A irysów nie zdążyłam przesadzić i uwolnić od chwastów.

A oto dzisiejsze zbiorofotki.
Chata i zawierucha. (płotek przycięty ale i tak wygląda jak wygląda...

Schody do chaty w białym kamuflażu

Przedwczoraj udało mi się wykopać wszystko z tej rabaty, ( to akurat zdążyłam!) więc na wiosnę będę miała radochę, że nie muszę nic wykopywać tylko wkopywać! Teraz mam całą zimę, by wymyśleć jakie krzewinki i kwiaty posadzić! Nastał czas prawdy, czy mam głowę do tego czy nie.

Ale na razie lubuję się bielą pierzynki przykrywającej rabatę i fajnie, że do wiosny jest trochę czasu!

Leśny Taras...

Okoliczne działki - coś za kształt bombek (?)
Za szybkie skojarzenia ze świętem ale samo sie nasunęło.
Albo inaczej - czerwone z szarym w tle...
Uparciuchy, nie chcą spaść. Ale widziałam, że są zjadane przez kawki, więc jak mają wisieć, niech wiszą.

Ptaszyna sikora bogatka - pierwsza fotka tego ptaszka.Nareszcie!
I chyba pokuszę sie o domek lęgowy zachęcona forumowiczowską debatą na temat przydatności ptaków w ogrodach.Wprawdzie na sąsiedniej działce jest wielkie gniazdo srok ale też nie wiadomo co sie wylęgło, gdyż za często "przypadkiem" na sąsiednich drzewach przesiadywała kukułka, która bardzo odważnie kukała.
Mam na dzieje, że i tą wiosną znów będę mogła obserwować zamienne loty sroki i sroka, no i kota krążącego wokół drzewa.
A ta maluta wśród śnieżycy fotogenicznie się nastroszyła.

Modrzew zmienił wybarwienie igieł, prawie taki złocisty modrzew...

A na sąsiedniej działce...

W Ogrodzie rośnie stara śliwa, ktora stoi niby pomnik przyrody i dlatego jej nie ruszę. Będzie ozdabiana delikatnymi pnączami , choćby kobęą, którą posadziłam w lutym a która łaskawie wyrosła w ...sierpniu a potem własnoręcznie przez zmęczenie i nieuwagę skoszoną moją nowiuteńką, damską kosiareczką, niezbyt jeszcze zgrabnie obsługiwaną.
A na dzisiaj - śliwa goła.

Jabłonka w zimowej bieli...

No i na zakończenie trochę mojego Kraj Obrazu z Ogrodu nad Oranią - zimowe sztrychy z miejsca, którę bardzo lubię. Specjalnie bez nieba, żeby się niepowtarzać.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam z przyjściem długo oczekiwanej zimy!