie jeden M plus mój). Nie wiem dlaczego liście borówek są złote, ale nie wszystkich, może nawet nie zauważyłam że to inna odmiana ;:oj Ubiegłoroczna susza i obfitość plonów na pewno ich nie oszczędziła, a poza tym mocno je odmłodziłam ;:219 może za mocno. Dzisiaj skończyłam plewienie i wyłożyłam korą, a wcześniej kupiłam nawóz do borówek. Wcześniej też już zakwasiłam glebę, co roku to czynię zakwaszaczem i wysypuję kwaśny torf na wiosnę o po zbiorach :D Bardzo się cieszę na nasze spotkanie, bo chyba byłaś jedną z pierwszych forumek w moim ogrodzie....a może pierwszą? ;:196 A co ja mogę chcieć jak Ty ogród przed nami zamknęłaś na zawsze :cry:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, czy jest coś z roślinek czego nie masz? ;:oj ;:172
Stale coś nowego i ślicznego pokazujesz w ogrodzie.
Zdjęcie kwoki z małymi ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryś. ;:196
Króciutko: śliczna biała lewizja, śliczna biała kocimiętka, śliczne wszystkie krzewuszki, kalina też śliczna, a kwoka z kurczaczkami urocze. ;:138 ;:138
Baw się dobrze. ;:48 ;:50 ;:50 ;:48
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś ale mi zadałaś zadanie muszę szukać pomocy u wujka Google :) :roll: Rapini warzywna :?:
Kulcacki wspaniałe.
A w ogóle to ogród Twój botanikiem staje się, co ja piszę już jest.
Moja ,Twoja krzewuszka z patyczka jeszcze u mnie nie kwitnie .
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu cudowna piwonia znasz jej imię lecz mnie zaciekawiła ta krzewuszka czy ona ma pomarańczowe kwiaty http://images75.fotosik.pl/650/59adc703ea532bae.jpg .Masz tyle odmian kapust ;:oj i różniste rośliny które pierwszy raz widzę ;:oj .Śliczności malutkie jak cudnie wyglądaja z mamą aż łezka zakręciła sie w oku ;:167 Fajna ta Lewizja i gdyby spotkała to z pewnoscią byłaby również moja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu śliczny ten skalniak! ;:167
Ja lewizje mam jedną a kupiłam już co najmniej z 6... jednak u mnie ma trudne warunki bytowe.
Już na pewno jej nie kupię. Jest zbyt wymagająca jak na moje nerwy ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry w niedzielę!
Bea na pewno musiałabym zaorać resztę działki żeby posadzić czego jeszcze nie mam, ale ja raczej będę zagęszczać, żeby się nie nachodzić ;:306
Nie wiem kiedy złączyć kwokę i młode z pozostałymi kurami, ale tak żeby nie zrobiły krzywdy młodym ;:131
Mam dla Ciebie trzykrotkę o ciekawym kolorze liści i kwiatów, chyba to jest Sweet Katy :D

Obrazek

Lucynko jak krótko to krótko dziękuję za życzenia i miłe słowa pod adresem ogrodu i kurnika :D
Dobrego wypoczynku ;:196 i mam dla Ciebie takie cudo jakie mi wczoraj pierwszy raz zakwitło

Obrazek

Misiu po to wklejam różne ciekawostki, żeby rozbudzać apetyty ;:306
Ta krzewuszka ma chyba 3 lata to powinna być już duża. Ja mam taka jedną co ukorzeniałam i jest sporym krzewem obsypanym kwiatkami :D Gdzie tam botanik, po prostu zgromadziłam trochę roślin :uszy Misiu podoba Ci się czyściec wielkokwiatowy?

Obrazek

Jadziu to jest Souvenir de Maxime Cornau. Kwiaty są żółte z czerwonym brzeżkiem. Krzew który zwrócił Twoją uwagę to nie krzewuszka, to kolkwicja :D Maluchy wzruszają, słodkie są te miniaturki kurek. Lewizja miała dwie cechy które zadecydowały: biały kolor i sporo pączków ;:333

Obrazek

Basiu postanowiłam zaryzykować, bo kiedyś bywały u mnie lewizje po dwa lata (też ich miałam trochę). Spróbuję zabezpieczyć na zimę i może za rok pokażą pełnie swojej urody, no albo potraktować jak kwiaty jednoroczne ;:306 W imieniu skalniaka dziękuję ;:168 dla Ciebie taka kwitnąca podusia ;:167

Obrazek

I jeszcze parę roślin

Obrazek

Raz posiane rumianki same się wysiewają, są urocze!

Obrazek

Kupowana Perowskia zawsze przepadała, ale teraz dzięki otrzymanym nasionom chyba zostanie w ogrodzie. Dziękuję Elu ;:168

Obrazek

Liliowiec majowy roztacza w ogrodzie zapach perfumerii :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ta posta kuklika zwisłego jest dekoracyjna!

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Marysiu to jest taki rumianek na herbatkę??
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Właściwie to chyba masz wiele eksponatów roślinnych ale mam ukorzenioną alberich i podzielę się. O jakim spotkaniu mówisz? 17 czerwca? Nie wiem czy byłabyś zadowolona z gościa który cały dzień siedzi Ci na głowie :;230 . Mój eM lubi podrzucać mnie i odbierać bez konkretnej godziny a to klops i dlatego wolę dostarczyć kwiatuszek i trzymać się środka transportu.... bo jeszcze o mnie zapomną wracając z Krakowa.
Mam jeszcze zielono białą calię i trawę Goliat-też mogę się podzielić lub coś kupię w tej leśnej szkółce, którą kiedyś pokazywałam.
Masz jakieś trawki ozdobne? nie pamiętam :oops:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu tak to prawdziwy rumianek na herbatkę z nasion od tych co maja plantacje rumianku :D

Ewuniu nie wypuszczę Cię od razu nie licz na to ;:4 a M kiedy przyjedzie to Cię odbierze, zresztą gdzie pojedzie z synem z lotniska. Wie gdzie Cię ma dostarczyć i skąd odebrać i niech nie zapełnia bagażnika ;:306 Chętnie przytulę okrywówkę, bo bardzo je lubię ;:168 Nie pamiętam w jakim kontekście pisałyśmy o szkółce, ale las mam nieopodal więc może nie wstępuj. Traw mam kilkanaście, a Goliat to widzę miskant? może kawalątek, żeby długo się rozrastał, a za kallę dziękuję bo zdecydowanie ograniczam doniczkowe, bo korytarz wąski a piwniczka na bulwy i in. jeszcze mniejsza :D Najważniejsze że się spotkamy ;:4
Na spotkanie przyjadą dziewczyny ogrodniczki z okolic ;:162
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Marysiu a powiedz jeszcze proszę czy cała roślinka rumianku pachnie rumiankowo czy tylko kwiaty?? dopytuję bo dostałam 3 sadzonki rumianku ale wygląda trochę inaczej niż ten który pamiętam z dzieciństwa, tylko tamten był chyba dziki taki łąkowy :roll: mój kwiatki ma jakby większe i pachnące ale zielona część zupełnie nie pachnie rumiankowo i nie wiem jadalny on czy niekoniecznie :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu cała roślina pachnie, bo jak wyrastał to nas węch zostawiłam ;:306 Mam jeszcze rumian rzymski który tworzy inną kępę ale właściwości ma ponoć nawet lepsze. Może masz taki http://eko-swiat.blogspot.com/2013/11/r ... zy-to.html .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - trzykrotka niebieściutka ;:215
Poziomki owocują, zlekceważyły sobie całkowicie te czarne środki. Już dzisiaj zebrałam kubeczek.
Rumianek aż u mnie pachnie :tan
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu ;:196 wróciliśmy, cali zmęczeni znowu, ale tym razem upałem :wit choć nad wodą było fajnie, biały bodziszek śliczny ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea moje z czarnym środkiem i truskawki i poziomki są brązowe :wink: Jedne i drugie będą niedługo, bo już się rumienią :oops: Zbieram koszyczki rumianku i suszę, bo w tym roku wyjątkowo bez jednej mszycy :D

Witaj Iwonko ;:196 czyli wycieczka z wnukami udała się ;:215 U nas ciepło, ale przyjemnie. Nie zrealizowałam swojego planu i cały czas zajmowałam się kurzym przychówkiem ;:306 Na pewno będzie do podziału bo bodziszki szybko przyrastają ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”